Čím vytápět v dřevostavbě?

Profilova fotka
Stavíme dřevostavbu a zvažujeme, pro jaký způsob vytápění se rozhodnout. Podle energetického štítku budeme spadat do kategorie en. náročnosti "B", což je nízkoenergetický dům. Na začátku jsme byli rozhodnuti pro tepelné čerpadlo, nyní zvažujeme elektrické podlahové vytápění + solární konektory pro ohřev vody, hlavně kvůli nižším počátečním nákladům a taky proto, že plánujeme topit i krbem, takže tepelné čerpadlo by v našem případě možná mělo dost dlouhou návratnost investice. Jak to máte/plánujete v dřevostavbách s vytápěním vy?
Odpovědět
Pokud jsem slyšel zkušenosti lidí s ND, tak byste se měli při téhle kombinaci velmi zahřát... Zásadně nedoporučují krb do takové stavby. Jakou máte tepelnou ztrátu domu celkově? Nemám zkušenosti s ND, ale s obyčejnou roubenkou, jejíž dimensování Vám možná v porovnání s Vašim projektem bude připadat jako vyslovený hazard se zdravím obyvatel ... ale během stavby jsme potkali hodně lidí a mám dost známých, takže jsme toho probrali hodně. Vaše investice do topení shledávám neadekvátní spotřebě (za předpokladu správně postaveného domu...). PF
Odpovědět
proc nedoporucujete krb do takoveto stavby? chceme take stavet drevostavbu a vytapeni plynem + rozvody z krbovych kamen..byli jsme u nekolika firem co drevostavby stavi a na veletrzich a vsude nas ujistili, ze to je v poradku. Zajimavy clanek... http://bydleni.idnes.cz/zapalili-jsme...
Odpovědět
... protože pokud mluvíte o ND nebo dokonce o pasivním domě, prostě jej takovým konvenčním topidlem přetopíte a nemůžete jej regulovat. Ale zdůrazňuju - nízkoenerg. nebo pasivní dům! Pokud Vám firma tvrdí, že vám takový postaví a zároveň doporučí topení o několika kW (obzvláště krb - tj. nejrychlejší teplo - sáláním), tak to asi moc energeticky nenáročné stavění nebude. Mrkněte na můj příspěvek na str. 9 - diskuse kanadské sruby. Jakou máme stěnu a konstrukci a jak máme dimenzovaná topení a kolik jsme protopili. Příspěvěk jsem viděl - o topení se tam nemluví (pokud to nechcete pojmout ovšem ve velkých mrazech takhle zgruntu... :-) . PF
Odpovědět
myslela jsem to spise z hlediska bezpecnostniho..protoze jsem jiz taky slysela nazory(zrejme nezasvecenych), ze krb ci krbova kamna do drevostaveb z hlediska bezpecnostniho neni dobre...nemyslela jsem pretopeni. :-)
Odpovědět
:) prepac, ale take odborne onfo o krbe a krbovej vlozke v drevostavbe som este nepocul...ako sa vykurovalo v dreveniciach?
Odpovědět
OK, já odpovídal spíše Evě a chápal jsem to jak jsem odpověděl. Co se týče ohně ... my máme celodřevěný dům a dvoje kamna s ohněm v něm. Prostě doufej, že komín je postavený dobře a pak není problém... Jenom perlička - v Alpách se v minulých staletích stavěli i komíny (!) ze dřeva - a prý nikdo nikdy nevyhořel. Jenom se muselo vědět jaké dřevo, odkud a kdy kácet. Fakt...
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli mohu, také se vnořím, lehce... ND a PD si myslím přímo vyzývají k rekuperaci! A tam se ten krb také vůbec nehodí!... Elektropodlahovka je tedy hodně drahá záležitost - řekla bych jedna z nejdražších. Tepelné čerpadlo :-| - návratnost v době, kdy ho budete muset vyměnit, protože bude velmi staré! Solár - ano, ale dle odborníků, kteří to neprodávají, jen to zkoumali na vlastní pěst - pakliže nemáte akumulaci pro tu teplou vodu, pak je to opět nevyužitá investice... :) Byť nejsem zastáncem ND a PD - rekuperační jednotky se tam hodí nejlépe! Kdybychom nestavěli srub, máme rekuperaci. (ve srubu to není to pravé ořechové :)... (rekuperace-100% nucená výměna vzduchu s využitím odpadního tepla odváděným vzduchem) tak nějak můj názor :) ...p.s. jeden známý má ND s rekuperací a krbem :) nechtěl dovolit větrat a na silvestra byli všichni jako v sauně :) kk
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Dle mého názoru jsou všechny rekuperační jednotky, solární články naprostý marketingový nesmysl. Stavitel by se spíš měl zaměřit na kvalitní zateplení domu ze všech stran (střecha, podlaha, stěny). Jako ideální způsob vytápění vidím teplovodní podlahové vytápění s plynovým kondenzačním kotlem. Který bych doplnil o krb s kvalitní krbovou vložkou a teplovzdušnými rozvody do pokojů.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja mam montovany dom s drevennou konstrukciou, kurim len a len krbom a nemozem si vynachvalit. Spotreba dreva minimalna, tepelny komfort maximalny. Urcite by som nespekuloval s cerpadlami. Za tu cenu ktoru by som zaplatil za to cerpadlo budem kurit drevom cca 50 rokov. Jedine co idem dorobit je solar na teplu uzitkovu vodu. Momentalne mam elektricky bojler.
Odpovědět
Profilova fotka
@zbrdlowski škoda, že nie sú k dispozícii konkrétne údaje: úžitková plocha, obostavaný priestor, spotreba dreva za rok, lokalita {sever, juh} .
Odpovědět
Profilova fotka
@jan45 No konkretne udaje: celkova vykurovana plocha cca 110 m2. Spotreba dreva za tuto zimu 2010/2011 bola cca 4 metre dreva. Orientacia? som na konci ulice a slnko mame od rana do vecera. Ale asi by sa dalo povedat, ze je to na juh. Idealna vonkajsia teplota pri kureni je cca -10°C. Vtedy je to uplne dokonale. Ked je teplejsie, musim mat pootvorene niektore okna na mikroventilaciu. Inac to prekuruje. V krbe to ledva hori, a vo vnutri je 29°C. Ale cele je to hlavne o konstrukcii domu. Mam to nafotene vo fotoblogu.
Odpovědět
Profilova fotka
A o tom přetápění to je. Proto první diskutující o něm mluví, krb má velký výkon a vy přestože máte nízkou spotřebu, topíte ven. Možná že máte chuť říct že máte dřevo levné a že to nic nestojí, ale nejde přece jen o peníze ale i o dřevo jako takové. Pokud by se podařilo sehnat takový krb s malým výkonem - proč ne a v tom se asi shodneme.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@kasha Když už zvažujete solár, zvažujete také možnost termodynamického solárního ohřevu? Solár hřeje když je slunce a je fajn, ale když nesvítí? ThermBoil hřeje za kadého počasí, to není vtip. A u dřevěného domečku mít pokrytou střechu panely také není nutné a vždy estetické, stačí tedy jeden panel - váží jen 8 kg.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my máme dřevostavbu od RD Rýmařov, zatím máme jen elektrokotel, protože tu nic jiného není. Chceme dodělat solární panely kvůli vodě, protože i v létě, když netopíme, musíme mít zapnuto kvůli ohřevu vody. a ty krbová kamna, nám schvalovali, ovšem s malých výkonem koelm 3-6kW, více by prý bylo moc, že by tu bylo jak v sauně. Rekuperaci nám doporučovali, ale bohužel už jsme neměli dostatek financí, nebyla to v té době taky zrovna nejlevnější záležitost.
Odpovědět
Profilova fotka
Berme to tak, v moderních domech je největší žrout energie ohřev vody a po něm větrání. Takže uvažujete správně, tady se dá ušetřit nejvíc protože bez těchto věcí se žít nedá. Pravdou také je, že u solárního systému se vývoj nezastavil ale je možné zvažovat a rozhodovat se i mezi výše zmíněným ThermBoilem. Jeho největší nevýhodou je to, že se prodává velmi krátce a není tolik známý.
Odpovědět
Profilova fotka
@jaromirbednar Dobrý den, můžu se Vás zeptat, zda nevíte, jaká je přibližná cena ThermBoilu, řekněme toho nejobyčejnějšího pro ohřev vody a máte s tím nějaké osobní zkušenosti ? Koukala jsem na jejich stránky a je to vážně zajímavé...
Odpovědět
Profilova fotka
To co je dobré nemusí být vždy dražší. Tedy pokud se počítá srovnatelná instalace solárního systému na klíč s nerezovou nádrží a srovnatelným výkonem zaplatíte za klasický solár asi vždy více. Většina instalací pro rodinu se vejde pod 100 tisíc včetně DPH, dopravy a instalace. U větších sestav cena na osobu ještě klesá. Informace o variantách mám na svých stránkách, odkaz najdete zde ve firmách a konkrétní otázky, pokud budu vědět, zodpovím. Sám jsem zvědavý na ohlasy, ale systémů je zatím instalováno poměrně málo - zatím. ThermBoil byl vlastně představen teprve koncem roku 2010 ve Španělsku (viz video) a vzbuzuje zájem na všech výstavách a hlavně lidé si ho kupují. Osobně se mi na systému líbí variabilnost, někdo požaduje nižší cenu, druhý zase vyšší výkon - vše je možné realizovat. Navíc je vše maximálně jednoduché, tím pádem se nemá co porouchat. Co vím, zejména letos, kdy počasí nepřeje a sluníčko svítí méně, si majitelé neskonale libují, teplou vodu mají stále bez toho, že by s ní museli šetřit. x-)
Odpovědět
http://forum.tzb-info.cz/110202-termo... http://forum.tzb-info.cz/117601-bojle...
Odpovědět
Profilova fotka
@blacksr V některém z příspěvků je zmiňován ještě předešlý systém, sami porovnejte který je lepší, hezčí. Ale rád bych se vrátil k tématu tohoto vlákna v souvislosti s variabilností termodynamického systému. Snad se na mě nebude pan zbrdlowski zlobit když jeho situaci použiji jako příklad. V dřevěnce instaloval krb a dle mého názoru stavbu přetápí. Pokud ale jemu toto vyhovuje, nic proti tomu nemám, jen bych se zamyslel o možném využití tepla i pro ohřev vody. Termodynamický systém může mít panely na střeše, což je fajn a využívá se energie slunce, ale v tomto případě by možná stálo za úvahu využívat teplo uvnitř domu. Kdyby toto teplo jednotka částečně v zimních měsících odčerpala a využila k ohřevu vody - nemusí být možná špatné řešení. Na druhou stranu v letních měsících mírné ochlazení vnitřku domu, nebo spíše některé jeho části by také nemuselo být k zahození. a mohlo se brát jako výhoda Je tedy jen otázkou zda zvolit jednotku I s vnitřním výměníkem, E+I s venkovním panelem a vnitřním výměníkem, nebo klasickou jednotku E, EnergyPanel by v tomto případě bylo možná výhodné v případě zbrdlowski umístit někde ke stropu dovnitř stavby, nebo klasicky na střechu či fasádu. Co myslíte, má to logiku a není možných variant víc než u klasických solárních panelů?
Odpovědět
@jaromirbednar Dobrý deň. To je práve to: my nechceme porovnávať, ktorý je hezčí. Už Vás viacerí požiadali o cenu - a Vy nič. Veď ak je ThermBoil dobrá vec, treba zverejniť výpočty, merania aj cenu. Ak je relatívne drahý, vyrátať návratnosť a rozumný človek ho zvolí ako riešenie. Takže mohli by ste uviesť vzorový príklad, ktorý ste už možno nedávno riešili? Čiže energetickú a ekonomickú kalkuláciu. Keď už si tu robíte reklamu bez platenia... Ďakujeme.
Odpovědět
Profilova fotka
@blacksr Snažím se abych nehovořil o konkrétním výrobku, ale o systému jako takovém. Když mluvím například o krbech nedělám reklamu, ale snažím se vysvětlit podstatu a proto je v příspěvcích taková obecnost. Pokusím se ale na vláknu pro termodynamické systémy dát dohromady nějaké vodítko, jen si nejsem jistý jestli pak to nebude právě ta reklama. Ostatně, ten kdo bude mít již konkrétní dotazy, může se ptát interní poštou. :-x
Odpovědět
@jaromirbednar Dobrý den. Mě je úplně jedno, jak se to nazývá. Zajímá mě, jak to funguje, kde sebere ta energie, když nesvítí Slunce atd. Čili v této fázi se stavím do role naprostého trouby a pouze se ptám. Co to je, jak to funguje a proč to nezlikvidovalo jiné, mnohonásobně dražší systémy, na kterých si mastí kaspu jiní výrobci a prodejci, ale i s vysvětlením naprosto logickým a v souladu s přírodními zákony. Jestli to není nějaká bouda, tak mě zde předložte nějaký výklad funkce, včetně výkonu, navrhněte celý systém pro běžnou potřebu 4 dospělých lidí a cenovou kalkulaci. Aby to nebyla reklama a nemohl jste se vymlouvat na nějaké obavy, tak to nazvěte" řešení pro třetí tisíciletí". Pokud to zde veřejně nevysvětlíte, tak si běžte prodávat dům od domu. S pozdravem Laďa
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.modrastrecha.cz/diskuse/te...
Odpovědět
@jaromirbednar Dobrý den. Je to již někde nainstalované ? Je možné si se spokojenými zákazníky pokecat ? Mě ta Vaše odpověď naprosto dostala. Takže ještě jednou. Třeba dům 5 kW a 200 l teplé vody denně, lokalita Hodonín. Zajímá mě samozřejmě cena standartní dodávky, kterých jste již určitě několik realizovali. Nebo naopak. Popište jednu realizaci s výkony a cenou. Ta cena je alfa omega pro vzbuzení zájmu o ten Váš systém. A ještě dotaz : budete to v nejbližší době někde veřejně prezentovat, rád bych si to osahal a omrkl na vlastní oči. S pozdravem Laďa
Odpovědět
Profilova fotka
Výstava 7.9. - 9.9.2011 Košice - Steel aréna, Slovensko
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Pěkný den, chtěla bych radu... :-) Budeme stavět přízemní dřevostavbu cca 100m2 obytná plocha. Lámeme si hlavu jak budeme vytápět. Plyn nechceme. Přemýšlíme nad el. podlahovým vytápěním, nebo rohože?? Kamna s výměníkem, nebo jen sálavé teplo?? Aby se dům zase nepřehříval. Solární ohřev vody?? Poraďte prosím...Děkuji
Odpovědět
@kaata22 Zalezi jakou mate izolace a tepelne ztraty, podle toho se pak vybira i topeni. My mame samoregulacni topeni elektricke a obycejna kamna s nejnizsim vykonem. Mame NED a plne to staci. Vymenik bych nedoporucovala, pokud nemas elektrinu, jsou ti pak take na nic. Salave teplo by mohlo byt fajn. Solary ani TC nemame - nemeli bychom dotaci a s ohledem na tepelne ztraty by byla navratnost 0 a neusetreno, takze jsme do toho nesli. S tim elektrickym topenim si vystacime, v tuhe zime nebo na pohodu si zatopime krbem v obyvaku a kdyz otevreme vsude dvere, vytopi to cely dum. Ale jak pisi, rozhodne se podivat na izolaci, secist TZ a podle toho se rozhodovat nad topenim, predevsim take, abyste nemeli az moc teplo nebo jinou nevhodnou kombinaci...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Dobrý den, máme nízkoenergetickou dřevostavbu a neměnil bych. Topení pouze plynem, krb jsem chtěl...žena ne. Všichni říkají, že se z krbu nepráší, není to pravda. Topení plynem je suprové, bungalov má obyt.plochu cca 127 m. Jestli jít do pasivního nebo nízkoenergetického? Pasivní bych nechtěl, jestli jste zvyklí na čerství vzduch. Vzduchotechnika je u pasivního jako klimatizace u auta....... :-) . A jsou zajímavé názory na tepelná čerpadla apod. Kdy se Vám zaplatí investice? To nikdo neřeší.......ale má tepelné čerpadlo :-)
Odpovědět
@pep1 Nevím sice, v jaké třídě energetické narocnosti máte dům, ale jestlize mluvíte o nizkoenergetickém dome, tak právě Vám by se mozná TČ vyplatilo.
Odpovědět
@flakac To ano, ale od letošního února do včera jsme protopili cca 560 kubíků plynu, když jsem to bral od nastěhování, tak za 14 měsíců to bylo 985 kubíků plynu. Nesleduji každy den plynoměr, ale včera jsme spotřebovali 4 kubíky a v tom je vaření + ohřev vody. Ani v největších mrazech neodebereme víc než 5 kubíků za den. Kotel Vailant 122/3-5 eko Plus, normální, cena kotle dnes cca 29 000,-Kč. Čerpadlo se nezaplatí ani za 10 let. To je můj názor a jsme spokojeni. Samozřejmě, jde všechno řešit i jinak.............mohli jsme si na stavbě "dovolit" hodně, ale jsou věci, které jsou i v dnešní době zbytečné. Než nám předali dřevostavbu na klíč.....moc a moc jsem toho prostudoval a zjišťoval:-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?