Nalepení tapety. Penetrovali jste před tím zeď?

Profilova fotka
Dostala jsem IP od adminky, ze by bylo lepsi, psat si k tematu tady, takze sup sem :-) Jinak moc diky za rady. Taky jsem uvazovala, ze udelame nahore risku a pojedem podle ni. Jeste jsem se chtela zeptat, zda jste pred tim zed penetrovali, pripadne oskrabavali stary nater? My uz jsme doma jednu tapetu lepili a nalepili jsme ji normal na stary nater, ktery jsme predtim napenetrovali. Manzelovi ale nekdo radil, ze to na stary nater nalepit nejde...
Odpovědět
1
2
@maitland Lepil jsem ji zrovna v neděli kamarádovi a jde to celkem v pohodě.Velkou výhodou je,že se dobře vyhlazuje a netvoří se bubliny ,jako u papírové,takže ji zvládne i laik.Nejdříve vše změřit (role),poté připravit podklad(vaspravit díry,sundat zásuvky).Doporučuji si udělat u stropu rysku,kde budete tapetu nasazovat a dole mít rezervu cca 1-2 cm(pokud máte lištu,sundat..Lepidlo rozdělat dle návodu a nanést na stěnu.Výrobce uvádí údajně na vliesové tapety nanést lepidlo pouze na zdi(osobně nedoporučuji,naopak jsem nanesl i na tapetu štětkou a docela dost až tapeta zvláční).Pak už chvilku počkáte a můžete začít. Včera ve 20:35 • ................ @skorica05 Ako sa lepí roh s touto tapetou? CHcem oblepiť jeden nefunkčný komín Včera ve 21:39 • přestavuje dům ............. @moudivlacek my uz jsme par sten taky polepili vliesovkama,jsou super,jdou krasne odlepit,pokud omrzi,ale jinak samy krasne drzi rohy jsou v pohode,aspon my s tim nemeli problemy,co konkretne by te zajimalo? Včera ve 21:49 ............. @urbi souhlas s maintlandem - v návodu je, že se lepidlo nanáší jenom na stěnu, my to dle toho udělali a tapeta se na místech odlepovala!!! takže jsme kus odlepili a natřeli i tapetu a už to drží krásně. takže uřčitě natřít jak zeď tak tapetu Dnes v 07:41
Odpovědět
Profilova fotka
aky jsem uvazovala, ze udelame nahore risku a pojedem podle ni. Jeste jsem se chtela zeptat, zda jste pred tim zed penetrovali, pripadne oskrabavali stary nater? My uz jsme doma jednu tapetu lepili a nalepili jsme ji normal na stary nater, ktery jsme predtim napenetrovali. Manzelovi ale nekdo radil, ze to na stary nater nalepit nejde...
Odpovědět
zeptám se trošku z jiného soudku.. jak vypadá zeď po sundání tapety? uvažujeme o jejím nalepení, ale budeme v podnájmu a až půjdeme do svého, musíme dát vše do původního stavu, tak mě zajímá, jak moc je to potom náročné (jak se sundá ze zdi lepidlo, jak to jde přemalovat, nebo jestli se musí pak celá zeď oškrábat)- chtěli bychom jen jeden svislý pruh na jednu zeď, tak jestli to má smysl, nebo je lepší se na to vykašlat.. díky
Odpovědět
Profilova fotka
jestli je tu porad rec o tech vliesovych,tak dolu to jde v poho,my strhli po 2 letech cely pruh naraz souvisle,akorat zalezi asi na podkladu,jina je zed v panelaku,jina v cinzaku,akorat pocitej s tim,ze malba pujde dolu ;-)
Odpovědět
@moudivlacek Díky, tohle je zděnej barák, malovali jsme si to sami, takže stejně bychom malovali zpátky na bílo, takže pokud je to pak jen o vymalování, tak by to bylo super :)
Odpovědět
Podklad pod tapety musí být pevný a pokud je na stěně více vrstev doporučuji seškrábat a napenetrovat.Tyhle vliesové tapety mají výhodu,že nemusí být podklad extra hladký,jako je tomu u papírových,kde se musely lepit jako podklad třeba staré noviny.Pro deyanu to lepidlo není nic strašného.Je to víceméně celulozový přírodní klih a přemalování na bílo není problém.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
ahoj, můžu tapetovat na dva měsíce staré omítky? Je nutné, aby byly zdi absolutně proschlé, nebo to doschne i přes vliesovou tapetu?
Odpovědět
Profilova fotka
@maskacka ahojky,koukam,ze se bytecek podarilo prodat,gratuluju k novemu bydleni ja si myslim,ze by to vadit nemelo, my taky vse seskrabali,namocili zdi,pak nalepili a zatim v pohode, nic se nedeje ;-)
Odpovědět
@moudivlacek moc děkuju, nakonec jsme ho prodali fakt rychle ;-) . Manžel se bojí, že nemáme ještě proschlé zdi, ale nechci pak tapetovat už zařízený pokoj a pomalu se budeme stěhovat... Na druhou stranu ty tapety stály dva a půl litru, tak by mě to fakt nasr..., kdybych je musela shazovat nebo by slítly samy
Odpovědět
Po dvou měsících by neměl být problém.Ještě takový malý detail,co běžného člověka nenapadne.Před měsícem jsem lepil u záazníka a měl vliesovku se stříbrnými vlnkami a stonky listů.Často se stává že tyto dekorace na tapetě prosvítají a je nutné podklad natřít bílou barvou.Výrobci na to vůbec neupozorní a pak to vypadá hrozně.
Odpovědět
@maitland díky za postřeh, tohle se tady určitě někomu bude hodit! Ještě se zeptám, jak blízko sebe se mají ty pruhy lepit? Nemůže se stát, že je dám k sobě, a pak se po zaschnutí rozjedou a budou vidět spáry? Stačí jenom přiložit a vyhladit, nebo to trošku "natahovat"? Díky moc
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Úplně nejlepší ,je mít podlkad přestěrkovaný ,nejlepší jak cena tak soudržnost je materiál RIMANO uni ,propenetrovaný a poté podbarvit na co nejbližší odstín tapety a samozřejmě řídkou barvu tak aby neudělala strukturu po válečku a poté natřít lepidlem a můžeme přikládat tapetu ,vliesovou tapetu bez předmáčení , po zaschnutí se nijak nescvrkává takže pěkně do vodováhy a jednu vedle druhé tak aby v úrovni očí byl vzor absolutně navázán ,po zaschnutí se tapeta napne a barevně sjednotí,pokud by se stalo že lepidlo zašpiní tapetu tak utřít vlhkým čistým hadrem.Pokud bude tapeta lesklá a lepidlo udělá matný flek ,tak celou tapetu utřít vlhkým hadrem at se sjednotí.Tapety na papírovém nosiči samozřejmě předvlhčujeme a postupuje se stějně .Pokud lepíte tapety na omítku tak se spoje začnou postupně odlepovat ,takže je to nevhodné a když není vyhmutí tak hodně husté lepidlo.
Odpovědět
Článek se načítá
Vliesovky samozřejmě přesně vedle sebe,nic se nerozjede a pracuje se s nimi mnohem snadněji ,než s papírovkami.Pokud je stěna hladká nemusí se stěrkovat,je to přeci jenom netkaná textilie a leccos schová.Výrobci často doporučují lepidlo nanášet pouze na stěnu,ale já doporučuji namočit i tapetu a hlavně kraje.Rapport u vzorových tapet bývá většinou 32 cm (celý vzor se opakuje po 64 cm).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
jde dát tapeta i na starou výmalbu? začalo nám to tady praskat, zdi jsme neškrabali (jen v ložnici) a teď to dělá praskliny a bubliny, držela by na tom tapeta, nebo se to musí oškrabat? a jestli oškrabat, tak se pod tapetu musí tahat nová omítka?
Odpovědět
Profilova fotka
@deyana Já myslím, že škrabat omítku nemusíte, za předpokladu, že budete mít zeď dobře napenetrovanou a kvalitní lepidlo ;-)
Odpovědět
@deyana pokud je omitka rovna, tak se tapetuje na ni, ale mela by se oskrabat barva, spatne to nani drzi - to nam rekl v obchode a popravde znamym se to mesici zacalo odlepovat a nam to teda drzi na panelu. Presne jak pise @maitlan doporucil nam i tapetar davat lepidlo na stenu i tapetu, prvn jsme vzdy udelali lepidlem tak dva pruhy na zdi, ustrihli dve tapety, na jendu dali lepidlo a hura s ni na zed...vzdy jsme ji nahore vyrovnali a pak pomalinku valeckem vyrovnavala na zdi od vrchu dolu....hlavne hodne lepidla na kraje!!!! tam se t muze odlepovat. jinak nam malba nesla oskrabat, oskrabala se i s omitkou a novou omitku jsme nedelali, nalepili jsme to rovnou, protoze bychom hladsi omitku nez je panel stejne neudelali. Nejlepsi by ale bylo poradit se s tapetarem v obchode
Odpovědět
Zdravím dámy, jdu k vám na poradu :-) My se na tapetu chystáme tak za cca 14 dní. V bytě máme nový štuky od června a všude vybíleno, to by neměl být problém ne? :-p Díky
Odpovědět
@mitote jo tak díky.. takže nás čeká škrabání :-/
Odpovědět
@veronika.deskova myslim, ze by to melo byt ok ;-) jen to radeji napenetruj ;-)
Odpovědět
@mitote Díky za odpověď. Ještě pak vytáhnu rozumy v obchodě :-)
Odpovědět
@veronika.deskova jj, nevim odkud jsi, ale mam treba dobrou zkusenost s Hornbachem, ze vazne v kazdem oddeleni, jsou tam prodavaci lide od fochu ;-) jak tapetari, tak vodari, atd... no a nebo specializovany obchod na tapety ;-) jo a urcite si ale kup vliesove ;-)
Odpovědět
@deyana tak skrabani barvy neni tak hrozne, hlavne doporucuji vlhcit zed, jde to jednodusseji ;-)
Odpovědět
Pokud ti nevadí 500-600 korun za roli ( 1 role cca 10metrů vyjde na 4 pruhy po 2,5 metru výška a 2 metry šířka) kup radši vliesovou,vypadají luxusněji a jsou odolnější.Samozřejmostí je ostrý nůž a kovové pravítko nejlepe uhelník,na vlies je specialní lepidlo.Válečky na vyhlazování a podobné blbůstky nepoužívám,stačí mít čistý hadřík nebo utěrku.Nejdříve si namoč lepidlem vždy tapetu a pak stěnu,ta zasychá totiž dříve,tapetu tak 3-5 minut.Všechny údaje o tapetě je nutné přečíst na obalu,kde jsou různé značky.Především je důležitý raport,většinou bývá 64 cm,aby vzor navazoval.
Odpovědět
@maitland me se treba te vyhlazovaci valecek velice osvedcil :-) jinak vliesovky najdes uz od 300Kc a kvalitni. A me teda tapeta, kde byl navazujici vzor, role 10m vysla tak na 3 pruhy.
Odpovědět
Tak není špatný,ale já si na to musím prostě sáhnout a vyhladit bubliny ručně,je to o zvyku.Ta role má 10 metrů a pokud si odměříš 2,4 metrů krát 4,vyjde ti 9,6 metru a raport bývá 32 cm,odřízneš 8 cm.Pochopitelně pokud chceš až ke stropu,což nedělám,může to být nějakých 2,55 a to už na čtyři pruhy nestačí.Porto,když někdo po mě chce třeba tapetu za postel do ložnice,většinou je ukecám na 2,4 s proužkem od stropu a stačí dvě role na stěnu cca 4 metry a něco a ušetřím je o 300-500 nebo i víc korunek. :-)
Odpovědět
@maitland tak to ja samozrejme ohmatava i tak, me se tim dobre prabe bubliny vyhlazovali do stran ven :-) nam to vzdy vyslo tri a velky kus, ktery ale uz nestacil..a mame to teda az ke stropu.
Odpovědět
teď čtu že to neděláte až ke stropu, není tam pak vidět přechod, to by mě zajímalo jak to vypadá.. @mitote no právě my když jsme tady hrábli na zeď, tak půlka šla až na panel a půlka držela, tak mám hrůzu z toho, že jakmile začnu škrabat, budu volat ještě zedníka na fajnovou :-( a to se mi fááákt nechce, ale asi nebude k zbytí, měli jsme to holt udělat hned, jenže jsme spěchali na stěhování kvůli druhému bytu, tak jsme udělali pořádně jen obývák a kuchyň.
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland měla bych takový dotaz. viděla jsem v televizi že je dobré před lepením tapety podmalovat stěnu podobnou barvou aby neprosvítaly spáry. tak mě napadlo, že vymaluji jenom právě spáry kde budou pruhy u sebe. ostatní podklad je napenetrovaný sádrokartot bez malby, takže takový zašednutý. včera jsem začala lepit skoro bílou tapety s lesklým motivem a zdá se mi, že právě podmalované pruhy jsou vidět. jsem z toho nešťastná, nevím jestli všechno moc prohlížím a vidím to jenom já a ostatní si toho třeba nevšimnou. dá se případně tapety odlepit, znovu celou plochu vymalovat a znovu nalepit? díky za radu
Odpovědět
@deyana my jsme fajnovku nedelali, nam izednik co skrabal obyvak rekl ze tak hladkou fajnovku neudela, at to dame na panel :-D @zaneta2 misto podmalovani se lepsi dat podkladovou tapetu
Odpovědět
@mitote no to jo, ale co s tím, když někde to drží a sundat to nejde a někde to opadne.. sádru? :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?