Vlhký roh v novostavbě, je to normální?

Ptám se jako úplný laik. Je toto normální u novostavby? Je to jen v jedné místnosti, 3. NP. Nebo se může jednat o nějaký větší průšvih? (Prasklé potrubí a podobně) Zatím není fasáda, může to třeba prosakovat z venku? Dům je z Porothermu.
Odpovědět
Profilova fotka
Já se jen zeptám, 3NP, takže asi bytovka, panelák? To jsou nějaké byty k prodeji, k nastěhování? V jiných bytech to fakt není? No já nevím, normální to asi nebude 😀
Odpovědět
ať je to, kde je to, určitě mi to normální nepřijde
Odpovědět
Profilova fotka
Měly jsme v bytě něco podobného, když prasklo těsnění v teplovodních rozvodech. Rozhodně bych to řešil co nejdřív. A zkontrolujte, jak to vypadá na stropě u souseda pod Váma.
Odpovědět
@zuzka3112 je to rodinný dům se třemi byty. Není to v žádném jiném pokoji ani bytě. Jsou to byty k pronájmu.
Odpovědět
@jakuda v bytě o patro níž není vůbec nic. Všechno je tam v pořádku.
Odpovědět
No a co je za tou stěnou?
Odpovědět
Profilova fotka
@nicol22 no tak o je fakt divné... mohlo opravdu prasknout nějaké těsnění či tak něco... otázka je, jak to budou zjišťovat... sama jsem zvědavá, na co přijdou...
Odpovědět
@rimmer nic, je to obvodová zeď domu.
Odpovědět
Profilova fotka
Teď nevím, jestli to napíšu dobře, ale u tchanu měli něco podobného, po letech ta zeď úplně plesnivá...obvodová stěna. Neměli zaizolovany věnec, vlastně jen spodní patro... vysvětloval mi to švagr zedník, loni to celé místo opravoval... tím věncem jakoby natahovala stěna vlhkost a bylo to... snad si tu nikdo nezaklepe na čelo, fakt nevím, jak to podat 😂😂
Odpovědět
Nicméně zatím bych nijak moc neplašil, může jít o kondenzaci způsobenou vlhkostí ze zdiva a omítek, které ještě nejsou úplně vyschlé (zjistěte si jak máte vysokou vlhkost v místnosti). Chtělo by to také ten roh změřit infrakamerou, může se totiž také jednat o odfláknutou stavbu a v tom rohu může být tepelný most, pokud zatím není fasáda, tak se můžete na to místo kouknout, zdali to tam zedníci nějak nezprčili nějakou plnou cihlou, dobetonováním škvíry apod. Nevím jak má vypadat ta fasáda, ale pokud tam půjde zateplení, tak by pak měl problém zmizet. Každopádně bych na problém upozornil developera a reklamoval to, dokud není fasáda, tak lze ten problém snadněji identifikovat a odstranit.
Odpovědět
@zuzka3112 No spíš ten věnec tvořil tepelný most a v důsledku toho tam ta voda kondenzovala. Bylo tam moc chladné místo, obvyklý průser..
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer @nicol22 to je ten výraz, vznikl tepelný most 😉 děkuji. Tak snad se problém vyřeší...
Odpovědět
Článek se načítá
@rimmer no developeři jsme v podstatě já s manželem. Dům je náš. Hrubou stavbu dělala stavební firma a dál jsme si hledali řemeslníky. Fasáda se už zateplovat nebude.
Odpovědět
@rimmer každopádně by ten tepelný most dával smysl, jelikož roh tohoto pokoje je v podstatě podepřený ocelovým sloupem, jelikož mírně přesahuje nad terasu bytu o patro níž. Díky za radu.
Odpovědět
@nicol22 Takže předpokládám ocelový sloupek, na tom nějaká železobetonová deska, která tvoří podlahu a dál pokračuje zdivo? Pokud je to tak, tak je tam jasný tepelný most.
Odpovědět
@rimmer ano, přesně tak.
Odpovědět
@nicol22 hmm, tak to bude problém :-|
Odpovědět
@rimmer a tím zateplením by se to mělo vyřešit?
Odpovědět
potřeboval bych vidět nějaký detail, jak to ve skutečnosti vypadá, ale obávám se, že díky tomu ocelovému sloupku to zateplení bude k ničemu, protože ten chlad se bude vést tím sloupkem. Buď se něco udělá ve styku toho sloupku a té desky, např. změna ocelového za dřevěný, nebo nějaká pomocná konstrukce, která ten tepelný most přeruší, a nebo bude nutno ten roh zateplit zevnitř - tzn. vymlátit omítku, nalepit vnitřní izolaci, možná i zvýšit izolaci v podlaze. Bohužel, vypadá to na špatný návrh od projektu, teď už to nebude lehce napravitelné.
Odpovědět
Dobrý den, jak je psáno výše může to být ještě zbývající vlhkost z omítek-podlah které občas takto "vyleze" po nastěhování (když se začne topit). Ale zmiňujete zde že se nebude zateplovat. ....to znamená že to jsou cihly plněné izolace nebo prostě jiné které se "nemusí" dodatečně zateplovat? ...pokud ano tak je právě ten problém těchto systémů a to jsou špatně řešené tepelné mosty třeba u věnců a stropů a proto je často lidem rozmlouvám. Tyto cihly mají dobrou tepelnou vlastnost pokud se řeší prostup tepla přes celou jejich tloušťku, ale v případě věnců a stropů kde je ŽB pak vznikají tepelné mosty. A samozřejmě rohy domu jsou pak úplně nejslabší článek domů.
Odpovědět
@lotrandocz to bylo právě první, co mě napadlo, že by to mohla být zbytková vlhkost. Topit se začalo v úterý a objevilo se to dneska.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?