Nízké stropy v podkroví 2,3 m. Zvykneme si?

Dobrý den, kupujeme podkrovní byt a stropy jsou nízké - 2,3 m. Byt je veliký, světlý, na super místě. Jen mi trochu leží v hlavě ta nízká výška stropů. Mám strach, abysme se tam necítili stísněně. Máte někdo taky takhle nízké stropy? Lze si na to zvyknout? Moc děkuju Dita
Odpovědět
A je k tomu balkon? Když je k bytu balkon, určitě bych se ztísněně necítil. V paneláku máme cca 2,4 m a je to až až.
Odpovědět
To je strašně málo, věř mi. Chtěli jsme koupit úžasný byt s takovouto výškou stropu. Měl velký balkon, dobrá cena, krásný dům a poloha, prima výměry. Ale bylo to až klaustrofobní. Můj muž měří 190 cm, takže stačilo máchnout rukou do vzduchu a praštil se o dlaň. Normální výška stropu je 2,8 m. Byt jsme nevzali a udělali dobře. Dodnes není prodaný, asi si těžko hledá kupce. Osobně nechápu tyto původní vestavby, kde nejsou schopni udělat ani normální strop.
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt světlá výška daná normou v podkroví je 2,3m, nikoliv 2,8m.
Odpovědět
@wawwaw no, ale v našem případě se jednalo o byt zabudovaný do původního podkroví, ovšem žádné šikminy tam nebyly. Byl to klasika rovný strop všude, a bylo to děsné, 2,3 může být minimum dané vyhláškou, ale pocitově je to děsné, člověk taky musí mít nějaký prostor trochu "dýchat"
Odpovědět
@wawwaw Ještě si k tomu dovolím pro @bayt přidat upřesnění. Normální výška je 2,6 m u přízemí, podkroví může být opravdu 2,3 m (to je ale myšleno pokud je podkroví brané jako noční část domu). @tydi My bydlíme v podkrovním bytě, kde je světlá výška 2,4 m a je to pro nás akorát (manžel má přes 180 cm). Den trávíme v místnosti s balkonem, je dostatečně prosvětlená. I s kuchyňkou probíhá od šikminy přes rovný podhled opět k šikmině a to stísněně nepůsobí. Ložnice je malinká, téměř celá je pod šikminou, ale na přespání to stačí. Budoucí dětský pokoj je na jižní stranu a působí tak větším dojmem. Důležité jsou světlé barvy, dobrou službu udělá výmalba optických klamů (např. svislé pruhy, ...).
Odpovědět
@tydi Zvyknout se dá na všechno, záleží vždy na konkrétní osobě. Já bych si byt s 230cm stropy nikdy nepořídil, je to vážně málo, nevím jak je to přesně s normou, ale běžně u bytu by měla být 260 cm, jestli pro podkrovní byt platí 230 jako u RD budiž, ale já bych v tom žít nechtěl. Už jen to, že se na to ptáte by vám mělo napovědět, že to není značka ideál... ;-)
Odpovědět
Mame u tchánů v patře výšku 2,3m a v pohodě. Dokonce bych i řekla, že působí útulně. Mám přes 180cm a i když dám ruce nad hlavu, stropu se nedotknu.
Odpovědět
Profilova fotka
V bytě máme 2,6 m a na chalupě (přízemní domek) 2,3 m. Těch 2,3 mi připadá útulnější. Víc než 2,6 už bych asi nedal. Byl jsem 3 dny v nemocnici, kde byly strašně vysoké stropy a bylo to příšerné. Cítil jsem se tam tak jaksi divně, neměl jsem pocit soukromí. A to to byl nadstandard, takže všechno barevné, dřevěné skříně, stolek, nevypadalo to jako v nemocnici a byl jsem tam sám, takže tam ani nikdo cizí nechodil a neotravoval. Kdybych si mohl vybírat, beru 2,3 všude. Nicméně záleží na tom, jak jste velcí. Já třeba nemám ani 170 cm, takže to asi vnímám jinak než někdo kdo má 190 cm. :-)
Odpovědět
Mame v patre 2,3 m. Manzel ma skoro 2 metry a nestezuje si. Ja v tom problem taky nevidim.
Odpovědět
Je to poměrně málo, ale hlavu snad ohýbat nebudete muset. :-) Měřím 197 cm a co je skutečně problém, to jsou např. zárubně 170 cm nebo sklep vyskoý jen 190 cm, to fakt člověk nechápe - u domu z roku 1930. Pro srovnání paneláky mívají strop 250-273 cm vysoko - nejsou všechny stejné.
Odpovědět
Profilova fotka
Asi zalezi na pocitu z mistnosti. My mame 290 prizemi i podkrovi a prijde mi ze to je akorat. V prizemi bych snesl klidne i vice - 320.
Odpovědět
Moc všem děkuji za reakce. Stísněně jsme se v bytě necítili, proto jsme se rozhodli, že do toho půjdeme. Ale já vyrostla ve stropech přes 3 metry a přijde mi nízké všechno, co je pod 3 m, což není úplně normální :-) Hlava začala přemýšlet, jestli to bude ok a jen mě zajímaly zkušenosti ostatních. Balkon to nemá, ale byt má cca 110m2 (podlahová plocha 140m2), takže prostoru dost. Teď žijeme ve 2+kk o 40m2. Velcí taky nejsme - 168cm a 175 cm, takže věřim, že to bude spíš útulné než stísněné ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@puhelin V našem bytě jsou vikýřová okna a šikminy částečné, takže hodně světla a prostoru taky dost. Už jsme si našla pár tipů, jak opticky stropy zvýšit - viz. svislé pruhy, tak to nějak doladíme :-)
Odpovědět
@lopp značka ideál to není, ale s tím počítáme. Nechceme žít v paneláku a tenhle byt splňoval mnoho jiných přání o bydlení, která přebila negativa. A spíš je to o mé hlavě než že bych se tam tak cítila..zajímaly mě zkušenosti ostatních..
Odpovědět
Dle normy je minimum 2,5. V podkroví je povoleno minimum 2,3.
Odpovědět
Profilova fotka
@tydi my bydleli v malém bytě s vysokými stropy, měli jsme tam narvané hodně věcí a jak to bylo vše zaplněné a nahoře prázdno, moc příjemné to nebylo. Jestli je ten byt světlý a má dost oken a když tam jste tak to na vás nepůsobí tak bych se toho nebála.
Odpovědět
Profilova fotka
Nasi maji 2,3 v obyvaku a v pohode...jako na co strop az do nebes? Abyste topili jak blazni a vsechno teplo se vam drzelo nahore? Pokud se vam byt libi,tohle bych vubec neresila
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, my máme přistavený podkrovní byt v našem baráku. Nemohli jsme zvednout střechu, takže v nejnižších místech máme cca 1 m (kuchyň, obývák, ložnice). Umístili jsme tam nejmíň používané poličky, skříňky, prostě takové úložné prostory. Střecha se jen pomalu zvedá, takže třeba nad gaučem máme cca 1,50m až 1,70m. Střed bytu je cca 2,30m. Krčit se člověk musí když si jde sednout, v ložnici lehnout... je to nepohodlné, ale člověk si zvykne. Vašich 2,30m by se mi tuze líbilo :-)
Odpovědět
Uvedu na pravou míru normu: a) V bytových domech musí být min. světlá výška 2,6 m b) v rodinných domech musí být min. světlá výška 2,5 m c) v podkroví musí být min. světlá výška 2,3 m, ale jen pokud je součástí bytu i část bez podkroví. (tj. rodinné domy, mezonetové byty) Takže dle normy je 2,3 m málo, pokud ten byt nemá součástí i patro pod ním. Za mě bych řekl že je to také málo, působí to stísněně a je pak v bytě "málo" vzduchu.
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle je závazné..
Odpovědět
@jonnyj 1) je třeba dodat i to, co se váže k těm hvězdičkám. Normu sice před sebou nemám, ale bude tam, že min. 1/2 podlahové plochy musí být bez zkoseného stropu, plocha obytné místnosti, kde není zkosený strop musí být minimálně 8 m2, a v tomto případě musí být součástí bytu kde nejsou zkosené stropy. 2) mýlíš se - norma není závazná, ale pouze doporučená.
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle je asi opravdu hodně subjektivní...já vyrostla v bytech,kde byly vysoké stropy ke 4m i přes,pak panelák 2,5m a připadala jsem si tam jak v kleci rázem...ne velikostí místností,ale tím stropem,vše tam na mě padalo.a mám to tak dodnes,táta má v domě 2,3m a i když je to na jednu stranu útulné,tak si neumím představit v tom žít...máme 2,6m a to je pro mě na hraně,méně bych nesnesla...
Odpovědět
Profilova fotka
@rad5 Ale pro kolaudaci se odkazuješ na normy..
Odpovědět
@jonnyj ... nemáš pravdu. Odkazuješ se na projekt a na schválenou projektovou dokumentaci SÚ, kde odchylky od norem by měly být zdůvodněny a zajištěné řešení tak aby bylo dílo bezpečné, hygienické, atd. k tomu články např.: http://www.unmz.cz/urad/prehlrub.asp?... http://www.tzb-info.cz/3274-zavaznost... https://www.patria.cz/pravo/2315574/o... http://www.hzscr.cz/clanek/zavaznost-... a pro pohled stavebního úřadu http://www.ckait.cz/content/zavaznost...
Odpovědět
Profilova fotka
@rad5 Ahoj, no dle toho co jsi poslal mě nejvíce zaujalo tohle: ____________________________________ To znamená, že pokud se projektant – stavitel odchýlí od ustanovení ČSN, dostávají se do rizika, že v případě závad se bude hledat zavinění v nedodržení optimálního řešení. Přestože použití dobrovolných norem není obecně povinné, je pro uživatele výhodné v tom, že zaručuje splnění požadavků na technickou úroveň, bezpečnost, funkčnost apod., při současném vyloučení rozporů s právními předpisy. -------------------------------------------------------------------- A vzhledem k tomu, že si dokáži představit jak funguje pojišťovnictví a podobné věci. Tak bych se já osobně od norem neodchyloval (Ano něco jiného je když se rekontruuje starý barák v centru prahy kde se toho moc měnit nemůže) Jinak co se týká odkazování na projekt tak s tím mám momentálně velmi zajímavé zkušenosti.. http://www.modrastrecha.cz/forum/proj... A to, že ho Stavební úřad schválil, tak neznamená, že to je dobře (bohužel i na Stavebním úřadě se to bere občas co projekt tak razítko)
Odpovědět
přesně jak píšeš, odchylovat se od normových požadavků nedoporučuji a předtím varuji. Výše jsem to uvedl, aby bylo jasno, jak to s těmi normami je. Co se týče tvého problému, myslím, že spíš nějaká úřednice chtěla někomu přihrát zakázku. To že to neumí je věc druhá. Myslel jsem to tak, že jestliže, kolaudatér má u něčeho problém při kolaudaci, a PD schválená SÚ to řeší tak pak to nechá bý, pokud to je v souladu s touto dokumentací. Již jsem se s takovými vyjímkami setkal.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?