Věnec - prosím o radu

Dobrý den, máme navržen dům z Ytongu tl. 300 mm. Okna jsou umístěna 1000 mm od čisté podlahy a jsou výšky 1 500 mm. Nad nimi je ŽB věnec a v otovorech náme naprojektovány profily 2x I 140 mm. Teď si pohrávám s myšlenkou, že bychom věnec nešalovali ale vyzdily z příčkovek a nad okny použili U profily, ale nevím jak a jestli vkládat ty Ička, protože se mi tam pak nevejdou pokud bude armovací koš cca 150 x 100 mm. Na věnci bude položen panelový strop a ptám hloupě, ale tam bude další malý věnec??? Máte nějaký nápad, nebo to někdo již realizoval??? Děkuji. Vlaďka
Odpovědět
Při tloušťce zdi 300 mm tam není moc místa na experimenty. Tohle bych určitě neřešil na diskusním fóru, ale se statikem, kterému věřím. Máme také stěny z 300 mm Ytongu a panely jsem pro moje budoucí klidné spaní nechtěl, takže máme skládaný strop od BS Klatovy.
Odpovědět
@jejeku to musi resit statik... jinak mame take panelove stropy, take nam preklady nad okny tvori venec....
Odpovědět
@jejeku A co se Vám na tomto řešení nezdá? Vymyslel to snad člověk, který tomu rozumí. Ono by se to možná dalo řešit i jiným způsobem, ale takto od stolu těžko.
Odpovědět
do 2500mm světlosti otvorů oken má ytong ty U profily, jestli máš okna do otvorů větších řeší se atypicky těmito válcovanými profily, ale to neznamená, že by nešlo udělat jen nad otvory a zbytek věnce U profily, konzultuj to se statikem/projektantem.
Odpovědět
@ondra_cha Chtěli bychom se vyhnout šalování věnce. Proto jsem vznesla dotaz. Třeba někdo přijde s nějakým řešením, které je v podstatě jednoduché, ale dotazujícího v danou chvíli nenapadne. Taky mě napadlo zmenšit okna na výšku o 125 mm a použít plochý překlad Ytong a nad to udělat věnec do věnocovek, jen nevím jestli je možné nad tyto překlady dávat hned věnce a talk jsem vznesla dotaz na servis Ytongu.
Odpovědět
@jejeku To jste asi udělali dobře s tím kontaktováním firmy. Ono taky může záležet jaký Ytong - je rozdíl v pevnosti mezi 500, 400, Lambdou atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my mame nad okny Ytong preklady - stoji raketu, ale pro klid jsem to chtel, venec - nekde mame vencovky od ytongu - prekryti terasy, na zbytku se zdily 75 na kraj, coz udelalo salung, dovnitr 5 cm polystyren a beton s oceli. zdi ale mame 375, mista nebylo na zbyt
Odpovědět
Tohle řeš s projektantem a ne zde na laickém foru. Při takové tlouštce zdiva rozhodně neexperimentuj.
Odpovědět
@jejeku Přidal jsem fotky, kde je vidět, jak máme udělané překlady my. Nad třemi velkými okny (šířka 2,5 m) máme ploché překlady Ytong s výškou 125 mm, pak jednu řadu normálních tvárnic a pak je strop. Tam pak přišly vnějšku "věncovky" a zalilo se to celé betonem. Ale fakt to svěř odborníkovi. Kombinace porobeton + tloušťka zdi 30 cm + panely není na experimenty.
Odpovědět
...
Odpovědět
U profil od Ytongu šíře 300, má dno 75 mm a stěny 50 mm. Takže na věnec vám zbyde 200 X 175 mm. Já jsem dělal z U profilu celý věnec i nad 2m franc. dveřmi. V projektu jsem měl také šalovani a beton C12/15. Věnec jsem ale udělal z U profilu a kvůli zmenšenému zelebetonovemu věnci jsem použil výztuž 4 X 12 mm roxory, nad okny a dveřmi ještě + 2 x 14 mm a beton C20/25, který má o 55% větší pevnost v tahu i tlaku oproti projektovemu betonu.
Odpovědět
Mě ale na tom leží střecha, žádný panelový strop.
Odpovědět
Článek se načítá
http://www.svepomoci.cz/stavba-domu/h... jsem si dovolil odkaz, fakt asi záleží na výpočtech - 250 mm příčkovkama.
Odpovědět
@jejeku Pokud byste tedy snížili výšku oken, pak tam můžete jistě použít normální překlady, pak by teoreticky nebylo ocelových profilů potřeba. Ovšem je třeba to zas řešit raději s projektantem, co navrhoval tu stavbu, kvůli osvětlení místností a tak.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Zdravím,chci se zeptat,mám postavený suterén ve svahu ze ztraceného bednění,zajímá mě na poslední desátou řadu udělat věnec,nebo strop (nosníky) uložit do srovnaného maltového lože?Co bude lepší?
Odpovědět
Profilova fotka
@jarda87 Třeba by tam být nemusel, ale toto bych probrala spíš s dozorem:-) Popř. v projektu to nemáte?
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzana_ka V projektu mám,že se nosníky pokládají na cementovou maltou srovnané obvodové a nosné zdivo nebo na vyrovnaný železobetonový věnec..Takže mě zajímá co bude lepší,zda má někdo zkušenost..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?