Orientace terasy na jihozápad nebo jihovýchod?

Profilova fotka
Běžně se doporučuje mít obývák s výstupem na terasu na jih.. Nám vychází terasa na jihozápad, teoreticky bychom ji mohli udělat ale i na jihovýchod. K čemu se více přikláníte? Není na jihozápadě v létě až příliš horko? V terásce na jihozápad vidíme výhodu hlavně v tom, že bude v baráčku i v zimě dost světla, ale toho přehřívání v létě se trochu obáváme.. Jaké máte zkušenosti vy? s čím jste spokojení/nespokojení?
Odpovědět
@sussie01 Já mám zkušenost s terasou a zahradou na čistý západ u dvou domů, kam často jezdím. V létě na terase nikdy nesedíme, nedá se to. Kamarád má dokonce velký přesah střechy přes celou terasu, ale to je jaksi na západ houby platné. Já bych udělal na jihovýchod. V případě jihozápadu nějaké přirozené stínění - strom.
Odpovědět
Rodiče mají vstup na terasu na jih a terasu na jihovýchod. Terasa je zastřešená normální střechou (jakoby zastrčená do baráčku, jestli mi rozumíte), takže na ni nesvítí a i v pařáku je tam příjemně. My stavíme domek teď, vstup na terasu máme na západ (na jih 4m okno kvůli světlu) a terasu na jihozápad a myslím si, že to bude lepší - bude tam víc světla a večer na nás i bude svítit, takže to bude příjemný i na jaře a na podzim. Jinak ji taky máme pod střechou, takže na nás svítit bude až večer, až bude slunko nízko :) Kdybych si mohla vybrat, tak určitě na jihozápad, budete si moct pít vínko a koukat na západ slunce (pokud vám tam teda nestojí baráčky) :)
Odpovědět
Profilova fotka
Budeme mít přímý vstup na terasu na jižní stranu. Mám ráda sluníčko a teplo, navíc v zimě pomáhá sluníčko vyhřívat interiér, takže jsem hledala takový pozemek, aby to šlo realizovat. Přehřívání domu budeme řešit exteriérovým stíněním.
Odpovědět
Profilova fotka
budeme mit 3m okno na jih s vystupem na terasu a 3m okno s vystupem na terasu na zapad.....svetlo, teplo furt lepsi nez zima a tma...stineni bude exterierove
Odpovědět
Profilova fotka
Tak díky za rady :-) já jsem právě byla taky nadšená, že budeme mít terasu na jihozápad, ale sousedi a skoro všichni v okolí mají terasy dokonce na severovýchod!!! což mi přijde v létě možná fain, ale v zimě opravdu tma a zima... ted nám ale i známí rozmlouvají terasu na jihozápad, že jí mají a je tam opravdu horko. Střecha nám bohužel stínit nebude, chceme to řešit nějakou pergolou a markízou.. tak právě zvažujeme, co bude nej... ale nakonec asi zvítězí opravdu puvodní verze, teda jihozápad..
Odpovědět
Ten kdo doporučuje terasu na jih, tak ji nikdy neměl. Pár domků co mají na jih znám. U každého z těch domů se na té terase v létě vůbec nesedí. Nedá se to. V létě je tam moc vedro. Takže většina těch domů to mají zastíněný pergolou, takže je tma i v domě. Nebo si často udělali další terasu jinde v zahradě, kde není takový vedro.
Odpovědět
Profilova fotka
@sussie01 terasa na jihozápad i jih bude neskutečně horká, my máme tersu na jihovýchod (jižní svah) a 100% souhlasím s tím co píše @dawerius, když svítí slunko tak se tam nedá sedět... jediná šance je pokud máte možnost vysadit listnatý strom, aby stínil alespoň částečně anebo stínění střechou.... my máme ještě severní terasu, takže využíváme jak se nám zrovna chce jednu nebo druhou... pokud by ale šlo o jedinou terasu, přikláněla bych se k jihovýchodu, nestíněný čistý jih je peklo
Odpovědět
@sussie01 Taky budeme mít JZ, částečně nadstřešenou a vůbec se vedra nebojím, naopak, mě těch pár "tropických" dnů v létě vůbec nevadí a terasu budeme moct využívat po většinu roku. Naši nají terasu také na JZ, nenadstřešenou a je to v pohodě, ze západu je velký strom a z jihu v ty největší vedra-cca 10 dní v roce občas roztáhneme slunečník. Další známí nají JZ a řeší to markýzou, no a jedni mají SV a ještě jsem nezažila, že by tam seděli, protože je to tam takové ponuré a udělali si sezení na zahradě pod stromem. Terasu využívají na sušení prádla :-). Ale je to každého věc. Já taky nejsem nějaký teplomil, ale myslím si, že JZ terasa je využitelná po většinu roku perfektně a stínění budeme řešit nějakým listnatým stromem-podle mě je to ideální, v létě stín, v zimě ne, také se zlepší vlhkost....ale jak vidíš, co člověk, to názor :-)
Odpovědět
@sussie01 V minulém bydlení se dalo sedět jen směrem na západ a vůbec jsme tam v létě neseděli, nedalo se to. Na jih bych tedy terasu nedělala. V našem domě máme terasu na východ a je to fajn, je stíněná domem a dá se tam sedět i ve vedrech.
Odpovědět
máme terasu na západ (+ sluníčko z jihu) a lepší volba by asi byla na jihovýchod, ale to nešlo a navíc byla směrem na ulici...takže za mne východ nebo jihovýchod.
Odpovědět
@sussie01 v zimě přece na terase sedět nebudete, ne? máme balkón na jihozápad a je tam horko, naštěstí nás stíní strom...nbýt jeho, tak nevím ideální je jihovýchod :)
Odpovědět
Jen malá poznámka: Spousta tu píše, jak pár letních dní na jižní terase přežije a po zbytek roku to bude paráda. Zajímalo by mě, kolik lidí tu terasu tak má a kolik lidí ji mimo léto využívá. Ona ta představa kávy ráno na terase je báječná, na papíře... Pak když dojde na realitu, terasa se používá hlavně v létě, protože světe div se, nejsme v Californii. A pokud bude na jih, tak se tu pak přidáte k záplavě lidí, co tu hledají jak hezky a cenově dostupně vyřešit zastřešení pergoly a že jich tu je. A představa, že stačí markýza a je to je mylná, i pod markýzou je vedro, když se do ní opře slunce, na dlouhé sezení to není...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Jsem napsala velmi obsahlej prispevek k tematu,svoji zkusenost a pri odeslani mi to kleklo.😯..takze uz jen strucne:jihovychod.😉.
Odpovědět
@lopp pravda ale je, že zastřešení je fajn i z důvodu deště...osobně moc ráda sedávám venku, když trochu prší
Odpovědět
Ještě doplnění, jde asi taky o to jak moc je to jihozápad a jak moc jihovýchod. Třeba s čistým jihem problém nemám a právě na jižní stranu odpoledne přesouváme u kamaráda zahradní nábytek ze západu . Sluníčko zapadá už dost na severozápadě a stačí roh baráku a jih je déle odpoledne úplně v pohodě a ve stínu. Takže jižní terasa s nějakým stíněním od západu nebo ten jihovýchod.
Odpovědět
Profilova fotka
Nám to vychází tak, že přibližně každý roh domu (obdélníkový tvar) směřuje k jedné světové straně.. takže je možnost mít rovnou terasu buď na straně mezi jihem a západem, nebo rohovou terasu mezi jihem a východem.. ale koukám, že názory jsou opravdu různé :-)
Odpovědět
My jsme si vtipně udělali dle instrukcí od architektky terasu na JZ a byla bych ráda, kdyby si paní přišla někdy posedět! Prý to bude fajn, jelikož tam bude sluníčko odpoledne až přijdeme z práce. No, to jsou rady "nad zlato". Takže máme terasu velkou jak krá..., a je nám k @ (rozuměj: takové to nevoňavé)... Nejlépe je na JV nebo na severu. Mrzí mě, že jsme celý dům neotočili na sever, protože tam je nádherný výhled do krajiny a je tam v létě nejlépe. Dnešní okna jsou už natolik kvalitní, že nevadí orientace velkých francouzských oken na sever. Nakonec jsme přistavili kousek dál domeček s přístřeškem, orientaci na JV a je tam nádherně. Menší terasu máme ještě na sever, a tam mám jen houpací křesílko a je tam v létě hezky. Tu velkou terasu mám - jak už jsem výše psala - k @. Orientaci na JZ tedy nedoporučuji, max. pokud tam máte nějaký strom, který ji bude stínit. Slunečníky ani rolety to neřeší, naopak je pod nimi nedýchatelno.
Odpovědět
myslím, že odpovědi by se lišily v únoru, kdy jsem vděční za světlo a každý paprsek slunce:) dneska je zrovna počasí na odpovědi, že sever by byl skvělý:) máme zkušenost bydlení se všemi světstranami a obývací prostor chceme na jih a západ, takže tím je terasa daná, milujeme světlo ,které kouzlí zapadající slunce a milujeme hřejivost slunce od podzimu do časného léta, ano ve vedrech se musí stínit- vysadíme stromy- na podzim opadají a pustí slunce, v létě vytvoří stínění a vláhu.Světlo z východu a severu je tmavé , západ kouzlí nádherné teplé barvy.My se rozhodovali jaké světlo chceme mít v prostoru, terasa z toho sama vyplyne, protože je u obýváku.Vstup do domu máme ze severu a u něj bude taky posezení pro ty dny veder.Na oknech na západ -jedno obývák a jedno ložnice, budou předokenní rolety, ty máme i ted a pokud se nenahřeje sklo oken, tak se to nenahřeje ani uvnitř.Zrovna tedka už západní slunce kouzlí smířlivé teplo, o to bych se tedy nepřipravovala:)
Odpovědět
@sussie01 jednoznačně jihovýchod :)
Odpovědět
Profilova fotka
Jihozapad jako jedina terasa je blbost, jihivychid urcite ideal. Pridam osobni zkusenost - nas dum, bydlime 2 roky. Terasa zastresena polykarbonatem na jihovychod...spis vuce jih a pokracuje neodkryta na jihozaoad, spis zapad. Zapadni je pecka na letni snidane a dopoledne, jizni vyuzivame cca od 15 hod. (Coz pri chozeni do prace je ideal) protoze uz tu pada stin. Jizni taky hojne vyuzivame na jare a dopoledne, hlavne to jaro nam.hodne lidi zavidi, protoze ostatni chodi v bundach a my se pomalu opalujem. Velka okna mame na obe strany terasy, je fakt ze ta zapadni mam cele odpoledne zastinena. V zime si hodne libujeme protoze jsme vyhrivany jak z jihu tak ze zapadu a kdyz sviti tak nemusime vubec topit. Chce to trochu premyslet, jak v roce postupuje slunce. Urcite bych ale jako jedinou moznou terasu a jeste nekrytou nevolila ciste jihozapad.
Odpovědět
A je problém udělat terasy dvě? My to tak máme a nemůžeme si to vynachválit. Jedna je na západ - zde svítí až tak od tří hodin odp. I v takových horkých dnech jako byl dneska zde obědváme, v poledne je zde stín a příjemně.. Ale odpoledne a večer je tu ve vedrech (i když máme velkou markýzu) opravdu horko. Druhou.menší terasu máme u bazénu na jihovýchod, zde svítí zase slunce dopoledne a krátce po obědě. Takže je v horkých dnech vždycky kam utéct, jedna z teras je vždy ve stínu. Západní terasy bych se nevzdala, za slunečných dní ji užíváme od časného jara až do podzimu. Řadovku jsme měli orientovanou jih-sever, terasa na sever do zahrady a bylo to na houby. V roce jsme zde trávili pár dní, když byla vedra, jinak byla nepoužitelná.
Odpovědět
@sussie01 Máme terasu na jih a v létě se tam nedá vydržet od 11 až do 19 hodin. V ostatních ročních obdobích je ale slunce výhoda - jak pro sousední obývák, tak kvůli prodloužení nebo uspíšení sezony, kdy může člověk posedět venku. Takže to není tak strašná varianta, ale opradvu dobře musíte vyřešit zastínění pro teplé měsíce.
Odpovědět
Máme asi spíš jihovýchod, z poloviny zastřešenou a je to fajn
Odpovědět
Profilova fotka
Momentálně máme posezení bez zastřešení na sever, z jihu stíněné domem, a jedno v prostoru, z vrchu stíněné světlou tkaninou. Tkanina nikdy nevytvoří stejně chladný stín jako dum či neprůhledná a neprůsvitná střecha. Až budu stavět, tak chci terasu zase na sever a to z několika důvodů. 1) Neplánuju tam sedět v zimě, ale v létě, a to skoro vždy vyhledávám stín. Pokud budu chtít na sluníčko, není problém se na ně s křeslem/židlí přesunout, jelikož když svítí, je předpoklad že neprší, tudíž netřeba zastřešení. :-) 2) V mém případě znamená severní orientace lepší výhled. 3) Nemusím řešit zastínění, stínit bude samotný dům. Takže zastřešení bude průhledné, tím pádem nebude terasa ubírat světlo v místnosti. To jsou čistě moje důvody, někdo to může vidět úplně opačně. Mně vyhovují spíš nižší teploty, jiný se rád peče na přímém letním slunci. Taky záleží co od té terasy člověk čeká. Raní káva na slunci, nebo pozorování slunce, atd.
Odpovědět
Máme na JZ a v létě se tam nedá vydržet. Ale zase jsme měli na zahradě vysazenou třeseň a seděli jsme pod ní, když bylo horko. Takže nakonce to vlastně nevadilo. Pod třešní bylo fajn..
Odpovědět
Profilova fotka
mám zkušenost se severní terasou a v létě je tam příjemně, v zimě díky velké prosklené ploše tma rozhodně uvnitř nebyla (pokud nebyla tma od rána do večera i venku).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?