El.topení + krb + střešní solární tašky + TČ

Ahojky střecháčci, prosím o názor , radu a podobně.Chystáme se příští rok stavět nás vysnění bungalov 16 x 12 m ze sedlovou střechou viz fotoblog , asi z ytongu 25 cihla + 25 polystyren, nebo 30 cihla + 20 polystyren....projektant nám moc nedoporučuje první variantu,tak nejspíš asi půjdeme do té druhé 30+20.Vytápět chceme elektrikou ještě nevíme zda el. rohože,nebo kabely či kombinace obou variant ,záleží která varianta je lepší a hlavně výhodnější řešení ?Plánujeme krb na občasné přitápění a pro atmosféru.Projektant nám doporučuje cca 40m2 solární tašky na jižní stranu + tepelné čerpadlo.Zvažuji,zda oba systémy nejsou zbytečné,zda se nám vůbec vyplatí investovat do obou systému,jelikož odhadovaná cena našim projektantem je zhruba za solární tašky cca 200 tis a tepelné čerpadlo 300 tis.Zatím ještě nevím,jaké budeme mít tepelné ztráty.Máte prosím někdo z těmi to systémy zkušenosti,zda by jste šli do obou systémů a podobně?
Odpovědět
No uprimne, je to pul milionu navíc. Za jak dlouho to protopite v kabelech??? Je to věc názoru, každý bude hajit to, co ma on. Ja sel do el. Podlahovky a krbu... Ale mam malou patrovou drevostavbu, u Vas to muze byt jinak. Tepelné ztráty mam nula nula nic.
Odpovědět
Profilova fotka
no mě to tedy přijde šíleně naddimenzované a to tomu vlastně prd rozumím :-N my tedy budeme mít poměr cihla a izolace 30+20, to samo o sobě udělá šíleně moc. tepelné ztráty nevím kolik budou, určitě ne moc, ale stavíme trošku jinak oproti původnímu projektu, tak štítek se bude dělat pak znovu, proto nevím číslo. máme tam třeba jen dvojskla v oknech a máme trojskla, zateplení fasády tam myslím taky není apod. vytápět budeme do teplovodní podlahovky tepelným čerpadlem. nic jiného není v plánu. původně jsme taky chtěli kombinovat i krb nebo soláry, ale není prostor, peníze a vlastně asi ani potřeba :-N
Odpovědět
No tak nějak jsem textu nenalezl zmínku o kotli na tuhá paliva. O tom neuvažujete? :-D to je pochopitelně ironie, ale fakt máte min půl mega navíc s návratností cca 50+ let ?? Asi se tady nesetkáte s názorem, že to je skvělé, byť to skvělé možná bude (nepujde elektřina- mám krb, dojde dřevo - mám soláry., nebude svítit slunce - půjde možna elekřina....) Ale z ekomonického hlediska je to totiž totální zhovadilost.
Odpovědět
ano,taky nás napadlo,že na jeden dům nám projektant navrhuje zbytečně moc druhů systému a proto jsem se na vás obrátila ;-) Prosím , můžete nám někdo poradit,který systém vybrat?Zda stačí elektřina a krb,popřípadě pak doplnit čerpadlem nebo solárníma taškama?
Odpovědět
Pokud tepelně čerpadlo, tak se vykašlete na krb. Tam už úspora moc velká nebude a návratnost v nedohlednu. Pokud jste připraveni skladovat dva až tři roky dopředu tvrdé dřevo a topit, pak krbová vložka s néjakým rozvodem teplého vzduchu do patra a elektrodrát do podlahy. Ohřev TUV můžete v tom případě řešit bojlerem s tepelným čerpadlem, cena za bojler cca 40 tisíc.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucik81 v jednoduchosti je sila, tohle je silene prekombinovane, pujde to spatne regulovat a bude tam zavratna vstupni investice u krbu se musite rozhodnout zda chcete pripravovat drevo a denne s nim topit, pokud ano pak bych se snazil krb vyuzit co nejvice a nekombinovat s jinymi systemy (osobne mam jen pec a na dotapeni olejove radiatory), pokud ohen nechcete pak bych volil tep. cerpadlo a to bych rozhodne s krbem nekombinoval a nebo aspon krb nechat zcela samostatne a nenapojovat ho do topneho systemu
Odpovědět
Krb chceme hlavně jen pro atmosféru, uvažujeme místo dřeva brikety,ale uvidíme pak v praxi.Hlavní zdrojem vytápění bude elektrika
Odpovědět
Profilova fotka
@lucik81 na atmosferu staci biokrb, ktery vyjde urcite levneji.
Odpovědět
@lucik81 pokud budete chtit jen elektro bez TČ, pak krb musíte mít. Já jsem místo TČ dal nakonec plyn a za ušetřené peníze pořídil krb pro jaro - podzim. V případě TČ už bych to neřešil, i ten krb s komínem atd něco stojí... A pořád se bavíme jen o topení, což je jedna, nikoliv jediná položka na baráku. Pak přijde koupelna s kuchyní a budete muset škrtat na věcech, které používàte denně. A bude to mrzet...
Odpovědět
Profilova fotka
Máme tedy bungalov o trochu menší, ale máme jen podlahový topení a krb. Podlaha to vytopi v pohode, krb je jen na atmosféru. Pokud jste doma, krb to stačí vytopit i bez podlshy. My ale chodíme do práce a v krbu trpíme jen o vikendu, když jsme náhodou doma. Tepelný čerpadlo do bungalovu je podle mě zbytečný. A solary si můžete udělat časem, pokud budete chtít nějak děsivě šetřit.
Odpovědět
el. vytápění nedoporučuji. Když máte navrženy tepelné čerpadlo a solární kolektory je lepší využít již ohřátou vodu ze zdroje. Navíc elektrické vytápění nemá možnost chlazení, nemluvě o vysokých nákladech na elektřinu. Četl jsem o kapilárním vytápění / chlazení, kde spolu s tepelným čerpadlem + solár využijete energii naplno při nízkých provozních teplotách topné vody.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?