"Dávkovací" kotel - kdo má zkušenosti?

Profilova fotka
Ahoj, zajímáme se o dávkovací kotel (nebo jak se mu říká ;)) Tedy kotel na tuhá paliva, který se dá přepnout na dávkování dřevěného uhlí na dálku. Budeme rekonstruovat chalupu, obytná část cca 105m2, kotelna hned vedle obytné části, převážně radiátory. Chtěli bysme topit hlavně dřevem + dřevěným uhlí. Kdo máte s tímto kotlem zkušenosti? A doporučíte za našich podmínek? Díky za každé info ;)
Odpovědět
Profilova fotka
"Dávkovací" kotel máme - Viadrus, ale my ho máme na hnědé uhlí...
Odpovědět
odpovídám raději sem, než do zprávy, ať se to líp hledá. cena kotle závisí taky na výkonu, jaký si zvolíte. obecně bych řekla, že se začíná tak na 50tisících a jde to nahoru. ten benekov, co máme my je dražší oproti třeba kotlům polským, ale topenář nám ho doporučil a i na diskuzích jsem našla kladné ohlasy. zatím s ním máme za tu jednu zimu jen dobré zkušenosti, tak snad nás ani časem nezklame. jinak třeba ten náš není na dřevo moc praktický. sice má tu možnost topení dřevem udávanou, ale topeniště je dost malé a když vidím, jak v tom hoří uhlí, tak dřevo by mi tam přišlo dost nepraktické. chtělo by to chodit dost často přikládat, kontrolovat. s tím uhlím se člověk nemusí o nic starat. jen jednou za čas vynést popel a za ještě delší čas doplnit zásobník, ale hoření vůbec nekontrolujeme. přikládám foto z vnitřku kotle. je to focené zrovna, když foukal ventilátor, takže je tam dost plamenů. ale je tam vidět uprostřed část jakoby kulatého talíře. na něm je uhlí, tlačí se tam automaticky šněkem zespodu (interval a délku doby toho tlačení si nastavíte). to uhlí si buď jen tak pomaličku odhořívá a nebo fouká ventilátor, který to rozfouká (to se taky nastaví - interval a trvání). to co odhoří padá dolů o patro níž do popelníku. takže to dřevo by se muselo vlézt na ten "talíř". nebo jestli se na to dá pak dokoupit jiný druh to nevím. pak jsou kotle vyloženě s dvěma různými ohništi - jedno na dřevo a jedno na uhlí/pelety. pokud si to dobře pamatuju, tak to bylo něco od viadrusu, herkules duo ?? už je to víc jak půl roku, co jsem to studovala a pročítala. každopádně v režimu na dřevo to nikdy nebude fungovat jako automat. jinak dost informací jsem tenkrát načetla tady http://forum.tzb-info.cz/diskusni-a-p... je to spíš techničtější fórum, tak třeba tam najdeš inspiraci.
Odpovědět
@maffi. Dobrý den. Mám k vám velikou prosbu, uvazuji o koupi kotle benekov, potreboval bych pár informaci se zkusenostmi tohoto kotle. Vím, že je to ode mě trofalé , ale rád bych vás poprosil o email nebo jeste lépe o tel.č. Rád bych se vás zeptal na pár informací. muj email je zbirko@email.cz Předem děkuji. S pozdravem M. Barhon
Odpovědět
Má mamka má kotel Viadrus-docela ted lituje, že si nepřiplatila a nekoupila zásobníkový kotel, protože viadrus musí každý den čistit, když topí uhlím a dřevem-řekla bych, že ideální topení je u tohoto kotle dřevem-to aspon celé shoří a popel propadne, u uhlí bohužel ne a tvoří se vrstvy..jinak regulace je u tohoto kotle fajn a když jsme topili briketami, tak ho čistila tak jednou za 3dny..
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
ještě doplním novější zkušenost s kotlem. nakonec jsme na jaře dokoupili i rošt na dřevo - v podstatě mříž, která pasuje do celého prostoru topeniště. jak jsem psala výše - v režimu se dřevem to nefunguje jako automat, každopádně pro přechodné období (jaro, podzim) to bylo fajn. využili jsme teď v chladném jaře/létě. manžel v kotli podpálil, pak pořádně naložil a sem tam šel třeba ještě přiložit. dřevo si v pohodě hořelo a i během pár hodin provozu se krásně natopila jak voda do radiátorů, tak se nahřál bojler. takže i s tímto jsme byli spokojeni.
Odpovědět
my se taky chystame koupit takový kotel a už máme rozhodnuto - polská firma s pobočkou v čr
Odpovědět
myslíte tím Witkowskeho nebo jste se rozhodla pro jiný polsky kotel? ;)
Odpovědět
@marki70 polský bych nebrala. Neříkám, že vše polské je špatné, ale zrovna u kotlů jsem pár nadávek na polské slyšela, když jsme ho vybírali my...
Odpovědět
@novynka My máme Viadrus Hercules duo, jede na automat i ruční provoz, a jde tam koks, uhlí, brikety nebo pelety a na ruční provoz jede i dřevo.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Ahoj lucinko, my jsme šli do toho polského kotle a zatím žádné problémy ;) já osobně s polským zbožím mám jenom dobré zkušenosti:)
Odpovědět
také zvažujeme kotel na uhlí a dřevo - dřevo máme vlastní - ale nevím zda se to v dnešní době ještě vyplaní - jak často chodíte přikládat, jak dlouho vám vydrží teplo v akumulační nádrži? není to zbytečně pracné?
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Článek se načítá
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Profilova fotka
@marki70 jaký prosím máte otel od polského výrobce? zatím zvažujeme....
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Já osobně dost uvažuji nad tímto http://www.greeneco.cz/Greeneco-Prest... je to polský kotel cena je zajímavá no ale ještě se neumím rozhodnou idalní by bylo kdyby jej někdo měl a podal zkušenost ale zase cena je zajímavá.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?