Chlazení do podlahového topení a rosení podlahovky

Dobrý den, stavíme RD. Pro vytápění jsme vybrali tepelné čerpadlo, podlahovka bude teplovodní. Tepelným čerpadlem hodláme v létě i chladit do podlahy. Víme, že to nebude mít efekt jako klimatizace, ale chtěli jsme alespoň o trochu. Nyní nás topenář od toho odrazuje, že se teplovodní podlahovka při chlazení rosí a to prý není dobrý. Co si o tom myslíte? Máte někdo zkušenost? Děkuji.
Odpovědět
Ano, ano podlahové topení překonáno stropním, které v pohodě nahrazuje chlazení klimatizací.
Odpovědět
Profilova fotka
@janazzz Co vím tak TČ by to mělo ohlídat aby se to nedostalo pod určitou teplotu respektive pod rosný bod. Už tu jsou diskuze na tohle. Když pohledáš myslím že něco o tom najdeš. My o tom taky uvažujeme nebo tedy naše TČ co budeme mít tak to tu funkci má.
Odpovědět
@jarin1 Děkuji. Diskusi jsem právě nenašla, kde se tohle vysvětluje. To čerpadlo ohlídá co konkrétně? Aby teplotní rozdíl nebyl třeba o více jak 5 stupnů méně než v místnosti nebo konkrétní teplotu, pod kterou nemá klesnout teplota podlahovky?
Odpovědět
@jarin1 A jaké TČ máte vybrané? Mrknu na tu funkci.
Odpovědět
Profilova fotka
@jarin1 Prosím tě, jaké budete mít TČ? My máme naprojektováno kotel na tuhá paliva + elektrokotel, ale ještě máme čas to změnit, příští týden máme schůzku ohledně TČ vzduch/voda s funkcí chlazení do podlahovky a zřejmě to budeme měnit. Máme dost podobný dům, tak proto se ptám 😉
Odpovědět
@janazzz Mame doma TC a PDL ktorou i chladime. Je to bez problemov, Tep. cerpadlo si hlida aka je vlhkost v mistnosti a aktualna teplota. Z toho si spocita rosny bod a podla toho upravuje teplotu na privodu aby neprekrocilo tento rosny bod. Rezerva je z vyroby nejake 2K, ale da sa to upravit. Hral som sa s tym a nastavil rezervu na 0K a mierne sa mi orosil rozdelovac, tak som si nastavil na 1K a je to v pohode.
Odpovědět
Profilova fotka
@janazzz No je to trochu déle ale četl jsem to tady, ale nicméně je také diskuze na tzb Jinak je to tak že Výstup studené vody z tepelného čerpadla je optimalizován na teplotu nad rosným bodem. V pokojovém termostatu tepelného čerpadla je čidlo vlhkosti vzduchu a tepelné čerpadlo si v reálném čase přepočítává hodnotu teploty rosného bodu. Na základě tohoto údaje se optimalizuje teplota na výstupu do podlahového topení tak, aby byla vždy nad rosným bodem.Navíc tepelné čerpadlo přidává bezpečnou rezervu k této teplotě, aby kompenzovalo rychlé změny teploty a vlhkosti v prostoru. Konkrétní typ našeho čerpadla je LG Therma V 9kw HM091M.U43 https://www.lgtepelnacerpadla.cz/Tepe... ve složce stažené jsou informace a prospekty a chladit umí. Jako přiznám se že až tak do podrobna jsem to nestudoval ale člověk který ty čerpadla montuje tak říkal že to naše by to mělo umět ale už jsem se na detaily neptal,tak až to budu s ním řešit tak bych dal vědět.
Odpovědět
Profilova fotka
@venouska Konkrétní typ našeho čerpadla je LG Therma V 9kw HM091M.U43 https://www.lgtepelnacerpadla.cz/Tepe... Mrkni na něj. Máme TČ plus záloha je krbová vložka horkovzdušná tato: https://www.krbylevne.cz/p/krbova-vlo...
Odpovědět
@venouska Mame TČ vzduch/voda od Nibe. Podlahové topení, kterým v létě chladíme. Jsme maximálně spokojeni a nic se nám nikde nerosí!
Odpovědět
@jarin1 děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@jarin1 Díky😉 Něco takového bych si představovala, i cenově, tak uvidíme, co nám nabídnou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?