Terasa na severo-východ nebo severo-západ?

Profilova fotka
Ahoj, prosím o rady, názory, zkušenosti. Máme pozemek, na kterém bychom chtěli začít stavět. Příjezd na něj je bohužel z jihu. Navíc je přímo u docela rušné silnice. Protože je pozemek docela velký, chceme dům postavit víc vzadu, bude prostě delší příjezdová cesta. Ale i tak zahrada by byla až za domem, to znamená na sever. Přemýšlela jsem nad umístěním terasy, která by mohla být buď na severo-východ nebo severo-západ (podle toho, ke které straně bychom dům postavili). Uvažujeme o bungalovu, takže by dům neměl být tak vysoký a stínit. Vím, že severní strana není zrovna šťastné řešení, asi tam bude víc zima (navíc, já zimu moc nemusím), ale moc na výběr nemáme :-( , takže by to mohla trochu zachránít ta boční strana, jen nevím, která by byla lepší, zda východní nebo západní. Předem dík za odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
moje teta má bungalov a zahradu za ním na sever...nikdy jsem si nevšimla, že by tam měla zimu...odpoledne jí tam začne krásně svítit a svítí jí až do západu slunce..
Odpovědět
Máme stejně postavený bungalov taky. Zahradu máme na severo-západ a nevidím v tom vůbec problém. V létě tam hezky svítí sluničko už od 2 hod, a v zimě tam přece sedět nebudete.:) U rodičů jsme to měli stejně a ti dokonce mají jenom na sever zahradu a taky bez problémů. Nebála bych se toho.:)
Odpovědět
Profilova fotka
@evisek213 @evaa.s Díky moc za odpovědi. Uklidnili jste mě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme podobnou ne zrovna ideální orientaci domu.Terasu máme na západ a už bych si to znova neudělala, když je horko,tak se tam nedá být, pere tam celé odpoledne a člověk pořád jen řeší nějaké zastínění.Dnes bych si ji právě udělala na sever,žádná zima tam není,slunce jde i tak,je tam příjemně a dá se sedět celý den.Já miluju ranní sluníčko,takže za mě severo-východ by byl ideál... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@gigi2 Dík. Asi severo-východ by byl opravdu lepší. No a když bychom chtěli víc sluníčka, můžem udělat pak posezení někde jinde (prostoru by tam mělo být dost :-D )
Odpovědět
A mezi domem a sousedem na té boční straně (východ nebo západ) se vám terasa nevejde? Máme terasu, která má slunce od východu přes jih až na západ, je zapuštěná asi 1,5 metru do domu a ještě jsme střechu nad ní nastavili markýzou, aby se nám nepřehříval obytný prostor. Já vedra úplně nesnáším, léto pokaždé protrpím, ale takhle ve stínu se tam dá vydržet.
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinko Záleží na tom, kam umístíme dům. Když ho dáme spíš k západnímu sousedovi, tak by terasa byla východ+sever, kdybychom ho umístili na druhou stranu, tak by terasa byla západ + sever. Teoreticky by na sever být nemusela, ale zahrada bude tím směrem (severovýchod nebo severozápad), tak aby bylo taky na co koukat.
Odpovědět
@trupinka Pokud tu terasu umístíte vedle domu, pak budete mít výhled za dům a od silnice si můžete odhlučnit terasu třeba živým plotem. A přitom na terasu chytnete slunce i od jihu i od východu/západu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?