Bungalov - vytápění TČ versus topné fólie

Ahoj, prosím o radu, jaké zvolit vytápění? Mám novostavbu s plochou pro vytápění 114 m2 a ztráty 5,7kW. Byl jsem skálopevně rozhodnutý jako vytápění zvolit TČ země/voda (zemní kolektory) do teplovodního podlahového vytápění (náklady cca 430.000). Avšak nyní mám na stole nabídku na vytápětí topnými fóliemi Heat Home (heathome.cz) v kombinaci s bojlerem pro ohřev TUV (náklady cca 84.000 + bojler). Mám rovněž krbovou vložku s teplovzdušným rozvodem přes "půdu" do všech pokojů, která však není za účelem hlavního zdroj tepla. Máte někdo s topnými fóliemi Heat Home zkušenosti? Případně byste volili jiný způsob vytápění? Při porovnání nákladů na vytápění mě vychází, že aby se TČ vyplatilo, muselo by vydržet minimálně 15 let. Díka za rady.
Odpovědět
Zdravím, předně máte na tak malou podlahovou plochu celkem velké tepelné ztráty a (pokud je to ještě možné) bych přidal na izolaci abych se vešel s tepelnými ztrátami pod 4kW, i když nevím jestli tam počítáte i s rekuperací vzduchu. Pak už je rozumné se bavit o vytápění jenom elektřinou (klimatizace, luftbojler). Pokud už s tím nic nenaděláte, tak bych buď volil plynový kotel na hlavní topení a nebo se snažil co nejvíce využívat ten krb a zbytek bych tahal jak podlahovkou, tak i klimatizaci. Tomu tepelnému čerpadlu bych se vyhnul, tam nejsou jenom vysoké investiční náklady, ale také náklady na pravidelný servis, opravy komponent co nevydrží... zbytečně složité zařízení. Nechte si udělat ještě více cen na tu elektrickou podlahovku - Fénix apod.
Odpovědět
Profilova fotka
430 000 kč tepelné čerpadlo je nějak moc - to se firma co vám to naceňovala asi o 200 000 sekla ne ??? co jsem poptával já třeba u značek nibe - daikin - tak to bylo vše kolem 180 - 200 000 kč plus kolektor do země - kde nejdratší je to vše vykopat bagříkem - což se podraží třeba o 40 000 kč
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?