Terasa. Napadá vás, co na podlahu?

Ahoj, právě manžel dělá terasu, která vznikne z dřívější střechy.Místo okna jsme tam probourali francouzské okno a máme hotový zábradlí. Terasa je celkem obří, má asi 48 m2..No a už dlouho přemýšlíme co na podlahu. Kamarád nám doporučoval střešní folii, ale ta stojí skoro 400 za m2. Mě by se líbila dlažba,ale tu manžel nechce, že prý kdyby to bylo na nějakých terčících,tak v zimě když tam napadne sníh, roztaje,nateče pod dlažbu tam zmrzne a dlažba popraská..V současné době je tam stará ipa.Chceme si to dělat sami,ale i tak nás tahle terasa(jen podlaha) podle všeho přijde skoro na 20.000,- a to je moc :-( Nemáte někdo nějaký nápad,nebo jak jste to dělali vy?
Odpovědět
Profilova fotka
pokud je dlazba udelala dobre tak neni duvod proc by tam melo zatekat. Nasi meli dlazbu na balkone a menili ji loni po temer 28 letech. Takze dlazby na terasu bych se nebala, da se sehnat kvalitni, mrazuvzdorna v PEI V za 500,-/m2. A myslim ze je to to nejlepsi. Zkuste se poradit - na ti IPU vylejt nivelacni sterku a na to polozit dlazbu.POkud se ti zda 20 tis moc, tak to ti neporadim, protoze si myslim ze udelat to kvalitne by vas vyslo jeste na vetsi prachy
Odpovědět
Ahojky, já si taky myslím, že dlažba je nejlepší řešení. Na balkony se běžně dává a pokud je dobře udělaná, tak pod ní zatéct nemůže. To by se snad nemohla dávat ani do koupelen, ne? ;-)
Odpovědět
Nepíšeš, jaká tam dříve byla střecha - podle popisu předokládám, že plochá. Co bylo jako krytina? Nějaká folie, asfaltový pás? Určitě nejde na to "jen tak" položit co se vám líbí. Dlažba na terčících je standardně popužíváná skladba, právě proto, aby voda natekla pod dlažbu a pod ní to teklo do dešť. vtoku (nebo případně do okapu), používá se to např. i pro střešní parkoviště, takže není třeba se toho bát. Ale je potřeba zjisit, co je na současné střeše, než na ni něco položíte. Určitě by tam měla být spolehlivá hydroizolace a min. 16cm vrstva tepelné izolace, jestli je pod tím obytný prostor ;-)
Odpovědět
blani, co si myslis o systemu schluter na balkony? existuje levnejsi alternativa? simousek, blanka na pravdu v tom,ze je potreba nejenom hydroizolace ale taky tepelna izolace, pokud pod tim je obytny prostor..jinak to bude promrzat, bude tam kondenzovat voda apod. My resime stejny problem - na balkonech byla puvodne polozena jenom dlazba bez jakekoli izolace.. uvazujeme system schluter, ktery navrhl nas architekt, je to pry nejlepsi, ale taky nejdrazsi..takze doufam, ze najdem nejakou alternativu..
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem pro dlažbu :-) Musí být ale všechno tak, jak má být. Nechte si poradit. My máme na terase, která je krytá jen z půlky, už čtyři roky a no problem :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Holky máte zkušenosti s dřevěnými nebo dřevoplastovými terasovými prkny??? Nebo jste spíše pro dlažbu??? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
holky, budeme dělat terasu, ale nevíme jak na to..bude vyvýšená oproti terénu zahrady, a kolem bych ráda skalku. Takže asi nějak vyzdít..dělají se pod to základy?..
Odpovědět
Profilova fotka
@haninka tak přesně takto to budeme mít my .. teda ted máme vykopané základy -cca 70 cm, dnes přivezli ztracené bednění, ve středu zabetonujeme základy a položíme první řadu bednáků.. až zatvrdne a budeme mít čas tak dostavíme další 3 řady - terasa bude cca 1 nad terénem .. no a pak jí vyplníme sutí a štěrkem a na konce zalít betonem?? to je otázka .. asi jo a na to dlažbu ..jakou terasu chcete vy?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
ahoj mám prosbu - vy kdo máte tarasu ... máte v ní nějaké drenážní trubky na odvodnění? a izolaci - ipu? proti vlhkosti?díky všem za info...
Odpovědět
Profilova fotka
@baraz Koukám, že to máme termínově podobně :-D Děláme obdobnou terasu, vykopáno už taky je a beton vidím na středu. S odvodněním nepočítám, kdyžtak se to vsákne dole do terénu. Navíc na baráku je udělaná izolace proti vodě, takže k němu by se to dostat nemělo. Kolem terasy akorát zvážím nopovku, aby se voda nestahovala k ní.
Odpovědět
Profilova fotka
@hugo58 jé tak to jsem ráda,že někdo dělá podobnou terasu. takže to celé zalijete betonem v jedné vrstvě? přítel právě přemýšlel jestli to neudělá jako základovku -takže na štěrk dát cca 5cm betonu potom ipu a pak dalších 5 cm .. nopovku kolem určitě .. u nás je teda nevýhoda, že mezi barákem a terasou nopovka není .. tak nevíme .. a čím terasu obložíte? dlažbou nebo nebo něčím jiným? my zvažujeme litou pryskyřici ..
Odpovědět
Profilova fotka
Já tam právě vůbec nechci dělat desku. Plánuju klasicky štěrk a do něj zámkovku. Vrchní řadu šalovek chci zezadu oříznout tak, aby vytvořily v podstatě obrubník...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@hugo58 a myslíš, že by se ti to podařilo udělat ještě letos? jde mi o to - o téhle variantě jsme taky uvažovali - možná to vyjde i levněji, ale zase máme strach aby se po zimě třeba nepropadla .. aby se to nesesunulo .. zatím jsme zámkovku nepokládali - tak mám možná zbytečný obavy ...
Odpovědět
Profilova fotka
Mně se to musí povést v následujícím týdnu :-) Každopádně budu muset hutnit. Ale ještě uvidíme, jaké bude finální rozhodnutí...
Odpovědět
Profilova fotka
@baraz Tak skoro jsme to stihli :) Včera jsme položili prvních 5 řad zámkovky, což je čtvrtina plochy. Snad to dokončíme rychle. Fotky mám případně v blogu.
Odpovědět
Profilova fotka
@hugo58 no párada - jste fakt šikovní .. přidala jsem tě do přátel - nevidím album ...:( nám se pozdržela dodávka suti - ale to ani tak nevadí - dorazí dnes nebo zítra ..ted děláme sádroše a ty jsou přednější .. terasa je jen taková "bokovka když se nudíme" :))
Odpovědět
Profilova fotka
@baraz Dobrá "bokovka", když si vezmu, jaká to byla dřina :-) U nás je blbý, že tam máme komplikovaný přístup, takže jsme skoro všechen materiál odtahali v rukách, na lopatách nebo v kýblích. Tak 6-7 tun, odhadem...
Odpovědět
Profilova fotka
@hugo58 no to mio povídej o přístupu .. dnes jak nám navezou tu sut tak když to půjde dobře dojedou až k terase tak to budem jen přehazovat přes bednění - 1m nad terénem,pokud se nedostane - máme často podmáčeno tak budem v kolečku vozit 15m - 2 avie :( ale koukám vy máte maličkou terásku vid? my máme 10x2 nebo 2,5 ted nevím ..:( ale pěkné .. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@baraz No, je to 4 x 2 m. Zatím nám to stačí, dobudoucna bychom chtěli pergolu. My budeme v rovině s terénem, ale ten je daleko výš, než byl původně. Takže jsme museli zaházet cca 45 cm. Té rozdrcené suti tam padly 2 kubíky. A pak ještě přes tunu štěrku.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ahojky, dokazal by me nekdo poradit jak nejlepe udelat balkon? 1) Mame na stropech polozeny betonovy spiroly a bohuzel to vyslo s paradnim tepelnym mostem, protoze jak jsme az ted zjistili, tak mely byt spiroly ukoncene na obvodu baraku a pak na balkon mel byt dan samostatny dalsi. No, vyslo to z pokoje rovnou ven, takze to potrebujeme zateplit, aby tam netahla zima. Dalsi minus je, ze mame moc nizko balkonovky, takze o tucnem zatepleni ani nemluve. Celkem se vsim se musim vejit do 12 cm max. (izolace, dlazba, beton, at..) Jaka by mela byt spravna skladba? Jo a jeste pro upresneni, pod pulkou balkonu mame jidelnu :-( (strop jidelny) 2) vcera pri tom silenym desti jsem byla na baracku a koukam, jak nam tam vesele v jidelne sparama mezi spiroly tece. Takze asi je uz na case provest nejakou hydroizolaci nebo neco, cim ten balkon aspon natrit, at nedelam dole zbytecne omitky, ktere se hned nasaknou vodou z deste.... (ikdyz zatepleni a dodelani balkonu by bylo treba pozdeji) Poradite mi? 3) Vycpavali jste nekdo ty dutiny ve spirolech izolaci?
Odpovědět
@haninka jukněte ke mně, máme něco, co chcete vy Manžel tam udělal dokola kamennou zídku (je to levnější než bednění, když máte kámen zdarma), dovnitř dal kamení, pak vrstvu menšího kamení. Vše moc udusal stroji. Navrch do drobného kamení dal dlažbu. Máme tam i drenáž pro odvod vody. Celá terasa je vyspádovaná, aby voda tekla od domu. Okolo je skalka. Lets máme hotové i schody z terasy (na fotce ještě nejsou). Kolem dlažby jsou obrubníky. Dlažba má za sebou první krutou zimu (-27 st.) a nehla se. Jsme s terasou spokojeni.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?