Ukotvení pergoly do stěny

Dobrý den, poradil by mi někdo zkušenější jakým způsobem ideálně ukotvit vrchní podélný trám na stěnu RD skrze zateplení? Zateplení polystyren 10 cm a cihla heluz 40 cm. Na stěně domu bude jen jeden stojný trám. Pergola 3 x 5,5 m, 3x stojné trámy 12x12 cm od domu, jeden přímo u stěny domu a jinak nutno kotvit dlouhý trám na stěnu, který ponese střechu. Střecha jen polykarbonátová vlnka na latích... Děkuju moc za Váš čas
Odpovědět
@tomblack u nas se puvodni cast pergoly davala pod zatepleni - tim padem couha jenom cast tramu. Dalsi pergolu jsme delali dodatecne a tam myslim v polystyrenu v miste uchyceni vyrezali diry a tram podlozili. Myslim ze nejakou drevenou kostkou. Uchycovali na zavitove tyce chemickou kotvou.
Odpovědět
@kekita Děkuji, tak to asi radši také vyřízneme část pro podložení. Hezký den
Odpovědět
Rezani do polystyrenu v zadnem pripade. Kotveni na 10cm polystyren neni zadny zazrak. Chemie se sitkem do dute cehly a zavitovka, pozednice prilozit k fasade a staci.
Odpovědět
@dkrukovsky Děkuji za odpověď. Takže myslíte, že pozednici uchytit rovnou na fasádu bez narušení polystyrenu? Tedy vyvrtat polystyren + třeba 15 cm do zdi a dát na závitovku? V podstatě viz. foto by měl být i náš výsledek... jen jsem se strachoval, zda to nějak nepoškodí fasádu a udrží celou konstrukci...
Odpovědět
@tomblack Pro neposkozeni polystyrenu pouzivame system distancniho montaze stejne jako pro montaze markyz, ale pro pozednice to je zapotrebi od 12cm izolace.
Odpovědět
Můžu se zeptat, z jakého materiálu tu pergolu máte a na kolik přišla? Díky.
Odpovědět
@horst_fuchs Zkusim zda to bude videt na obrazcich. Ceny jsou jarni, dnes jsou ceny jine.
Odpovědět
@horst_fuchs Na strese 16mm polykarbonat komurkovy Click system bronz struktura
Odpovědět
@dkrukovsky Teda jestli ceny k podzimu neklesly, tak to teď vychází hliník srovnatelně, a snad i levněji.
Odpovědět
Takže 160 komplet včetně montáže... To už je slušná palba, ale zase to máte hodně velké a se zástěnou. Nevím proč, ale myslel jsem, že dřevěná pergola vyjde levněji. Uvažuju o hliníkové 4x3 m - vyjde na 65 a líbí se mi, že v tomto rozměru vystačí jen se dvěma rohovými sloupy, A jak je to se světlem v místnosti, nedělá to moc velké šero...? Měl jste možnost srovnání, nebo ji máte na domě od začátku?
Odpovědět
@dkrukovsky Za vás je tedy je možnost navrtat závitovku skrz polystyren do stěny, dát chemickou kotvu a smířit se s možným tepelným mostem nebo byste striktně dal tu distanční montáž? Nápad s výřezem pro podložení zavrhujete předpokládám především kvůli velkému teplenému mostu, že? Díky moc
Odpovědět
Přesně kvůli této diskusi jsem udělal pergolu k domu samonosnou.
Odpovědět
Článek se načítá
@skunkos My take.
Odpovědět
Profilova fotka
@tomblack Jsou i hmoždinky přímo udělané aby nevznikal tepelný most. Ale můj tatínek co se něčím podobným živí už přes 17 let, sám radši dá závitovku a vystříká chemickou kotvou protože do teď s tím nikde nebyly problémy a tyhle hmoždiny jsou prý dražší. Ale asi také fungují. 🙂 posílám odkaz. Mají různé velikosti. A na netu jsou i fotky jak to funguje. https://eshop.zofi.cz/fischer-thermax...
Odpovědět
@marta_kovar díky moc 🙂
Odpovědět
@kofejn Ta cena hlinkove pergoly ale musi take obsahovat i zasteny i betony
Odpovědět
@horst_fuchs Drevena 4m je take na dva sloupy. Vychazi levnej ale pak tam jsou polozky navic viz rozpocet. Ten polykarbonat bronz je takovy kompromis mezi zanechanim svetla pro vnitrni pokoje a nutnosti stinu v dobe kdyz je horko.
Odpovědět
@tomblack Distancni montaz na 10cm zatepleni nedavame, neni zapotrebi. Chcete-li montaz s "prerusenym tepelnym mostem" jsou na to produkty viz predchozi prispevky, jenom zvolte ne hmozdinky a chem. kotveni. Polystyren nevyrezavame, proste takovy technologicky postup nemame. Udelat do izolace otvor 16mm a nebo 12x12cm to bude asi nejaky rozdil v pruniku tepla.
Odpovědět
@dkrukovsky 10x3,5m s polykarbonátem, montáží, dopravou a dph mám nabídnuto za 154kKč. Ano, chybí beton pro čtyři sloupy a zástěny, které nepotřebujeme. Pro hliník hovoří údržba a subjektivně vzhled, pro dřevo zavěšení křesla na trám pro dcerku. Letos není terasa v plánu, maximálně udělat před barákem štěrkový kufr a základy pro sloupy. Poptal jsem hlavně proto, jestli můžu o hliníku vůbec přemýšlet, nebo řeknu kámošovi tesařovi.
Odpovědět
Normálně se vyřezaly čtverce do polystyrenu, kde se navrtaly díry, chytly na chemickou kotvu závitovky do zdi v úrovni podlahy v patře, na to se chytly takové trámové špalky, které trčely přes polystyren a dal se nosný trám podélně, mám pocit 16x16xm, kterému se stejně udělaly dvě stojky taky o průměru trámu 16x16cm, kdyby náhodou to chtělo sednout.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?