Elektrické přímotopy, máte zkušenost?

Ahoj. Máme namyšlený bungalov o rozměrech 11,5m x 10m (cca 80m2 obytné plochy). Chtěli bychom stavět z Kerathermu 30 + zateplení 20 cm polystyrenem. Ještě přemýšlím o izolaci stěn od základové desky pomocí pěnového skla. Určitě bychom chtěli rekuperaci. Další věcí jsou krbová kamna s externím přívodem vzduchu pro spalování. Nakonec bychom to viděli na elektrické přímotopy. Plyn by se musel daleko táhnout + přípojka a celkem by systém vyšel na nějakých 150 000Kč.Podlahové topení nechci. Mají ho rodiče a manželce nevyhovuje. Přímotopy by vyšly se vším všudy na necelých 20 000Kč, bezproblémová montáž a údržba. Prosím o názory, jestli má někdo s takovým systémem zkušenosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@siksik Ahoj,přímotopy jsou sice s bezproblémovou montáží a údržbou,jen je zapotřebí se připravit u přímotopů na vysoké zálohy-teda pokud jsi ze severu. Musím ještě podotknout,že bydlím v nezatepleném domu,takže mám zkušenosti bez zateplení(dům není zateplen). Jinak také přitápím krbovými kamny.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
do přímotopů bych nešla. máme je teď v pronájmu a je to snad to nejdražší topení na světě a nikdy v bytě není takové to pěkné teplo:-) určitě bych šla do krbovek, průduchy do místností a k tomu třea podlahovku.
Odpovědět
Mame uplne obycejne primotopy z akcni ceny za 250 Kc x 5 mistnosti..... nejsou ani namontovany na zdi, po topne sezone je schovam do krabice do garaze a vytahnu zas az v rijnu. :-) Pokud srovnam porizovaci naklady, udrzba a montaz neni co resit. Navic mame vyhodnou sazbu D20, takze jen 4 hodiny za den je drahy proud.. takze mycka, susicka, pracka, indukce atd frci za levno. Vzduch se ohreje rychle, mame betonovy domek a zatepleni 13 cm a tak to trva nekolik hodin, nez se teplo na akumuluje.....Primotop si zapinam a vypinam behem dne dle potreby a pocasi.
Odpovědět
Profilova fotka
Ani omylem,při lonských mrazech jsme s nimi přitápěli než se ohřáli krbovky a nedoplatek jak svina.
Odpovědět
Profilova fotka
absolutně nedoporučuju!!! bydleli jsme v bytě 1 žimu, kde byly přímotopy a doplatek byl katastrofalni!
Odpovědět
Profilova fotka
.samozřejmě, že pokud si někdo jen tak koupí pár přímotopů. nemá k nim adekvátní sazbu, a jen tak si je zapíná a vypíná, tak má velkou spotřebu a zas tak moc se neohřeje....ale-pokud jsou přímotopy projektovány jako komplexní otopný systém s výpočty, je k němu adekvátní sazba, centrální regulátor teplot, tak to je při srovnání s jinými , za velmi nízké pořizovací náklady ,kvalitní a naprosto dostačující vytápění ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
a ještě pokud budete stavět nový domek,tak bych nad přímotopy vůbec nepřemýšlela. Je to nejlevnější investice,ale během pár let žaplatíte ža provož tolik, že byste mohli mít lepší systém vytápění. Ta naše žkušenost s přímotopy byla děsná.takže ža mě ne. dali jsme si tepelne čerpadlo NIBE,bylo na podžim v akci ža 130tis, co se týká podlahového vytápění,taky jsem ho nechtěla a teď jak su ráda,že ho máme. Nemáme podlahovku jen v ložnici a pokojíkch.
Odpovědět
@siksik tento druh by nezatracoval. Nízké pořizovací náklady a pokud je přiznána sazba D45d tak se skoro jedno jestli se topí elektrokotlem nebo přímotopy. Důležité je vědět tepelnou ztrátu domu, kvalitní regulaci a propočítat provozní náklady.
Odpovědět
Teď už víme, že plyn mít nebudeme, takže to bude jen na elektrice. Teď jen záleží co tam dáme. Do tepelného čerpadla nechci jít. Dát 300 000-400 000Kč za celkem složitou věc se mi nezdá nijak rozumné, ale to je můj úhel pohledu. Chtěl bych spíše nakombinovat přímotopy, sálavé přímotopy, topné řebříky a infrapanely. Sazba D45d, TZ by měla být 2,3kw, ale je to teoretický výpočet, takže uvidíme. Další možností je elektrické rohože do podlahy. Vodu do podlahy nechci.
Odpovědět
@siksik pokud je TZ tak nízka, určitě do elektriky. Raději se držte toho že v jednoduchosti je síla a moc kombinací nedělá dobroty
Odpovědět
@siksik jako všichni - přímotopy az jako poslední varianta. krome ceny, která i při nizkych sazbách neni tak vesela jde především o tepelny komfort. nejedna se o salavy systém, když chcete pritopit tak se prepaluje vzduch a tepelny komfort nic plus nic. není nad klasiku tepla voda do radiatoru. takze uz jen zaklad nestoji za to. krom toho co usetrite na systemu proplatite v zálohách. problematicke se mi i jevilo, ze je to nebezpecne, když se necim prikryji apod., takze clovek porad kontroluje kde co lezi a tak a casem se i regulace vyslochta :-)))).
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@romantika nechápu, jak se může regulace "vyšlochat"-- pokud funguje přes centrální regulátor.....
Odpovědět
Na podzim jsme byli na výletě na Vysočině. Našli jsme si ubytování v jednom zrekonstruovaném pezionu. Byly to podkroví pokojíčky vytápěné přímotopy. Mohli jsme si topení osolit jak jsme chtěli, ale ač místnost byla přetopená, pořád mi byla zima. Pod námi byla nevytopená místnost - takže taky táhlo od podlahy, nemohu tudíž na 100% tvrdit, že za tepelnou nepohodu může přímotop. Ale přeci jen.. Podobný efekt znám z privátu, ze školních let, kdy jsme topili vafkami, taky byla místnost přetopená a stále jsem klepala kosu. Do této doby jsem byla nakloněna věřit reklamám, že přímotopy jsou plnohodnotným topením. Dnes si už tak nejsem jistá.
Odpovědět
@jptn ne my jsme měli na boku a proste casem prestal reagovat a naskakoval jen na sestku apod.. ale ony se daj tydle radiátory dost dobře sehnat na netu v bazaku ,hodne lidi je prodava. je to jak pisete, když potrebujete rychle něco na vytopeni za par penez. Ale jak psala pani vyse, abyste vytopila, musite to ohulit, a jak vypnete rychle to jde pryc. Není to salave topeni.
Odpovědět
Profilova fotka
@romantika to se ale nejdná o centrální regulaci, viz můj příspěvek výše... já ví o čem mluvím, měli jsme je v bytě cca 15 let...... ale mluvim o naprojektovaném komplex vytápení s centr regul, néé z bazárku na netu za pár korun točit kolečkem, a to si myslím, že je to , o čem tu,bohužel, mluví většina.... a nyní , v roubence, je máme také, akorát kachlové, kdy je přimot těleso opláštěno kachlemi, aby " zapadly" do interiéru.. zdemáme samozř i kamna, ale když nejsme doma, fungují normálně, jako celé roky v bytě
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?