El.podlahové topeni + krbová vložka, má to smysl?

Profilova fotka
Dobry den mame v projektu v dvoupodlažnim dome navrzene podlahove el.topeni.zvazujeme i krbovou vložku.je tam po ekonomicke strance nejaka vyhoda? Kdyz topi podlahovka a do toho se zacne topit krbem. Krbova vlozka by mela být pouze do vzduchu. Ma nekdo toto reseni a jak jste spokojeni?
Odpovědět
Profilova fotka
myslím, že toto řešení má spoustu lidí - když je krb jen do vzduchu je to přeci romantika a přitápí se tak třeba v září či dubnu květnu, když to chce jen malilinkato přikrmit - zapnout topení, ale už to není na plnohodnotné topení. tj. podlahovka bude vypnutá a budete jen topit krbem třeba týden na jaře a týden na podzim plus občas jen romantika
Odpovědět
Jakou máte TZ domu? Podle vytápění el. podlahovkou soudím, že bude patřit k nízkoenergetickému či pasivnímu standardu, bude tedy dostatečně zateplen. Krbové vložky mají ale stále dost velké výkony a je pravděpodobné, že dům budete mít přetopen, příp. budete muset krb škrtit, abyste doma neměli saunu, zvláště pokud vložka bude jen do vzduchu a ne třeba i do vody (což je vzhledem k el. podlahovému vytápění blbost). Druhou věcí je finanční stránka na pořízení - sice to je ta tzv. romantika, jak je uvedeno výše, ale dle mého názoru dost nákladná. Měli jsme to podobně jako vy, tj. podlahovka (teplovodní) a k tomu jsme si prosadili krb. Nechali jsme kvůli tomu vybudovat komín, ale v průběhu stavby jsme si to s krbem rozmysleli právě z výše uvedených důvodu (zbytečné finance + přetopeno). Místo něj máme elektrickou krbovou vložku za pár kaček, která svým způsobem tu atmosféru také dodá (ale není to samozřejmě živý oheň, takže někdo může polemizovat), ale navíc má regulaci 0 - 1 - 2 kW přitápění, což je do místnosti 40 m2, kde ji máme, plně dostačující. Když je potřeba, přitopíme, ale obvykle nám jede jen simulace ohně jako atmosférický doplněk. Nicméně komín asi připravte, nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit, krb můžete dodělat vždy. Pokud přesto chcete živý oheň, mrkněte spíš ještě po krbových kamnech - ta se dají sehnat s výkonem 2 kW (tuším, že to byla nějaká od Haas-Sohn, která by dle naší TZ sem šla, ale i tak to bylo výkonově moc).
Odpovědět
Profilova fotka
Zvažujeme i kamna Tepelný výkon kamna jotul - Minimální:2,4 kWNominální:4,5 kWMaximální:6,0 kW nebo krbová vložka jotul - Tepelný výkon Minimální:3,5 kWNominální:6 kWMaximální:8 kW dům by měl být nízko energeticky 40cihla +12 vata , kamna krb umístěný uprostřed schodiště takže teplo by šlo i do patra . obývák s kuchyní cca 50m2.
Odpovědět
@wario Zvažte to asi takhle. Kamna/vložka + komín vás výjdou plus minus na 200t. Musíte řešit dřevo, jeho uskladnění a práci s nim. Pokud stejně chcete/musíte mít komín, tak pak je to trochu o jiných penězích a už převažuje asi víc otázka komfortu a pocitu. My jsme teda do NE domu pořídili kamna s max výkonem 6,5kW, máme je stejně jako vy u schodů a nemůžu si to vynachválit. Teplo z těch kamen je prostě jiné a je příjemné. Navíc tedy jsem spočítal, že v zimě na místo topení elektrikou, ale kamny ušetříme za měsíc cca 700Kč. Než jsme kamna měli, tak jsem si říkal, že je stejně použijeme jednou za čas a budou spíš jako náhradní zdroj. Ale v zimě jsem topili každý den a teď navečer, když se udělá chladno. Zatápění je za 2 min hotové. Ani nepotřebuju žádné třísky, narovnám tam tři, čtyři polena, pod ně podpalovač a už se o to nemusím starat.
Odpovědět
Já si odpustím jakékoliv rozbory , ale popíši to co máme my: el.podlahovka Fenix + krbová kamna o výkonu 4-6,5kW a kamna považujeme za jednu z nejlepších investic (zde na MS je nás takových víc). Bydlíme sice krátce, ale za nás topení (v zimě občas - to jede podlahovka, nyní každý večer topíme pouze v kamnech) v kamnech určitě doporučujeme. Komín jsme měli v ceně tak jako tak a jedinou investicí byla právě ta kamna a obklad za ně (20 tis kamna + 1500 obklad i s prací) PS: NED bungalov 100m2, TZ máme dle projektu 4,5-5kW.
Odpovědět
@fotrtom Je to o úhlu pohledu.Náš je přesně opačný - krbová kamna ani za nic. Starost se dřevem, jeho uskladnění, kotelna v obýváku. Nejvíc by mi ale vadilo to, co jsem viděla u sousedů - ve snaze ušetřit se topilo v kamnech skoro pořád, mimo opravdu chladné měsíce. V obýváku nádherně, tam všichni slezlí, protože děti, ač měly nahoře každý svůj pokoj, v něm měly kosu, když jsi šel na WC nebo do sprchy, tak bys zmrznul. Neumím si představit, že už bych nyní nepřitápěla - ráno máme kolem nuly, přes den bylo 4-5 st. Topení se sepne na 1-2 hoďky, ale je teplíčko v CELÉM domě, ne jen v obýváku. Když to vezmu pouze ekonomicky - to, co bychom dali za komín a krbová kamna, neprotopíme v plynu za hodně, hodně let. Ale příznivců krbu je hodně (však je to také cítit, když jich většina zatopí - smrádek slušnej) - my jsme asi bílé vrány :-D :-D :-D
Odpovědět
Zdravím, pro nás to smysl určitě má :-) Máme v celém domě elektrickou podlahovku Fenix + v obýváku máme menší krb. Rodina vlastní několik lesů, takže dřevo nás prakticky skoro nic nestojí - ale zase jsme nechtěli být omezeni jen tím dřevem, ta podlahovka je taková jistota že když dojde dřevo tak nezmrznem :-) Dům má tepelnou ztrátu 5kW. Je taky potřeba počítat s tím, že stavební úřad k elektrické podlahovce vyžaduje druhý zdroj topení - kdyby víc dní nešla elektrika, tak abyste nezmrzli. Takže byste to stejně asi museli řešit :-)
Odpovědět
@aneri53 Já tedy nevím mě stáli kamna a komín 20tis. . Když bych to rozpočítal na 30 let tak to rozhodně není závratná částka. Zda má někdo v pokojících zimu a okolo kamen hic spíše záleží jak má postavený dum . Jakou má izolaci , zda má otevřenou dispozici a jak chce mít v ložnicích teplo. Já třeba na spaní moc nechci.
Odpovědět
@jendad To je opravdu málo, my počítali zhruba s minimálně 50 tis., ale jsou různé nároky a různé cenové relace - kamarádka má jen kr. kamna za 70 tis. :-( Vycházeli jsme z několika faktů - dům máme slušně zateplen, máme zaveden plyn, dřevo bychom museli kupovat, skladova, řezat atd. A také bych musela vyměnit manžela :-D, ten můj je zapřísáhlý nepřítel krbů a krb. kamen. Když jsme uvážili, že v plynu protopíme včetně TUV cca13-14 tis. Kč a při přítápění dřevem na jaře a na podzim bychom ušetřili dejme tomu 3-4 tisíce, tak nám to prostě vyšlo jako ekonomický nesmysl. (dřevo není zadarmo, jeho dovoz také něco stojí, častější malování kvůli prachu, hodnotu práce při přípravě dřeva ani nepočítám) Každý to má prostě jinak, někdo si dům bez živého ohně neumí představit, jiný šetří i za cenu snížení komfortu a jiný (my :-D ) by to do domu nechtěl.
Odpovědět
@aneri53 To je čistě úhel pohledu. Přitápíme si právě i v těch chladnějších dnech, protože než by se rozjel elektrokotel, tak už je v celém! domě pěkně teplo. Smrad z komína je pokud tam hodíte kde co, když se topí suchým dřevem, tak na NED dům potřebujete pár polínek a to opravdu cítit není.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky máme k podlahovce v planu i krb. I za cenu toho, že je to drahý. Je to trochu o pohodě domova, člověk si někde musí udělat radost. Na večery u krbu se těším
Odpovědět
Profilova fotka
Jo,je to o uhlu pohledu,ale z vlastni zkusenosti i ten se muze zmenit...mame prizemni drevostavbu,TZ 4.23,el.podlahovku myslim a komin jsem vubec nechtela,hodne jsem proti nemu sla..manzel na nem trval,chtel ho do zalohy na topeni,kdyby neco...takze si ho prosadil,roky jsem ho bojkotovala a 3 roky jsme vubec nepouzili...presne me argumenty-vyhozene desetitisice za komin a krbovky,bordel z topeni,prach,atd...dneska to vidim uplne jinak a jsem stastna,ze krbovky mame...zadnej bordel z toho neni,popela minimum,zasoba dreva ci drev.briket nam jen primo vedle kamen staci na tyden,nic jinde kolem neskladuju...otazka zatopeni jestli minutu ,dve naskladat par kousku a skrtnout sirkou...mame malej dum,takze pres otevrene dreve mame teplo z kamen v celem dome,kde chceme..zadny smrady a coudy z kominu nepoustime,co vidim v okoli..nechapu,cim ti lide topi..celkove rada topim,cistim kamna,1x za 3 zatopeni vynesu popel,cas od casu vycistim sklo..celkove topeni je moje starost a prace a velmi spatne nesu,kdyz mi ji nekdo chce sebrat...financne se nam konkretne drevo oproti ekektrine nevyplati,takze o nejakem usetreni to neni,ale na prechodnou dobu v roce,nez topi podlahovka je to super,vcetne pohledu do kamen..dnes to vnimam tak,ze komin a krbovky jsou jedno z nejlepsich rozhodnuti kolem domu..☺
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My máme krbovou vložku v obýváku o výkonu 3-6 kW (stabilně nastavena na 4 kW). Vložka včetně obestavby a komína nás stála cca 70 tis. (na klíč). Přitápěli jsme vždycky večer, když bylo venku chladněji. Topili jsme dřevěnýma briketama a rozdělávali pár klacíkama. Je to taková výpomoc té podlahovce - obývák s kuchyní máme nejdelší topný okruh a je tam o cca 1,5 °C chladněji než v ostatních místnostech. Tudíž nám se například vyplatí zatopit v krbu než zvedat teplotu na termostatu elektrokotle, který jede v průměru na 9 kW. Za brikety na celou sezonu jsme dali cca 1300,- Nepořádek z krbu není skoro žádný. Před topením vysajeme vysavačem zbytek jemného popela z předešlého dne, naložíme vložku (stačí pár dřívek a 1-2 briketky) - zatopíme tak ve 4, když se vrátíme z práce a o půlnoci je tam obvykle ještě žhavo, takže nemusíme vůbec přikládat a pouštět smrad a kouř z krbu do interiéru. Celková teplota v místnosti (cca 32 m2) se zvedne v průměru o 2 stupně, něco odejde i na chodbu. Takže za nás - krb je prima jako výpomoc v chladných dnech, ale vytápět s ním celej barák bych nechtěla :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za informace , rozhodli jsem se že topení posílíme i o kamna/krbovou vložku, můžete doporučit nějakou krbovou vložku s výkonem 3-6kw . zajímala by mě i cena na kolik Vás to celé vyšlo . co jsem počítal kamna od firmy Jotul F163 s tímto výkonem + komín by vyšel na cca 60tis.kč zakolik by se dala pořídit kvalitnější krbová vložka?
Odpovědět
Stejnou službu by vám udělali i malé jotule f 602 . Ty mají nízké a uzké topeniště ,a odhořívají odpředu do zadu . Dáte dvě polénka vedle sebe a není problém po 2 až 3 hodkách přiložit - žadný závratný vykon . Chápu ale že chcete velký ohen (sklo) a tam jsou ty problémy jak postavit malé vykonem , ale velikostí velké topeniště :-p Kamna jsou nábytek a tak estetika často vítězí nad funkčností ;-)
Odpovědět
Jak tak čtu ty názory "obliba" neobliba kamen krbu, rád bych přidal i svou zkušenost. Bydlím ve starém nezatepleném domku a topím "klasicky" násypnými kamny typu Petry, a jsem s nimi velmi velmi spokojen dávají nejen teplo ale také nádhernou atmosféru, za radiátor bych je rozhodně nevyměnil. A obsluha čistota "par excellance" jedenkrát denně naložím hn. uhlím ořech zapálím shora, kamínka se rozjedou a bez kouře a bez smradu z komína hřejí dle nastavení dvanáct až 24 hodin (na úplné minimum) Díky využití komínového tahu při plnění kamen se nikam nepráší (komín vše odsává) a díky pohyblivému roštu taktéž ne (odpopelňuje se za uzavřených dvířek) rovněž lze topit i briketami nebo dřevem klasicky přikládáním byť se dřevem dlouho nevydrží na to jsou jiná kamna.... Takže po mých zkušenostech kdybych si stavěl nový dům, který by kamna vůbec nepotřeboval určitě bych je tam měl s sebou byť bych si zatopil jen pár špalíky pro radost, to teplo domácího krbu, atmosféra, to zkrátka nic, nic, nenahradí, tato násypná kamínka bych si vzal i do novostavby ačkoli jejich design a palivo dnes už "nefrčí", jsou to kamna za pár korun a mám je moc rád, nyní je užívám jako jediný zdroj tepla a kolik zim mi poctivě sloužili krásně hřály a nekouřily, maximální spokojenost za tři tisíce :-D , obyčejná "spotřební kamna" a mají můj velký dík :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?