Vady na domě o který mám zájem

Kupuju starší RD, v dobrém stavu, nic přímo nevyžaduje rekonstrukci. Dům mi prošel jeden stavební inspektor co dělá i prověření nemovitosti. Chci se tady zeptat na pár věcí: 1) Dům má centrální topení na plyn. Je standardní požádat jestli by majitel mohl zkusit zatopit abych viděl že topení správně funguje? Říkal mi že topení funguje, ale minulou zimu ho prý nepoužíval (topil si jen v kamnech polínky ze dřeva v jedné místnosti (je to velký dům, takže asi proto aby ušetřil)) a taky v zásobníku vody nahoře na pudě úplně chyběla voda (do topení)... Původně jsem si to jen chtěl dát do kupní smlouvy, že centrální topení funguje správně a majitel za to ručí... ale přece jen... Je standardní požádat o krátké předvedení vytápění domu, že topení fakt hřeje a nikde neteče... podle mě by to měl být standard a majitel mi to bez keců předvést? 2) Do domu na 3 místech zatékalo. Vše bylo opraveno. Jedno místo byla stříška před vstupem do domu (veranda), druhé bylo v hale/na chodbě v 1. patře (dům je jen 1 patrový) a 3. zátékání bylo na stropě cca uprostřed v pokoji v 1. patře. Všechny "skvrny" (cca 40x50cm) od vody na zdi byly staré (to mi potvrdil i inspektor) a celkově nemluvil že by to měl být problém. Chci se ale zeptat, není možné že to zatékání (které asi trvalo jen pár dní (max týden dva?) než bylo opraveno (v domě se normálně bydlelo předpokládám) nějak poškodilo 1) Zdivo (pálená cihla- to snad ne) ale především 2) stropy, respektive dřevěné trámy a desky které tvoří strop...?? Není možné poškození, že trámy třeba nahnily?
Odpovědět
1) Domluv si odborníka (topenáře - ne toho známého, který dělal majiteli topení...), který to prověří - majitel určitě bude ochotný (pokud to je ok) 2) Pokud zatékalo do izolace a nebyla vyměněna je možné že to problém bude, i ty trámky mohou být poškozeny - je to opět na kontrolu
Odpovědět
Nejlepší je prolézt tu chalupu celou nejlépe s někým, kdo stavařině doopravdy rozumí (nemáš-li takového, tak toho, i kdyby to byl někdo nestranný, kterému by se za to muselo zaplatit), na to, že někdo něco říkal, nehrát. To by se Ti mohlo v budoucnosti moc nevyplatit.
Odpovědět
1) určitě bych se zeptala, pokud není problém, nemělo by to vadit. Chce přece dům prodat.. 2) Opravdu tam zatékalo jen pár dní...?? Tomu bych moc nevěřila, nevím. Určitě si prolezte půdu a uvidíš, zda jsou tam nějaká mokrá místa, nebo bíle zmapované trámy od dlouhodobého zatékání na vazbu..
Odpovědět
No jak jsem psal... měl jsem tam inspektora nemovitostí (jednotlivec co dělá okolo staveb (stavební dozor a spoustu věcí okolo) už přes 20 let (bylo mu asi něco málo pod 60)... Všechno to viděl, žádné věci k tomu neměl, takže předpokládám že to je v pohodě... To možná jen já zbytečně plaším...? Např. na prázdnou nádrž na vodu do topení nahoře nás (mě a majitele který 2 hodinovou prohlídku absolvoval se mnou) upozornil on... Majitel říkal že ani neví že je to prázdné, že si v prvním patře moc netopil... tak proto snad byla prázdná...? (Je nebo není to nesmysl)...? Ty skvrny po zatékání viděl taky, nic k tomu neměl... (ten inspektor), takže asi v pohodě (myslím že něco takového říkal).... Speciálně topenáře se mi tam nechce vodit... Co by se tak vlastně mohlo pokazit na topení... tam snad není moc co pokazit... jedině že by prorezlo? (dum byl postaven 1974) ale proreznutí nebo nedej bože ucpání snad není moc pravděpodobné ne? mehoncak: Tak já předpokládám že to bylo jen pár dní, majitel v domě bydlel (stále bydlí) a staví si vlastní dům svépomocí (takže je asi celkem šikovný) a nemyslím že by si do domu nechal zatékat déle než pár dní...
Odpovědět
@friss To máš těžko, aby Ti někdo poradil, kdo to neviděl. Pokud jsi tam měl toho inspektora, který by měl být znalý, pak jste si to snad vyříkali. Prázdná nádrž nahoře může provozu topení vadit i nevadit, nevíme, jak tam ta topná soustava je provedena. Nevíme ani, z jakého materiálu jsou tam trubky. Jsou-li ocelové, pak pokud v nich není voda, z vnitřku reziví. Co že se na topení může pokazit? Mnoho věcí, zvlášť pokud v některé části není voda, ale to také nevíme. Chtělo by je napustit a vyzkoušet. Že do domku někudy chvíli zateklo, nebývá obvykle průser, pokud se vada zavčasu odstraní. To se stane, že praskne taška nebo něco... Ber to tak, že nekupuješ novou věc, vady to mít prostě bude.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?