Cena elektrického vytápění vs. teplovodního?

Zdravím stavitelé, stavíme dům rozměrů 110 m2. Chceme podlahové topení, a zajímá mě cenový rozdíl (pořizovací ceny, instalace) mezi elektrickým podlahovým vytápěním a teplovodním podhlahovým vytápěním. Děkuji za vaše rady.
Odpovědět
Teplovodní podlahovka bude na pořízení levnější. Nicméně cenu zvedne "kotelna" takže to ve výsledku bude stát cca stejně. Teplovodní varianta má ale obrovskou výhodu že si můžete vybrat libovolný zdroj tepla a různě je kombinovat. (tč / solár / plyn / krb ...)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, záleží zda vše bude dělat firma..? Nebo něco ty? Ale souhlasím s přechozím vyjádřením, že teplovodní se dá více kombinovat..
Odpovědět
Já měl ve standartu navrženou od firmy vodní,ale nakonec jsem zvolil rohože od fenixu.Náklady +- stejné.Pro mě rozhodl komfort a regulace.Měl jsem možnost posoudit u několika známých.A co se týče zdrojů.Plyn v baráku mít nebudu(ono stejně pokud nejde el.proud,tak netopíš ani plynem) nehledě na další náklady a prostor(výměník a regulace).
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, vloni jsme staveli a zvazovali jsme obe varianty. U nas je jen elektrika. Nakonec jsme se rozhodli pro kabely od V-systemu, zkusenosti s provozem mame zatim jen velmi kratke - cca 1 mesic - za prosinec nas stoji elektrika cca 3 tisice vcetne platby za jistic 3x32 (cca 400 Kč) . vse vcetne sviceni, vareni, ohrevu vody v bojleru. Zacatkem prosince jsme nemeli komplet zatepleni a dost se pri dodelavkach vetralo. Sli jsme do elektrickych kabelu z duvodu: Cena - 95 m2 vytapene plochy - cca 60 tis za kabely (mame je naddimenzovane) Záruka - doživotní, navíc měděný kabel by mě měl přežít :-) Nebylo nutné tolik anhydritu do podlahy Rychlý náběh a utlumení topení ve srovnání s vodní Možnost regulace termostatem v jednotlivých místnostech Není nutný elektrokotel, na ohřev vody máme 200 l bojler - za 7 tis Kč Do budoucna možnost napojení na fotovoltaiku, pokud bude za rozumné peníze. Navíc máme krb na přitápění. Co se týká vodní - dá se také regulovat, ale je to složitější. Vnitřní obava z úniku vody, elektrika z těch kabelů nevvyběhne :-) Je pravda, že se dá napojit na různé zdroje vytápění, ale kdo bude rozkopávat barák? Zvažovali jsme napojení na teplovodní, ale teplovodní vložka byla o dost dražší, navíc nutnost akumulační nádrže a samozřejmě prostor na ní. Pokud ji natopíte, v krbu si nezatopíte. Soláry za dnešní peníze jsou nesmysl. Tolik za mne :-) Pripadne napis email na zenevan@centrum.cz
Odpovědět
Mám také podlahovku. Elektrickou jsem uvažoval, ale ta je jen na jedno "palivo". Nakonec mám teplovodní, ta je univerzální, energii do ní můžeš dodávat, čím chceš. Mám ji napojenou na tepelné čerpadlo. Pravda, u mě je to něco jiného, já mám suterén i komíny, a tak si tady můžu kdy chci narvat zdroj tepla, jaký chci, bez stavebních úprav v obytném. Záleží taky, jaký zdroj tepla by pro tu teplovodní podlahovku byl. Teplovodní se samozřejmě dá taky regulovat docela dobře, pokud je zdroj tepla napojen na ekvitermní regulaci, pak se podlahovka zreguluje (zjednodušeně řečeno) v podstatě jen jednou a navěky, pokud bude dům mít hotové všechny izolace. V cenách se moc nevyznám, to bych asi kecal, kdybych něco konkrétního uvedl.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jako tak potřebujete elektriku. My měli v plánu teplovodní, jelikož máme malý domek (8x8m) tak jsme nakonec vybrali elektriku. V plánu máme hlavně topit dřevem v krbových kamnech a technickou místnost máme malou na umístění akumulační nádrže a rozvaděče. Hráli v tom i finance. Elektrika nás vyšla cenově o 70k mín. Mít více peněz a větší dům tak bych, ale spíše šel do teplovodní verze..
Odpovědět
Budeme stavět domek co má podlahovou 149m2 což je docela velkej cca 15,5 * 12 m což není jeden z menších. Také jsem to řešil a načetl hodně věci ohledně vytápění elektrika nebo voda. Když jsme byli u firmy co nám o tom říkala ( elektrika ) tak jsem byl mile překvapen a říkám jo do toho půjdeme .. ale .. jak se tady už zmiňovalo tak do elektrických kabelu težko pustíš vodu takže to ničím jiným nemůžeš vytápět. Takže jsme se rozhodli že budeme mít teplovodní. Ano je pravda že na náš dům bude stát podlahovka s elektrokotlem, napojením na krb, bojlerem a zalitím cca 150tis bez krbové vložky ale když si zatopme v krbu tak nepůjde všechno teplo nazmar komínem ven. Technickou místnost také nemáme moc extra velikou a bude to takové na těsno když tam bude ještě bojler a pračka ze sušičkou s WC ale i tak to bude pro nás lepší. Za mě teplovodní a využit krbu jak pro vytápění podlahy tak i vody na umývaní nebo do sprchy :)
Odpovědět
Mám topné kabely, ale kdybych nebyl limitován výškou podlah, zvolím vodu. Nevýhodu podlahovky vidím jen vě větší spotřebě betonu/anhydritu. Podívejte se ještě na dražice http://www.dzd-fv.cz/cs , mají řešení pro ohřev TUV i topné vody v jednom zásobníku a jde případně připojit na fotovoltaiku. Záleží ale jaké máte vypočtené ztráty objektu. Ale jestli uvažujete o vytápění elektřinou, nebude to tak hrozné a kombinovaný boiler může být dobrá alternativa. Šel bych cestou kombinovaného boileru, kde průtokový výměník by sloužil k topení podlahovkou a topnou spirálu bych volil dle ztrát.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?