SDK strop, jaký je další postup?

Ahoj mám dotaz. Děláme SDK strop pod panely a dohadujeme se jestli se u krajní desky, která navazuje na zdivo dělá tzv. V spára (seřízne se hrana). A jaký je další postup, a to se pak tmelí, nebo se dává akryl popř. se vkládá nějaká páska? Poraďte prosím. Děkuji
Odpovědět
@jejeku nech to na firmu
Odpovědět
@adotam Dík za "konstruktivní" radu.
Odpovědět
dobrý večer,určitě se dá najít např. na stránkách rigipsu postup,dokonce od nich vyšla u publikace jak na SDK.těch možností je více a každý vám poradí to svý….má zkušenost je,že v domě jsem dělal to sražení a vyplnoval pak akrylem,....nadával jsem si,kolik jsem si přidělal práci!!!!akryl vždy proschnul a snad na třikrát jsem dotmeloval,než to bylo o.k.to už bych nedělal a praská to jak od zdi,tak někdy zůstane akryl na zdi a trhne se od desky-nepravidelná trhlina.když jsem po nějaké době dělal garáž,dělal jsem desku téměř na zeď bez sražení a jen lehce dosádroval,kde byla větší metzírka,jinak jsem to dokola jen zahladil jemnýmfinálním tmelem.rychle hotovo,žádný patlání akrylu a prasklinky občas někde u zdi daleko míň viditelné.toť má zkušenost,jestli je to správně či špatně neporadím:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nejčastěji se to dělá, tak, že se sádrokarton přirazí ke zdi menší mezery(1-2mm) se trochu přetmelí a zaakrylují, a větší je lepší přetmelit s výztužnou páskou a pak zaakrylovat.
Odpovědět
Sám jsem nezkoušel, ale prý je dost dobrý postup takový, že: a teď si dovolím vypůjčit celé souvětí pana Vorlíčka z diskuzí tzb info - "Všechny akryláty v 99% případů popraskají, i zatmelení s použitím pásky. (když je strop na zavěšených CD profilech) Řešení je až kouzelně triviální. Na zeď nalepte v místě styku sádrokartonu nejběžnější průhlednou kancelářskou pásku, k této pásce sádrokarton přimázněte uniflotem (vytvoříte obyčejný ostrý roh), po zatvrdnutí tmelu pásku zaříznete a vymalujete. Časem vznikne v místě styku se zdí okem nepozorovatelná mikrotrhlina, a nic nikde nebude praskat. Nic to nestojí, je to minimum práce a funguje to." Ve vašem případu ale by ten strop nemusel vůbec pracovat a tak bych šel standardním řešením jaké mají popsané všichni výrobci a jak radí alda33
Odpovědět
@rimmer budu to dělat přesně tomto způsobem. Nicméně já mám zavesene rastry pod vaznikem, takže to bude pracovat urcite
Odpovědět
@voky115 Jo to samé já, s vazníkama holt člověk nemá moc na výběr, ta spára bude jezdit vždycky, proto mám tohle řešení uložené, je to nejmíň bolestivé.
Odpovědět
@rimmer když jsme u toho SDK. Kotvit do UD místnosti do 25m2 dle rigips nebo ne ? :-)
Odpovědět
@voky115 Jak kde, v nějakých malých kamrlících to asi udělám (WC, koupelna, spíž, apod.) tam mi přijde, že není potřeba ten strop až tak samostatně řešený, ale pobytové místnosti kotvit nebudu, ať to jezdí. Nicméně ještě pořád nejsem definitivně rozhodnut, řešit to totiž není pro mě zrovna otázkou dne..
Odpovědět
@stavitel69 @alda33 @rimmer Děkuji za rady. Návody od výrobců jsme samozřejmě studovali, ale nikde tenhle detail nebyl popsán. Nebo šaptně hledáme, což je taky možné. O té izolepě jsme také četli, ale není mi jasné co to řeší. Chápiu dobře, že se po UD nalepí na stěnu izolepa, namontuje SDK, ať se seříznutou nebo s rovnou hranou, zatmelí anísledně izolapa vyčnívající seřízne. Jen mi není jasné k čemu tam ta izolepa je. Někde psali, že ji také nahrazují obyčejnou malířskou krycí páskou. A to tmelení budete dělat uniflotem základním či finišem.
Odpovědět
@jejeku ona je tam proto, že se na ní ten tmel nechytne, takže v momentě jak se prohne ten strop, tak se ten styk vodorovného po svislém sklouzne a nic tam viditelně nepraskne, ta miniaturní spára bude hned u zdi a nepůjde vidět.
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer tomu co popisujete se říká přiznaná spára, tímto způsobem by se měli správně dělat např. protipožární stropy, jinak já si myslí, že z těch 99 % nepopraskají akryláty, ale že z barvy natáhnou ještě trochu vlhkosti a tím vlásenkovitě popraská barva na akrylátu
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jejeku je to jak píše rimmer ta páska slouží k tomu, aby se tmel nenalepil na zeď, ale jen k sádrokartonu, když se pak třeba časem trochu pohne strop, tak se odrthne jen v místě té pásky a vznikne minimální prasklinka, tmelte určitě tmelem, protože ten je stavěný na větší vrstvy, některé finální tmely jsou na nános vrstvy jen kolem 1 mm, když se nechají větší vrstvy, tak vnich můžou být bublinky
Odpovědět
@rimmer jasný jasný, já jsem to sice plánoval udělat všude, kromě obyvaku s kuchyní, který má prez 40m2. Jinak máme pokojicky kolem těch 15ti. Bez kotveni do UD se předpokládám přidá jeden CD přímo k UD a kotví do něj, nicméně co hrany desky, když rozestup mezi CD je 50 cm a deska by se měla kotvit po max 17 cm ? :-)
Odpovědět
Nikdo neví nebo se nepodělí , jak řešil kotveni desky u UD profilu? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@voky115 když děláme stropy, tak se snažíme ten krajní profil dávat aji do místnosti menší než 25m2, a pak se nekotví do UD rofilu vůbec a těch 17 cm je myšleno na šířku desky.
Odpovědět
@voky115 Tak vždycky tam můžete dát kolmo další CD profil a použít takovou tu jednoúrovňovou T spojku, ale to spíš bude vědět alda33. Dle obrázku to vypadá, že to tam není potřeba, je jen nutné dát blíž zdi první závěs.
Odpovědět
@alda33 @rimmer supr, tak díky za rady. :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@rimmer Tak mohu hodnotit s odstupem času. Po vymalovani vznikla tato nevzhledna trhlina, která je docela vidět. Čekal jsem to tedy míň viditelné. Použít postup s průhlednou páskou, která slouží jako diletace.
Odpovědět
@voky115 No to je pěkný hnus, ořízl jsi tu pásku po zatvrdnutí? Ona právě ta páska měla působit jako kluzná separace, tady to vypadá jako by ten roh byl na to dobře přilepený a pak se prostě odtrhnul, jako by to po té pásce vůbec nechtělo sklouznout..
Odpovědět
@rimmer Tak prvně uvedu na pravou míru, že je to plocha 45m2, kde ten strop prostě pracuje hodně, věřím že v pokojíčku o 15m2 by se toto nestalo. Ta deska udělala mezeru cca 1-2mm od stěny, byt to bylo dotmeleno až k pásce, takže je tu krásně vidět, jak si vše casem seda .. co teďka s tim. Dojedu pro pretiratelny silikon akryl tmel , nechám ho zaschnout a premaluju. Pokud to bude dělat stejnou neplechu, tak to hold v budoucnu predelam. Ostatní místnosti ještě nemám vymalovane, tak asi objednám straitflex a nebudu to pokoušet.
Odpovědět
@voky115 Jo no tam už ta teplotní dilatace bude asi fakt velká, tam se měla dělat nějaká ta stínová spára či co, nevím. @alda33 by snad věděl jako praktik. Pak napiš jak to dopadlo a zdali to po opravě přestalo dělat neplechu, já se bojím, že to bude pracovat pořád a že ti nezbude nic jinýho, než to nakonec zakrýt nějakou lištou.
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli je roh vytmelen s páskou u zdi, a bez akrylátu, tak tahle prasklina se stát může, říka se tomu přiznaná spára, stane se tomu, když si dům sedá, zkus to přetáhnout akrylem a přemalovat. Zkus prvně natlačit akryl do té mezery nechat ho zaschnout a pak jemně přetáhnout ještě jednou, on si ten akryl, taky sedne.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 1 roce
Dovolím s vytáhnout tohle vlákno s dotazem: Můžu použít rastr kotvený jen do UD bez zavěšení do stropu? Vzdálenost stěn je 127cm a uprostřed mi vede potrubí vzduchotechniky. V bytě na chodbě široké 1m je to i po deseti letech OK.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn maximum je 1 metr
Odpovědět
@alda33 Díky, doplním tedy nosné horní CD. Ve spodní chodbě to bude ale vetší oříšek, tam mám víc trubek, odboček a ještě tlumič hluku. Naštěstí jsem tam se sádrošem ještě nezačal
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?