Dodatečné vsazení překladu nad okna

Profilova fotka
Zdravím, potřebovala bych radu, nejlépe od někoho, kdo tomu rozumí nebo má s tímto nějaké zkušenosti. Rekonstruujeme starší dům, původně přízemní, později s nádstavbou patra. Manžel začal oklepávat zvětralou fasádu a zjistil, že nad okny v přízemí se doslova sype překlad, resp, že tam žádný překlad není a horní patro je nadstaveno pouze na původním věnci, který je ale v katastrofálním stavu a sype se jako písek. Statik nám doporučil vysadit okna, podepřít otvor, rozebrat část stropu v obýváku a vsadit překlad nebo traverzou zpevnit a dobetonovat stávající věnec. Traverza nad věnec nelze, protože hned nad věncem vedou íčka stropu v patře. Na fotkách je vidět, jak věnec po oklepání omítky vypadá... Neexistuje ještě jiný způsob, jak to provést? Máme půl roku nově zrekonstruovaný obývák a při představě, že musíme zase rozebrat část stropu a rozbít část zdi, na mě jdou mdloby :-( Díky za vaše názory :-)
Odpovědět
Statik Vám to napsal dobře... Jinak to rozebírání stropu bych neviděl jako úplně nutné. Stačí strop (2-3 sousední traverzy) zevnitř podepřít a nepatrně nadzvednout stojkami. Nicméně bordel v místnosti budete mít tak jako tak.
Odpovědět
Profilova fotka
@requied děkuji za odpověď! S tím stropem to bude složitější, protože máme klenutý strop podbitý deskami a polystyrenem a cihly jsou skládané "naplacato", tak snad si s tím zedníci poradí.
Odpovědět
@hanulkaha tak u klenutého stropu bych byl velmi, ale velmi opatrný... Možná bych zvážil i možnost podložit stávající překlad z každé strany L profilem třeba 100x100. Jak je to okno široké?
Odpovědět
Profilova fotka
@requied :-( je to jedno "překvápko" za druhým, jsou to takové věci, do kterých člověk bohužel nevidí, když kupuje starší dům, nehledě na to, že jsme zjistili, že celý dům je stavěn velmi prapodivně a tak, aby co nejvíc ušetřili. Okna jsou široká 240cm, podlaha i strop v místosti je klenutý, a horní patro je navíc teď přichystané k vylití nových podlah, tudíž je klenba nad okny odlehčená a pružná. Když se překlad podloží "elkem", k čemu je to prosím dobré?
Odpovědět
@hanulkaha dobré je to k tomu, že by se nemusel odstranit původní překlad. nicméně 2,4m je dost velké okno, takže to asi staticky nevyhoví. Musel by to znova spočítat statik. Rozhodně Vám tuhle akci nezávidím.
Odpovědět
Profilova fotka
@requied Aha, ale tam je právě ten problém, že překlad tam není vůbec, když původní majitelé nadstavovali horní patro, tak na původní věnec, který nesl "jen" střechu, postavili další patro plus střechu a nad okna už nic nedali... Věnec praskl a propadá se, a sype se to jak písek, cementem asi hooodně šetřili.
Odpovědět
Dobrý den, víte co? Dejte sem fotku toho, jak to celé vypadá (ta oklepaná fasáda nad okny), ten překlad za mnoho nestojí na první pohled, ale zcela špatný zas být nemusí (z těch fotek to není zřejmé), to je jisté, pod překladem lze zpozorovat ještě jakousi vrstvu něčeho... přesně jak píše kolega, to se stropy nemusí mít souvislost, do těch bych se doopravdy nepouštěl krom jejich podepření, ještě když jsou klenuté. Ty překlady vypadají udělané z dost chabého materiálu, zvětrávají, drolí se, ta L-ka by tomu mohla pomoci. Z těch fotek, co tady jsou, nelze moc poznat. Chtělo by to fotku celé té zdi...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Taky jsme koupili dům a je to to samé. Letos chci udělat překlad v koupelně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?