Chybějící regulátory/hlavice na topení ve starším kupovaném domě

Budu kupovat starší dům (cca okolo 1975), litinové topení, centrální vytápění, plynový kotel. V některých (hodně) místnostech v domě jsem si ale všiml že z nějakého důvodu chybí regulační hlavice na litinových radiátorech v daných místnostech. Už si nepamatuju co mi o tom říkal majitel. Vypadá to nějak takto: (a možná tam dokonce chybí i nějaký další z těch kroužků co na obrázku je). https://s31.postimg.org/icp5uc76z/sma... Majitel domu tuto zimu v centrálním kotli vubec netopil a topil si je v nějakých kamnech v jedné místnosti. Topení topí, to mi předváděl. Ale mám tedka strach, zdali náhodou radiátory nejsou zaseklé, respektive zdali jdou zavřít v jednotlivých místnostech... Chci se zeptat: 1) Pokud by topení bylo nějak pokažené (a možná proto majitel sundal hlavice a tvrdil že se prostě jen "ztratily" (nebo co mi to říkal), aby topení nešlo regulovat). Pokud je regulátor nějak "zaseklý", musel bych si asi poznat topenáře. Nový regulátor topení co jsem se díval stojí tak 250 Kč. To ještě jde. Ale kolik by tak stálo spravení toho "ventilu" (pokud by např. byl zaseklý rzí, nebo dlouhým nepoužíváním a nešel by zavřít". Kolik by tak stála oprava jednoho takového litinového radiátoru? Taky jsem si všiml že část topení okolo toho "ventilu"-kam se nasazuje hlavice topení je nějak zelená, jakoby to plesnivělo... Tak mě napadlo jestli to topení i na daných místech neteče? Majitem mi říkal že to okolí jen "zoxidovalo". Je to možné
Odpovědět
niesom "topenar" takze ti velmi neporadim, ale "to zelene" je skutocne zoxidovane.
Odpovědět
Díky, ale tak předpokládám alespon že by to mělo jít vyměnit, ta "spojovací část" mezi trubkami co jdou do stropu a podlahy a samotným topným tělesem litinového topení (těch žeber)? Nebudu muset kupovat celé nové topení (žebra)?
Odpovědět
Ventily jsou podle mě jsou sundany, aby se neprehrival kotel, pokud není v systému akumulační nádoba. Pokud v systému není akumulačka, tak systém pracuje pouze s objemem topné vody v radiátorech a když termoventily zavřou třeba půlku topení, tak se nahreje topný systém rychleji a klasicky kotel nejde hned vypnout, tak by došlo k přehřátí systému. Řeší se to právě akumulackou nebo tzv. vyrovnávací nádrží.
Odpovědět
No nahoře na půdě je jako zásobárna vody, taková nádrž na topení, jestli tímto myslíte akumulační nádobu? Jinak tedy mělo by to jít vyměnit případně ty ventily a spol docela levně topenářem (i když je to cca 40 let staré topení)? Nebudu kvůli tomu muset kupovat nové litinové topení.
Odpovědět
@trs_trs To určitě není akumulační nádoba. Jedná se o expanzní nádobu. Zrovna se podívejte zda je tam dostatek vody. Ale nedolívejte vodu po vrchní okraj. Při zatopení by vám to díky roztažnosti přeteklo.
Odpovědět
Navíc podle fotky tam ty ventily nejsou zase tak dlouho. V kombinaci s litinovými radiátory a samotížným topením se termostatické ventily moc častou nepoužívaly z důvodu průtoku. Radiátorům samotným se nemá moc co stát a vydrží hodně dlouho. Asi to bude jak psal uživatel nade mnou. Majitel sundal hlavice protože mu to dělalo problémy. Možným řešením by mohlo být přidání čerpadla do systému a namontování termohlavic.
Odpovědět
xkamikaze: Ta fotka je jen ilustrační, není z toho domu. A kolik tak stojí taková akumulační nádoba a její zapracování do topícího mechanismu?
Odpovědět
@trs_trs Máte v systému čerpadlo nebo to jde na samotížku tedy bez čerpadla? Pokud topíte plynem tak je pro vás akumulačka zbytečná.
Odpovědět
Je to dům který kupuji teprve, samotížku bych řekl, tedy bez čerpadla. A ano topení je tam plynem...
Odpovědět
Tady ten problém nevyřešíte. Vzal bych s sebou topenáře, ať si to projde a řekne co si myslí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?