Chlazení novostavby

Dobrý den, na jaře začneme stavět RD s plochou střechou, 2 NP. Aktuálně se snažím získat co nejvíce informací na téma chlazení domu. Jde mi o udržení teploty uvnitř domu při největších vedrech do 24°C, nechci žádné 21 apod. Dům bude vytápěn tepelným čerpadlem vzduch/voda, podlahové topení, hliníková okna, venkovní žaluzie. Budeme si muset také vybrat FVE nebo rekuperaci. Jak nejlépe chladit dům? Přes podlahové topení, rekuperací nebo raději vše připravit na klasickou klimatizaci? Nechci po pár letech něco dodatečně instalovat, protože jsem šetřil při stavbě domu. Budu rádi za Vaše tipy a zkušenosti. Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Jedno z riešení je poriadne zateplenie kompletnej obálky budovy a rekuperácia v kombinácii so žalúziami. Ďalšia vec, čo pomôže, je akumulácia - ak by bol dom z VPC a strop/strecha z miako/spirollov, tak by mal dom dosť hmoty nato, aby sa cez deň moc nenahrial a cez noc sa vyvetral (samozrejme rekuperácia musí bežať aj cez deň, ale môže ísť na minime, nad ránom (4:00) na 2/3 a viac. A zožente si nejakého dobrého projektanta, ktorý bude vedieť spočítať, ako bude dom cez leto fungovať - pri pasívnom dome sa musí výpočtom overiť, že vnútri cez leto neprekročí teplota vzduchu určitú hranicu (asi 27°C).
Odpovědět
@henrybrno jednoduché chlazení je podlahou, ale tento režim neumí snížit vlhkost. Není to úplně ideální, ale funguje to. Na toto téma jsou zde nějaké diskuze. Další možností je aktivní rekuperace a klasická klimatizace. Osobně bych spíše použil pasivní rekuperaci a udělal si přípravu na klimatizaci. Chlazení aktivní rekuperací znamená použití dražší rekuperace a také nutnost použít dražší tepelně izolované rozvody. Ta klima Vás vyjde výrazně levněji a umí chladit vyšším výkonem. Navíc v průběhu bydlení klidně zjistíte, že tu klimu nepotřebujete
Odpovědět
Ohledně tepelné pohody uvnitř staveb záleží na vhodně zvoleném stavebním materiálu z něhož budete stavět, dále jak máte řešená okna - prosklené stěny, vhodné jsou venkovní žaluzie či rolety. A pak také hodně na správně zvolené izolaci pod střechou - myslím tím zejména správnou výšku izolace, tak aby se prostor pod střechou v letních horkých měsících nepřehříval. V souvislosti s tím je ale také nutné zvolit tu správnou izolaci, neboť každá izolace má svá různá specifika, např. minerální vata s měrnou hodnotou 40 kg/m3 je ideální jak v chladném období, tak i v letních horkých měsících, pokud se použíje MV s menší měrnou hodnotou, bude tato izolace fungovat dobře v chladných měsících, ale už ne tak v létě a může docházet k přehřívání prostoru pod izolační vrstvou. Je třeba aby projektant zvolil vhodné materiály a pak by se neměl dům přehřívat.
Odpovědět
Profilova fotka
@henrybrno Jak píše franti_p a zubr487 my máme postaveno z yq 550 a letošní vedra úplně v pohodě sice ne bydlíme ale dělal jsem uvnitř celé léto. A ty stěny to teplo opravdu podrží, plus 40 cm mineralni vaty ve stropě a trojskla, jinak chlazení podlahou naše tepelné čerpadlo umi také ale připravil jsem v obýváku kabeláž pro případnou klimatizaci kdyby náhodou byly moc velké vedra. Je to taky o tom si ten chlad udržet v domě a zbytečně ne větrat.
Odpovědět
@henrybrno Není až takový problém nepustit teplo dovnitř (žaluzie, dost izolace) , ale dostat ven uvnitř vytvořené teplo jako vaření, žehlení a jiné nebezpečné činnosti. Dost s tím pomůže noční vychlazování rekuperačkou a v nouzi i chlazení podlahou tepelným čerpadlem. Letos jsme chladili podlahou dva dny.
Odpovědět
@henrybrno Nic neni tak vykonne a za takovou cenu jako klimatizace. Priprava nas vyjde na cca 50 tis., nic extra. Dodatecne se dela blbe. Naklady na nejakou "chladici" rekuperaci jsou mnohem vyssi a vykon mnohem nizsi. Jeste je zajimavy chlazeni TČ pres fancoily, ale zase - jeste o dost drazsi system. Takze za nas klimatizace v kombinaci s zaluziemi. Verim, ze nekomu staci jen nocni provetravani rekuperaci a ty zaluzie, ale podle me ne tam, kde jsou male deti, hodne se coura ven atd. A ne treba na Jizni Morave nebo v Praze, kor do budoucna.
Odpovědět
Využívám chlazení podlahou pomocí čerpadla vzduch/voda. Je to úplně v pohodě a i ve vedrech je vevnitř příjemně.
Odpovědět
@bayt Zaujal mě váš komentář. Mohu vědět co v té částce 50 tis za přípravu je? Já přípravu žádnou nedělal, mám novostavbu a letos v létě jsem se rozhodl nainstalovat klimu. Kompletní cena klimy včetně instalace byla 27 tis a to mám jeden z nejvyšších modelů samsung včetně ovládání přes Wifi. Pokud se najde vhodné umístění, tak podle mě ani žádná příprava není potřeba, proto mi ta částka jen za přípravu přijde hrůzostrašná. Vždyt ta příprava je jen o jednom kabelu a případně trubce do kondenzátu? Nebylo by pro vás tak levnější rovnou klimu nainstalovat, než dávat 50 jen za přípravu ? 😄 Ale jinak samozřejmě souhlasím, vše kromě klimy vyjde o hodně dráž..
Odpovědět
@petr13 Tak jestli je to multisplit, musí se připočítat trubky na chladivo (a ty i s izolací husím krkem přes celý barák neprotáhnete) no pak do každé vniřní jednotky a zase ten kabel a odvod kondenzátu.
Odpovědět
Profilova fotka
V létě ještě doporučuji zvážit rovnoměrnost chlazení, a nebo se podřídit, že například jedna jednotka v hlavní místnosti stačí a pokoje budou o něco teplejší. Já jsem použil chlazení letos asi 20 dnů, kdy mi šlo hlavně o snížení vlhkosti. Výhodou aktivní rekuperace je to, že se vlhkost snížila rovnoměrně v celém domě (co se týká nákladů, tak u mě 25k izolace rozvodů a jednotka Gott za 120k).
Odpovědět
@petr13 Ano, multisplit, odvod kondenzatu. Dodatecne tezce proveditelny a urcite za jinou cenu. Mne teda 50 tis. za komplet chlazeni baraku (teda pripravu) neprijde tak desny - vzdyt v jakych castkach se vse jinak pohybuje? Navic ja teda nechci nejaky krabice na stenach - prekazi v instalaci nabytku a kolikrat pak nenajdete idealni misto, aby to na nekoho nefoukalo (treba na postel). Chci mit vzdy vestavnou do stropu - nejhezci a nejpraktictejsi.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?