Akumulační nádrž s ohřevem TUV

Profilova fotka
Čau stavebníci, prosím - mohl yb mi někdo vysvětlit polopaticky jak funguje kombinovaná AKU nádrž s ohřevem TUV v létě? Chceme krb s výměníkem a AKU nádrž a teplovodní podlahovku... Ale v létě se nebude topit v krbu - samozřejmě. Díky :-)
Odpovědět
1
2
Ahoj balu o1, zmiňuji se o tom už v komentáři k jinému příspěvku. Přidej si do topného systému ohřev vody přes solární kolektory. Je to efektní, provoz téměř za 0 a pokud máš dobře odizolovanej barák tak nemusíš cca 8měsíců v roce řešit ani topení ani ohřev TUV
Odpovědět
Profilova fotka
@bleskoun ahoj, díky za radu, popřemýšlíme :)
Odpovědět
Aby to mimo ohřevu TUV i trochu topilo, budeš muset pár solárních panelů dát. Důležité je taky, co je to za nádrž, jak veliká. jestli je ohřev TUV průtočný nebo ve vnořené nádobě atd. Jinak na nádobě jsou na to určené příruby, kam se našroubuje elektrická topná jednotka. Tu tam jako zálohu na ohřev vody budete muset dát i se solárem. Nastavíte na požedovanou teplotu a je to. Pokud budete topit krbem a bude dost teplé, jednotka nesepne. To samé platí i pro solar. Pokud nebude fungovat ani jedno, postará se o teplou vodu elektřina.
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 no soláry vůbec dávat asi nebudeme, je to tedy tak , že el. patrona nefunguje bez solárů?
Odpovědět
To jsem uváděl na začátku, že na to, aby solár pokryl trochu topení v domě (podlahovku, o radiátorech vůbec nemluvím) rozhodně nestačí dát na střechu 2 panely a čekat na zázrak. Patrona samozřejmě funguje bez solárů. Ta funguje vždy, když jde proud :-D To byl příklad, že když je dostatek tepla z krbu nebo solárů, nepálí ta patrona zbytečně proud. Jinak samosebou obstarává TUV tak, aby jste se nemyli studenou :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 no já si říkám :-D a dokázal bys mi ještě poradit v případě, že soláry uplně vyškrtneme ? :-) krb s výměníkem, podlahovka teplovodní ,aku - buď s patronou nebo elektrokotel? a bojler na ohřev TUV? :-D
Odpovědět
Jinak, pokud chcete topit jen krbem přes akumulačku a tedy budete mít akumulačku, navíc s ohřevem TUV, tak bych solár (počet panelů vhodně navržený dle velikosti nádrže) určitě doporučil. Vzhledem k možným dotacím (35 resp.50tis Kč) na pořízení, by zbylá investice do panelů+čerpadlové a řídící jednotky, byla velmi přívětivá. A že panely pokryjí většinu TUV (březen-říjen) a část topení v přechodném období je ověřený fakt. Ale, když se podívám na tvůj dotaz, doporučuji kontaktovat odborníka na vytápění, protože tuším, že o jeho provozu máte dost naivní představu. Těch mladých idealistů, co budou romanticky topit jen v krbu (poté co přijdou strhaní z práce) a nebudou platit ty ostatní...fuj, zlé, ošklivé a drahé energie.. protože jim dědeček odkázal hektar lesa, jsem viděl tuny. A výseledek byl vždy stejný.
Odpovědět
Profilova fotka
Mate uz kalkulaci na tohle reseni? Jak velky dum chcete a jake budou ztraty? Je mozne ze pri vyuziti solaru to bude 0, ale jake jsou porizovaci naklady? My jsme nakonec od solaru upustili - nejasna navratnost... TČ by se vratilo pri konci zivotnosti a neverim, ze by na nem za tech 20 let nic neodeslo. Cim chcete topit?
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 rozhodně nejsem mladý idealista ;-) ale je to jedno z x řešení.. vidím, že je asi zbytečné se o tom bavit a kontaktuju odborníka. Mi to připomíná otázku - Z čeho stavět -X odpovědí - x názorů ....a všichni zažraní do toho co maj doma :-) díky i tak ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva kalkulaci nemáme, ale zhruba si to dokážeme spočítat, TZ 5kw, bungalov zastavěná 150m2 .. Soláry nechceme, i přes to, že pracuju v realizační firmě na soláry - NECHCI :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 chtěli jsme plyn - bohužel by nás dotažení řádu stálo okolo 200.000,-, kotel na pelety - nemáme je kde skladovat ... jen tak - že opravdu uvažujeme nad více řešení, ale soláry néééé, díky :-)
Odpovědět
@ballu01 tak potom nechápu ten dotaz už vůbec. Pokud pracuješ v realizační firmě na soláry, proč se nezeptáš tam. Tam bude snad dostatek lidí, kteří ti vysvětlí, jak funguje kombinovaná AKU nádrž v létě. Nevšimnul jsem si, že by ti někdo vnucoval nějaké řešení, byl to jen jeden z návrhů a pro lidi co mají kombinovanou AKU nádrž zcela logický a díky dotacím i celkem dost výhodný. Samozřejmě než dát 200 za plynovou přípojku, to raději tepelné čerpadlo. U 5kW TZ je už otázkou výpočtu, jestli TČ nebo elektrokotel. Otázka z čeho stavět, je stejná, jako co si obléct ráno na sebe. Každému dle jeho vkusu.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petros4 to máš pravdu - zkusím se tu poptat ;-) A také neříkám, že mi něco vnucuješ :-) Díky za názory a rady .. jako ženská - jsem jen chtěla poradit ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ballu01 Ahoj, toto řešení mám.....teplovodní krbová vložka s přikládáním ze zadní strany (z technické místnosti) napojena do akumulační nádrže 1000 L s průtokovým ohřevem vody, v AKU mám topnou patronu 6 kw ( zanedbatelný náklad cca 3,5 tis. Kč). Z AKU mám napojeno do rozdělovače podlahového topení. V dolní polovině nádrže je ještě zabudován jeden had pro napojení na solár - ten jsem nejdřív strašně chtěl, teď už ho tolik nechci, uvidím časem. O víkendu topím v krbu, nádrž se bezproblému natopí. Teplá voda mi pak vydrží na topení cca na první dva dny v týdnu, ve středu spíná patrona, která topí do pátku, než zase zatopím v krbu. Zatím spokojenost. Pokud budeš mít nějaký dotaz,tak mi napiš zprávu. David
Odpovědět
Profilova fotka
@davda jak velky mate dum? kolik protopite a jake byly porizovaci naklady na cely topny system? Diky
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva bungalov plocha cca 180 m2, vytápěných cca 150 m2 cihla Heluz STI 49 bez zateplení. Dosavadní náklady na topení: 40 000 - podlahové topení - trubky, rozdělovač, skříň, odrazová folie, dilatace, příchytky 71 000 - krbová vložka Hoxter (tady to byl trochu úlet, hodně dlouho mě to sralo, ale nakonec jsem rád, že jí mám, nedá se to srovnat s jinými typy levnějších výrobců který vidím u mých sousedů) 95 000 - z toho aku nádrž 32, izolace nádrže 5, topná jednotka 3,5, expanzka 3, 2x čerpadla dohromady cca 15 a asi 35 práce vč. drobného materiálu na dopojení ventily, trubky, šroubení Celkem 220 říká můj chytrý sešit :)) Pokud bych chtěl být úplně precizní, tak ještě vlastně komín 30 a desky na obestavbu krbu cca 10 3 soláry od ptáčka mám naceněné na cca 50 tis, proto už je tolik nechci, uvidím jak bude provoz přes léto.
Odpovědět
Chystám podobný systém, schéma topení mám ve fotoblogu. Otázka: Čím a jak to chcete řídit a oživovat? ;-) Myslím hlavně sekundární okruh - tj. směšovač a čerpadlo podlahovky.
Odpovědět
Profilova fotka
@viados ja mam cerpadlo a smesovaci ventil od jablotronu. Ma i svou rj. Cerpadlo je na 12V, rj ma baterku a mam vyzkouseni ze vydrzi 2 dny (pak elektrinu zapnuli) Smesovaci ventil reguluje podle teploty vody do podlahy kterou dale upravuje podle venkovni teploty. Spina se libovolnym termostatem. Ja k tomu mam jablotronacky ac-82
Odpovědět
Profilova fotka
@viados tak to je na mě složitá otázka :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans věřím, že tohle mi topenář vymyslí :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Též máme takový systém vytápění. AN s integrovaným TUV s el. patronami (ty jsme ani ještě nezkoušeli), napojeno na kondenzační plynový kotel a na krb s výměníkem (používáno od pátku do neděle), máme přípravu i na TČ, případně soláry. Máme za sebou teprve první sezónu, ale fungovalo to dobře a nelitujeme, že jsme zvolili toto řešení, pro někoho moc překombinované.
Odpovědět
Profilova fotka
@davda tak pri teto velikosti domu se to vyplati , mym mame o dost mensi dum a moc by to smysl nemelo. Taky jsme si udelali radost s Hoxterem :-) raketa, ale jsme spokojeni
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva jo jsou boží! já vybrala takový designový za 120k, tak nevím, co na to přítel řekne :-D @andik.cz to my právě nemáme plyn, jen přípojka by nás stála 200k ... tak nemáme moc na výběr :)
Odpovědět
Profilova fotka
@andik.cz ano taky bychom to tak řešili, nezbude nám nic jiného než elektrokotel, do TČ jít nechceme...
Odpovědět
Profilova fotka
@ballu01 Tak ono tam lze napojit cokoli - TČ , elektrokotel....to je jedno. My dali plynový kotel, protože to vyšlo nejlépe (přípojku jsme měli).
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva Ahoj, a jak to myslíš nevyplatí? Z jakého hlediska?....akumulačka se přece vyplatí úplně všude kde se netopí plynem nebo elektrikou na požadovanou teplotu podlahovky třeba na 30°C....to prostě kotel nebo krb neumí, ten topí na 60°C proto tam musí být akumulačka, kam se předává vyrobené teplo a z toho se odebírá jen kolik se potřebuje do podlahovky....Soused má tedy teplovodní krbovou vložku bez akunádrže napojenou do radiátorů ne do podlahovky, tedy může tam pouštět těch vyrobených 60°C, ale topí systémem dvě polínka, vyhasnout...zatopit, dvě polínka, vyhasnout...nebo dvě polínka hodně větrat, dvě polínka, ještě víc větrat :) Takže myslím, že u zdroje krb, kotel je akumulačka nezbytná a vyplatí se i u domu 5x5 m ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@davda Pokud to chcete poustet do podlahovky, tak byt musi. My jsme sli do elektrickych kabelu. Navic nam vic lidi potvrdilo, ze pokud mas akumulacku a podlahovku - vas system, tak si v krbu kazdy den nemuzes zatopit, jinak bys system uvaril (zalezi samozrejme na odberu a velikosti akumulacni nadrze) My jsme si chteli topit kazdy den v krbu - mame radi ohen :-) Navic by nas to vyslo asi na obdobne penize - cca o 100 tis vic nez stavajici system a na akumulacku prostor nebyl.
Odpovědět
Ahoj, mame v planu taky krb + vymenik,aku nadrz a podlahovka z krbu (z aku). trosku jste me ted zaskocili s tim, ze kdyz je aku natopena uz a zatopime v krbu, tak ji uvarime? tam neni zadna pojistka? mame v planu topit v krbu kazdy den..
Odpovědět
@beranozuzana nenechte se strašit takovejma blábolama. Nesmíte si na barák s nulanula nic odběrem tepla koupit 25kW krb a každej vecer do něj nacpat půlku stromu. Pokud máte v aku i ohřev TUV, spolehlivě část odeberete, to samé do koupelnových žebříků. Navíc s akunádrží, vás každodení topení za pár měsíců omrzí a budete rádi, že to topí z nádrže samo a nemusíte se o nic starat.
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva Kabely - ano také jsem o nich uvažoval, už jsem měl naceněno, ale nakonec jsou dal přednost teplovodní podlahovce právě z důvodu variability, že teplou vodu do nich mohu ohřívat vším, dřevo, elektrika, třeba i nakonec ten solár, nebo dokonce tepelný čerpadlo...kdo ví, co bude za 5, 10, 15 let atd atd...spekulace. Přetopená akumulačka - se vši úctou, to co jste napsal je pěkná blbost. Nedokážu si představit stav, který by musel nastat, aby došlo k uvaření systému....kromě toho, že bych musel tak dva dny ve dne v noci topit na plný kule, abych začal vařit 1000 L v aku, musel bych mít vypnutou podlahovku, aby nebyl vůbec žádný odběr teplé vody a nesměl bych pouštět TUV....dále bych musel nějakým způsobem vypnout vestavěnou chladící smyčku, co má krbová vložka v sobě, dále bych musel nějakým způsobem odstavit bezpečnostní přetlakový ventil co je na výstupu z aku, to samé platí o TUV....je to asi to samé jako bych napsal: kotel na uhlí a radiátory bych nechtěl, protože když zavřeš všechny radiátory a zatopíš, tak to uvaříš.... Mám rád taky oheň a i přesto, že jsme v 21. století, tak jsem si dal do obýváku ,,prosklený kotel" jako primární zdroj vytápění a dobrovolně se na celý život zavázal, že budu každý rok cca 10 - 15 m3 dřeva kácet v lese, řezat na metry, dávat na káru, vozit k baráku, skládat z káry do hranice, dva roky na hranici koukat jak schne, pak znovu brát z hranice, řezat na polena, štípat na štěpiny, skládat do technický místnosti, házet do krbu, vybírat popel....na každou štěpinu si sáhnete tak 8x než budete cítit teplo, proto věřte, že přijde den, kdy budete moc říct: ,,jo aku je natopená, kašlu na rozdělávání ohně"...respektive kašlu na rozdělávání ohně, pouštím kabely... David
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?