Může soused postavit zahradní domek 2m od našeho pozemku?

Moc prosím, je pravda že pokud soused bude chtít postavit zahradní domek s navazující terasou 2m od hranice našeho pozemku, nemůžeme s tím nic udělat? Musím říct, že jsem z toho dost zoufalá - z terasy nám uvidí přímo do naší terasy, která je přímo u baráku, nebudeme mít žádné soukromí, nic :-( Dá se s tím nějak bojovat prosím?
Odpovědět
Profilova fotka
@ivucha_ Podle poslední úpravy stavebního zákona už to skutečně řešit nemusí, bez jakéhokoli řízení jsou mj.: stavby do 25 m² zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o jaderné zařízení nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťovaná v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m a plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50% části celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinného rekreaci (např. sklady sezónních potřeb, zahradního nářadí, pergoly, apod.) Můžete se možná informovat na stavebním úřadu, jestli není ještě nějaký předpis, na základě kterého by se dalo vyžádat posouzení SÚ, ale patrně s tím moc nezmůžete. A teď k vám soused nevidí? Nebo vy k němu? Pokud není možná nějaká dohoda, je variantou neprůhledný plot, ne?
Odpovědět
@hugo58 Děkuji, moc jste mě nepotěšil. Jak to vypadá, dohoda možná není. Nejde ani tak o zahradní domek, ale o to, že tam budou mít terasu - tedy velký zásah do soukromí když budou koúsek od našeho plotu. Zažili jsme to se sousedy pod námi - ti když dělkali terasu před barákem, používali místo toho místo u plotu - rozdíl 5m cca, ale bylo to pro nás šílené - tam jsme ale věděli ež je to dočasné, takže vpohodě. Toto je pro mě ale opravdu ztráta soukromí. Počítali jsme s tím že terasu bude tam kde mají fr. okna v obýváku - podle toho jsme si udělali i zahradu - aby nám na terasu nebylo od nich vidět - no a oni nám teď zaberou půl zahrady 2m od plotu :-/ Opravdu nejvíc mě trápí ta ztráta soukromí... Já prostě pokud budu vědět že 2m za plotem může někdo vysedávat tak na zahradu nevkročím. Vůbec nechápu jak toto může někoho napadnout :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@ivucha_ Chápu, že se Vám to nelíbí, ale musíte to vzít také z jejich strany... Také by se Vám asi nelíbilo, pokud by Vám někdo diktoval, kam a co si máte umístit na svém pozemku... Nám se také nelíbí, že bychom koukali sousedům na terasu, respektive jejich zahradu a proto bude mezi námi a sousedem betonový plot ;-) Líbí se mi, když má každý své soukromí.
Odpovědět
Profilova fotka
@ivucha_ A proč to budou mít vlastně otočené k vám? To nemohou udělat ten domek + terasu tak, aby to mělo směrem k vám plná "záda" a otevřené to bylo směrem k jejich domu? My máme maličký pozemek, po dohodě se dvěma sousedy jsme udělali pergolu přesně na jeho hraně, v rohu. K oběma sousedům jsou plné zdi, je to tak fakticky i oplocení. Otevřená plocha je do naší zahrady.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja zase nevidim nic spatneho na tom, mit terasu 2m od plotu... Udelejte si nepruhledny plot a soukromi mate hned.
Odpovědět
Profilova fotka
nezlbte se na me, nechci byt zla, ale tady vidim spis problem u vas. vzdyt je naprosto normalni, ze lide maji na zahradach domky, pergoly a spol. a kdyz nemaji toto, muzou sedet uprostred zahrady cele dny a taky soukromi mit nebudete. jestli jednou mate takle resene pozemky, ze jste blizko sebe, chcete ale soukromi, tak budete spis muset delat neco s plotem.
Odpovědět
@ivucha_ Dobrý den, doporučujeme udělat mezi vaším a jejich pozemkem živý plot. Budeme to tak mít také. Stejně jako vy, máme rádi soukromí. Výšku betonového nebo drátěného plotu vám může stavební úřad diktovat, ale výšku živého plotu např. s Thují, nikoliv. Hezký den :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych se teda sousedů taky rozhodně neptala na to, kde si mám udělat pergolu a terasu. Nebudu kvůli nim sedět ve stínu nebo naopak na přímém slunci, jen kvůli tomu, že jim se to nelíbí a představovali si něco jiného. Pokud vám to vadí, vysaďte si živý plot, nebo se domluvte na zdi mezi vámi, to je to nejjednodušší.
Odpovědět
Tak vzhledem k tomu, že my už na místě bydlíme 5 let bych předpokládala že on se přizpůsobí tomu, jak se v okolí dělají terasy + zahradní domky - mj. jeho zahradní domek s terasou zabírá plochu 36m2, takže jak už jsem se dozvěděla, schválení mít musí. On tu staví barák 3 roky - tenkrát měl úplně jiný návrh a my jsme si udělali zahradu tak, aby jsme se od něj co nejvíce odstínili - jenže on teď udělá všechno jinak, takže skutečně naší zahradu za destíky tisíc korun již předělávt nebudeme a předpokládala bych, že on se přizpůsobí zvyklostem. Původně měl mít terasu u doma a zhardní domek na opačné straně zahrady - proto i my jsme tam umístili ten svůj. A další věc - je to neuvěřitelně bezohledný člověk - okolo baráku jsme všude chtěli živý plot - jenže vzhledem k tomu že on nám nestále chodil po pozemku mirnix tyrnix, byli jsme nuceni udělat plot klasický - jemu totiž vůbec nepřišlo trapné co, že nám chodi po zahradě, šlape po zasazené trávě, rostlinách atd. A zeď? Děkuji nechci - jako abych ´měla pocit že jsem zavřená někde v koji? Ráda bych si zahradu užila - což buhužel ale v tomto případě nebude možné. Jinak on má - narozdíl od nás, pozemek o 300m větší. Pokud by udělal terasu u baráku, bude od našeho plotu hrana 10m a vše by bylo vpořádku. Ve čtvrtek jdu na něj podat stížnost na obecní úřad, protože tohle už je opravdu omezování osobní svobody to co on dělá. Jinak je u nás spoustu RD - musím říct že ani jeden nemá terasu v rohu zahrady - všichni mají zahradní domly, což mi přijde vpořádku a terasu těsně u baráku - právě z důvodu zachování soukromí každého...
Odpovědět
Profilova fotka
@ivucha_ i kdyby Vám ta stížnost nevyšla, vysaďte si nějaký živý plot, alespoň na sebe nebudete koukat a budete mít větší soukromí.
Odpovědět
@ivucha_ a myslíš, že posílání stížnosti na obecní úřad je ten správný začátek sousedských vztahů?
Odpovědět
Profilova fotka
@ivucha_ Vás bych teda opravdu za souseda nechtěla... Jsem zvědavá, co Vám na omezování osobní svobody zahradním domkem a terasou, jinak než jste očekávali, řeknou na OÚ. To že na ulici budou mít všichni přízemní domek přece neznamená, že já si na SVÉM pozemku nepostavím třeba patrový, to že všichni mají garáž součástí domu neznamená, že já ji tak budu mít taky, když se mi líbí samostatně stojící.... Nedej bože, že by se někomu v ulici nelíbila naše fasáda a šel si stěžovat na OÚ, že se na to nemíní dívat :-S
Odpovědět
Článek se načítá
@ivucha_ No jsme z Vašich příspěvku poněkud rozhozen....A mohu se zeptat z které lokality jste? Mi to silně připomíná hlučínsko - tzv. prajzkou....
Odpovědět
@ivucha_ Mít dva metry od plotu terasu mi nepřijde nic divného. My máme dokonce garáž (bez oken) přímo na úrovni plotu. Na chalupě se griluje blizoučko plotu sousedů, máme tam posezení, nikoho nikdy nenapadlo to řešit. Nejde přece někomu diktovat, kam se smí a nesmí posadit na vlastní zahradě.
Odpovědět
Profilova fotka
Já myslím, že by mělo dojít ke vzájemné dohodě a respektu. Diktovat mu kde a jak má mít terasu je celkem hloupost. Upekla bych koláč, pozvala se na návštěvu v klidu a slušně bych vysvětlila svůj problém a navrhla bych kompromis v podobě nějakého rozumného plotu. Přijde mi to jako vhodnější řešení, než podávání (nemístných) stížností na OU. Za a) to, že může je dáno zákonem, za b) OU může maximálně řešit to, pokud by Vás obtěžoval pálením nějakého bordelu, navíc mimo povolenou dobu a tak. Jeho pergolu a Vaší zahradu nikdo řešit nebude. Každý máte své a hotovo. Kdyby se ta stížnost k sousedovi donesla, mohl by Vám k plotu postavit navztek reprobedny :)) A ještě poznámka, obhajovat se tím, já tu bydlím 5 let, on 3 a on má zahradu o 300m větší ? No .. Úsměvné.
Odpovědět
Profilova fotka
Lidé bydlí buď v řadovkách, kde jim tedy na soukromí až tak nezáleží, pak na samotě, kde dávají lišky dobrou noc a nebo pak v klasické samostatné zástavbě, kde musí s kompromisem počítat ;)
Odpovědět
@obla naprostý souhlas - jenže v tomto případě on dělá vše jak chce on - psala jsem že jsme se zařídili podle toho, jak měl projekt baráku vč. zahrady před 3 lety. Teď už to najednou nechce a je vše jinak. takže my jsme to udělali tak aby zahradní domek neměl v dohledu, aby se nemusel dívat na nší terasu atd. a on si bude diktovat? Zvláštní vztahy opravdu. nehledě na to že se nám 3 roky zácá po pozemku i když věděl že si to nepřejeme? Jinak zahradu změnit nemůžeme - nevyhodím destíky tisíc za keře a spol které v tom rohu jsou - jsou ale nízké a nikdy vysoké nebudou - vysoké jsou v místě kde od měl mít původně terasu... jinak od se domluvit nechce - přinesl nám to že tak to bude, manžel se s ním domluvit snažil - stojí si za svým - takže tam opravdu nic jiného než si na něj stěžovat prostě nejde, domluva možná není
Odpovědět
Profilova fotka
@ivucha_ Máte pletivový plot? Tak tam dejte takovou tu síť.. No a nebo zkuste požádat jeho, aby tedy živý plot vznikl z jeho strany. A nebo plot vyměnit za zděnný s dřevěnou výplní. Já vím, že domluva je někdy šíleně těžká .. Ale obávám se, že s tím tedy jinak nic nezmůžete, pokud bude ta stavba povolena. Obecní úřad to vážne nijak řešit nebude.
Odpovědět
@petraxname Vzhledem k tomu že on má problémy i s dalšími 2 parcelami, u nás problém nebude a je mi to dost jedno @bayt Je něco jiného chalupa a něcojiného trvalé bydlení. nehledě na to že sedět si může kde chce, ale ne mít zastavěnou plochu 36m2 @catt82 myslím že to je nebe a dudy - mj. máme přízemní domek a v okolí jsou patrové. A ohledně barvy fasády jsme se se sousedy domlouvali - teda až na toho současného, ten tu tenkrát vůbec nebyl a ani on nám svojí barvu fasády ke schválneí nedal @obla Jinak mi přijde dost nromální že nově příchozí se přizpůsobují místním zvyklostem - když jsme před x lety šly do bytu taky jsme si nezačli diktovat jak vše bude ale přizpůsobili jsme se tomu, co je obvyklé
Odpovědět
@ivucha_ Pokud dodrží 2m od hranic pozemku nic s tím neuděláte. A vaše argumenty neobstojí, pokud dodrží všechny zákonné náležitosti...A nějak nechápeme, na co si chcete na OÚ stěžovat??
Odpovědět
@obla My ale chceme aby stavba povolena nebyla. Jinak siť je nám k ničemukdyž vše bude 2m nad ní :-/
Odpovědět
@drn Vzhledem k tomu že má zastavěnou ne do 25m2 ale 36 tak na to musí mít stavební povolení i 2m od plotu, takže má smůlu
Odpovědět
Profilova fotka
@ivucha_ Máte pletivový plot? Tak tam dejte takovou tu síť.. No a nebo zkuste požádat jeho, aby tedy živý plot vznikl z jeho strany. A nebo plot vyměnit za zděnný s dřevěnou výplní. Já vím, že domluva je někdy šíleně těžká .. Ale obávám se, že s tím tedy jinak nic nezmůžete, pokud bude ta stavba povolena. Obecní úřad to vážne nijak řešit nebude.
Odpovědět
Profilova fotka
@obla Tak to tedy zkuste, pokud je ta vidina, že se to pohne .. Ale myslím, že až se to soused dozví bude to peklo. Tak já nevím, ale jaké zvyklosti máte na mysli ? A bydlení v bytě nelze srovnávat. Ano, tam se přizpůsobit musím, je tam i domovní řád, který to podmiňuje. Takže tam chodbu podle rozpisu vytřu, ale svůj chodník u svého domu, na svém potemku si budu zametat, kdy já chci .. A ne, kdy mi to určí sousedé. Nadneseně řečeno. Proto furt bazírovat na domluvě, dohodě, kompromisu .. Není nic horšího, než příšernej soused, co dělá naschvály.
Odpovědět
@ivucha_ Aha, tak to jsme přehlédli, že to je nad 25m2. Tak to omluva....
Odpovědět
Profilova fotka
@ivucha_ odklikla jsem to omylem sobě.
Odpovědět
Profilova fotka
@ivucha_ stačí aby si to nechal napsat jako 2 samostatné stavby, které nebudou propojené a rázem je 25+ 25 a toho může mít kolik bude chtít .. opravdu bych nepodávala žádnou stížnost, fakt mi to připadá dětinské. splní hranici a je to .. dejte tam něco přes co neuvidíte a máte klid .. sami máme dost problémové sousedy - pořád by něco hlásili a řešili - nechápu .. mám svůj život .. a myslím, že oni nebudou sedět s dalekohledem a šmírovat vás ..
Odpovědět
Profilova fotka
I když bude potřebovat povolení a vy mu to nepodepíšete, tak se to dá několika způsoby obejít, trucovat není řešení. Sousedovi to evidentně nevadí, že na něj uvidíte, vadí to vám, tak se podle toho zařiďte. My jsme si taky udělali terasu na stejnou stranu jako sousedi a dáme mezi sebe živý plot, nebudu mít kvůli tomu terasu na sever, nejsem padlá na hlavu. Mimochodem manžel má parcelu ve vlastnictví 20 let, když ještě z jedné strany byly zahrádky, teď jsou tam podél nás 3 domy, takže vlastně oni měli všechno podřizovat podle nás, my jsme tu byli dřív ... že bych je to nechala všechno zbourat :-D
Odpovědět
@ivucha_ ještě 1x: pokud má stavbu 2m od hranic pozemku, nic s tím neuděláte. Jediné, co bude potřeba je ohláška, když je to nad 25m2, si myslím, tu musíte podepsat, pokud ne, řeší se jako stavební povolení, ale chce to pádné argumenty a ne, že Vám se to nelíbí, to SÚ nezajímá. Dejte mezi sebe živý plot a koukejte do zeleně, ale stavební zákon hovoří jasně.
Odpovědět
Na Stavebním úřadu můžete podat stížnost na omezení pohody bydlení, nikoli omezování osobní svobody. Chápu vaše rozčarování a naštvání, sousedské vztahy jsou komplikované a pokud není dohoda se sousedy možná, může se stát z klidného bydlení pěkná otrava. Každý Stavební úřad může mít trochu jiné výklady stavebního zákona, takže se tam dojděte zeptat a pak uvidíte, jestli se s tím dá něco dělat. Takto vaše příspěvky vyznívají, jako že někomu chcete něco diktovat. Máme problémy se sousedy a věřte, že jsem z toho už teď tak unavená, že jsem řekla, že dům prodám nebo pronajmu nějakké nepřizpůsobivé skupině, aby si užili. Myslím si, že sousedi by k sobě měli být ohleduplní, nikoli si znepříjemňovat život, ale bohužel někdy není dohoda možná, nepočítejte však s tím, že i když budete v právu, něčeho se rychle domůžete. Se sousedy, prostřednictvím Stavebního úřadu bojuji od srpna, postavili si na střeše terasu bez povolení, došlo k zastínění celého prvního patra mého domu, úředníci i zákony jsou na mé straně, bylo zamítnuto dodatečné stavební povolení, nařízen zákaz užívání a odstranění stavby a nic se neděje, protože moc dobře soused ví, že město mu to odstranit na své náklady nenechá.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?