Nové omítky - postačí penetrace? Jak pak chytají barvy?

Profilova fotka
Zdravím, potřebujeme radu. Dříve se na nové omýtky dávala základová barva s vápnem (nebo tak něco). Dnes už se to nedělá? POstačí penetrace a pak dát barvu? Ještě mi známej radil, že je lepší nové omýtky natřít jen na bílo, že barevné odstníny flekatí. Je to pravda? Díky za informace:)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Nám malovali malíři na nové sádrové omítky a jen penetrovali a rovnou vymalovali (dva nátěry). Máme i barvičky a vypadají naprosto v pohodě. Jo a hlavně použít kvalitní penetraci (NE Socrata...nebo jak se to jmenovalo), na sádrové omítky jsme měli penetraci, která nějak hloubkově stmeluje povrch.
Odpovědět
Profilova fotka
Nám malovala firma, penetraci stříkali, stejně tak i bílou barvu ... dávali jednu vrstvu samotné penetrace a druhou vrstvu penetrace namíchané s bílou barvou a pak ještě jednu vrstvu bílé. Barevné zdi předtím jen dvakrát napenetrovali a pak rovnou dvě vrstvy barvy. Flekatého neměli teda vůbec nic a měli celý dům hotový za 4 dny.
Odpovědět
Existují dvě možnosti.Vápenný "pačok",klasická metoda používaná v minulosti.Jedná se o velmi řídké vápenné mléko.Nanáší se pouze štětkou a nechá se vyzrát několik týdnů.Vápenné mléko reaguje s vápnem v omítce ,vytvrdne a vytvoří pevný podklad.Tento podklad je dobré vymalovat alespoň jedním nátěrem bílé barvy a poté už je možné malovat všemi barvami.Výhodou tohoto postupu je finanční uspora za penetraci,stačí pouze malé množství vápna.Nevýhodou je pracnost,práce s vápnem je nepříjemná.Druhá možnost je penetrační nátěr.Není pravda co uvádí sonik05.Stačí jakákoliv penetrace,nejsou v nich žádné velké rozdíly,jedná se vždy o styrenakrylátový kopolymer 2802,jen to má různý obchodní název.Lepší je koupit koncentrát a ten naředit v žádaném poměru.Penetrace omítku v podstatě "zalepí" a vytvoří film,na který je možné malovat.Obě možnosti jsou možné,v případě sytých tmavších odstínů bych ale raději použil penetraci.
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland nám tedy malíř nedoporučil tu nejlevnější penetraci a i firma, která dělala sádrové omítky říkala, že je opravdu důležité použít penetraci kvalitní a hloubkovou. Někteří malíři jsou prostě schopni na zeď naplácat cokoliv, hlavně aby to bylo levné a mohli nabídnout nižší ceny. Malíř působil profesionálně, dokázal poradit, neměli jsme důvod mu nevěřit.
Odpovědět
Profilova fotka
Z čerstvé zkušenosti se sádrovými omítkami taky doporučuji hloubkovou penetraci, nebo alespoň ne tu nejlevnější. Barevně se pak na ně malovalo v pohodě a stačil jeden nátěr, ale s bílou jsme měli problémy, někde jsme dávali i tři nátěry a to jsme kupovali kvalitní barvy. V sádrových omítkách je hodně chemie a i v barvách říkali, že s nimi při malování má hodně lidí problémy.
Odpovědět
sonik05 Ze své téměř 20leté zkušenosti vím,že každý obvykle doporučuje výrobek,který nakupuje u svého dodavatele z velkoobchodu.Nerozumím tvrzení,že někteří malíři jsou schopni naplácat na zedˇcokoli,hlavně aby to bylo levné.To je nesmysl,tak to nefunguje.Pokud dám málo penetrace ,omítka více saje a mám vyšší spotřebu dalšího nátěru.Tím se rozhodně ušetřit nedá.Svým příspěvkem jsem chtěl říci jen tolik,že technologie,složení je u každé penetrace stejné,liší se vydatností a často se platí i značka výrobce.Já pracuji s kvalitními výrobky JUB a běžně používám i penetrace i českých výrobců a nikdy problém.Ono je také třeba zdůraznit,že je důležité jaké barvy se na zmíněný podklad použijí.Některé vysoce kvalitní barvy ani penetraci nevyžadují.Stačí zředit první nátěr a použít ho jako penetrační.Pojiva v těchto barvách jsou natolik odolná,že nehrozí odlupování nátěru.Je ale třeba počítat s vyšší spotřebou.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem za názory. Známý v barvách nám také řekl, že můžeme použít jakoukoli penetraci. Pokoj jsme natřeli penetrací od Den Bravenu, máme 2 nátěry bílé (JUB) a je to takové flekaté:( Jakoby bylo někde penetrace třeba víc a někde méně. Ale ono to člověk vždycky někde přetře 2x, to se neuhlídá. Tak nevím:( Uvidíme dnes, jak to bude úplně suché...tak snad to bude dobré.
Odpovědět
@monicicacek Ideální způsob penetrování je ,pokud přidáte do rozdělaného penetračního nátěru malé množství barvy.Pak poznáte kde už jste natírali.Jinak JUB jste vybrali dobře.Já zákazníkům dávám na výběr mezi "kopretinou" (bělejší) ,nebo Ekonomikem.Oba jsou výborné ale je třeba barvu nepřeředit vodou.To je nejčastější důvod problémů a pokud budete mít fleky,pravděpodobně jste více ředili.
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland děkuji za rady:) No my jsme právě neředili vůbec. Zatím děláme jeden pokoj a máme jednu stěnu (kvůli montáži topení). Jak jsem už psala, uvidíme dnes odpoledne, když to už bude suché, jestli to bude flekaté.
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland Ještě jsem se chtěla zeptat... Je problém vymalovat na nějakou barvu na nové omýtky? Známej nám říkal, že je to flekaté, že máme vymalovat jen na bílo. Děkuji za radu:)
Odpovědět
Profilova fotka
@monicicacek Malovali jsme s Jubem Gold a barevně jsme neměli žádný problém, problémy jsme měli jen s bílou.
Odpovědět
Profilova fotka
@yess99 a včem byl problém s bílou?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@monicicacek Pořád byla flekatá. Když jsem malovala barevně, tak i po jednom nátěru to byla krásně hladká sjednocená plocha, ale u bílé mi připadalo, že jsou pořád vidět omítky. Někde máme i 3 nátěry a pořád to není ono, ale už jsem to vzdala. Dávali jsme penetraci od Jubu a barvy jsme neředili.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme dávali penetraci od den braven, barvu od Jubu a taky neředíme. Zatím maluju první místnost a někde je to pěkné po 2 nátěrech a někde taky flekaté. Asi budou tři. Taky mě to trápí. Ale děkuji za radu:)) A pod barevnou jste asi dávali alespoň jeden nátěr bílé?
Odpovědět
Profilova fotka
@monicicacek Taky jsme malovali barvou od Jubu - Jupol Gold a přesně jak píše yess99 - bílá drobek flekatá ale barva (zelená) byla nádherná a bez problému. Ale asi jsme jen nenašli ten správný grift, pže obytné místnosti pak maloval řemeslník a ten to měl krásné stejnoměrné (2 vrstvy a ředěná). Penetraci jsme měli Sokrata.
Odpovědět
Profilova fotka
@monicicacek Dávali jsme jen penetraci a na to rovnou barvu, míchali mi pigmenty Dulux do Jubu Gold a i u těch nejtmavších odstínů stačil v poho jen jeden nátěr. Mám vymalováno ve fotoalbu, ale jen pro přátele.
Odpovědět
Profilova fotka
tak dva nátěry bílé jsou hotové a flekaté to není:))))paráda.. jen ta spotřeba barvy je hrozná:(
Odpovědět
Co to znamená hrozná spotřeba? Pokud máš novou omítku,musíš udělat pěknou deku,stěna je pak hladká,jednolitá.Až budeš malovat příště,už bude spotřeba poloviční.Hlavně nekupovat sajrajt a používat barvy na bázi PVC.Nikdy vás nečeká škrabání.
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland můžu se ještě zeptat, jaké barvy doporučujete používat, když chci balovat na barevné odstíny? V barvách mi většinou ukázaly vodou omyvatné Duluxy nebo primalexy. Do Duluxů se mi nechce jít, protože je to drahé a vodou omyvatelné nepotřebujeme všude. Děkuji za radu.
Odpovědět
Tak DULUX je špička,má asi nejrozsáhlejší vzorkovnici,výborná kvalita akorát ta cena. Primalex nepoužívám ani bílý ani míchané odstíny do bází.Já se zaměřuji na celý sortiment výrobce JUB (Slovinsko).Myslím,že je to vedle HETu největší hráč na trhu s barvami.JUB se míchá do varianty GOLD a BRILJANT (omyvatelná). Jak GOLD ,tak BRILJANT jsou velmi kvalitní barvy,které uspokojí i velmi náročného zákazníka a v poměru cena/kvalita si troufám říci že předčí i DULUX.Za 2 litry míchané barvy v GOLDu i BRILJANTu dáte v průměru kolem 300 Kč.Vydatnost dosahuje kolem 7-8 m2/l. To dáte v DULUXU za 1 litr. Co se týče záporů,tak je to u JUBU menší výběr odstínů některých barev např. tmavě červená(bordová),ale to je detail,určitě si každý vybere.Mimo těchto řad nově JUB nabízí hotové odstíny JUPOL TREND a JUPOL JUNIOR,3l balení velmi kvalitních barev.
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland Děkuji moc. Vím, že ta bílá od primalexu není dobrá (to mi řekli i v obchodě), ale co se týká barevné, tak mi řekli, že to je úplně na jiné bázi a jsou dobré. Nebo i ty barevné se nedají víckrát přemalovat (jak jste psal )? Jsem z toho zmatená. A ty barvy od Jupolu mi ve stroji namíchají kdekoli? Ještě jedna věc. Už od pár lidí jsem slyšela, že je dost těžké přemalovat vodou omyvatelné barvy. je to pravda? Proto jsem do celého domu omyvatné nechtěla dát.
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland A ještě jsem si vzpoměla... Když jsme všude zdi penetrovali, musíme malovat na bílo i tam, kde bude barva? Nebo už postačí barevný nátěr? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
No my jsme penetrovali, pak vše na bílo a barevně teprve malovat budeme...ale stropy a všude tam, kde zůstane bílá, jsme přetřeli 2x a je to super
Odpovědět
Profilova fotka
@bohca taky jsem to tak zatím udělala...ale raději se ptám:)
Odpovědět
Ahoj my jsme nové omítky penetrovali a tam kde bude jiná než bílá barva jsme je ještě natírali solným roztokem, takže už není potřeba před barevnou barvou natírat bílou, barva je krásná není flekatá a má všude stejný odstín :-)
Odpovědět
Otázka č.1: Musíme malovat na bílo i tam.kde bude barva? Penetrace sníží savost omítky a můžete malovat.Někdy je ale omítka hrubší,a pro lepší vzhled je lepší jednou natřít,zaplní se a výsledný barevný nátěr je hladší.Otázka č.2: Je těžké přemalovat omyvatelné barvy? Omyvatelné barvy nesají,pokud se přetírají ,nátěr déle schne a je zapotřebí použít váleček s krátkým vlasem a kvalitní barvu (ne PRIMALEX PLUS,REMAL..),ale barvy s PVC pojivem (HET KLASIK,JUPOL),jinak není problém.Jinak já moc omyvatelné barvy nemusím,možná jen třeba sokl v chodbě .Co se špíny týče ,vše neumyjete,třeba pastelky od dětí ano,ale mastnotu v kuchyni ne.Takže omyvatelné barvy ano,ale jen někde.Otázka 3: Barvy od Jupolu namíchají kdekoli? Kdekoli ne,musí být prodejcem(musí mít jejich báze),ale dneska už jsou v každém větším městě.Pokud nebude něco jasné ,napiš mi,odpovím rád. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland děkuji za odpověďi:) Ještě jedna věc..na stránkách jub.cz jsem se dočetla, že právě bílá (gold a brilland), které se používají na míchání barevných odstínů jsou vodou omyvatelné. Tak co tedy používáte do prostor, kde omývat nechcete? A jak jsem se ještě ptala na barevné odstíny od promalexu..ty se také po 4 nátěrech musejí škrábat?
Odpovědět
GOLD není omyvatelný,sice to píšou,ale ta omyvatelnost je problémová.BRILJANT omyvatelný je,je to vinyl,to je o něčem jiném.Takže do obýváku,děcáku atd. se nebojte dát GOLD.Používám to k maximální spokojenosti zákazníků.Ten Primalex nedělám,ale předpokládám,že technologie je stejná.Jednou jsem to dělal a byl jsem zklamaný odstínem,nejsem si jistý jaké používají pigmenty.Nemyslím si,že byste musela škrábat,to ne,spíše jde o stálost odstínů,aby i po x letech vypadaly dobře.
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland už se v to začínám orientovat:) Takže se škrábe primalex bílá.... A musím do toho JUB Gold dát zase pigmenty od JUB? Nebo můžu duluxy? Ta podstata, zda jde o omyvatelné barvy je už v té bílé, pigmenty to neovlivní,ano? Já jsem pracovnu právě vymalovala na JUpol bílou barvu promalex a dva nátěry a je nádherná. I se s ní dobře dělalo. Tak uvidíme tu stálost. Do ostatních pokojů dám něco jiného a můžeme to alespoň porovnat:)
Odpovědět
Pořád to nechápeš.Máš Jupol (bílý) s kopretinou (dražší) Jupol Ekonomik (levnější).Těmi si natři,co chceš na bílo(stropy,okenní špalety...).Tyto dva můžeš tonovat (HETCOLOR,DIPI) do různých odstínů.To je nejlevnější ale zvládneš jen světlejší odstíny.GOLD a BRILJANT jsou barvy,které zvolíš,pokud si chceš nechat namíchat dle vzorkovnice nějaký speciální (třeba tmavší)odstín na míchačce.Vybereš odstín a oni ti ho namíchají.Já to dělám tak,že světlejší odstíny si namíchám sám do Ekonomiku (tonovací barvy HETCOLOR) a tmavší sytější si nechám namíchat do GOLDU.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?