Elektrické odporové podlahové topení - termostaty

V novostavbě budeme mít ve všech místnostech elektrické odporové podlahové topení. A ted řešíme jestli dát centrální termostat do každého patra a nebo do každé mistnosti vedle vypínače termostat. Máte někdo zkušenost. Ják Vám vaše řešení vyhovuje? A jak to je když je centrální termostat a chci si nastavit že v místnosti se topilo např. na 21 stupňů, tak musím mít v místnosti stejně nějaké čidlo (snímač teploty)? Omlouvám se jestli jsou pro někoho tyto otázky jak pro blbe, ale ještě nejse do problematiky moc zasvěcená. Ale musíme už říct elektrikářovi co kde bude aby roztáhal kabely. Díky
Odpovědět
Nevím,od jakého výrobce budete mít kabely.U mě by rozdíl v ceně mezi termostatem v každé místnosti a centrálem skoro 20t a to se mě zdálo opravdu hodně.Takže mám termostat v každé místnosti a vůbec toho nelituju.Samozřejmě pokud bude centrál,tak musíte mít čidla,jak podlahové,tak okolí taky.Tím i větší náročnost na elektroinstalaci.
Odpovědět
Profilova fotka
@linaka Ahoj, dali jsme termostat do kazde mistnosti - o nejkakym centralu jsme nepremysleli. Jsme spokojeni - termostat ma v sobe prostorove cidlo - takze zadny dve krabicky, ve zdi je v husim krku natazeny kabel na cidlo do podlahy. Pomohlo to takhle?
Odpovědět
@lagys aha děkuji za vaši zkušenost. Takže mate termostaty v každé místnosti. A mate ty digitální nebo manuální? Na kolik vyjde cca jeden termostat. A kdyz mate např dva okruhy v jedné místnosti napr velky obyvak s jídelnou tak mate na zdi i dva termostaty že? A není slyšet jak rele v ternostatu sepne,když se začne topit?
Odpovědět
@zeneva takže jestli to chapu dobře, tak mate ternostat a čidlo (jedna krabička) a v tom husim krku je tedy co? Jen elektrika ke kabelu kvůli čidlu? A termostat mate digitální neno mechanicky diky
Odpovědět
Profilova fotka
Začíná éra chytrých domů. Všechny topné kabely se sbíhají v rozvaděči. Obdobně se v rozvaděči seběhnou husí krky od všech zamýšlených termostatů a v krabičkách místo termostatů bude jen elektronický teploměr v ceně cca 40,- Kč vedený kabelem CAT5(jako internet). Centrální řídící jednotka v ceně pár tisíc Kč snímá hodnoty z teploměrů a dle těchto údajů spíná potřebné okruhy. Vše je dostupné i přes internet a může se nastavovat a kontrolovat i historie. Takto "na dálku" za jednorázovou investici 900,- Kč hlídám chalupu a kdykoli můžu vytápění zapnout, přestavit požadovanou teplotu a třeba i dálkově rozsvítit na zahradě. https://thingspeak.com/channels/15209 Více v mém profilu v sekci měření.
Odpovědět
@linaka Mám digitální termostaty s dotykovým displejem.Foto je někde v blogu.Kabely od fenixu.Ceny termostatů mají na stránkách.Nemám nikde dva okruhy v místnosti.Bylo by to úplně zbytečné pokud to je otevřená místnost a nevidím v tom smysl topit jen v půlce místnosti.Fotky půdorysu mám blogu.Jinak sepnutí relé je trochu slyšet,ale není to nic hrozného.
Odpovědět
@josef_vavra tak tohle řešení vypadá fskt.dobře . Tak nejak jsem si to predstavovala. Takže ted se natahnou jen kabely v teto chvili. A takže mate řidiči jednotku s termostaty v te jednotce ne v podlaze popř ve zdi.
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně tak. Ona jinudy už cesta nepůjde. Když dáte hledat chytra domacnost najdete mraky inspirací. Nechte si natahat kabely (Wifi se bohužel snadno ruší) a pak už jen investice do 10000 Kč za řízení. Ne. Není to chyba. Systémy založené na Raspberry jsou levné a fungují i řadu let spolehlivě a bez restartu. A hlavně!! nejste odkázáni jen na dodavatelskou podporu. Jednotlivá řešení časem napíšu do svého blogu - jistě to bude zajímavé téma.
Odpovědět
josef_vavra za 10.000 si to udělá člověk, který Raspbery rozumí a dákáže to sám rozběhat - asi za to hotové řešení nekoupíte.... Osobně jsme míst termostatů dali chytrou domácnost TapHome a vše ovlááme z mobilu.
Odpovědět
Profilova fotka
@linaka termostat je digitalni s tlacitkovym ovladanim, v husim krku je kabel k cidlu v podlaze. od rozvadece vede elektrika v kabelu
Odpovědět
Tak a zase jsme na začátku. Přítel to moc nechce řešit. Dal by termostaty. Ja bych raději už to chytre ovládání. Ale bojim se že když tomu nerozumime a nenamontujeme si to sami tak za to dáme majlant :(
Odpovědět
@zeneva asi vypadam jak blbes, ale pořad mi to neni jasné. Ja myslela, ze čidlo je v te krabičce s termostatem. Ale k tomu musí byt ještě jedno čidlo v podlaze?
Odpovědět
Článek se načítá
Dobrý den myslím že se snímá teplota dole u podlahy plus u prostred a u stropu a tím že u podlahy nesmí být více jak 27-28 °C a pak uprostřed je ta vaše optimální teplota a ta spodní teplota je kvůli otekani nohou ale nejsem si tím čídlem u stropu jistý ten tam asi není:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@linaka v pohode :-) jedno cidlo na prostorovou teplotu je v krabicce s ovladanim, druhe cidlo je v podlaze a hlida teplotu podlahy - mohu si nastavit rozmezi teplot v podlaze a to same v krabicce na prostor. Pokud klesne teplota v podlaze pod danou mez, tak zacne podlaha topit, abych nemel zbytecne studenou podlahu a obracene - necham otevrene okno, v dome klesne tepolota pod danou nastavenou, ale podlaha nebude topi do bezvedomi :-)
Odpovědět
@zeneva děkuji také za vysvětlení:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jony20 to cidlo je cca 1,2 metru nad zemi vedle vypinace. u stropu bvy to zkreslovalo, meri to teplotu prumo v podlaze - cidlo je v husim krku, ktery je zalyty v anhydritu
Odpovědět
Profilova fotka
S panem zeneva souhlas. Mít čidlo nejen uprostřed výšky místnosti, ale další i přímo v podlaze pomáhá lépe zvládat rozmary počasí. Stojí navíc 39 Kč + kabel 5 Kč/metr. Dům bych řešil jako inteligentní i z důvodu, že časem dodavatelé začnou hlídat i poměr spotřeby VT/NT a budou tlačit na velikosti jističů. To vše inteligentní řízení pozná a dovolí Vám zásadně snížit platbu za jistič. Každopádně tu Vaši otázku zkusím rozepsat ve svém profilu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?