Zateplení staré střechy

Pěkný den, budeme rekonstruovat podkroví a prvním krokem bude samozřejmě zateplení střechy. Máme pálené tašky, sedlovou střechu. V současné době jsou pouze na latích tašky. Žádná jiná vrstva tam není. Jaké jsou naše možnosti, pokud chceme střechu zachovat, nesundávat? Ani střešní okno nepotřebujeme. Ať máme přehled. Potřebujeme nejvíc využít prostor (bude tam dětský pokojík, WC a komora), podkroví má necelých 50m2. A na co si dát pozor, až budeme vybírat firmu? Aby nám nenabízeli třeba nějakou předraženou zbytečnou variantu nebo tvrdili něco co nemusí být pravda... (například, když nám jedni v přízemí tvrdili, že tu masivní starou podlahu musíme nutně strhnout, zalít to betonem a dát moderní cosi) Díky moc
Odpovědět
Takže ani pojistnou hydroizolaci tam nemáte? Pouze na krokvich jsou vodorovně pobite latě a na nich položena krytina? Dobrý by bylo foto.
Odpovědět
Přesně tak. Počítáme i se špatnou variantou, že to nepůjde zateplit a bude se muset přejít k plánu B.
Odpovědět
Je tu hodně ale. Jak silnou izolaci chcete dávat? Myslím, že minimum pro podkroví cca 300 mm. Pak ještě záleží, jak moc jste ochotni zajet stropem do mistnosti kvůli síle izolace? Podle mě, pro dlouhodobější životnost už tak staršího krovu, je ta pojistná hydroizolace, která je nad krovem, důležitá. Odvádí vlhkost z prostoru krovu ven a nepustí ji dovnitř. Samozřejmě se dá aplikovat i z interiéru.
Odpovědět
@specnaz84 No teď jsou tam dvě místnosti za sebou, tvarem jak posílám hrubý náčrt. To tam vytvořili původní majitelé, zdi i strop těch místnosti jsou z materiálu viz foto. Chodba je úplně odkrytá, do podkroví vede široké zatočené dřevěné schodiště (pod ním je sklep) a je tam i malá podesta před vstupem do místností. Čím lepší izolace, tím lépe, ale samozřejmě máme taky nějaký rozpočet. Uvidíme co nám nabídnou firmy. Pokud by bylo nejlepší využít současné rozložení jen s tím, že to bude z nových materiálů nebo nějak zrekonstruované a zateplí se pouze chodba (nebude WC a komora)... taky to máme jako jednu z možností.
Odpovědět
Ještě jedna věc, spousta těch tašek je k sobě navzájem přilepené maltou...takže pokud by bylo potřeba sáhnout do střechy... to už jedině novou.
Odpovědět
Dle fota to budou trámy tak cca 14cm. Na jaře mě taky čeká stavba podkroví 100m2, Skladbu střechy mám stejnou, ale projektant nechtěl ani slyšel o nepoužití folií, Doporučuje spíše trvá na trámech 18cm izolaci 18cm mezi trámy 12cm pod, parozábranu. Stále opakuje že trámy musí udržet krytinu, izolaci, a hlavně zákop (SDK). Určitě bych to prodiskutoval s projektantem, který si určitě přizve statika a ti poví.
Odpovědět
@vogi Tak jsem trám změřila a má 11... tak uvidíme, jak to dopadne u nás. Děkuji za příspěvek
Odpovědět
Profilova fotka
@jane46 skoro bych to videl na nove krovy... ta pojistna hydroizolace tam opravdu byt musi.
Odpovědět
Pokud necháte to současné rozmístění, tak by asi nebylo nutno měnit krovy a dávat folii.Pokud to chápu dobře,tak ty trojúhelníky na stranách a pod střechou jsou volné prostory, kterými volně proudí vzduch.
Odpovědět
@marrwin Ano, není tam nic. Ale jak chodba, sice tam může být chladno, ale takhle je to až moc a v létě vedro... Kdyby se ta malá půdička protáhla (nad chodbou není), vyřešil by se strop, ale pořád je střecha nad schodištěm, cca 2x2m Schodiště nové, zateplit od sklepa. Byla to právě jedna z našich možností, jen tedy teď ten kousek střechy vymyslet. Ale stejně by bylo lepší ty původní místnosti vybourat a udělat z kvalitnějších materiálů a strop s průlezem ke komínu (náš kominík, už co tu bydlíme, není nadšený z toho plazení...)
Odpovědět
@jane46 ta varianta, kterou tam teď máte je prý jedna z nejlepších pro půdní vestavby.Měl jsem na stavbě jednoho staršího pána statika a ten na tohle nedal dopustit.Je to údajně tradiční řešení už od dob pravěku.Já nevím jak je to rozměrově, ale řešili jsme při rekonstrukci trochu příbuzný problém a neměnili jsme krovy (byly tedy 14cm).Tam kde máte svislé stěny, jsme udělali z trámů konstrukci, ta se vyplnila izolací a zaklapla OSB deskama.Tím vznikly boční izolované stěny.Na krovy jsme vodorovně pomocí závitových tyčí upevnili fošny (falešné kleštiny) do nich se kotvila konstrukce boční stěny a na ně jsme připevnily ze spoda OSB desky jako strop.Nechali jsme průlez (půdní schody) a na desky stropu shora se dala izolace.Nevím, jestli to je srozumitelné, ale prostě jsme vyrobili krabici (místnost) z trámů a ta byla relativně samonosná a nezatížila nijak konstrukci střechy.Vše bylo schváleno statikem.
Odpovědět
@marrwin Já právě taky četla článek, kde tuhle variantu uváděli jako nejlepší. Že jen dnes je moderní využít co nejvíc prostoru a mít podkroví se vším všudy... (Taky jsme tak chtěli, jako variantu A), ale dnes jsem nad tím přemýšlela a vymyslela i tu chodbu tak, že se nebude muset vůbec střecha řešit a udělá se to jak píšete po celé ploše podkroví. Schody nahoru budou točité a ušetří se spousta místa. Místnosti budou cca 20m2 dohromady a to myslím na dětský pokoj bohatě stačí... Upřímně, teď jsem víc nadšená než z první varianty a je mi jedno, že nahoře nebude WC. Aspoň, že jsem diskuzi založila... :-) Díky moc
Odpovědět
Článek se načítá
A myslím, že ušetříme nemalé finance...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?