Elektrické vytápění. Jaké máte zkušenosti?

Profilova fotka
Ahojky, chystáme se dát do domečku vytápění elektrické (plyn mít vůbec nebudeme), chtěla sem se zeptat, jaké máte kdo zkušenosti a s čím jste a nejste spokojeni. Rozhodujeme se jestli dát podlahové, či přímotopy nebo jaké jsou ještě možnosti? Díky za rady a tipy ;-) Při topení na el. se platí nižší tarif za el.? Jak to máte vy.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ahoj, mohu ti pouze sdělil své zkušenosti z chalupy. Měli jsme tam elektrický koltl Protherm Rejnok, myslím 14 kW. Spokojení jsme s ním byli velice. Celkově vytápění elektrikou je pohodlné, rychlé, kotel byl tichý, na ovládání jednoduchý. Systém se velmi dobře rychle reguloval (my jej regulovali hlavně termostatickými hlavicemi, prostorový termostt jsme nakonec zcela odpojili). Měli jsme jej umístěný v předsíni, i když se spíše dává do obýváku. Nakonec jsme ale potřebovali v každé místnosti pokaždé jinou teplotu, navíc jsme přitápěli i krbem, takže jsme jen otáčeli hlavicemi na topení. V kuchyni jsme měli i podlahové topení, ale to jsem nakonec pouštěla jen, když jsem stírala podlahu. Na to je to super. Více o tom píšu na blogu http://stavimerd.blog.cz Co se týče sazeb. V tom si nejsem zcela jistá, řešil nám to soused elektrikář. Myslím, že jsme si mohli vybrat z několika sazeb, podle toho, jak nám to vyhovovalo. Máš třeba vyšší měsíční paušál a pak nižší sazbu, a naopak. Takže si zvolíš podle toho, kolik toho protopíš. Myslím, že měl ČEZ na webu i nějaký prográmek na vyhodnocení sazby, který ti určil nejvýhodnější sazbu. Ale je to už 3 roky zpátky, takže se vše mohlo změnit. Upozorňuju tě ale na cenu. Topení elektrikou je fajn z uživatelského hlediska, ale cena je nejvyšší.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a zrazuji vás upřímně od přímotopů. Je z nich zcela jiné teplo než od centrálního elektrického vytápění (tedy klasické radiátory). Když to řeknu obrazně. Je to takové divné studené teplo. Hned je pryč a nemá duši (poeticky řečeno) :-) Navíc v systému centrálního vytápění (tenké trubky a radiátory) je dnes jen velmi málo vody, proti minulosti. Takže se systém velmi rychle zahřeje.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme meli taky Rejnoka v dome, vytapeli jsme zatim jen prizemi a bylo to super. Meli jsme sazbu na nocni proud a pro me to bylo fajn, ja se plynu fakt bojim
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Ahoj my by jsme také chtěli do RD elektrické vytápění.. v přízemí podlahové topění v koupelne nejaky ten žebřík a v podkroví male radiatory.) chci se zeptat jestli nevíte někdo jestli to vyjde levněji třeba jak plyn.. nebo nějaké rady, podle mne když si pořídím kvalitní kotel na elektriku tak budu platit stejne jako za plyn nebo levněji. a bude to pohodlnějsi.. děkuji za rady
Odpovědět
@marek4now Dobrý deň, odpovede na Vaše otázky v diskusii už sú. Skúste poprečitovať aj na slov. MS. Elektrina nie je nikdy lacnejšia než plyn. Ale za určitých okolností je elektr. na kúrenie vhodnejšia. Tiež máme len elektr. kúrenie, bez krbu. Ročne 250 €, v plyne by to bolo 100 €. Kvôli tým ušetreným 150 € ročne sa nám neoplatilo zavádzať plyn.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Dobrý den, nechci se opakovat, ale svoje zkušenosti jsem už sdělil v jiném diskuzním fóru. Podívejte se prosím sem:http://www.modrastrecha.cz/forum/topeni-vetrani-klimatizace/podlahove-topeni-jsou-lepsi-kabely-nebo-rohoze/?post=76196606&page=4
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@zdenkaj Dobry den, prosim a na kolik vytapite a jaky mate nastaveny prikon a jake mate zalohy? Mame v baraku taky rejnoka 14kW a bojim se aby nas to nesezralo. Dekuji
Odpovědět
určitě bych dal raději podlahvé.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Myslíte si, že je užiteční eletrické topení, nebo že je lepší natáhnout si do nového domku plyn? topíte tu někdo přes elektrické topení?
Odpovědět
Profilova fotka
@luciuskrucius myslím, že elektřinou tu topí cca 50% uživatelů těchto stránek ;-) Co na to říká projektant ?
Odpovědět
@luciuskrucius Třeba já . Vše je zde http://www.modrastrecha.cz/blog/pavel... neměnil bych.
Odpovědět
Článek se načítá
@luciuskrucius My taky máme podlahové elektrické topení, ale nevím, jak to bude s náklady, protože se tam teprve stěhujeme na konci září, ale bylo nám řečeno, že kolem 2500-3000kč měsíčně nás vyjde elektřina i s vařením a svícením
Odpovědět
Ahoj. Máme el.kotel 12kw a radiátory .pritapime krbem zálohy máme 3500kc a je to tak akorát.dum rekonstrukce cca 160m2 do patra.topime na 22°C.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud jste ve fázi realizace, pak z mnoha pohledů vítězí vodní podlahovka. Nikde není zima a nikde nemáte pocit přetopení. Tepelná kapacita podlahy perfektně překlene dobu vysokého tarifu. Tedy to zde zmiňované "teplo hned pryč" u přímotopů. S vodní podlahovkou si do budoucna neuzavřete cestu k tepelnému čerpadlu ve chvíli, kdy budou ceny elektřiny neúnosné. Vlastnosti různých druhů topení popisuji ve svém blogu. Stačí dát hledat slova "vavra kondenzace". Výpočty tepelných ztrát. Tam také najdete odpověď proč je podlahové topení příjemnější, rovnoměrněji rozdělené a dokonce i levnější, než jiné druhy vytápění.
Odpovědět
Já mám doma přímotopné panely, vyplatí se to topit elektřinou, dostala jsem i díky tomu levnější tarif na elektřinu
Odpovědět
Jo? máte i levnější elektřinu? a kde jste je koupila prosím?
Odpovědět
@marketkaparmka Nejlevnější tarif je D2 tj když topíte a ohříváte něčím jiným než elektřinou. To že Vám nakecají jak máte 20-22h levnější elektřinu z 24h je sice pěkné, ale stále je to dražší než když máte 24h jen vysoký tarif. Chce se podívat na ceník elektřiny a ne jen slyšet na to jak je nízký a vysoký tarif hodinově za den. V ČR je bohužel čím víc využíváte ele. tím to máte dražší, ale bohužel obejít to jde hodně blbě :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@nitro nevím jak si přišla ne tento blábol.. ? =-) Jednak tarif D2 neexistuje, když už tak D02d ten stojí 3500/Mwh ve vysokém tarifu, nízký nemá a D45d co mám já ( ne el.vytápění ) mě stojí 1750/Mwh ;-) Takž asi asi tak ;-) Takže si nejdřív prostuduj ceník, než tu něco vypustíš... @luciuskrucius já třeba u ČEZU ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 Ceník jsem si přečetl a znal jsem ho dost podrobně. Teď co se dívám na nové, tak tam je to opravdu nevýhodné. Dříve nebyla taková pálka za distribuci, která dělá takový rozdíl. Pak vycházela levněji D2 (spisovně D02d). Měl jsem to zakořeněné z minulosti když jsem delal v energích. Tam po výpočtu to bylo opravdu obráceně.
Odpovědět
Profilova fotka
@nitro jak to bylo minule to už si nepamatuji, nyní to vychází opravdu líp, koukal jsem na to, jelikož našim potřebuji nastavit tarif na TČ ;-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Určitě je dobré udělat si přehled a číst zkušenosti uživatelů. Na trhu je mnoho produktů od podlahového vytápění, přes infrapanely, kapilární rohože a elektrické vytápění. Třeba počítat se systémem s nejnižší spotřebou energie na ohřev vody, s dobrou akumulační schopností, rychlým náběhem a hlavně nízkými prevázdkovými náklady. Je lepší investovat do kvality, než později zklamáním zjistit co všechno mohlo být lépe 8-)
Odpovědět
@jizexistuji o kapilárních rohožích jsem ještě neslyšel, jak to funguje, kde se dávají?
Odpovědět
@vondrajirka Svagor je projektant a vravel, ze vykon zalezi od rozostupu rurok a teploty vody v rurkach. Preto su kapilarne rohoze dobre, lebo maju husto rurky a tym padom kuria aj ked maju nizke teploty. Cena je dokonca nizsia ako sme my zaplatili za podlahovku - sestra stavia a zistovala som ceny a veci okolo toho.
Odpovědět
@pavelcent Dobrý den, jakou máte krytinu na podlaze? kromě dlažby na sociálkách, zádveří a tech. místnosti máme ve standartu laminátové podlahy, uvažujeme změnu na lepený vinyl.. jinak samozřejmě el. podl. topení.. proto se vás ptám. Díky
Odpovědět
@marastone Máme klasickou laminátovou plovoucí podlahu a pod ní topné fólie Ecofilm. Dnes se biju do hlavy, že jsme si nepřiplatili za plovoucí vinylovou podlahu. Pokud chcete lepený vinyl, tak pod něj nejspíš budete potřebovat el. rohože zalité do ... něčeho - nevím. Za mě by byla lepší a praktičtější varianta el. topné fólie a plovoucí vinylová podlaha.
Odpovědět
@marastone máme thermofix a topné kabely a přenos tepla je výborný.
Odpovědět
@lagys dobrý den a mohu se zeptat na značku odporov.dratu?a máte v každé místnosti termostat?děkuji
Odpovědět
@jony20 Fenix a termostat mám v každé místnosti.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?