Zastřešení pergoly

Profilova fotka
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda má někdo zkušenosti se zastřešením pergoly např.od firmy Climax - Med twist. Jsou to takové hliníkové lamely, které se dají otvírat. Ale cena bude asi nereálná, předpokládám. Máme navrženou docela dost velikou terasu a navržen polykarbonát na zastínění. Ale jak jsem se dočetla, tak je v létě problém s tím, že je pod ním strašný vedro. Terasu budeme mít do L (viz moje album Projekt domu), bude velká asi 37 m2. Takže teď váhám, jak to udělat a jak to vyřešit a toto by bylo ideální. Chci něco, aby na to nepršelo - bude tam nábytek gril apod..Nezná někdo třeba nějakou menší firmu nebo nějakého řemeslníka, který by toto dělal a uměl? Nebo nějaký typ na zastřešení, aby to i trochu propouštělo světlo, ale dalo se tam v létě být a neupekli jsme se? Jinak terasa bude částečně na jih - jedna část a druhá na jihozápad. Děkuji za rady.
Odpovědět
1
2
Pěkná hliníková pergola s lamelami se mi také líbí, ale když jsem to před časem zkoumal, tak u Climaxu jsem se pohyboval při rozměrech 3,3 x 4,2 m kolem 230 tis. Kč bez DPH. S polykarbonátem to je tak, jak píšete. Pod plachtou to bývá podobné, ale tam je navíc problém vítr. Dělají se i lamely dřevěné, nepohyblivé, ve sklonu takovém, aby vám stínily slunce, ale zároveň propouštěly světlo, ale bude vám tam pršet. Viděl jsem i šalamounská řešení, kdy pergola byla dřevěná, měla tašky, a dvě střešní okna, nebo levnější varianta, kdy byla snad z OSB desek a nějakou levnější krytinou kombinovanou na několika místech s polykarbonátem - jenže v obou případech designový hnus. Jeden kutil to udělal tak, že si koupil několik stahovacích latí, namontoval si je do dřevěné konstrukce, propojil řetízkem a manuálně natáčel. Ale opět samodomo, nic estetického a pochybuji o tom, že to uneslo sníh či že to bylo 100% těsné při dešti. Všecha možná řešení mají svá pro a proti, dojdete nakonec k ideálu pohyblivých lamel, které ale stojí neskutečné peníze a je to drahá sranda, když si člověk uvědomí, kolik času opravdu pod tou pergolou tráví. Ve vaše případě už jen tím, že to bude ve tvaru L, bych volil opravdu zakázkovou výrobu nějakého šikovného řemeslníka. Já osobně půjdu s největší pravděpodobností cestou statických lamel - buď plechařina, nebo hliník (záleží na ceně), zřejmě ve dřevěné, ale oplechované konstrukci. Prostě trošku fake, ale hlavně ať to nějak vypadá a je to funkční proti slunci, déšť skrz mi nevadí.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid Díky moc za odpověď. No a teď právě sehnat toho řemeslníka, který by to udělal. :-D No a cena za ten Váš rozměr moc hezká. Nás by to teda asi stálo tak milion :-(
Odpovědět
Profilova fotka
máme polykarbonát, a teplo bych řekla, že pod tím není větší než na přímém sluníčku.. máme čirý z důvodu toho, aby nám do oken šlo co nejvíce světla.. na léto máme zespodu podvěšenou plachtu. a sezení je příjemné..
Odpovědět
Profilova fotka
@aatekramm Tak asi tím, že tam máte tu plachtu, tak je to asi přes léto snesitelné. Samozřejmě, je to taky řešení. ;-) Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Byli jsme se podívat na hliníkové žaluziové pergoly a ceny jsou tak 20-30 000 za m2. Máme naplánovanou terasu tak 40 m2 a zatím ji chceme zastřešit normální střechou (neprůhlednou). U známých mají zastřešenou pergolu a vadí mi tam slunce odpoledne od západu - to chtějí řešit stahovacími venkovními žaluziemi zabudovanými do pergoly.
Odpovědět
@milkah82 taky se mi tento způsob zastřešení líbí, ale cena je pro mě naprosto nepřijatelná. Nejspíš, i z finančních důvodů zkusíme polykarbonát, ještě nevím, jestli dutinkový či trapézový, čekat nás to bude na podzim a musím si to ještě prostudovat. Známí mají také zastřešenou terasu polykarbonátem, dutinkový, lehce kouřový (cca. 3,5x8m), a i když jsem tam teda ještě nebyl v nějakých šílených vedrech, tak v běžném letním počasí je tam příjemné posezení. Terasu mají orientovanou na západ.
Odpovědět
Profilova fotka
@radim2015 No právě, ta cena je strašná, ale zatím jsem nikoho přes vyhledávač nenašla, kdo by to byl schopen udělat. :-( @radim83 No, pokud nikoho nenajdem, tak to asi stejně bude polykarbonát a možná pod tím jakoby markýza ještě. Uvidíme. Asi nás to čeká až příští rok, ale potřebujeme vědět, kolik si na to nechat peněz..Jinak jsem teď zjistila, že terasu budeme mít spíš na západ a severozápad. Nějak jsem zapomněla na mírné pootočení domu vůči terénu...No snad se tam neupečeme.. :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@milkah82 Hezký den, jak vaše řešení pergoly dopadlo? :-) Čistě náhodou někdo nemáte zkušenost s https://www.atiko.cz/?
Odpovědět
Profilova fotka
@gabrielaa Dobrý den, tak zatím stále vybíráme, neboť se nám docela dost zdržela stavba. Letos by to ale konečně mělo být aktuální. Pergolu bychom chtěli na léto namontovat. Nakonec uvažujeme ještě o pergoly typu EVA, je z hliníku a je to pojízdné - jakoby plachta, markýza, ale roluje se to. Vypadá taky pěkně, jen cena teda taky nic moc...Zítra to vše jdeme obhlédnout na veletrh for garden, tak snad si konečně vybereme. Ještě ale budu poptávat dál firmy s nabídkami. Tu firmu, co píšete jsme nepoptávali zatím. Takže jsem Vám zatím bohužel moc nepomohla..
Odpovědět
Profilova fotka
@milkah82 to nevadí ;-) I tak děkuji za reakci. Taky se nám stavba dost protahuje, takže to máme stejne :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jo jo, ta cena nic moc :-( Hliníková pergola EVA provedení se sklonem konstrukce: z hliníkových extrudovaných profilů střešní systém: z třívrstvého vodotěsného a zcela zatemňujícího PVC v barvách bílá, slonová kost, šedá, capucino a za příplatek průhledná „parkovací“ stříška nad stažený nábal ovládání – motoricky dálkovým ovladačem integrovaný okap v ceně povrchová úprava: práškový vypalovaný lak dle RAL 1013 nebo ON617 antracit strukturovaný, ostatní barvy za příplatek v případě potřeby betonové patky pod sloupky, elektroinstalace celkem za materiál: 149 858 Kč sleva 20% -29 972 Kč přípravné a montážní práce 14 000 Kč doprava 2x1000 Kč 2 000 Kč celkem bez DPH 135 886 Kč 15% DPH 20 383 Kč cena celkem 156 269 Kč
Odpovědět
Profilova fotka
@seandurst za jak velkou?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Mame hlinikovou se stahovaci strechou (plachtou). Da se pod ni sedet i v desti a ma vetrne cidlo-pokud moc fouka, sama se zatahne. Fotky mam v albu. Byla pomerne draha, ale pro nas nejlepsi reseni-stahovaci strecha nam neubira svetlo v obyvaku. Oslovili jsme nekolik firem, nejlepe z toho vysla firma v Praze, absolutni spokojenost s jednanim, zemerenim i montazi.
Odpovědět
Profilova fotka
Hezký den @milkah82, veletrh je určitě velká informace. Bioklimatické pergoly (https://www.alaris.cz/pergoly) mají vyšší ceny. Občas máme zajímavé slevy, podívejte se na náš web Sun system. Krásný den :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@andik.cz 600 x 350
Odpovědět
Profilova fotka
@seandurst děkuju. Mně to přijde ještě docela dobrá cena tedy. My potřebujeme ještě trochu větší :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@lukasmico JJ, včera jsme tam byli a čekáme ještě na upřesnění ceny právě od Sunsystemu :-) ale samozřejmě rozhodne cena. My uvažujeme o rozměru 8x4metrů nebo 8,5 x4 metrů (toto je navrhnuto v projektu) nebo 9x4 metrů. @seandurst Jaká to byla firma? Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@milkah82 https://www.atypy.cz/
Odpovědět
Profilova fotka
@seandurst super děkuji, také poptám :-)
Odpovědět
Dobrý večer, mohl bych poprosit o radu. Chci dat na pergolu plný polykarbonat. V jaké tloušce je dostačující? Děkuji moc za odpověd.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Nemá prosím někdo na pergole jako krytí sklo? Bylo mi řečeno, že i při realizaci naší původní představy (zastínění pod sklem v podobě baldachýnu apod.) bude pod pergolou stejně děsné vedro, protože teplo bude skrz sklo procházet a hromadit se v oblasti mezi ním a látkou a přes látku to bude sálat dolů.
Odpovědět
Má někdo jen přírodní zastínění pergoly? Popínavkami.
Odpovědět
Taky jsme uvazovali o systemu Eva, ale ta cena je vyrazne nad nase moznosti. Nakonec jsme to vyresili vlastnorucni stavbou - drevena pergola 7,2x3,7 metru a misto strechy plachty. Na podzim je sundame, v lete pri silnem desti taky, vitr jim nijak nevadi. Vypada to dobre, celkova cena 15.000Kc super a v obyvaku snizeni teploty o 3-4 stupne, takze parada. Pod pergolou je i v tehle vedrech skvele.
Odpovědět
@nihilises Dobrý večer,můžu se zeptat, jak tam máte přichyceny ty plachty,že to můžete stahovat?Na nějakých lankách?Na podlaze pergoly jsou prkna nebo dlažba?Vypadá to moc pěkne
Odpovědět
Profilova fotka
@joker07 Podle fotografie to vypadá, že plachta je přichycena k pergole "jen" pomocí těch bílých provázků, stahovat zřejmě nepůjde (ostatně o stahování @nihilises nic nepíše).
Odpovědět
Profilova fotka
Aktuální CN od 2 firem na stahovací roletu pod pergolu 4x10m (motor, ovládání...) - 175 a 200 tisíc 8-(
Odpovědět
@joker07 na jedné straně mam kovové vypínání, na druhé zatím provaz. Teď jsem to vylepšil tím, ze jsem plachtu v jednom rohu sklopil. Díky tomu všechna voda odtece a plachtu sundam jen na zimu. Včerejší bourku to zvládlo dobre. Na zemi mame betonovou dlažbu imitace dřevo od ditonu. Spousta lidí si to plete se dřevem,i když na tom stoji 😀
Odpovědět
@nihilises Hezký dobrý den, dlažba je nádherná . Je to prosím ten dub nebo smrk. Také ji moc chci na terásku. Mohu se ještě prosím zeptat, máte ji položenou do štěrku nebo na lepidlo na beton??? . Zdvořile děkuji za Váš čas a info.
Odpovědět
@alexxa007 je to dub. Mame ji polozenou ve sterku, na beton to podle me nema smysl, pokud ho uz nemate. Prkna nejsou uplne stejny, maji ruzne vzory a mirne se lisi i vyskou, imitace dreva se vsim vsudy 😀 Do sterku to padne krasne.
Odpovědět
Zdravím je tu někdo kdo se vyzná v vlastnostech polykarbonátu apod? Chci zastřešit terasu a parkovací stání. Aby se to nepřehřívalo díval jsem se na thermo control a nebo IR control. Vybírám z těchto 3 1. https://www.ftpplastics.cz/downloads/... - 10 5RS opál 2.-3. https://www.titan-multiplast.cz/stora... - 10 mm 4W7 opál nebo 10 mm 4W7 IR CONTROL opál
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?