Betonový skladaný strop vs miako

Dobrý den, je tu někdo kdo má betonový skladaný strop od firmy Merit spol sro nebo od firmy Rector?Chci dát přednost těmto betonovým stropům před stropy Miako. Firma merit nabízí filigránové nosníky, zatímco firma Rector nabízí nosníky předpjaté.Mohl by mi někdo vysvětlit jaký je rozdíl mezi těmito nosníky (které jsou lepší na strop z hlediska pevnosti příp. další výhody/nevýhody)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme Rectory. Ještě nebydlíme, ale problém žádný nebyl. Projektant nám také říkal, že je to lepší než Miško, v čem to vám ale jako laik neřeknu.
Odpovědět
@ptjj A dělali jste si to sami nebo se zedníkem?mě by hlavně zajímal ten rozdíl mezi těmi nosníky,Jetli u těch předpjatých dochází k nějakému průhybu jako třeba u předpjatych spirollů (ohnutí do luku).Můžu se zeptat jak jste dělali omítku?
Odpovědět
Profilova fotka
@pastole se zedníkama a jeřábem; ohnutí do luku okem znatelné není, takže nevím; Omítku stropu dělat nebudeme, budeme mít podhled, ale předpokládám, že se dá udělat standardně, původně jsme ji tam mít měli
Odpovědět
Profilova fotka
@pastole máme betonový skládaný strop (sice od společnosti Neico- ale jak koukám je to podobné tomu od Merit). Počítejte s tím, že beton je mnohem těžší než miako, to k té realizaci. My jsme se opravdu zapotili naskládat tam všech cca 360 vložek :-x U předpjatých nosníku neporadím, protože nemám zkušenost, ale u těch filigránových trámců je potřeba podepřít ještě než začnete skláddat vložky.
Odpovědět
@lucka_dc a proč jste dali přednost těm betonovým vložkám před miakem?jste s tím spokojeni?
Odpovědět
Obecně: předpjaté panely NEBYLY určeny primárně pro občanskou výstavbu rodinných domů.... Oba jsou předpjaté panely. Pro běžné zatížení u RD a pro "normální" rozpětí je to zkrátka "OVERKILL". Panely jsou předepnuté a na rozpětí 10m je nadzvednutí cca 0,8-1cm. Při zatížení je rozdílné dotvarování (často mají omítky trhlinky) a je třeba počítat vyrovnání pro uložení na zálivku/bet. mazaninu. Silným argumentem je cena, ale ten potom padá, když panely vezete z větší vzdálenosti. Doprava a uložení pak dělá i 40% z ceny stropu.
Odpovědět
U Rectoru ještě pozor na jednu věc a to, že pokud ukládáte nosník přímo na zeď tak spodním roxorem nejde udělat klasicky široký věnec. Pak se musí řešit užším věncem. Např. středová nosná zeď 24 a uložení nosníku z každé strany cca. 7 pak vyjde věnec široký nějakých 10cm. No nic moc. Tento strop se dělá hodně u poláků a co jsem viděl tak to řeší firmy, že celý strop je před betonáží cca. 5cm přizvednutý. Roxory věnce mají protažené pod nosníky, ale pak padá jednoduchost skládaného stropu. To že se pak musí bednit 5cm pod nemusím zmiňovat. Ale toto všechno platí pokud je to uložené přímo na zdivo. Pokud se to bude ukládat na věnec tak je to šumák. U miaka se spodní roxory věnce protáhnou nosníky. Pocitově mi to pak přijde, že je to lépe svázané.
Odpovědět
@dyrup to jsem si vůbec neuvedomila, ze tam nepujde protáhnout ten spodní roxor. Tak to mají nosníky od Meritu další výhodu (jsou stejně jako od miako,akorát filigranove).dekuji
Odpovědět
@panlorenc já nebudu mít panely (myšleno spiroll) ale nosníky pro betonové vložky.v rectoru mi řekli,ze sice predpjate nosníky jsou prohnute, ale tím zatížením (vložky + beton) se vyrovnají.
Odpovědět
Profilova fotka
@pastole My se držíme projektu. Když je strop zalitý betonem dává mi větší smysl, mít ho poskládaný taky z betonu a ne z keramiky. Zatím jsme spokojeni, je sice pravda že to byla dřina a občas měli vložky někde zoubek - je to přece jen odlitek - který znesnadňoval snadné usazení mezi nosníky, ale stačilo to odklepnout nebo malinko zbrousit hranku a bylo. Zalíváme přístí týden.
Odpovědět
@pastole Jistě že se zatížením vyrovnají, ale platí pro rovnoměrné zatížení, které u RD není běžné a průhyby budou rozdílné stejně tak jako dotvarování. Na RD s běžnými rozpony jsou předpjaté konstrukce NESMYSL! Cena necena.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?