Terasa ve svahu - inspirace

Ahoj, nemáte tu někdo terasu/pergolu ve svahu? Potřebuji inspiraci, vůbec nevíme jak ji udělat a sladit se zahradou. Chtěli jsme pod ní mít úložný prostor uzavřený, ale prý to je další ranec peněz a hlavně přemýšlíme kam s koly. Budeme mít bordel místnost v baráku cca 2x3,5 m, ale nevím jestli by se blbě nevyjizdelo s kolem. Garáž nemáme,bude stání. Převýšení u domu je nějaký 1,4m.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@mikiliki jj, to dělají taky sousedi, ale my nechceme pozemek v rovině, jen nevíme jak efektivně řešit to sezení, aby to nebyla darda a bylo to funkční podle nás :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@mikiliki no my právě mysleli, že by se to trochu vybagrovalo,vylilo, obvod ze ztraceného bedneni a navrch panely a byl by to uzavřený prostor na věci kolem zahrady plus kola třeba, ale to prý bude drahé. Chceme prostě využít prostor pod terasou, ale když bude otevřený, tak to je maximálně na dřevo.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Noo sami asi ne právě,manžel to neumí.Ve stavařině se vůbec nevyznáme a náš stavebník to baj oko odhadoval na 150tisíc bez pergoly, ale jen cca bez rozměrů.. :-| plus ještě musíme udělat stání na auto a to je další =-) bude taky v mírném svahu..
Odpovědět
@ivaa32 Dobrý den Ivo, písněte mi email, budujeme terasu, přesně, jak popisujete ;-) ozvu se přes email ;-) Ivča
Odpovědět
@ivaa32 Dobrý den, dívám se na fotku a vidím, že jste dělali šalung z polystyrénu. Chtěl bych se zeptat jak budete řešit napojení hydroizolace ze základové desky na zatrcené bednění? Díky za info.
Odpovědět
@kvasnicatomas Jen do toho vstoupím, protože mi ještě nikdy nikdo nedokázal říct, jaký význam má svislá hydroizolace na ztraceném bednění směrem dolů na desku. Smyslem hydroizolace je přece bránit vzlínání vlhkosti ze základů do zdiva (+ samozřejmě v ploše ochrana proti radonu), a to zaručuje horizontální hydroizolace pod zdivem. Další hydro je svislá od desky nahoru do výšky podlahy, resp. 20-30 cm nad přihrnutý terén. Pokud přes to navíc přijde XPS, je proniknutí boční vlhkosti natolik minimalizováno, že se do zdiva fakt nemůže nic dostat. Proto ten svislý hydroizolační převis vnímám jako nadbytečný. Pokud mi to někdo oargumentuje, budu rád. Pokud ne, pak je to zřejmě odpověď i na tvou otázku - nijak, protože to není nutné.
Odpovědět
@ivaa32 Pokud máte větší pozemek, řešte to extra domkem - plechovým provizoriem za pár korun, příp. dřevěným domkem. Úložný prostor pod zemí vyjde fakt draho, navíc vám může při nesprávném provedení přinést spíš problémy než užitek. Buď to řešte na pilířích s otevřeným prostorem pod, nebo, a to bych doporučoval spíš, přihrnutím zeminy, protože budete mít základy a XPS pod terénem, kde má být. My to řešili přihrnutím zeminy kolem domu v šířce 2-5 m od domu, udusáním žábou po cca 10-15 cm silných vrstvách, v místě terasy pak klasika obrubníky a v tom dlažba. Jsme sice jak na vyhlídce kvůli vyvýšení, ale to časem vyřešíme patřičným zastíněním v pergole i zelení u plotu. PS: Ještě se dělávají plastové sklepy, čímž byste mohli mít pod terasou zabudovaný plast s poklopem vedle terasy, ale cenově je to zase pálka (musí se řešit velkým množstvím betonu).
Odpovědět
@ivaa32 Mrkněte ještě na http://www.modrastrecha.cz/forum/zakl... a pak na http://www.db-jimky.cz/prefabrikovane... - cenově ale netuším, jak to může vyjít, a to jak samotný prefabrikát, tak další práce s tím spojené.
Odpovědět
@kvasnicatomas to vám bohužel nepovím, to má na starosti náš stavebník :-| až se to bude dělat, tak jedině můžu vyfotit
Odpovědět
Článek se načítá
@lukoid díky za tipy, my právě chtěli vyřešit to, aby jsme nemuseli mít extra domek no :-| akorát jsme na to nemysleli hned, ale až teď. To přihrnutí by taky šlo, ale aby jsme to aspoň nějak využili, tak to možná dáme na ty pilíře..a je třeba blbost dát to na pilíře a třeba půlku nějak obednit ?
Odpovědět
@ivcamar mohla bych také poprosit o inspiraci? Řešíme to samé...děkuji :-)
Odpovědět
@kacabacka jj jsme na začátku tak té inspirace ještě není mnoho, posílám info ;-) Ivča
Odpovědět
Já vyřešil terasu ve svahu gabiony. Převýšení je cca 60cm ;-)
Odpovědět
@absolut to nevypadá vůbec špatně, jaký to má rozměr?
Odpovědět
Rozmery 3,5x12m.
Odpovědět
@absolut Nádhera :-) Neprošlape se ten gaion?
Odpovědět
@absolut to je moc pěkný, dělali jste svépomocí? můžu se zeptat orientačně na náklady?:)
Odpovědět
bamak ...tam kde se slape jsou kaminly vic utemovane, aby byl kos tuzsi. kataw ...ano svepomoci. Nevim to ted uplne presne. Gabiony cca 14tis. Drevo (modrin) cca 25tis. Kameni (podkladni o do kosu) cca 7tis. Podkladni dlazdice cca 5tis. Srouby cca 5tis. Beton cca 1tis. Zeleza jako trny pro gabiony cca 2tis. Barva 3tis. Ipa pod hranoly cca 500. Urcite jsem ns neco zapomel :-) Pocitam ze to bylo neco kolem 70tis.
Odpovědět
@absolut hezké, ale my by jsme rádi prostor ppd terasou využili.
Odpovědět
@absolut to je krasa ! Ukladam
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Ahoj, boží!!! Můžu se zeptat, kde si kupoval jednotlivé komponenty? Případně je někde k dispozici návod s postupem i pro blbce, jako jsem já? :-)
Odpovědět
Měli jsme převýšení cca 1,4 m, úložný prostor pod terasou jsem nechtěla, jednak že jsem si neuměla představit jak blbě by vypadalo kdyby ten barák takhle visel “ve vzduchu” ten vstup že předu a všechno. Pak představa těch pavouků v takové kopce . Brrr. Nakonec jsme udělali částečný návoz, terasa je teď tak 60 cm nad zemí, tři schůdky, pod barákem je svah který budeme osazovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@absolut tak tohle je TOP! Luxusní a velkorysá teráska, perfektní! Máš někde jeste nějaký detail postupu prací?
Odpovědět
Profilova fotka
@absolut moc pěkná práce!
Odpovědět
Budoucí stavebníci, vezměte se příklad a ponaučení z tohoto dotazu a řešte terasy/pergoly/přístřešky/zpevněné plochy/chodníky/stání/garáže/ploty/brány/zahrady JIŽ V RÁMCI projektu. Ušetří vám to čas/peníze a výsledný celkový dojem bude vypadat lépe. Tyhle dodatečné řešení vypadají většinou potom hůře v celkovým dojmu. V tomto konkrétním případě, kdyby se řešilo již ve fázi projektu, tak by jistě výškové usazení domu a hrubé terénní úpravy vypadaly jinak.
Odpovědět
@panlorenc tak u nás se to řešilo při stavbě, ale nic se nevyřešilo :-D a máme regulace, takže výškově by vypadal stejně a terénní úpravy si poresime samy..
Odpovědět
@angie.shy Dobrý den, řešíme stejný problém (cca stejná výška) chtěl bych to řešit obdobným způsobem, bylo by možné pro inspiraci poslat foto, jak jste to vyřešili, děkuji.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?