Nenáročné odolné rostliny na terasu

Ahoj, jdu pro radu ke zkušenějším. Potřebovala bych tip na rostliny do truhlíků na terasu. Jde o severní roh. Světla je tam celý den spousta, ale přímé sluníčko víceméně žádné. Truhlíky budu chtít cca 2x2 metry (nebo i víc). Něco takového: https://www.prima-kvetinace.cz/cz-kat... Podmínky na rostliny: - odolné, aby přezimovaly venku - trvalky, abych je nemusela rok co rok sázet znovu - nic, co vyroste do výšky dvou metrů. Nepotřebuji je jako clonu. - více druhů v odlišných barvách. Ať to není masa stejnězeleného "křoví" - ne bylinky (ty chci do jiné části terasy). + na oživení na jarní/letní sezonu klidně tip na nějaké kvetoucí kytky, které půjdou přisadit do truhlíků k rostlinám, které hledám primárně. Nějaký buxus, levandule? Ve venkovních rostlinách se nevyznám. Děkuji za každou radu.
Odpovědět
Ahoj, levandule miluje slunce, ta nebude spokojená, ani hezká. Buxus je stálezelený a stanoviště mu vyhovuje, ale v posledních letech se tady rozšířili škůdci a houbové nemoci, které jej likvidují. Nevím jak je to v takové výšce, ale osobně bych to neriskovala. A nefouká tam moc? Obvykle se na sever sázejí rostliny, které rády polostín/toulavý stín (část dne)/stín a spíše vlhčeji. Množství zálivky si tedy budeš muset hlídat. Od přelomu zimy a jara kvetou čemeřice, sněženky, talovíny, to jsou nízké trvalky a cibuloviny, kterým pak zvadnou a zežloutnou lístky a zatáhnou se do země. Z keřů kvetou koncem zimy vilín, kalina a lýkovec (jedovatý, pozor). Jaro: narcisy, tulipány, modřence, orlíčky, kuklík, konvalinky přelomjara/ léta - pivoňky, kvetou sice ne moc dlouho, ale kombinací dřevitých a bylinných se prodlouží doba kvetení a pak zdobí zelenými listy až do podzimu, kdy listí nabere zlatavě-hnědý tón Léto: hluchavka, náprstník (jedovatý), hortenzie (potřebuje rašelinu), čechrava (taky ráda rašelinu), sasanka japonská Podzim: hortenzie, sasanka japonská, oměj (jedovatý) Na doplnění kapradiny, sedoulek, na pokrytí povrchu úrazník...
Odpovědět
@ladie v těch truhlících co máte vybrané Vám skoro nic nepřezimuje, kořeny promrznout. Jsou to plastové truhlíky na letničky. Pokud chcete jehličňany, buxusy volila bych květináče z nemrznoucí keramiky , ale zase je budete muset v létě pořád zalévat a za cena je taky úplně někde jinde.
Odpovědět
Profilova fotka
Přidávám pro inspiraci květináče mojí dcery. Ale neumím bohužel rozpoznat všechny kytky. Má to v kombinaci trvalky - letničky. A vypadaly parádně 😉
Odpovědět
@wegar Díky za odpověď. A máš nějaký tip, co místo těch buxusů? Nejaké "keříky" nebo tráva? Já se v tom fakt prd vyznám :-( Ale moc děkuji za tu levanduli. Holt dostane samostatný květináč a šoupnu ji někam na sluníčko. A na zimu bude moct na chodbu.
Odpovědět
@tinabla fakt? :-( Já schválně vybírám truhlíky, které jsou aspoň trochu široké a hluboké a i tak je to problém. Většinou všechno jen vypadá velké a ve výsledku je v obalu mini květináč/e :-| Tohle mi přišlo fajn. Navíc jsme v Praze, kde teplota spadne pod nulu snad jen párkrát do roka. Já původně chtěla beton, ale bojím se váhy a ta cena už je zase úplně jinde...
Odpovědět
@ladie Sever vyhovuje rododendronům a azalkám, existují i menší odrůdy, které by tam šly. Nebo mahonie, cesmína, bobkovišeň, brslen, dřišťál, ptačí zob. Traviny - bambus (pozor na odrůdu a výšku), ostřice, již výše jmenovaný sedoulek...
Odpovědět
@wegar omlouvam se za dotaz mimo, ale tvoje znalosti jsou obrovske. Muzu je zeptat co na zivy plot? Listnaty, Stalezeleny, neopadavy, nejedovaty, bez trnu? Dekuju
Odpovědět
@bamak Nejvíc se zajímám o trvalky, takže jen obecně a velice stručně. Nejedovatost je docela problém, protože spousta rostlin a dřevin má jedovaté části a vyhnout se jim není snadné, i zimostráz je jedovatý. Ale nevím o nikom, kdo by jej konzumoval. Pokud to chceš kvůli dětem, všude kolem jsou živé ploty ze zimostrázu, ptačího zobu, bobkovišně, zeravu, porostlé břečťanem, to všechno je při konzumaci jedovaté a musíš je stejně poučit. https://abecedazahrady.dama.cz/clanek... Teď mě opravdu nic nenapadá, aby to bylo listnaté, nejedovaté a bez trnů. Pod neopadavé se řadí i habr nebo buk lesní, které mají přes zimu hnědé listy a opadají až jak začnou rašit na jaře nové. @casmaria ?
Odpovědět
@wegar A co poloopadavý listnatý keř ptačího zobu obecného v kultivaru 'Atrovirens'. Ten si nechává i velkou část listů na zimu. A nebo je hodně dobrý ten habr jak si nabízela. Na zimu mu zhnědnou listy, ale vydrží do doby než nevyraší nové. Takže funkci clony plní... Ze stálezelených a pomalurostoucích druhů mě napadá i bobkovišeň, ale ta je jedovatá, což požadavek paní nesplňuje. Někdy si myslím, že lidi kladou moc velké nároky na živé ploty... :-) Chtělo by to trochu slevit. :-)
Odpovědět
@casmaria Taky mě kromě habru a buku nenapadá nic listnatého, neopadavého, zároveň bez trnů a nejedovatého. Všechny živé ploty kolem jsou z jedovatých rostlin, takže děti musíme poučovat, aby nic neotrhávaly, nejedly a necpaly si nemyté prstíky do pusy. @bamak Nejedovatý jehličnan je smrk, dokonce se z něj dělá i sirup proti kašli. Pokud máš místo, tak před něj můžeš zasadit cokoliv kvetoucího nebo ozdobného listem, abys tu jednolitou zeleň spestřila.
Odpovědět
@wegar Děkuju, s dětmi je to spíš o tom, že na zahradě jsou pod mensím dohledem, samozřejmě je poučím, ale 2 let0 ještě 100% nemůžu "věřit" ;-) , tak jsem si to chtěla zjednodušit.
Odpovědět
@casmaria :-D budu muset slevit :-D,a to jsem nepsala, že by se mi líbilo, kdyby to kvetlo, rychle rostlo a nemuselo se to moc udržovat a stříhat /což je blbost, já vím /.
Odpovědět
Článek se načítá
@wegar smrkový sirup mám doma :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?