Terasa na sever - je využitelná?

Profilova fotka
Pěkný večer, máte prosím někdo terasu na sever? Koupili jsme pozemek se vstupem z jížní strany. Mám ráda teplo a parných dní, kdy budu vyhledávat příjemný chládek je málo. Terasa na sever mi proto dělá trošku starosti. Řešili jste nějaké následné úpravy, protáhnutí terasy i na jinou světovou stranu, popř. nějaký altán v zahradě kam svítí slunce? Děkuji za jakékoli tipy.
Odpovědět
@aveone Terasa na sever je podle mých zkušeností špatné řešení. Měli jsme to tak v řadovce, tam to jinak nešlo (orientace jih-sever, vstup z jihu). Použitelná tak 2 měsíce v roce. Ale také asi záleží na oblasti, my bydlíme na Vysočině. Teď máme terasu na západ a to je úplně něco jiného - dá se zde pobývat za slunečného počasí od konce března do konce října. Ale je fakt, že v letních vedrech je zde odpoledne k nevydržení. proto jsme to řešili druhou, menší terasou na jihovýchod, kam zase odpoledne slunce nesvítí. Pokud můžete, zkuste řešit protažení terasy buď na východ nebo západ. Nebo počkejte, jak Vám bude severní terasa vyhovovat, altán můžete přistavět vždycky.
Odpovědět
Ahoj máme terasu u domu s protaženou střechou na sever/západ a jsme spokojeni je tam příjemně v klidu se tam lenoší od jara do podzimu. jsme z Krkonoš :-)
Odpovědět
@aveone Pokud by mi to rozměry pozemku dovolovaly, asi bych udělala terasu na SZ. Nebo altánek v zahradě.
Odpovědět
Profilova fotka
my budeme mít severní terasu(zatím tedy ještě nestojí, takže uvidíme), ale mám zkušenost se severní terasou z bytového domu a v létě jsme za ní děkovali bohu! V zimě jsme ven moc nechodili, takže nám bylo fuk, že tam slunce nesvítí. To protažení na další světovou stranu zní jako dobrý nápad, pokud tuhle možnost máte, jděte do toho.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem za reakce, ano uvažujeme o "rohové terase" na severozápad. Jen doufám, že z toho západu nebude stínit dům od sousedů, zatím tedy nestojí, ani ten náš, ale máme pozemek poměrně úzký 30m. Co myslíte?
Odpovědět
Profilova fotka
Mohu se prosím zeptat, jaké rostliny jste si dávaly/ dáváte na severní terasu? Máme vstup na sever a celý den tam nejde sluníčko a já přemýšlím, čím si vstup trochu vyzdobit a bohužel rostlin, které by rostly bez slunce mi přijde, že moc není.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Dnes v Brně opět přes 30 stupňů. Představa, že budu sedět na rozpálené jižní straně na terase je pro mě naprosto absurdní. A ty vedra jsou poslední roky tady přes celé léto. Proto taky uvažuji o terase na sever nebo SZ.
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, zápraží u chalupy máme na JZ a řešíme to altánem na S. :-D Budoucí terasu chci jedině na S - nesnáším vedro. Venku sedím hlavně v létě, tj. když se před sluníčkem schovavám. Mít ji na J nebo Z, seděl bych tam asi v jen v lednu. Jsme 620 m.n.m. Protažení na Z může být super řešení pro každé roční období. :-)
Odpovědět
Mam budouci terasu na sever, protože to jinak kvuli pozemku neslo. Nyní v lete to povazuju za vyhodu, když makám na parcele, tak na terase je cely den krasny chládek, kde si muzu odpočinout.
Odpovědět
Terasu na sever mají známí, občas tam chodíme na návštěvy, sezení bývá i v horkem létě často nepříjemné, přesto, ze jsme na jižní Moravě. Určitě doporučuji protažení terasy.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme terasu ve výstavbě na severo- východ, a super, dopoledne sluníčko, odpoledne chládek, nic lepšího si nedovedu představit :-) . Stejně se terasa nejvíce využívá jaro-léto-zač. podzimu,a to mívá slunce sílu, nedovedu si představit, že celé léto trpím na terase na jih. Překvapuje mě, jak hodně lidí odsoudí terasu na sever, ale mě přijde logické v létě, kdy terasa bývá využita nejvíce, mít stín a příjemné posezení, než výheň k nevydržení :-D
Odpovědět
Dobrý den, my máme terasu na sever a jsme spokojení:)
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Profilova fotka
Ahoj, prosím je tu někdo, kdo má terasu u bungalovu na sever? Právě řešíme projekt a v čem jsme měli hned jasno, že nechceme terasu na jih, kde celý den "peče"... Budu moc vděčna za zaslání půdorysu pro inspiraci.
Odpovědět
@matysce nechcete terasu na jih - dobře děláte; kolem nás si nejdříve hromadně dělai stavebníci terasy na jih u rd a dnes už mají na zahradě další přístavky a to navšechny další jiné světové strany,jen ne na jih - v těchto vedrech je logicky terasa na jih pro většinu smrtelníků neppoužitelná
Odpovědět
@catle a asi si je nepřidělávají na západ, že ne?! Na jih lepší jak na západ. Jih se dá stínit. Západ nikoliv. Jihovýchod ideál. Ono těch teplých dní v roce zase tolik není. Půl roku se topí a jih je super. Ranní a večerní káva i v říjnu a březnu :)
Odpovědět
@barca3979 Pokud chci terasu využívat co nejvíce, tak většina dní není tropických na severu bude chladněji.
Odpovědět
@r4d3k74 v říjnu ani v březnu nemám potřebu popíjet kávu na terase vůbec,i uvnitř domu to je moc prima a pohodlné posezení ;-) a právě- ta jižní terasa je jen na březen a říjen,to je poněkud málo :-D
Odpovědět
@catle Kdybych chtěl být zalezlý vevnitř, mohl jsem zůstat v bytě. :)
Odpovědět
@r4d3k74 no my holt nejsme za každou cenu tak úplně moc přírodní ;-) ;hele,tak ale to si nemusel stavět dům,když stejně seš furt na terase,to stačil stan+kadibudka s lavorem,ni?
Odpovědět
@catle Manželka nepustila :)
Odpovědět
Profilova fotka
kromě toho vedra v létě, nás tlačí i okolnosti, přístupová cesta je z jihu a kvůli velikosti pozemku a sousedech okolo nemůžeme do stran...takže úvaha byla že ke vstupu se dá na takové to kafíčko na sluničku nějaká lavička, ale terasa, kde opravdu budeme celé léto bude na sever
Odpovědět
Dneska jsem něco dělal u severní strany domu. Bylo 17:15 a sluníčko tam pralo dost. Prostě hlasuji za jihovýchod. Pokud tedy situace pozemku dovolí a pokud to majitelům vyhovuje.
Odpovědět
Domek zatím máme jen obvodové zdivo a terasa bude JV. Se zastřešením to bude myslím ideál.
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 už rok bydlíme a potvrdilo se, co jsem psala, jsem šťastná za terasu na sever :-D , respektive u nás severovýchod. Letošní léto je tak parné, že je super sedět na terase a netrpět vedrem. Kdo se chce slunit, stačí popojít o 5 m a slunko tam furt praží, jelikož máme přízemní dům, slunce je vysoko, takže tam stejně svítí.
Odpovědět
@barca3979 Tak ono záleží jak kdo chce. Já teprve stavím, ale odpoledne trávím s rodinou před domem na jih a vyhovuje nám to i v těchto vedrech. Návštěva , která k nám chodí se zase přesouvá na východní stranu domu. Pro mě by byl ideál jihovýchod, proto terasu protáhnu i za roh na východ. Čistej sever je vpodvečer stejnej jako západ.
Odpovědět
Terasa na sever určitě ne, jihovýchod dobrý. Trochu se zapomíná na denní světlo východ, sever je v srpnu brzy po tmě.
Odpovědět
Profilova fotka
U nasich mame jednu terasu na jihozapad a jednu na sever. Letos zaciname stavet a terasa bude u nas na sever. Tu na zapad skoro nevyuzivame, v tom vedru se tam fakt nic neda, zato v te severni jsme porad a je v ni naadherne i v techto vedrech. Zalezi ale take na tom, jak tyhle vedra snasite, nekdo to ma rad a tomu by asi terasa na sever nevyhovovala, takze vam asi nikdo moc neporadi, zalezi na vasicch preferencich. Brzka tma na severni terase se da snadno vyresit osvetlenim 😉
Odpovědět
Mam terasu na sever a dekuji bohu, ze jsem to tak postavil. Ve vedrech v lete to je jedine misto, kde se da zchladit. A to nemluvím o letošním extrému, ale i o normálním lete..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?