Dřevostavba - teplovodní podlahové vytápění vs. odporový kabel

Chystám se stavět difůzně otevřenou dřevostavbu, bungalov - zastavěná plocha 150 m2, užitná 125 m2. Jelikož v místě není plyn, je jasné, že budu muset k vytápění použít elektřinu. Nemám moc znalostní z oboru, chtěl bych se vás zeptat, jestli by jste volili teplovodní podlahové vytápění a nebo vytápění odporovým kabelem? Jaké můžou být náklady na elektřinu, když se bude v zimě topit rozumně - tj okolo 21 - 22 stupňů. Tedy jestli se to dá alespoň trochu odhadnout. Skladba odvodových stěn bude viz přiložené foto. Děkuji za radu!
Odpovědět
Jake budou tepelné ztráty objektu?
Odpovědět
Kolik se protopí záleží na ztrátách. ...respektive m2 nejsou jediný údaj který ovlivňuje ztráty a tím pádem cenu za energie. ...záleží také na tvaru budovy (obdelník, elko, účko) a pak samozřejmě jak jsou zatepleny ostatní konstrukc (strop a podlaha). Náklady na elektřinu budou u podlahovky kabelové a nebo teplovodní dá se říci velmi podobné. Kabelová je ale výrazně levnější a také se trochu lépe reguluje, Na druhou stranu u teplovodní se dá později napojit jiný zdroj (například až klesnou ceny tep.čerpadel). ...ale je otáka kolik lidí(co toto řikali) to už udělalo nebo udělá. ...já neznám nikoho.
Odpovědět
A dále úplně neznám tepelné vlastnosti té HDF desky (předposlední vrstva), ale celkově bych asi volil silnější izolace.(zlepšil tepelné vlastnosti obvodové konstukce).
Odpovědět
Ja bohuzel neumim vypocita ztratu objeku.. Ale mam jeste tyhle udaje k podlaze a stropu? A dum bude obdelnik, kdyz stena s jednim oknem bude orientovana na sever - v nacrtku je sever spatne vyznacen. Pomuze vam to k tomu, aby jste si mohli o objektu udelat konkretnejsi obrazek? :-)
Odpovědět
@lpilar My máme klasickou dřevostavbu 9 x 13 m se sedlovou střechou - trámková konstrukce v tom vata asi 24 cm, zvenku 15 cm polystyrenu. V podlaze 10 cm polystyrenu, zateplená střecha 20 cm vaty, zateplené stropy (původně jsme nepočítali s podkrovím a nevytápeli jsme půdu). Máme el.odporové kabely. V obytných místnostech topíme na 21,5 st. V koupelně na 23 st. přes noc snížíme na 18 st. O víkendech když je chuť dotápíme krbem (průduch na půdu, takže teplo jde i do nynějšího podkroví, kde máme pracovnu a jiné topení není). Za loňský rok nám za el.vraceli a celá elektřina na barák podle propočtu vyšla max cca 1700/ měs. Podotýkám, že máme čerpadlo na vodu (domácí vodárnu) a v létě jede 8 hod denně čerpadlo na bazénu. Hodně vařím, peču, peru, máme sušičku, furt jede počítač a stará televize, takže taková normální tříčlenná domácnost. Na střeše máme soláry a ty nám dohřívají teplou vodu. Taky jsem se rozhodovala jestli vodní nebo el.kabely. Regulaci máme centrální a čidla v každé místnosti. Právě ta regulace u těch odporových kabelů je suprovní a hlavně okamžitá, kvůli toho jsem do těch kabelů šla. Bydlíme 2 roky a za mně max.spokojenost.
Odpovědět
@lpilar ...jo a tepelné ztráty máme v projektu spočítané 6 kW, ale stejně to vůbec neodpovídá, jsou výrazně nižší. Máme oproti projektu o pár cm víc izolace a lepší okna s trojskly. Počítejte u svého domu max.těch 6 kW, víc to určitě nebude, spíš míň.
Odpovědět
@lpilar ...ještě koukám na tu podlahu, určitě trvejte na 10 cm polystyrenu, dává se i víc, bude to nejslabší místo.
Odpovědět
Dekuji za radu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lpilar Ahoj, zrovna o vikendu jsme je pokladali :-) Pokud bys mel zajem , muzu predat kontakt na firmu, od ktere je mame - v-system. Maji sikovneho technika, poradil, support delat vyborny. My mame dum z Ytongu - 37,5 + 12 cm polystyren, 3 skla, ve strope bude 44 cm vaty, v podlaze 18 cm polystyren Take jsme zvazovali, jake topeni, protoze nemame plyn. a nakonec nam tohle bylo nejsympatictejsi :-) Termostat v kazde mistnosti (u vodni podlahovky by to bylo narocnejsi), nemusis kupovat kotel, ovladani /spousteni by melo byt rychlejsi.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?