Terasa i pergola

Zdravím, máte někdo na pozemku terasu i pergolu zároveň? Původně jsme zamýšleli postavit obojí, ale teď váháme, zda to není zbytečné? Terasu máme v projektu zatím 3,0 x 7,3 metrů a bude průchozí z obýváku do zahrady směrem k bazénu. Plánovali jsme na terase menší ratanové posezení případně s přenosným grilem a v pergole větší posezení s klasickými židlemi, stolem a krbem ku příležitosti oslav a větších rodinných sešlostí. Teď však hledáme pro a proti, zda nechat pouze terasu a případně ji rozšířit, nebo nechat tu naprojektovanou a postavit pergolu. Na mě terasa působí jako klidné rodinné posezení, s výhledem na bazén, kde budeme snídat, trávit večery apod. Nedokážu si představit, že v případě absence pergoly zde slavíme něčí narozeniny např. v 10 lidech. Ale "vyhazovat" peníze na pergolu se mi také nechce. Jaký máte názor, prosím?
Odpovědět
Tak udelejte terasu hlubsi, zastresenou a muzete na ni poradat rodinne oslavy. U terasy udelate jen sklad nadbytecnych zidli, stolu atd. a behem roku tam budete relaxovat jen vy jako rodina. Ale az hostum ponesete kafe, budete to na terasu mit bliz bez do boudy.
Odpovědět
Profilova fotka
Také jsem si prošla podobnou úvahou a nakonec volíme zastřešenou terasu přímo u domu. Zastřešená část bude 3x6,5 m a terasa bude dál pokračovat nezastřešenou částí. Myslím, že zrovna právě pro ty rodinné oslavy se bude blízkost kuchyně hodit a stejně byste skončili na té terase u domu 🙂
Odpovědět
Také jsme volili zastřešenou terasu 5,5x 5,5m. Teď ale řešíme čím zastřešit. Plné zastřešení nechceme, z terasy jsou francouzské okna do obýváku a ložnice, nechceme doma stín. Ale zase by bylo dobré, kdyby se dalo na terase sedět při letním dešti. Jak to máte vyřešené vy?
Odpovědět
Profilova fotka
Meli jsme pergolu v zahrade a nikomu z nas se tam nechtelo chodit a uz vubec ne snaset vse z domu na rodinne posezeni a oslavy...po teto zkusenosti uz jsem nic takoveho na zahradu nechtela a ke vsemu,co pises,tak pouzivame zastresenou terasu u domu,pristupnou primo z kuchynske casti,vcetne oslav vetsiho poctu lidi,kdy pridavame stul navic a zidle,celkove do oslav pro 16lidi..na bezny provoz mame jen rozkladaci stul pro 4-8lidi..hloubka na terasu je 4m optimalni(pokud by bylo vice,uzila bych tez,volila bych jine usporadani nabytku pak),3 m jsou malo pro nas a pohodlny pobyt na terase..u nas terasa funguje jako letni byt,od jara do casne zimy jsem na ni stale a do domu chodim jen spat ;-)
Odpovědět
@puhelin terasu hlubší udělat nemůžeme, max o 0,5 - 1 metru, protože pod terasou bude bazén + obložení kolem a za ním bude zeleň, tak nechceme moc ukrajovat, aby nám tam zbývalo volné místo na hraní dětí, apod. @rusanna tak my plánejeme zastřešenou část 3 (3,5) x 7,3 metrů, možná kdybychom to protáhli dál, bylo by to také řešení, nicméně by nám to zasahovalo do ložnice, kde budeme mít francouzské dveře a asi by nebylo dobrý, aby mi návštěva koukala do ložnice 🙂 ale děkuji za myšlenku, určitě si s ní pohraju 🙂 @luandro no zastřešení jako materiál apod. jsme ještě neřešili, každopádně budeme mít samostatnou střechu připojenou k domu (tedy ne prodlouženou střechu domu) + chceme protiprůvanové/stínící rolety, alespoň z jedné strany, právě kvůli dešti, abychom tu mohli sedět.. a s tím stínem - tu terasu jsme nechtěli obří už jen z důvodu toho stínění, i když obývací místnost máme na jihozápad, tak snad se světlem nebude takový problém.. @gigi2 no, to je právě to, co řešíme, tahání nádobí, jídla, apod..to bychom si tu pergolu museli zařídit tak, aby tam byl dřez, lednice, skříňka na nádobí..ale to jsou zase peníze a větší zabrané místo na zahradě..zase na druhou stranu, tu terasu nechci mít s klasickými stoly a plastovými židlemi, chci ji mít moderní, s ratanovým nábytkem, pytlema na sezení - tam by se ty oslavy blbě dělali 😄 navíc takovou hloubku, jako máte vy, my nedáme 😞 Přikládám projekt, pro lepší představu, jak je terasa zatím zamýšlena.
Odpovědět
Ahoj, mame u domu terasu 9x5 metru. Je na celou sirku domu, kde je obyvak a loznice. Loni jsem na zahrade zacal stavet pergolu 5x5. Ano, mozna bude stacit terasa na vsechno, ale mame male deti a au si zacnou zvat kamarady atd na letni akce a opekacky, tak chci mit klid. Dalsi vec je taky to, ze terasa s grilem je fajn, ale opravdovy ohen a uzeni chce svuj prostor. Ale verim, ze i terasa nekomu splni ucel pro tyto aktivity, jen si myslim, ze 3 metry je malo. A zastreseni te terasy budeme mit pul na pul. 2,5m podbiti a 2,5m plexi nebo sklo.
Odpovědět
@barcasemi Jestli muzu k tomu projektu, tak me bouchlo do oka umisteni dveri do obytneho pokoje. Dala bych je presne proti dverim ze zadveri. Takhle proti te satni skrini je to divne, hoste se musi tak zvlastne uhybat okolo skrine.
Odpovědět
@barcasemi popravdě nechápu proč se tolik bráníte té variantě terasy přes celou šířku domu, tj i před ložnicí. Takhle máte skoro půlku terasy přímo před francouzským oknem do obýváku, v průchodu. Kam dáte stůl? Kam křesla atd? Když to protáhnete, vznikne perfektní místo před tou zdí mezi obývákem a ložnicí, kde může stát i větší nábytek. Navíc v létě vylézt ráno z ložnice naboso na terasu, nadýchnout se čerstvého vzduchu - co je hezčí :-) ? Myslím, že návštěvy zvědavé na vaší ložnici si ji prostě prohlídnou zevnitř, na to nemusí koukat přes okno z terasy :-D Když uděláte terasu po celé šířce, má potenciál i na ty oslavy, pak už se tam delší stůl a židle vejde, když bude potřeba. Pokud ji můžete udělat hluší i o půl metru, metr, na ty 4-4.5 m, bude to výhra. Ono se to nezdá, ale změřte si místo kolem jídelního stolu, pokud se má dát kolem ještě pohodlně chodit, když u něj někdo sedí, 3 m jsou hodně na hraně.
Odpovědět
@maximsoon s tvou myšlenkou se přesně ztotožňuji, pergolu jsem do budoucna zamýšlela právě kvůli těmto věcem - oslavy, děti, noční klid,... proto nevím, zda se vyplatí dělat velkou terasu, když třeba tu pergolu stejně postavíme.. děkuji za tvůj příspěvek, pomohl mi 🙂 @jitavrtule z výše uvedených důvodů + proto, že nechci, aby vedle dveří do ložnice jednou děti pořádaly párty, zatímco se já snažím usnout 🙂 a dveře máme dělané právě kvůli tomu, abychom mohli vycházet na zahradu (k bazénu/houpačce, apod.), ne na zastřešenou terasu, přes kterou nám nepůjde světlo do ložnice 🙂
Odpovědět
@luandro my máme terasu 6*4m na střeše tašky a dvě velká střešní okna, za máš maximální spokojenost.
Odpovědět
@barcasemi neni zac, dalsi vec je ta, ze deti maji svoji oazu klidu, kde se muzou schovat atd. No a do budoucna planuju pergolu zavrit okny atd a poradat tam i sledovani sportu atd. Proste panske vyuziti a zena by nebyla rada, kdyby to mela za velkym francouzskym oknem v obyvaku. Pokud je moznost, tak jsem pro postavit oboje, trebaze ne najednou.
Odpovědět
@barcasemi Tak my mame 6x4. Ty 3m mi tez prijdou malo. Meli jsme v projektu take 3, coz mame na chalupe a obcházení obsazeneho stolu je trochu problem. Jen lituji, jak uz se tu pise, ze jsme neprotahli i tech 6m a nevyuzili stenu mezi obyvakem a pracovnou (u vas loznici), pak bychom nekoukali z obyvaku na stul na terase, ale byl by jakoby za rohem. Pergolu bych asi plánovala casem, aby to nebyla zbytecna investice. Ted mame jen dalsi posezeni ve stinu za severni casti domu, kdyz se jih moc ohreje a ze zahrady sala v lete teplo. Treba zjistite, ze neni treba. Na chalupe se u nas, po zastineni terasy, stala skladistem a dalsim prostorem pro uklid. Kdyz byly deti male, chtela jsem na ne videt, mit je po ruce, kdyz jsem treba vařila a ony ani nestaly o to byt nekde daleko od nas. A spis si uzivaly travnik na hry. A ted misto travniku vyrazi na vylet, nebo stejne nechteji vystrcit nos z pokoje. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@houzkova děkuji za příspěvek 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?