Čím přemalujeme špatně vyhašené vápno?

Profilova fotka
Ahoj lidi! Máme domek v rekonstrukci, dodělali jsme si zatím jen 2+1. Bílili jsme vápnem, přidávali jsme tekuté barvy a v kuchyni a na chodbě nám vylezli ošklivé fleky. Když jsme se ptali pár zedníků, tak se všichni shodli na tom, že nám prodali špatně vyhašené vápno (už si nepamatuju jestli do omítek a nebo na bílení). Rekonstruovali jsme dále, takže ani nebylo moc času s tím něco dělat. Je fakt, že manžela to štvalo, tak se to snažil znovu a znovu přebílit, ale čím víc bylo vrstev vápna, tím víc fleky lezly ven. Už jsou to skoro 4 roky, máme malé děti, tak i z tohoto důvodu potřebujeme znovu vymalovat. Ale čím? Vápnem nemůžeme a mám strach vymalovat jinou barvou, aby zdi mohly dýchat. Barák byl vlhký, už je sice podřízlý, ale bylo nám řečeno, že bude schnout i pár let, tak abychom si nezadělali na plísně..... Prosím poraďte!!
Odpovědět
@mavor asi bych to opět konzultovala s nějakým odborníkem, třeba s těmi zedníky, se kterými jste řešili předešlý problém.
Odpovědět
@mavor Zdravím. No my měli obdobný problém ve starém bytečku. Na jedné zdi velezli po vybílení zvláštní fleky různých velikostí a tvarů. Nešlo to ničím přebílit, ani vápnem. Zeď se oškrábala a zase to vyloezlo. Musel to být nějaký sajrajt ve štuku nebo něco. Nakonec to krásně překryla bílá latexová barva.
Odpovědět
Profilova fotka
@veronika.deskova Verčo, díky za radu. My jsme právě doteď bílili jen vápnem. V ložnici a v pokoji fleky nejsou a v kuchyni a na chodbě jsou - různých velikostí a tvarů, jak píšeš. Asi jsme zrovna dokupovali vápno, nevím. Taky si myslím, že nám asi říkali, že to máme v omítce. Je to nově nahozeno (necelých 5 let), přece to nebudeme nahazovat kvůli tomu znovu. Latexu se bojím, ten asi nedýchá, ne?
Odpovědět
@mavor Nám se to po tom vápnu zhoršilo ještě víc. Jsem si říkala, jestli to nejsou fleky od původních majitelů, byly kuřáci, ale zedník říkal, že ne. Že to je něco v tom štuku ... Já si teď zpětně nepamatuji od koho ta barva byla ... jestli Het, Pimalex atd ... Ale byla s příměsí proti plísním a byla určená do interiéru. Pamatuji si, že i zvláštně voněla ... až smrděla :-D jako chlor nebo tak ... asi ta dezinfekční složka. Vymalovali jsme tím nakonec celý obývák a nikde problém nebyl.
Odpovědět
Profilova fotka
@veronika.deskova Díky, zkusím nějak dohledat na netu. Kdyby sis přece jen vzpomněla, tak písni, budu vděčná. Máš pravdu, každá další vrstva vápna byla ještě horší. Už se těším, až se na to nebudu muset koukat... 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@veronika.deskova http://www.dumbarev.cz/products/148-l... - je to ono? :-)
Odpovědět
@mavor těžko říct, je to osm let zpět :-D manžela ještě napadla bílá fasádní barva, ta prý "dýchá"
Odpovědět
Profilova fotka
@veronika.deskova Mně vždycky když se řekne latex, tak se mi vybaví stěny na chodbě ve škole... Nepůsobilo to na mě moc vábně.... Vypadá to takhle? Asi ne, ne?
Odpovědět
Těžko radit na dálku,několika větám nerozumím.Přidávali jste tekutou barvu do vápna? V zásadě radím lidem použít vápno pouze na novou omítku a později už jít do kvalitní akrylátové barvy.Argument o "prodyšnosti" zdí je u nás takový zbytečný folklor.Ve skutečnosti prochází zdí 5-10% vlhkosti ,což je zanedbatelné.Vápno mělo význam u našich babiček,protože se tolik netopilo,je totiž schopné vydržet i velmi nízké teploty a plnilo funkci dezinfekční.Pokud je domek vlhký nemá význam malovat jakoukoliv moderní akrylátovou barvou,jsou to vyhozené peníze.Ani vápno ale není řešení,vlhkost sice snáší lépe,ale při více vrstvách vytváří nehezký povrch a navíc vápno nejde tak snadno odstranit ,jako malba.Doporučuji barak vysušit,nevěřím,že to bude trvat několik let.
Odpovědět
@mavor ne ne, to je normálně matný ... ale fakt mi teď manžel říká, ať se na ten latex vyprdnete a jděte do té fasádní :-) to ve škole je nějaká soklová barva, hnus :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland No, do bílého vápna jsme přidávali tekuté barvy - oranžovou, zelenou, apod.... Nedávali jsme práškové jako se dávali dřív. Barák máme poctivě podříznutý lepenkou s hliníkovou folií (r. 2006 a bydlíme květen 2008) - manžel podřezával osobně. Místnosti máme nově nahozený a na nich pouze vápno. Od té doby se nebílilo. Už je to ale třeba, tak chytám rozumy. :-)
Odpovědět
Předpokládám,že ty tekuté barvy byly barvy určené do vápna a nikoli běžné tonovací barvy jako HETCOLOR,PRIMALEX apod, které se používají do běžných malířských barev.Vše se odvíjí od toho,zda-li je v domě vlhkost či ne.Pokud je vlhkost vyšší není řešení žádné,tedy ani použití fasádních barev jak radíhttp://www.modrastrecha.cz/profil/veronika.deskova/ .Fasádní barvy se dělí na akrylátové,silikátové a silikonové .Nejvíce propustné jsou silikátové (minerální báze podobná vápnu) a silikonové (bonus omyvatelnost). Jejich cena je ale vysoká (1200-1500Kč/25kg) a neřeší vlhkost ve zdi.Vy musíte dostat vlhkost ze zdi.Měl jsem kdysi na zakázce zapujčen vysoušeč na dva dny a ze zdi jsem odčerpal asi 20 litrů vody! Pokud máte podříznuto,neřešil bych barvu,ale sušil zdi.
Odpovědět
Článek se načítá
Už jsem si všiml tvých fotek.Je to klasika vlhkost a vzlínající skvrny v omítce.Podobný věci se mi děly na chalupě a vyřešil jsem to obezděním dutými cihlami ( na příčky) a je pokoj pro vždy.Sice se trochu zmenší místnost ale je klid. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland Já nevím, jestli jsme si rozuměli. My neřešíme vlhkost - krom štítu na sever, kde nám promrzá sokl, protože je kamenný a stejně silný jako zeď, což je 45 cm - tam to letos budeme řešit zateplením novabrikem. Barák máme dobře podříznutý, jak jsem již psala a měli jsme v domě také vysoušeč. Nám se na zdi udělali fleky kdekoliv, ne od spodu! A není to vlhkost, podle zedníků je to špatně vyhašené vápno. A čím víc se dávalo vrstev vápna, tím víc vylejzali. Mám rozbitý foťák, kdybych mohla, nafotila bych to.
Odpovědět
Určitě bych už nepoužil vápno,zřejmě to něco "vytahuje" ze zdi.Použil bych primer nátěr na svrny,nebo penetraci,nechat zaschnout a použít kvalitní nátěr JUB,HET apod.,které mají v sobě i aditiva proti plisni.
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland @veronika.deskova Hodila jsem sem pár fotek. Jo, tak to říkali i zedníci, že je to nejspíš špatně vyhašené vápno v omítce, ale neřekli co s tím. Díky za rady. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mavor no já mám delonge-je to odvlhčovač,i ti to čistí vzduch,nrbo vysuší nprádlo,nebo vyhřeje místnost,nebo zvlhčí,podle toho jakej si dáš program,hodně si tuto mašinku kupujou na povodně,je dooost dobrá,měla bys sis to pořídit,je supr,já tím čistím vzduch,mám nemocné kluky,a dřív sem tím vysoušela,dnes už nemusím díky této mašině ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@fidorka75 No, myslím, že po zateplení soklu vlhkost řešit nebudeme muset. Jen nevím, co s těmi fleky v kuchyni a na chodbě..... Jinak díky za radu. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mavor :))) tož jsem si to přečetla,,, určitě bych nešla do vápna - ani do starého domu, kdybych chtěla barvičky,,, ale to nic neřeší,,, akrylátová barva krásně dýchá-prý-odporník mi doporučil na sádrovou omítku... ...nedávala bych nátěr na fasádu, ze zásady nebude moc komunikovat se stěnou :),,, :) měla bych asi dvě možnosti,,, jedna levnější je vliesová tapeta - něco neskutečného - jestli není stěna vlhká, je to úžasná tapeta, sama jsem si dělala, natírá se "lep" na stěnu a pak se jen přiloží tapeta,, je měkká, kdykoliv vyměnitelná aniž bys musela něco omývat či stírat,,, fakt skvost :), druhá moje možnost - dražší,,, oškrabat, nahodit sádrovou stěrkou a krásně vymalovat,,, nevěřím, že něco jiného zafunguje,,, latex bych nedala :) v kuchyni je vlhkost a to by nemuselo být ok... :) tož tak Marcelko :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha Díky za rady. Jen bych musela otapetovat celou kuchyň kolem dokola, taktéž chodbu... :-( a se škrábáním si nejsem jistá kdo by to dělal, táta maká na obýváku a mně to ještě nohy po úrazu nedovolí... A zbytek penízek co máme, tak máme na lino do obýváku.... Myslela jsem, že mi někdo poradí barvu, která zakryje všechno a krásně dýchá...
Odpovědět
Profilova fotka
no,já to nenatírala fasádní barvou,tak blbá nejsem,to ten majitel před náma,ale mi to natířalí normálně tonovanejma barvama-červená-a nešlo to vůbec,tak já to budu řešit jak to tady říká kascha..prostě se nedá nic dělat,měla jsem tu malíře pokojů a prostě to nejde,prodávaj i tapety které se dají přetírat,ale já tam budu mít pokojíček pro Vojtíška a vše mám koupeno v CÁRS záclony,závěs,povlečení,koberec,žodle,box na hračky...ATD tak tam bude mít tapetu cers A BUDE TO ,STEJNĚ JÍ TAM CHCEME DÁT,PAK AŽ BUDE VĚTŠÍ BUDE MÍT POKOJ V PODKROVÍ A TEN SE BUDE VYUŽÍVAT PRO NÁVŠTĚVY,NEBO HERNA..NEBO VNOUČATA,ALE TO TADY UŽ ASI BYDLET NEBUDU :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@mavor no,,, to je mi líto, ale nic takového neexistuje,,, ještě bych to řešila takto, kdybych neměla prašule :) koukla bych na nabídku vliesových tapet a jsou tam kouzelné kousky,,, opravdu, skvost,,, jen nakukni, koupila bych si jednu s nějakým vzorem a udělala si jen tak nějaké vzory a až bude čas, tak bych dořešila,, :)
Odpovědět
Profilova fotka
@fidorka75 @kasha Tapetky hezký, no.... Ale kterou dřív? Líbí se mi tamta, pak tamta, taky tamta a i tamta by nebyla k zahození! :-D
Odpovědět
Profilova fotka
mno tak to bude horší,chci i do obíváku a ložnice a sem... víš kde..jedna hezčí než druhá,do té flekaté tam sem psala buse to chlapecký pokoj cars..všechno je cars :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mavor ZLATO, koupila jsem si dvě :) jednu s kvetinami a jednu s páskami a kombinovala jsem to po celém bytě :))) tak nemám na celé stěny,,, zkusím něco nafotit, ju? :)))
Odpovědět
Profilova fotka
@mavor už jsem to fotla, ale pošlu až zítra :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha Ok, díky moc! Přemýšlela jsem, že bych k jídelnímu stolu dala se vzorkem a zbytek jednobarevný, aby to nebylo jak z cirkusu....
Odpovědět
Profilova fotka
@mavor :) Ale fakt se dá nalepit jen někde v prostoru pásy :), když sladíš se stěnou :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?