Cirkulace teplé vody v bungalovu - ano nebo ne?

Chystám se nyní na rozvody teplé vody a přemýšlím, zda dělat cirkulaci nebo ne. Máme menší bungalov (cca 250m2 :-)), ale koupelna a kuchyň je kousek vedle technické místnosti. Má vůbec smysl dělat cirkulaci, aby teplá byla k dispozici ihned nebo vždy nechat odpustit?
Odpovědět
Profilova fotka
@petrikcz1 jestli to neni dal jak 5-7m tak bych to neresil....
Odpovědět
Neřešit. Je to další zařízení, co se může porouchat a co bude žrát energii. Úspora teplé vody je nicotná. Hledisko komfortu musíte vyhodnotit sám.
Odpovědět
@petrikcz1 Máme jen v kuchyni...bojler je cca 6m daleko-ale nevím kolik je to "v trubkách" V kuchyni je to super, často jen 2-3vteřiny něco oplachuju. V koupelně mi to příjde zbytečné-teplá voda je za ccaa 5vteřin-cca5m od bojleru. Ale jak píší výše-něco to stojí, něco to žere-je to fajn, ale kdybych to neměla, tak mi to moc vadit nebude.
Odpovědět
Cirkulaci máme a nemůžu si ji vynachválit, takže za mě určitě. Odpouštění vody je zbytečné plýtvání nejen vody, ale i energii na ohřev. Čerpadlo má spotřebu kolem 8W a běží jen pár minut.
Odpovědět
@petrikcz1 Při tak malém domečku jsou ty koupelny asi dvě a je tam jistě i samostatné WC a možná i garáž a umyvadlo v ní.... :-) A to je pak trubek! Něco to bude stát na trubkách, něco na čerpadle. Je to další kurvítko, to ano, ale když se po..., tak se nic neděje a pokud ho neopravíte, pojede to i bez něj. Takže tenhle argument moc neberu. Je fakt, že to sežere něco málo proudu, ale dá se to nastavit tak, že sepne jen jednou za čas na krátkou dobu (třeba jednou za 10-20minut a krátkou chvilku) a to pak ta spotřeba není až tak šílená. Zato když člověk odpouští tak odhadem je v 1m 3/4 trubky asi 0,3-0,4 litrů vody jestli se má odpustit 5 metrů trubky cca 5x denně je to za rok asi 2,7- 3,6 kubíků původně ohřáté vody a to je docela dost. Ta voda v trubce chladne tak jak tak, takže úspora za ohřev není asi žádná, ale cena za vodu a stočné je dneska už taky velká. A pak jde o ten komfort, mám to v novém baráku a je to paráda. Za mě tedy ano.
Odpovědět
je to prostě komfortní, dnes jsou i jiná řešení než čerpadlo https://voda.tzb-info.cz/priprava-tep...
Odpovědět
Profilova fotka
@iveta_89 Díky, tohle mě zaujalo :-)
Odpovědět
Máme bungalov 120m2, koupelna je asi 5m od TM a dost mi vadí ze opravdu trvá než tam začne téct teplá voda. Kdybychom to dělali znovu, dám cirkulaci (nebo něco ať je teplá voda hned).
Odpovědět
Profilova fotka
@iveta_89 Máte nebo plánujete použít?
Odpovědět
Náš bungalov 220m2 a cirkulaci nemáme. ,,Příště,, bych ji určitě chtěla ;-)
Odpovědět
Je to jako mnoho jiného - komfort, který něco stojí - v předchozím bydlení jsem ji měl a do nového jsem ji nedal.. Proč : - bojller/zásobník spouštěl při zapnuté cirkulaci výrazně častěji - de facto si zapnutím cirkulace vodu v bojleru soustavně ochlazujete - poté co prochází zdmi, tak se významně ochladí. - další kurvítko, spotřebič - PODSTATNĚ - v novém bydlení se to podařilo vyprojektovat tak, že obě koupelny mám "přes zeď" od zásobníku ... pokud je to dále (délka trubek 5 a více metrů), cirkulaci bych dal..
Odpovědět
@koky999 nemáme, ale určitě cirkulaci budeme chtít nebo tyto kabely HWAT Když je vzdálené místo např.kuchyň od TM lze udělat i průtokový ohřívač vody, je to malá investice a spotřeba teplé vody z kohoutku je v kuchyni nízká.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@iveta_89 Zajímalo mě, jestli už máte reálné zkušenosti nebo zatím jen plánujete :-) Také plánuji a zatím se mi jako nejjednodušší varianta zdál právě průtokový ohřívač vody v kuchyni. Jinak zbytek máme v plánu naprojektovat tak, že koupelna je přes zeď a druhá hned nad v patře.
Odpovědět
@iveta_89 HWAT má jednu velkou výhodu a to je jednotrubkové vedení. Otázkou je co spotřebuje více el. energie zda kabely HWAT nebo malé oběhové čerpadlo.
Odpovědět
V pripade cirkulace doporucuju dat k odbernym mistum tlacitko 0/1 (zvonkovy vypinac). Tim si spustite cirkulaci dle potreby. Pred koupanim nebo mytim nadobi. Je to o zvyku a da se chvilku pockat. Dneska si myslitey ze je to zbytefne a staci cyklicky spoustet cerpadlo. Ale az se clovek a deti vraceji ze skoly/prace, tak ne zbytecne pres den nechat vodu obihat. Jinak to lze taky resit malym prutokacem pred misto odberu. Studenou dovu dohreje, pri pruchodu teple se vypne.
Odpovědět
Profilova fotka
My tedy máme koupelnu cca 6,5 m od bojleru (druhou koupelnu nad tou první) proto zvažuji, co se vyplatí více a co bude víc komfortní. A) Cirkulace TV - nevýhodou je dvojí vedení. Nemám představu o výši ivestice... B) HWAT kabely - jednotrubkové vedení a cenová nabídka je na 26 tis komplet i s řídící jednotkou a montáží C) Průtokový ohřívač / ohřívače před koupelnou do místnosti pod schody - náhlý nápad...nedokážu posoudit nakolik reálné to je. V kuchyni takovou potřebu teplé vody nemám. Nádobí jde téměř vše do myčky a pro občasné oplachnutí skleničky nepotřebuji řešit teplou vodu... Dokážete poradit nakolik by případně vyšla cirkulace, nebo poradit co se vám zdá jako lepší řešení? Díky :-)
Odpovědět
@lucka_dc Zbytečnost. Toť můj názor.
Odpovědět
Nemame a nicemu to nevadi...
Odpovědět
@lysakpav mame taky tlacitko v koupelne. Mame ji asi 10 metru od TM. Kdyz se jdu koupat, zmacknu tlacitko, sepne obehovka na 45 vterin, a nez vlezu do sprchy, je v ni tepla voda. Nechtel jsem z duvodu uspory system ktery by spinal nrkolikkrat denne, kdyz treba nejsem doma...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Můj topenář mi napojil instalaci pomocí Afriso cirkulace teplé vody. Máme to napojené ze zásobniku ,který je ohříván solárním panelem + plyn. kotlem. Aby nedošlo k opaření horkou vodou, zejména v létě (jako v Řecku ve 3* hotelu), tak je tam i termostatický směšovací ventil, který nepustí víc než 48 °C, které nám nastavil topenář. To oceňuji u našich dětí. Vodu máme rychle teplou bez nadbytečného vypouštění vody.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?