HEB nosník součástí panelového stropu - nemáte někdo zkušenost?

Hezký den, budeme mít panelové stropy a nad kuchyní budou usazeny do HEB ocelového nosníku. Nemá to někdo taky tak? Nějak si nejsme jistí, jak má být nosník usazen. Děkuju za jakékoliv zkušenosti 😊
Odpovědět
Profilova fotka
Hebko si usazuji oni a predpokladam, ze to mate v cene na klic. Profil se natoci, aby sedel celou plochou a usadi se na nosne zdi. Z boku se pak nasunou panely.
Odpovědět
Je to tak. Nosník se usadí v rámci pokládky panelů. Ten panel se pak do nosníku zasune.
Odpovědět
Kombinácia stropného žb panelu s oceľovým nosníkom nie je šťastné riešenie. Oceľ je pružná a má iné rozťažnosti ako betón. Nepadne vám to na hlavu :-) , ale budú sa stále tvoriť trhlinky.
Odpovědět
@teron Takže se prostě jen "položí" na nosnou zeď a věnec?
Odpovědět
@kntsz Děkuju za názor, ale s tím už teď asi nic neuděláme, když je to v projektu
Odpovědět
@wwwdancer Takže se jen "položí" a nijak nezapouští?
Odpovědět
@luckiesj Ano, jen se to položilo na věnec. Jestli chceš, můžu poslat nějakou fotku.
Odpovědět
@teron To by bylo fajn, diky
Odpovědět
@luckiesj Poslala jsem ti soukromou zprávu.
Odpovědět
Profilova fotka
@luckiesj Jeste jedna vec. Vetsina panelu se nepoklada primo od kraje nosne steny, ale nejaky (zalezi na materialu pod..), takze vznika mezera kolem panelu a obvodove steny + spary panelu, ktere se pak dobetonuji - tzv. zalivka. V tomto pripade bude nosnik krajem obetonovan :)
Odpovědět
@wwwdancer Díky za cenné informace 😉
Odpovědět
@kntsz jak myslite, že ocel má jinou roztažnost než beton? Jako tepelnou? Pokud by to tak bylo, tak by se nedaly dělat ŽB konstrukce. Panel do HEB je neprosto standardní řešení.
Odpovědět
Článek se načítá
@lysakpav Oceľ sa veľmi dobre dopĺňa s betónom (železobetón), ale musí byť zabezpečené jej spriahnutie (spolupôsobenie) s betónom. Ak to zabezpečené nie je (panel a HEB) tak si každé podľa veľkosti zaťaženia a podľa meniaceho sa zaťaženia (napr. zmena polohy ťažšieho nábytku), pracuje po svojom a min. na styku panel - HEB je neustále dilatačná prasklina. Oceľ pri tom istom zaťažení ako železobetón má iný - väčší priehyb. Nepoznám aké sily budú u vás pôsobiť, ale ak je priehyb HEB väčší, tak sa môžu objaviť aj prasklinky medzi panelmi samotnými. Nemusí to byť nič dramatické, dnes je spústa stálopružných tmelov a prasklinky je do istej miery možné skryť. Nie je to štandardné riešenie. Stretol som sa s tým však, keď sme oceľový nosník spájali so železobetónom. Rieši sa to naváraním na oc. nosník t.z.v. šmykových trnov špeciálne statikom navrhnutých čo do prierezu aj hustoty privárania. Až potom to začne spolupôsobiť ako napr. betonárska oceľ (roxor) v betóne.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Jak myslite, je lepé HEB trochu ponořit do betonové mazaniny aby spodek všech panelů byl ve stejné rovině,
Odpovědět
@freeart nam na panely vkladane do Heb profilu udelali ozub, takze jsou vsechny ve stejne rovine
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?