Bungalov - elektrokotel nebo TČ?

Dobrý den, Prosíme o radu, budeme stavět bungalov o obytné ploše cca 125m2, obvod. zdi ytong lambda 450mm, okna 3 skla, topení chceme podlahové. Co myslíte: Elektro kotel, nebo tepelné čerpadlo vzduch voda? Jsme s manželem laici a nevíme co bude nejlepší. Děkujeme
Odpovědět
Profilova fotka
orientoval bych se podle tepelné ztráty domu. já bych se snažil tu TZ dostat do čísla, které by mi zaručovalo realizaci vytápění elektřinou. pokud musíte topit v podlaze, pak topné kabely = nízké pořizovací náklady, přijatelné provozní náklady.
Odpovědět
@luciianaa Spočítat TZ a pak se rozhodnout, pokud to bude na hraně, jako že asi jo, tak teplovodní podlahovku pro možnost změnit zdroj. Pokud nemáte komín, bojler s TČ nebo klimu, tak vám to ale na elektrokotel nevyjde na PENB.
Odpovědět
@luciianaa já bych to trochu upravil... :) Když místo Ytong lambda 450 použijete Ytong P2-400PDK tl.300mm + 200mm EPS, získáte tepelný odpor stěny 8,3 místo 5 a cena bude na 1m2 obvodové stěny nižší o 350,- Tím se dostanete prakticky k pasivnímu domu a otevírá se Vám možnost žádat o 500tis dotaci z NZU. U takto upravené konstrukce bude TZ celého domu včetně větrání kolem 5kW, bez větrání do 3kW. Jako hlavní zdroj tepla bych volil klimatizační jednotku 5kw vzduch-vzduch (umí topit do -15°C) + ventilační rekuperační jednotku do jejíchž rozvodů se nainstaluje výměník z klimatizace a pomocná topná spirála 2kw. Rekuperace se postará o distribuci tepla po celém domě a zároveň zajistí v domě stále čerstvý vzduch. Odpadne tak nutnost dělat jakékoli topení (radiátory, podlahovka, konvektory, krb, komín...) a celý systém se zjednoduší, zlevní a jako bonus tím můžete v létě i chladit. Náklady na pořízení budou v materiálu komplet cca 80tis a cca 20tis montáž. Pro ohřev TUV pak použít normální elektro bojler.
Odpovědět
Mel bych dotaz co vas vede k materiálu lambda? Ano dle laboratorních podmínek je to dobra cihla ale vaše stěny nebudou nikdy tak dokonale aby to bylo jako v laboratoři doporučuji použit zdivo plus eps, misto Ytongu VPC18 Cm tloušťky plus 20cm zateplení. Hodne štěstí se stavbou. PS na vaši otázku nemůžeme přesně odpovědět bez vypoctenych tepelných ztrát.
Odpovědět
@luciianaa Jak píše @requied a @spaly s lambdy bez zateplení bych to taky nestavěl. To topení lze skutečně řešit více způsoby, záleží co vám bude i vyhovovat. My máme v práci vzduch-vzduch a v létě ani v zimě to nepouštím, nemám to rád, takže i když mi vychází celkové TZ domu bez rekuperace 3,8 kW (s 3kW) tak tu podlahovku mít budeme. Ona se dá dneksa namotat za pár korun.
Odpovědět
@r4d3k74 jaké nebo co za topení v práci máte? Je totiž obrovský rozdíl jestli vám nad dveřmi řve sahara s ventilátorem 1000m3/h nebo lehce šumí výdech od rekuperace s 100m3/h
Odpovědět
@requied Co tam máme za klimu nevím. Prostě jednotka vzduch-vzduch plácnutá na zeď i při pomalém foukání mi vadí. Nevím, jak ty to máš řešené, nějak propojenou klimu s rekuperací?
Odpovědět
@r4d3k74 tak venku je normalni jednotka s kompresorem a místo vnitřní jednotky je v okruhu rekuperace výměník. Tohle řešení lze ale použít jen na malé ztráty... cca do 1kW na místnost, pak už by opravdu byl průvan.
Odpovědět
@requied Zajímavé. Nějaká sériovka nebo homemade?
Odpovědět
@r4d3k74 tak samozřejmě se to nechá složit z komerčně vyráběných komponent, ale mnohem jednodušší a levnější je použít výměník z vnitřní jednotky a udělat na nej jen box.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?