Zmoklé krovy - nevadí?

Od minulého týdne máme postavené krovy a od té doby na ně už několikrát pršelo. Stavební firma nás ujišťuje, že to ničemu nevadí. Máme ale obavy, aby se dřevo nezkroutila nebo aby časem neplesnivěla. Jsou naše obavy oprávněné nebo má firma pravdu? Mělo by se nechat dřevo před pokládkou fólie a krytiny pořádně vyschnout? Nebo to není potřeba a vyschne i dodatečně s již položenou krytinou? Díky za vaše rady.
Odpovědět

Odpovědět
Profilova fotka
pokud bylo na vaši stavbu použito zdravé dřevo, nemusíte mít vůbec obavu. zbytečně se stresujete. předpokládám, že na krovy půjde difuzni fólie. jakmile střechu pokryjete, bude již dřevo v suchu. v ten moment začne pozvolna schnout. co se týká kroucení. jde o to, že někdy se musí již odležené krovy (někdo si chystá dřevo na vazbu již rok nebo dva dopředu), které se přirozeně schnutím pokroutili tzv. natahovat. stahují se kurtnou za pomocí spojovacího materiálu. vytočené krovy se dají narovnat a nejlépe to jde, když je dřevo mokré. děláte si opět zbytečné obavy. pokud se vaše krovy stočí, udělají to proto, že nemají úplně rovně rostlé vlákno, ne proto, že zmokly. moknutím se do dřeva dostane minimum vody. jde o tzv. vodu nevázanou, která vyschne velmi rychle. vy se budete potýkat z vodou vázanou, která když odchází, tak způsobuje kroucení a praskání dřeva. je to přirozená vlastnost dřeva, ne vada.
Odpovědět
@tomas80 Děkuji. Vaše vyčerpávající odpověď nás uklidnila :-) . Jde hned vidět, že tomu rozumíte... Přeju hezký zbytek víkendu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
Dobrý den, mám takový dotaz. Když natřu krovy proti červotoči a například rok budou odkryté. Ztrácí přípravek účinnost, když budou moknout atd. Nebo je to OK? Děkuji za odpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
@marketa_drapakova My měli impregnované latě lignifixem a byly chvíli na dešti a slezlo to, takže doporučím spíš těsně před montáži nebo to nechat přikryté tak aby na to nepršelo ale dřevo mohlo prosychat.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobře. Děkuji za odpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
@marketa_drapakova podle toho, co použijete. Bochemit oprší, Deron ne, Lignofix také ledacos vydrží. Nicméně, máte-li mít krovy na dešti nebo pod sněhem delší dobu, tak jednou se impregnují při výrobě, podruhé před pokládkou krytiny
Odpovědět
Profilova fotka
No máme DŘEVOSAN. Tak to radši natřeme předtím, než se to bude obíjet prkny.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?