Pergola. Jakou krytinu máme použít?

Ahojky, ráda bych poprosila o radu. Chtěla bych k domu navázat pergolu (5 x 3,7 m) (viz. obrázek), ale jelikož mám podmínku, aby byla zastřešená a bude přes celý francouzský okno, řeším krytinu. Když bude pršet, chtěla bych pod ní sedět, ale zároveň nesmí ubírat příliš světla, které jde přes to fr. okno (v obýváku jiné okno není). Co máte vy, jak jste spokojení nebo co plánujete? díky
Odpovědět
tady jsou obrázky :-)
Odpovědět
no přesně, pergola je pro mě záhada č.1 - tzn.z čeho udělat pergolu aby a) nestínila světlu do pokoje na který navazuje, b) v případě že bude pražit slunce poskytovala stín, c) v případě že bude pršet sloužila jako ochrana prostoru pod ní...to je podle mě neřešitelnej problém :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem viděla pergolu s krytinou z průhledného plastu a aby se pod ní dalo sedět i v parnu,měli ze spoda celé střechy mezi trámky přidělané rákosové zástěny. Na jaře je připevnili a na podzim zase sundali. :-) A ještě mě napadá jedna varianta, dát na střechu klasickou krytinu a na několika místech ji nahradit průhledným materiálem, tak že vzniknou něco jako okna. Ale nevím, jestli by se to dalo provést v reálu. Chtělo by to probrat s šikovným pokrývačem. Mám dojem, že existují průhledné střešní tašky, určené na tyto účely.
Odpovědět
gabal, střešní tašky existujou, ale za celkem vysokou cenu no uvažuju, že na konec pergoly, zaj jsou ty 3 trámy dám podélně nějakou kolejničku a budu tam dávat při parnu nějaké závěs, přes který půjde vzduch, ale nee slunko
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka no jo,ale to neřeší tu střechu.Jestli bude propouštět sluneční paprsky tak se tam upečete. Na kterou světovou stranu je ta pergola orientována? Pro zastínění z boku jsou lepší plastové žaluzie. Měli jsme je několik let na terásce u chaty a byly super.Sloužily proti slunci i dešti. A aby v parnu mohl proudit vzduch, byly jen 1metr dlouhé. Na zimu jsme je jedvoduše vytáhli nahoru.
Odpovědět
tak nám zítra na pergolu budou montovat polykarbonátovou střechu, chtěli jsme tam právě hodně světla a udělají nám to i s okapama, aby nám nepršelo na kytičky, mohlo by jim to uškodit a aby když hodně bude pršet a mohli by jsme tam sedět tak jsme si na strany nechali ušit na kolejničkách látkové stěny s průhlednými okýnky, něco jako forcelta na karavan.
Odpovědět
@jennifer jé tak to jsem pak zvědavá na fotky, budu se inspirovat @gabal máme to právě na jihovýchod, takže slunce skoro celý den
Odpovědět
vyfotím a pak dám foto, zítra bude střecha a příští týden budou boky. my jsme právě nechtěli na pergolu střešní klasickou krytinu aby tam nebyla tma a bavili jsme se o tom i s architektem jestli s polykarbonátem nebude problém a neměl by být, tak uvidíme.
Odpovědět
a ten polykarbonát to je ten průhlednej matroš? protože jestli jo tak se pod tím v létě normálně upečete (zkušenost), bohužel to neřeší sluneční stít v létě a navíc je na tom vidět ze spodu veškerá špína a popř.i ptačí výkaly..fakt supr věc :-| tím nechci nikoho odrazovat jen co tak vím...
Odpovědět
jo a taky sem nějak nepochopila současný asi trend udělat pergolu z dřevěných trámů a nechat to bez "střechy", k čemu ta pergola pak jako je? :-D
Odpovědět
tak mi to naštěstí máme ze strany kde není tolik slunce, pergolu máme z boku domu a tam je to v pohodě. jinak polykarbonát se dělá v různých odstínech, můžeš si vybrat dokonce jestli ho chceš rovnej nebo vlnkovej, uvidíme jak pod tím bude. my hlavně chceme pergolu na to když se sejde více lidí, máme jí 10 m dlouhou a na večerní posezení a po bokách stanovinu, aby se dalo zatáhnout když bude pršet. ono je to těžký co dát na zahradu jelikož ani altánek tě neochrání a je pod ním vedro na upečení. když je vedro neochrání nic.
Odpovědět
příbuzný maji na střeše rákosový rohože a aby přes ně nepršelo, tak tam maji (asi z toho polykarbonátu) daný zvlněný desky a po 2 bocích maji bambusový rohože, horko tam neni, ale oni nemusejí řešit prostupnost světla - maji to mimo dům.
Odpovědět
Článek se načítá
ahoj holky, tak pergolu vyfotím zítra, jelikož lije jako z konve a udělali jenom půlku, jelikož se to díky tomu dešti klouže. :-D tak snad zítra pršet nebude.
Odpovědět
na jedný výstavě mě zaujalo zajímavý řešení pergoly - střecha průhledná a v trámkách byly kolejničky na "markýzu", nebo závěs, nebo jak bych to nazvala.... tak jsem hledala a našla. Kdyby to nešlo moc zvětšit, dám ji ke mě do alba, snad se to povede
Odpovědět
ahoj, my právě řešíme takhle pergolu podobně jako na obrázku damasy, akorát kolelničky budou z venku a nebude se to rolovat nahoru , ale bude to jezdit po stranách, jelikož to chceme celoroční a to je z těžkého materiálu a bylo by to hodně těžké, budou v tom okýnka a látka bude potištěná imitací dřeva, ve stejné barvě jako trámky, dělají nám to podle naší pergoly, vyfotili jsme jim trámky a podle toho udělají dotisk, příští týden by to měli přijít namontovat.
Odpovědět
omlouvám se, podle obrázku damady.
Odpovědět
holky už jsem dala fotky pergoly se střechou. ;-)
Odpovědět
jennifer: máme na pergole komůrkovej polykarbonát cca 14 dní a je to super. Nemůžu si vynachválit sezení venku i když poprchává, protože je teplo :-). Původně jsme chtěli dát bronzovou barvu, ale právě skrz světlo (máme dost vysoký dům a stíní) jsme dali průhledný s "frost" designem a udělali jsme dobře. :-) :-) :-)
Odpovědět
kstablova: nám to dodělali právě včera. a zrovna měli přijít kámoši na grilování a byli jsme rádi, že střechu máme jelikož začalo poprchat a bylo tu super.
Odpovědět
kstablova: myslím, že máte stejný typ na pergole taky. Viz album č. 3 :-)
Odpovědět
jennifer: no upřímně, když manželpřišel s polykarbonátem, byla jsem fakt zoufalá, znala jsem jen ten vlnitej, který se mi nelíbí.... takhle jsem absolutně spokojená :-). Manžel se vynasnažil a udělal to celý pěkně. Střecha je opravdu k nezaplacení :-)
Odpovědět
kstablova: u nás jsem to zase řešila já, manžel tohle nechává na mně, je mu jedno kde co bude. našla jsem si firmu která to udělala, protože manžel na manuální práce opravdu není. brácha s tatkou mi postavili volieru co je za pergolou a na ní máme vlastně taky střechu z polykarbonátu , máme tam aru a chtěli jsme to sjednotit, ona má pod tím dřevěnou střechu, kvůli zateplení.
Odpovědět
jennnifer: líbí se mi to, ladí to pěkně k sobě ;-) Tak opřeji krásné léto pod pergolou.... ani déšť ať nám nevadí :-)))
Odpovědět
díky za fota jennifer pergola jsou hezká kstablova taky chválim, pěkný damada, díky za tip, to by šlo použít i pak u toho polykarbonáku, kdych chtěla větší stín, super, mooc díky
Odpovědět
jennifer - krásný, akorát bohužel tyto průhledný materiály sou hrozný na údržbu ale vypadá to fakt moc hezky
Odpovědět
kata: maštěstí my máme firmu na uklid oken tak prostě u toho umyjí i tu pergolu. jelikož máme prosklenej strop 5,5 m v obyváku a to sama neumyju a máme hodně prosklených ploch, tak to bych sama nezvládla. a než přijde firma tak to manžel opláchne wapkou.
Odpovědět
zdravím všechny stavitelky,chtěla bych poprosit,nemáte tip jak se schovat před zapadajícím sluníčkem a bočním výtrem,,,,to je čas kdy se pod pergolou sedět nedá....
Odpovědět
Profilova fotka
@dobru řešili jsme to plastovými žaluziemi. Pěkně vypadají i bambusové roletky. Kdysi jsme měli v plánu vyklápěcí stěny,které měly být připevněny ke stropu a v případě nutnosti by se spustily dolů, ale toto řešení mělo sloužit hlavně proti dešti.
Odpovědět
my to právě řešíme těma bokama na kolejničkách, budou mít okýnka a bude přes ně krásně vidět, ale máme to taky hlavně kvůli dešti. ,šije nám to firma celtima. příští týden ve čtvrtek nám to namontují, tak pak vyfotím. jinak co nám stavěl pergolu tak ten to doma řešil tak, že z toho udělal zahrádku ( dole měl plné dřevo asi do 1 m) a pak to měl prosklené.
Odpovědět
Profilova fotka
@dobru mozno aj takymito paravanmi :-) su mobilne a niektore fakt dizajnovo zaujimave a krasne...
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?