Akumulační krbová kamna - zkušenosti

Profilova fotka
Ahoj lidi, máte někdo? Jaké jsou zkušenosti, výhody, nevýhody? Plánujeme, nejspíš Romotop nebo Storch. Vyplatí se to vůbec? Díky
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@slabici máme krbovou vložku hoxter + akumulační prstence, za nás dobrá (i když drahá)volba. V naší dřevostavbě jediný akumulační prvek, který nám dokáže udržet teplo i když už netopíme :-)
Odpovědět
@slabici Ahoj, jak píše elza42, akumulace = komfort. V případě NED nebo dokonce PD dokonce jediná možnost, jak domů dostat kamna/krb na dřevo a zároveň se nemučit přetápěním (nezdravým, nepříjemným, hnusným...). To jestli byla investice do kvalitního řešení (což Hoxter a prstence rozhodně jsou) velká je potřeba hodnotit v horizontu, ve kterém se předpokládá konec životnosti. Pokud se někomu zdá investice do auta 250 tis. příjemně nízká, tak ať si odpoví, co mu vydrží déle, jestli pořádná kamna nebo to auto. Ať už Romotop nebo Storch (hezčí a technicky vytříbenější varianta Romotopu s úplně stejnou spalovací technikou), neuděláš chybu.
Odpovědět
Profilova fotka
@bchannu Díky za reakci. Nám krbovou vložku aj. nedoporučili, původně byl nápad na finská kamna. Prý je to zbytečně předimenzované a drahé.. a doporučili právě Romotop nebo Storch. Samozřejmě to můžeme řešit obyčejnými kamny za 10.000,-, ale do tohoto bychom přece jen trochu málo investovali, když to ty výhody má.
Odpovědět
@slabici Nelze odpovědět bez informací, tedy především bez výkresové dokumentace domu, ze které by bylo možné spočítat tepelnou ztrátu a zhodnotit vhodnost umístění komína a tím pádem i kamen. Krb tak, jak je obecně vnímán, tedy ten nejobyčejnější teplovzdušný, pro NED vhodný prostě není a nikdy nebude. Naproti tomu krb akumulační už může být naopak velmi dobrou volbou, ale je to samozřejmě neporovnatelně vyšší investice. Jako alternativa jsou nabízena právě např. finská systémová kamna, která mají akumulaci obdobnou, ale cenově se pohybují tak na dvou třetinách až polovině zakázkově řešeného krbu (především daň za individuální řešení). Nu a jako cenová alternativa k těmto systémovým kamnům jsou potom zase krbová kamna s akumulací (zmíněný Romotop, typ např. Lugo nebo Storch série ST EX). Vše má své výhody a nevýhody a je potřeba dát na rady zkušeného a solidního odborníka kamnáře. Co je drahé pro jednoho nemusí být pro druhého, to je subjektivní hledisko, které musíme prostě každý posoudit sami. Někdo si např. kvalitního designu cení víc, někdo vůbec. Potom se dvě funkčně podobná, ale vzhledově zcela jiná řešení nedají vůbec srovnat. P.S.: Aspoň přijatelně kvalitní kamna za 10 tis. pro novostavbu jsou nesmysl, za takové peníze se nedá pořídit ani materiál na jejich výrobu...
Odpovědět
Profilova fotka
Klasicka krbova vlozka do zateplenych domu nepatri. Mate v podstate 3 varianty: 1. Nizkovykonna vlozka s vykonem cca 5 kw - ale i ta prostor narozove pretopi a pote prostor zase vystydne, jen to bude dyl trvat. 2. Akumulace do hmoty - obestavba musi byt hodne tezka, par prstencu zadny zazrak neudelaji. Variantne pokud mate dum napr z VPC nebo betonu tak se teplo naakumuluje do zdi a ty pak budou teplo postupne uvolnovat. 3. Akumulace do vody - technicky narocnejsi ale fungujici reseni. Jednak nepretopite prostor a navic si jako vedlejsi produkt "zdarma" vyrobite teplou vodu na topeni a TUV.
Odpovědět
Profilova fotka
@bchannu Děkuji za reakci. My jsme ve fázi projektu a s kamnářem jsme mluvili. Ten nám právě rozmluvil individuální výstavbu jako drahou a zbytečnou a navedl nás na Romotop. Přikláníme se k ním čím dál víc. Je nám jasné, že to je vyšší investice a že je třeba doladit práci kamnáře a projektanta ohledně topení, základové desky pod kamna atd. Jen jsem hledala info, jestli to někdo má a jaké má zkušenosti.Líbily se nám Romotop Malaga (jedny z nejdražších samozřejmě), ale do našeho domu by zřejmě stačily i Evora. Storch je určitě hezčí, ale nejsem schopná dohledat ceny ]-(
Odpovědět
@hajra Ano, v podstatě souhlas, jen abychom nedělali zmatek v terminologii, tak si dovolím poznámku, že "klasická krbová vložka" do NED klidně samozřejmě patří, ale musí být patřičně vybrána a především instalována. V akumulačních krbech není nic jiného, než "klasické krbové vložky" určené pro uzavřený (hypokaustní) provoz. Podstatný je způsob obestavby, materiály a samozřejmě kvalita práce kamnáře. Teplovodní krb bych nepřeceňoval, pokud je v domě instalován pouze nízkoteplotní systém, tedy podlahovka, stěnové nebo stropní vytápění. Regulace a směšování vysoké teploty vody z krbu/kamen potom zvyšují náklady na pořízení celé soustavy natolik, že pokud je krb jen druhotným zdrojem tepla (využíván jen příležitostně), je návratnost takového řešení v nedohlednu. @slabici Váš kamnář má všech pět pohromadě, buďte za něj rádi. Individuální stavba krbu/kamen jako něčeho se stavbou pevně spojeného musí být prostě nekompromisní, jinak je to špatně funkční i vypadající chudinka. Zkrátka na to musíte mít rozpočet, nemá smysl se tlačit do řešení, na které prostě při nejlepší vůli nemáte prostředky a v zájmu udržení původního záměru děláte kompromis za kompromisem. Ceny ke Storchům najdete těžko, jde o kamna vyráběná pro německý trh, až loni je Romotop uvolnil i pro ČR (je to jeho značka). Německé ceny jsou závratné, ale čeští kamnáři, kteří Storch mohou nabízet (nejsou to zdaleka všichni), mají vlastní podstatně příjemnější ceníky a je potřeba kamna u nich přímo poptat. Storchy s akumulací začínají cca na 50-60 tis. bez DPH.
Odpovědět
Profilova fotka
@bchannu Ano mate pravdu v te terminologii. To, zda se krbova vlozka s vymenik jako doplnkovy zdroj tepla oplati ci ne, je otazka. Pokud mame system s tepelnym cepradlem, akumulacni nadrzi a podlahovym topenim, je rozdil mezi krbem s vymenikem a bez vymeniku mozna tak 30-40 tisic, a to jiz vcetne ventilu. Takze nejaky smysl to ma, zvlastne pokud uvazime, ze oddalime okamzik pretopeni prostoru a navic nahrejeme akumulacni nadrz, ktera vydrzi dodavat teplo nasledujicich 24 hodin. Podle me je to celkem rozumne reseni problemu krbu v novostavbe.
Odpovědět
@hajra Jak říkám, v principu souhlasím s tím, že teplovodní krb může mít svůj smysl. Ale každopádně si stojím za tím, že pokud je dům vytápěn nízkoteplotně pomocí TČ, tak je to naopak nesmysl. Akumulační nádrž je pro takovou soustavu zcela zbytečná investice, pořizuje se skutečně jen pro krb (protože je to zdroj tepla na pevná paliva, který není možné "vypnout čudlíkem"), což představuje (počítám-li nádrž s potřebným výměníkem a dalším příslušenstvím) min 20 tis., spíš víc. Ani myšlenka, že z nádrže je možné po jednom dvou topení v krbu vytápět celý den celý dům není v praxi pravdivá, ačkoli to mezi lidmi koluje o stošest. Když si namodelujeme obvyklý stav: - průměrná tepelná ztráta domu v průběhu 24 hodin: 3kW - celková tepelná potřeba za den tedy: 72 kWh - tomu odpovídá spotřeba suchého dřeva za den: 22,5 kg - v obvyklé krb. vložce s dávkou paliva kolem 3 kg dřeva to tedy znamená: 7,5 hodiny topení - za 7,5 hodiny topení obývák i malým a dvojitým prosklením přetopíte ať chcete nebo ne a hlavně budete mít těžko tolik času Kromě toho volbou krbu závislého na chodu oběhového čerpadla a tedy i na elektřině se zcela zbavujete funkce krbu jako záložního zdroje, protože bez elektřiny si nezatopíte ani lokálně v obýváku a přilehlých prostorech. A ještě k té poznámce o efektu prstenců - společně s krb. vložkou a vhodnou uzavřenou obestavbou jde o řešení s reálnou akumulací třeba 8, v mírnější zimě i 10 hodin při průměrném výkonu třeba 1-2 kW (tedy přesně tolik, kolik je v obýváku+jídelně+kuchyni novostavby obvykle potřeba). Pár prstenců tedy zázrak neudělá, ale slušný komfort ano. Za mě je určitě lepší volba akumulace do hmoty a v tom ohledu má kamnář od @slabici pravdu.
Odpovědět
Profilova fotka
@bchannu Diky za rozumny nazor. Ta vhodnost kombinace s TC souvisi take se stale diskutovanym problemem, zda se k TC ma davat akumulacni nadrz ci nikoliv. Drive to byla nutnost aby se TC necyklovalo, dnes to lze vyresit invertorovym TC. No ale zde narazime na tu nevyhodu, ze vecer je treba nejvice tepla, ale vecer je venku mnehem vetsi zima nez pres den. Takze se akumulacni nadrz oplati i u TC, ktere ji nahreje pres den s vyssim topnym faktorem a nadrz pak teplo distribuuje podle potreby. Takze pokud nekdo k TC prihodi i akumulacni nadrz, je investice do teplovodniho vymeniku o rad nizsi, protoze nadrz jiz v dome bude.
Odpovědět
@hajra A večer je právě ta chvíle, kdy má typický uživatel akumulačního krbu příležitost si zatopit, protože je konečně doma z práce :) O tomhle můžeme vést nekonečnou debatu, která ale stejně nepovede k původně požadované odpovědi, takže navrhuji pojďme od toho, i když je to myslím pro věc přínosná a korektní diskuse. Co bezpochyby platí je to, že teplovodní krb v takovém případě stále zůstává závislý na elektřině a mnohé topenářské "bižuterii" a pro mnoho investorů tak ztrácí kouzlo jednoduchého a nezávislého vedlejšího nebo záložního zdroje tepla. Je to prostě jako mnoho věcí v životě otázka osobních preferencí, životního stylu, životního cyklu rodiny atd. Nejsme univerzální lidé, takže holt neexistuje univerzálně vhodné řešení...
Odpovědět
se zajmem jsem si tu precetl vasi diskuzi. V podstate jsem pulku lonskeho roku resil vytapeni pro nas rd. Nakonec jsem krbovou vlozku s aku nadrzi a teplovodni podlahovkou zavrhl a misto toho budeme mit vsude elektrickou podlahovku fenix s centralni regulaci a jako doplnek akumulacni krbova kamna Storch Askr 8 EX H02 vcetne pridavne akumulace za 60 vc DPH. Jako zalozni variantu mame vyse zminene romotopy evora aku, ktere jsou za pulku, ale ty storchy jsou esteticky i technicky trochu jinde a preci jen clovek je bude mit v obyvaku na ocich kazdy den. doporucuji navstivit vzorkovou prodejnu romotopu a storchu v Praze. maji tam vsechny typy vcetne ruznych variant a taky celkem dobre poradi... A to jsem na zacatku mel navrhnutou krasnou obestavbu s teplovodni vlozkou hoxter celkem pres 200... navratnos ale zadna a ruku na srdce, jak dlouho bude cloveka bavit pravidelne přikládání atd.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@bchannu Souhlas, univerzalni reseni neexistuje, kazdy muset vedet do ceho jde a co od domu ocekava @olomonteum presne tak, neverim ze nekeho muze bavit topit primarne drevem. Kazdy den, dest nedest, snih nesnih, zdravy nebo nemocny. Pokud krb tak jako doplnkovy zdroj.
Odpovědět
Profilova fotka
@olomonteum Vy jste náš člověk, přesně takhle nějak to máme naplánováno taky. Podlahové topení a Romotopy, i když Storchy jsou hezčí. Kde je ta vzorková prodejna, prosím? Nemůžu to najít. Díky
Odpovědět
@slabici na romotop.cz jsou presne adresy. Ja jsem byl v Praze na Plzenske ulici. Je to po leve strane směrem z centra
Odpovědět
@hajra Já jsem ten případ, i když máme ještě el. kotel. Můžu Vás ujistit, že při správné volbě všeho (tedy nejen krbu/kamen a materiálů pro stavbu, ale také kamnáře) je topení dřevem pohodička. Prostě ráno vezmu 4-8 polínek (podle počasí ten den) a škrtnu sirkou. Pokud je velká zima, udělám to samé i po příchodu z práce (cca 17-19 hodin, někdy později), jinak není třeba. Popel jsem letos (mírná zima) vybral zatím jednou...
Odpovědět
Profilova fotka
Omlouvam se pokud jsem to drive nezachytil, ale jaka mate kamna? A mate rozvody v dome? Zajimaji me povedene realizace,
Odpovědět
@hajra Dobrý den, mám doma malá stavěná akumulační kachlová kamna DIVA, rozvody žádné. Dispozičně jsme bohužel nemohli volit komín jinde (jde o katalogovou dřevostavbu), takže distribuce tepla probíhá s velkým zpožděním a jen přirozeným navětráním, ale např. kolega má stavěná kamna umístěná uprostřed domu + hypokaust do horního patra a topí podobně jako já, jen logicky větší dávkou. Jiný zdroj tepla nepotřebuje.
Odpovědět
Profilova fotka
@olomonteum Tak jsme navštívili vzorkovou prodejnu.. Storchy jednoznačně vedou. Jenže teď se přikláníme k umístění kamen uprostřed pokoje, aby tvořily předěl mezi kuchyní a obývákem a tím pádem musíme jít do nějaké krbové vložky, aby to zabíralo co nejmíň prostoru.. no bude to ještě boj.
Odpovědět
Dobrý den, jsem rad, ze tu pan "bchannu" vsem prozradil jake ma on a jeho kolega topeni v dome. I ja mam uprostred domu stavena tezka akumulacni kachlova kamna + hypokaust do horni loznice nad nimi. Poucil jsem se i zameckymi dispozicemi, takze kamna stoji v obyvaku, ale topeniste je obsluhovane z chodby. Tedy zadny neporadek a zapach v "nej" mistnosti. Neziju vsak v NED dome, ale ve 100 let starem nezateplenem venkovskem dome z plnych cihel. Sikminy v podkrovi jsou zateplene jen 10cm vaty a kolme steny jsou z plynosilikatu TL=20cm. Tedy tepelna ztrata kazde me jedne mistnosti = tepelna ztrata celeho NED. Kdyz jsem drive topil vodou cca 70 st. do deskovych radiatoru plynovym kotlem 24kW, tak si neodpocal a skoro nevypinal. Denni spotreba 10 -12 kubiku plynu naprosto bezna. Tedy 120kWh/den a porad kosa, povrchova teplota sten 15-17 stupnu. Svete div se, ted v bezrostovem topenisti rizenem pocitacem behem dne spalim 2x davku dreva cca 12kg a vsude mam rovnomernych 20-22 st. Stejnou povrchovou teplotu maji vsechny zdi. Proste uplne jine teplo. At pocitam jak pocitam 2x 12kg dreva = 24kg dreva za 24 hodin topeni. Tedy priblizne 24 x 3kWh = 72 kWh/ den. Zazrak???. Asi ne, ale je videt, ze nestaci pocitat jen tepelne ztraty, ale kazdy dum chce sve topeni dle prostorove dispozice a materialu, z ktereho je postaven. O navratnost velke pocatecni investice mi snad ani nejde. Dulezita je pro me ta tepelna pohoda, minimalni obsluha, bezhlucnost, cistota, bezporuchova zivotnost a estetika celeho dila. Tez neni nutna investice do problematickeho zateplovani stareho domu a vymysleni prostorove narocnych reseni, drahych, hlucnych, mozna i poruchovych vzduchotecnik, rekuperaci nebo akumulacnich nadrzi s klapkami, ventily, cerpadly, dochlazovacimi smyckami a zaloznimi el. zdroji. Jsem rad, ze toto experimentovani na poli stavebniho marketinku me nepotkalo a ze jsem hned napoprve trefil ten spravny hrebicek na hlavicku jako pan bhannu a jeho kolega.
Odpovědět
Profilova fotka
Dekuji za sdeleni zkusenosti. Zminuje se zda pozice kamen v dome. Z pohledu distribuce tepla je jiste nejvhodnejsi pozici v dome jeho stred. Puvodne s tim take pocital nas projekt, ale to by vyzadovalo mnoho kompromisu (kamna by nebylo videt z obyvaku, museli bychom dat neprilis vhodne rohove proskleni a zejmena by nam to sezralo hrozne moc prostoru v uzke casti, kde ma byt jeste jidelni stul a vystup na terasu). Proto jsme se rozhodli kamna presunout doprostred stitove zdi, kde nam staci jednoduche proskleni, je zde hodne mista a krb esteticky vice vynikne. Nakres noveho umisteni prikladam. Uvitam kriticke zhodoceni teto zmeny a to zejmena nazor na to, jak "spatne" je toto reseni z pozice distribuce tepla. Vsem dekuji.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Storch ma asi nejlepsi akumulacni material a je to premiova znacka Romotopu. Podle mne, sazka na jistotu. Ale proste za lepsi se plati vic.
Odpovědět
Rozdujeme se jake kamna koupit do domu. Jedna se o drevostavbu s tepelnou ztratou 4,5-5kW. Pudorysy a umisteni krbovych kamen je znazorneno v fotogalerii v mem profilu. Situace je takova, ze zatapet v kamnech se bude primarne v zimnim tak od 17-18 do 22-23max v vsedni dny a pres cely den o svatcich ci vikendech. Nevime zda se pro nase topeni vyplati akumulace nebo ne. Preci jen by teplo akumulaci kamna davaly kdyz uz vsichni spi a maji zavrene dvere do pokoju, takze by se vytapely jen otevrene prostory. Rozhodujeme se mezi: http://www.romotop.cz/krbova-kamna-ro... a akumulacnima http://www.romotop.cz/krbova-kamna-ro... http://www.romotop.cz/krbova-kamna-ro... http://www.romotop.cz/krbova-kamna-ro... Vyplati se pro nase topeni ta akumulace? Vrati se nekdy ten rozdil ceny kamen + akumulacnich bloku? Les mame hned vedle, takze drevo bude dost "zdarma" (nemyslime tim kradez pokacenych stromu ci kacet zive...)
Odpovědět
@peterfromstrom Nemáš foto prosím jak to vypád když to je zadělané do finálky? :-) .. chceme něco podobného ale s výměníkem kde to spojím s podlahovkou :) Díky
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Obnovují vlákno.....
Odpovědět
@nitro jak to dopadlo? Řešíme nyní totéž - akumulační nebo obyčejné.
Odpovědět
@ivaaviva Koupili jsme Romotop Evora s Aku vložkou. V pohodě nám to vytopí celý dům (když jsou otevřené dveře) a když dáme poslední poleno v cca 22h tak i v 5h jsou kamna ještě teplé
Odpovědět
@nitro Tak to udělají (přiložím naposled v 22 h) i moje obyčejné litináčky a ráno jsou v 8h teplé . Stačí pak vyhrábnot žhavé a přiložit . A to mají asi 70 až 80kg . Tedy žádná závratná akumulace.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?