Terasa - posezeni bez obrubniku

Hezky dobry den, libi se me tahle terasa- posezeni(krytou terasu u domu mame), takove propojeni mezi terasama…ale remeslnik co me slibil posezeni zrealizovat mi rekl, ze bez obrubniku to nelze, ze se to bude hybat. Ale ja obrubniky v zahrade nechci, chci takove ciste linie. Predstavuji si, ze vyhloubime diru 4x4 metry cca 30 cm, vysypu hrubym sterkem, utluceme, pak jemnym a polozime velke dlazdice( jedna ma 23kg).. okoli vysypu kaminkama. Prosim pekne, bude tento postup spravny?? Nebude se dlazba hybat??? Inspiraci mam z instagramu, kde pani navrhovatelka zahrad tvrdi, ze se dlazba nehne. Zdvorile vsem dekuji za rady.
Odpovědět
Dala bych ty dlazdice do betonoveho loze.
Odpovědět
@puhelin jenze to musi byt naprosto perfektni rovny podklad… dekuji vam za radu
Odpovědět
A co místo štěrku použít takové ty kamínkové koberce? 🤔 Jako Piedra, jen exteriérový. Dlaždice by pak neměly kam uhýbat. Nemuselo by to vypadat zle. A možná by nebylo zapotřebí ani právě těch obrubníků. 🤷🏻‍♀️
Odpovědět
@alexxa007 Vidam to na Seznamu v poradu Zahradni promeny. Delaji to Britove, ale problem v tom nevidim 🙂
Odpovědět
a není ta zadní část zpěvněná nějakou ocelovou pásovinou? U štěrku vidět je. Ta by to teoreticky mohla udržet, ale na jak dlouho...
Odpovědět
Místo obrubníku je tam použita ocelová pásovina navařená na roxory, takže se to nehne. Bez ničeho bych to nedělala, bylo by to takové fórové prozatimní řešení. Pásovina se dá použít i na pojezdové plochy místo klasického obrubníku, takže tady bych se toho nebála.
Odpovědět
@jenye Dekuji Vam, tj skvely napad👍🏻😉😉 Pani od ktere je foto, je zahradni architekt a pry tam ma jen plastove obrubniky( reakce je na instagramu pod fotkou) ale tech plastaku bych se bala.
Odpovědět
@alexxa007 To je od Makrlikove? Mne to teda taky prijde jako nerez, na plast je to moc tenke se mi zda. Ti Britove taky pouzivaji nerezovou pasovinu a dlazbu vzdy ukladaji do betonu. Pak to maji hezky v rovine.
Odpovědět
@jenye Jj, je to od Makrlíkové a ta často dává i ty plastové obruby. á bych to už ale udělala pořádně a dala pásovinu. Osobně bych tam vůbec nedávala ty kamínky, ale to už je můj osobní problém s kačírkem na zahradě a i s jeho praktičností.
Odpovědět
@jenye To ted vidam dost casto v zahradach. Bud okolo dlazby (doplnuji nebo z duvodu financi), nebo primo jako sterkovy zahon (okolo trvalek). Alevten jeji prechod z travy do kacirku mezi dlazdicema mi prakticky neprijde ani trochu. To je zrale na nuzky a pokleknout 🙂
Odpovědět
@puhelin Ano, já také, bohužel. Přijde mně to jako velmi nešťastná móda, nehezká a nepraktická. Snad to brzy zase přejde. Dost často čtu, že to lidi po roce předělávají, protože ta údržba je strašná.
Odpovědět
@puhelin Neni to od Makrlikove je to od : zahrady_od_dany
Odpovědět
Článek se načítá
@alexxa007 To je Dana Makrlikova. Ma treba svou rubriku v poradu Polopate.
Odpovědět
@jenye Mne ten sterkovy zahon prijde fajn. Zakryje to mezery ve sponech a nez se to vse zapoji, sterk se ztrati. 1000x lepsi nez cerny hadr.
Odpovědět
@puhelin Tak černý hadr je zlo, o tom žádná. Já neholduju ani tomu štěrku teda. Hlavně jsem snad naživo ještě neviděla správně štěrkem zamulčovaný záhon. Každý tam dá sotva 5 cm štěrku a má to spíš jako estetiku než jako funkční záležitost proti vysychání půdy a prorůstání plevele.
Odpovědět
@jenye Diky za upozorneni, zatim to jen studuju. Letos jsem zkusila kratky zahon a zatim ho stiham plet. Ale hledam, cim to zamulcovat. Jedle kere a lesni jahody mulcuju posekanou travou, ale tohle je vyssi level. Sterk se mi moc libil, no podivam se po vice informaci.
Odpovědět
@puhelin Omlouvam se, neznala jsem jeji prijmeni😉😉😉😉
Odpovědět
@puhelin Ohledně mulčování doporučuju tento livestream s p. Nussbauerem (https://www.youtube.com/watch?v=1VpiI...). Tam je řečeno asi vše podstatné. Já jsem si letos udělala první dva trvalkové záhony a po dvou měsících ty kytky tak vyrostly, že ani nemám pocit, že by potřebovaly nějaký mulč. Navíc by se to špatně pak třeba přesazovalo. Nemám problém s tím to občas zalét, letos ani nebylo moc potřeba a toho plevele taky zas tak moc nebylo. Záhon bude brzy zpojený, takže ho mulčovat už ani nehodlám. Ale kytek tam padlo hodně.
Odpovědět
@alexxa007 Nemusite se omlouvat. Bylo mi to povedome. Mam tyhle geometricke zahrady rada.
Odpovědět
@jenye Dekuju. Tu sestavu mi delala architektka z kvetin, ktere se mi libi. Chytla jsem ji v zahradnictvi, ktere vlastni, tak to bylo zadarmo. Ale sazela jsem to vse zacatkem cervence, tak cekam uspech spis az pristi rok. Je to na slunnem jihu cely den, proto mi ten sterk jako vyprahla prerie prisel vhodnejsi.
Odpovědět
@alexxa007 Od 4. 9. bude mit na TV Seznam porad Mistri zahrad, pokud chcete nacerpat vic inspirace.
Odpovědět
@puhelin tak mě ten štěrk přijde stejný mor, jak ten "černý hadr". Rostlinám to nedá naprosto nic, jen se v tom drží všelijaká hnusná havěť. Na zamulčování stačí tenká vrstva jemně posekané trávy, která se tak využije. Navíc dodá po půdy zpět nějaké živiny. Ale chápu, že to není tak cool jako kamínky. Jenže je to jen v hlavě. Jako u pocitu štěstí. Jeden potřebuje pro pocit estetiky golfáč, kamínky a perfektní linie. Jinému stačí přirozený trávník a upravený "normální" záhon. Nikomu to nevnucuje, je to jen názor.
Odpovědět
@honzik75 Vzdyt to je prodysne a casem sterk uplne smizi, protoze trvalky maji moznost se rozrustat a sterk uplne zakryji. Cerny hadr tomu brani.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?