Dlazba vs exoticke drevo

Profilova fotka
Zdravim, na jare zacneme resit terasu. Aktualne - sterk a udelane obrubnicky kde zacina trava. Terasa je velka 50m2, me se libi prirodni materialy. Takze jsem za drevo, manzel chce neco bezudrzbovyho nejlepe na furt takze dlazbu. Napadl nas kompromis udelat treba v chill zone drevo a na zbytek velkoformat dlazbu. Ale zase nehci aby to pusobilo prekombinovane. Co mate, proc jo proc ne? Vyhody nevyhody? Vecer to chceme prodiskutovat. Tak at mame plusy a minusy. Dekuju👍
Odpovědět
3 mojí známí mají dřevo ( bambus a nějakou údajně extra tvrdou exotiku) a už by do toho nešli.. Ptal jsem se jich na to, protože to budu na jaře také řešit. Pěkné to bylo prvních pár let a pak starosti. Chtěl jsem také dřevo, ale na základě jejich zkušeností a doporučení půjdu do dlažby. Možná má někdo jinou zkušenost. Mimochodem jsou to opravdoví známí a není to jedna paní povídala.
Odpovědět
Profilova fotka
Mám terasu z akátového dřeva a chodníčky z velkoformátové 2cm dlažby a za sebe můžu říct, že bych do terasy z dlažby nešel. Zatímco v létě se dá po dřevěné terase v pohodě chodit bosky, na ty chodníčky se nedá šlápnout, jak jsou rozpálené. Jíné by to asi bylo, kdybych měl terasu zastřešenou, ale to nemám.
Odpovědět
Pokial ste ochotny tolerovat vyssiu cenu za pravidelnu udrzbu drevenej exotiky, tak by som do nej isiel. Betonova terasa je sice takmer bezudrzova (v podstate staci 2x do roka vapka), nicmene neda sa v lete po nej chodit na boso. Keramicku dlazbu by som na terasu nedal uz z principu. WPC je pekna kratky cas. Vzhladom k tomu, ze to je plast, dlho pekny nevydrzi. Este sa da zvazit guma ako je na detskych ihriskach, ale pekne to nie je 🙂
Odpovědět
My jsme letos dělali terasy z garapy a paráda. Zatím ji máme teda krátce, ale vzhledem k tomu, že Neyka tady ji má už pět let a vypadá pořád krásně, tak se nebojím. Pro mě je dřevo prostě mnohem příjemnější materiál, krásně se po něm chodí nebo se na ní leží. Já jsem ale od začátku nechtěla nic jiného než dřevo. Letos to bylo teda se dřevem naprosto šílené, protože jednak nebylo a když bylo tak ta cena byla astronomická, ale prostě jak jsem po dřevě toužila tak dlouho a o ničem jiném ani neuvažoval, tak jsme si odpustili něco jiného a dřevo máme. Takže pokud se rozhodnete pro dřevo, doporučuji začít už teď shánět.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak mozna udelame kompromis a pujdeme do neceho takoveho. @deto_oesya proc ne keramickou? Nevyhody?
Odpovědět
Nachylnejsia na poskodenie, zlozitejsia/drahsia priprava pokladky (treba betonovu dosku a idealne rovnu), treba zvazit protismykovost.
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya 2cm keramicka dlazba se da pokladat i do sterkoveho loze. Mam tak polozeny ty chodnicky. Nicmene bych zvazil alespon kombinaci drevo a keramika, nebo beton. Drevo bych dal na pruchod z domu do zahrady. Pri teto kombinaci bych dlazbu nedaval v imitaci dreva. Vetsi kontrast bude vypadat lip.
Odpovědět
@jakuda souhlas s tou rozehřátou dlažbou .. jen si říkám, k čemu je dobrá nezastíněná terasa ...
Odpovědět
@deto_oesya WPC zatím 5 rokem a vypadá pořád stejně dobře. Jsem sám zvědav, kterým rokem se to zlomí a začně vypadat nepěkně.
Odpovědět
Profilova fotka
Přidám poznatek s lakovanou zámkovou dlažbou - je supr na údržbu, ale jakmile na ni naprší nebo nasněží, tak je to supr klouzačka. Pod střechou ji za nic nevyměním, ale mám chodník vedle domu a tam o tom uvažuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@xkarlos To je asi otázka preferencí ... rádi terasu využíváme i na jaře a na podzim, kdy za trochu sluníčka jsme rádi. V létě, když chceme stín, roztáhneme markýzu.
Odpovědět
@jakuda souhlas ... máme půl terasy zastřešené a druhou půlku stíním dvěma slunečníky (markýzu jsme nakonec nedali, protože by nám nevyřešila zastínění při zapadajícím slunci) ... na terase dlažbu a problém s přehřátou dlažbou nemám...
Odpovědět
Článek se načítá
@dollysek7 Oboje má své výhody a nevýhody, jak již bylo zmíněno. U dreva je ještě vyhoda, že se vám nerozbije telefon až vám na terasu vypadne🙂. Já osobně jsem ale zastáncem světlé dlažby, protože "nejsou lidi" , co by se o dřevo starali. Přejet to na jaře vapkou je jediná péče. Dřevěná terasa je pěkná pár let bez ohledu na vzdálenost, odkud bylo dřevo přivezeno.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?