Kolik vás stála obestavba krbové vložky?

Kolik vás stála obestavba krbové vložky? Ideálně pokud Vám dělala firma, z nějakého materiálu k tomu určenému, ne např. z ytongu, do stavby svépomocí si netroufáme, a zvažujeme jestli jít do krbové vložky nebo do krbových kamen, když plánujeme topit jen příležitostně, děkuju za odpovědi!
Odpovědět
Profilova fotka
Zatím máme "jen" nabídku, ale obestavba s akumulací celkem i s prací 49 tis. Zřejmě to dopadne tak, že budeme mít krbová kamna s akumulací, vyjde to levněji. Až to vyzkoušíme, jak to vlastně v NED funguje, zařídíme se podle toho ;-)
Odpovědět
@lat obestavba vc rozvodu kourovodu do sousedni misnosti a do dvou mistnosti nad krbem, vc krbove vlozky Bef, ktera sama o sobe stoji asi 43tis a misto mrizek mame pruduchy... vychazi to vse asi na 90tis se vsim vsudy...
Odpovědět
@slabici ale do tech 49tis nepocitas krbovou vlozku nebo jo? Je to nejak malo jestli je to pomoci akumulacnich prstencu
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@login8 zajimalo by me, jeslti na tomhle portalu diskutujete take o necem jinem nez jen o tom, jak NED domy jsou spatne a kazdy ma stavet pasiv...
Odpovědět
@mitote Proč by NED měly být špatné ? NED, nebo i běžné domy, mohou mít mnohem nižší spotřebu energií, než pasivní domy. Tam je jiný problém, stejně u NED, i PD , hlavně ovšem u dřevostaveb - přehřívání obýváku, diskutujeme - li o krbu, nebo kamnech.
Odpovědět
@login8 spravny krbar doporuci krbovou vlozku dle tepelnych ztrat budovy...
Odpovědět
@mitote Asi né, pokud vám ta vložka bude přehřívat místnost, což se donedávna v mnohých NED často dělo, zatopíte si jen 1 x. Přehřejete obývák na + 35 1C a víckrát již nezatopíte.
Odpovědět
@login8 rikam KVALITNI krbar, mela jsem na stavbe tri, z toho jen jeden resil velikost domu, velikost obyvaku a k tomu odpovidajici vykon vlozky... Ostatni rekli ze je to jedno
Odpovědět
@mitote Krb se nenavrhuje na tepelnou ztrátu, neboť nemá stabilní výkon. To není plynový kotel, ani elektrokotel, ani tepelné čerpadlo. Nikdo nemá možnost stát u krbu 24 hodin denně, dobrou noc. Ani to nejde, u krbu jet trvale na plný výkon. Nebo trvale na stabilní výkon. A to mám doma jeden z nejdražších a nejkvalitnějších krbů. Co máte doma za krb vy ?
Odpovědět
Profilova fotka
máme též NED a manžel při oslovování firem trval na tom, že se chce vyvarovat právě toho nešvaru, kdy se zatopí a pak se otevírají okna, protože je totálně přetopeno. Chtěli jsme krbovou vložku s nízkým výkonem - kterých je ale málo a nakonec nás oslovila jedna firma,která věděla o čem mluví a chápala naše požadavky. Měli by přijít ted ve středu a cena je též kolem 85 tis. s obestavbou a včetně vložky
Odpovědět
@1leontynka Blahopřeji k tomu, že o problému přemýšlíte. Mne vždy málo zajímalo , jaká je cena a jaký nápis. (značka). To jsou vlastnosti výrobku, tak na 4. až 5. místě. Nejprve vlastnosti výrobku - jak to funguje, proč to funguje a zda to funguje, servis a pak až nějaká značka. Ten nápis na jakékoliv krabici může být někdy velmi předražený. Třeba 4 značková, drahá tepelná čerpadla, se vyrábí v 1 fabrice, každá firma si pak lepí nápis, jaký chce a lidé se radují " že mají špičkovou kvalitu" A mají jen drahý nápis.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@mitote Nene, to je bez samozřejmě ;-)
Odpovědět
@slabici @mitote děkuji za odpověď, takže tak jak jsem počítala cca +- 100 000
Odpovědět
@lat tak tak
Odpovědět
Profilova fotka
@lat @mitote Taky nám to tak vyšlo. Proto půjdeme do těch kamen za cca 30-40 tis. a pak uvidíme
Odpovědět
Ahoj, ta nekonečná otázka, zda krb NED nutně musí přehřívat je už dávno zodpovězená. Je s podivem, že se už několik let neustále dokola znovu a znovu odpovídá na totéž... Krbová vložka jako taková je "pouze" spalovací zařízení. O výkonu krbu jako celku vložka rozhoduje jen z části. Podstatné (v případě NED dokonce podstatnější) je, jakým způsobem a z čeho je provedena "obestavba" krbu. V případě NED je samozřejmě nutné uvažovat o jiném, než teplovzdušném krbu - tedy o sálavém (ideálně s akumulací) a nebo teplovodním, případně o kombinaci. Není tedy problém použít v obývacím pokoji se ztrátou 1-1,5 kW krb. vložku se jmenovitým výkonem 7 kW, pokud je krb postaven tak, že dostatečně rozkládá výkon v čase. Jak bylo řečeno, věc musí řešit odpovědný kamnář, který na to má kvalifikaci i oprávnění...
Odpovědět
Já myslím , že při takovýchto ztrátách , vám bude i ten akumulační krb přetápět . Jediné co vám pomuže je otevřená dispozice . Velký obývak s kuchyní a posílat teplo do jiných pokoju. Kdo má patro , tak otevřené schodiště s galeriií. Pak máte dostatek akumulace ve stěnách i nábytku co ten vykon pojme. Ono nějaká vložka , velké sklo a pár metru tahu co vám udělá kamnář ve vysledku dají stejně ty 4 až 5kw/h . Níž se prostě nedostanete.Navíc akumulace se nedá vypnout. jak mě říkal známý co má kachlová kamna , tak musíte opatrně. Když pak přetopíte a necháte vyhasnot , tak i když vyvětráte , tak zachvíli je přetopeno a stále to sálá. Možná se podívejte po malých jotulkách f 602n. Ty mají nízké a uzké topeniště(na 2 polena) . Fungují jednoduše , spodním otvorem v kole jde do topeniště primár a ohen vrací zpět deflektor (ten je do obloučku) k hornímu otvoru v kole, kde dohořívají dřevoplyny (jen se vlní z komína) . Tak dochází k dobrému a pomalému hoření na velice malém prostoru před dvířky. Kamna jsou taky nejteplejší na tomto místě pod plotnou. Když tam dáte 2 polena, tak vám hoří hodinu - pokud toto budete provozovat 3 hodiny , tak tam máte hromadu žhavého ,kam už nenacpete další polena (topeniště je bezroštové) .Mužete samozřejmě otevřít vzduch naplno a spálit žhavé, ale to pouštíte teplo akorát do komína. Lepší je topit cyklicky. To znamená naložit 2 polena , ono vám to hodinu hoří a pak nechat vyhasnout 1 až 2 hodiny. Žhavé slehne a kamna vychladnou a postup znova opakovat. Nakonec zjistíte , že za večer jste protopily 6 polínek a topíte velice usporně. Nemám problém přikládat i po 4 až 5 hodinách , kdy kamna jsou už vlažné, ale stačí vyhrábnout žhavé a přiložit mezi 2 polena pár šišek a jede se dál. Podobná bezroštová kamna jako jotuly f 602n jsou třeba dovre 600 a 100 , v plzni vyráběné KD 110(licence jotulu f 606) a modernější plamen trenk. Mají sice vyšší nominální vykon než jotuly f 602 ,ale princip spalování je stejný a velikost topeniště je zhruba stejná (zázraky se nedějí)
Odpovědět
@jendad A už jsme u toho znovu že :) Prostě ne, kamna nemusí mít výkon 4-5 kW, pokud se správně postaví. Zkrátka mohou mít výkon 1-1,5 kW a to i s relativně velkým prosklením. Samozřejmě, že sklo o velikosti 70x40 cm předá z aktuálně vytvářeného výkonu cca 30% do obývacího pokoje ihned (tedy z uvedených 7 kW cca 2 kW), ale dostatečně kvalitní (robustní, těsněná, správně konstruovaná) krbová vložka má i svůj rozsah regulovatelnosti cca od 50-60% jmenovitého výkonu. Souhlasím s tím, že otevřená dispozice pomůže, ale zbytek je prosím mýlka...
Odpovědět
Kamna co mají 1 až 1,5kw vykon ? Sám píšete , že jenom sklo muže dát 2kw . Samozřejmě mužete dát dvousklo a ruzně to izolovat. Někde myslím že na tzb- info,cz , když stavěli zděná akumulační kamna , tak uváděli orientační vykon u 1m2 plochy asi 700w. Pokud chci mít kamna trochu efektivní , tak tam dám aspon pár metru tahu , aby teplo ze spalin nevyletělo komínem. A hned mám pár metru čtverečních plochy (a tedy i nějakou tu kilowatu). Otázka je zda pokud to udělám tak , aby to netopilo ,zda to má vubec smysl za ty peníze stavět .Přece jen je to většinou zakázková vyroba a utrácet desítky tisíc no nevím nevím. To už se pohybuju u luxusního zboží (zbytné) Aby jste nedopadli tak , že protopíte bednu dřeva a polovina energie vyletí komínem Ale třeba takováhle kamínka https://www.youtube.com/watch?v=vC3lL... To už by se mohlo pohybovat okolo pár kilowat (cena , životnost ?)
Odpovědět
@jendad Ale notak... Píšu přeci o tom, že lze použít i větší (krbové) prosklení a při správné konstrukci kamen nepřetápět (2kW v interiéru se ztrátou 1,5kW po dobu jedné hodiny je opravdu "strašný průšvih"). Pokud se použijí obvyklá kamnová dvířka se sklem typicky 30x20 cm, je prostup skrz něj cca 15% i při použití jednoduchého skla. A tedy pohoda i v NED. Sklo navíc topí pouze po dobu hoření, což je u akumulační kamen správně 60-90 minut a do té doby zase netopí teplosměnné plochy... Testy uváděné na tzb-info.cz prováděl Cech kamnářů ČR. Kamna byla pro účely zkoušek stavěna s osmihodinovou akumulací, čemuž odpovídal i plošný výkon. Samozřejmě je ale možné je dimenzovat i s menším výkonem, to není problém. Nechápu, proč mluvit v této souvislosti o kamnech, která netopí? Samozřejmě topí, ale nižším výkonem (odpovídajícím potřebám domu a uživatele) a po delší dobu. Cena je vždy subjektivní hledisko - každý máme jiné možnosti a jiné priority. Někdo prostě není ochoten věnovat čas a námahu obstarávání si dřeva a zvolí TČ nebo levnější způsob topení. Jiný zase oceňuje zdravotní hledisko i estetiku pokojových kamen či totální nezávislost na vnějších dodavatelích energií a vybere kamna... OK, každý dle svého gusta, proč to ale zpochybňovat?
Odpovědět
@1leontynka muzu poprosit o nazev firmy?
Odpovědět
Profilova fotka
@hapovab je to tato firma http://www.rushkrby.cz/index.htm Dostali jsme na ní doporučení od několika lidí a jelikož mají fakt výborné reference, tak jsou u nich delší čekací doby.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, vložku jsme si nechali vyrobit, dvojí spalování a dvouplastova cena 19 tis. Materiál na profíkrby.cz ..14 tis (desek zbylo zbytečný moc tak by to bylo ještě min..a dělal to zedník. ..toho jsem ještě neplatila a myslím že do 3 tis se vejdu...a chybi už jen mřížka. ..Máme Podlahové topení, tak krb jen prilozitostne. .
Odpovědět
Profilova fotka
@tuje tak to je více než super cena. Až neuvěřitelně nízká
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?