Elektrický kotel nebo tepelné čerpadlo do RD?

ahoj všichni, budeme stavět a rozhodujeme se čím topit. Tepelné ztráty nevíme - projekt máme ještě "ve výrobě", ale projektant chce vědět zdroj tepla. Nejdříve jsme chtěli TČ, ale teď nevíme jestli se nám vzhledem k našemu malému baráčku vyplatí. můžete prosím poradit, co by jste zvolili vy? zastavěná plocha cca 185m2 - obytná cca 110m2, stavět budeme z ytongu (lambda yq 450), okna trojskla, přízemní bungalov. díky moc za názory už jsme z toho úplně zmatení :)
Odpovědět
1
2
@mischa08 Projektant by měl navrhnout zdroje tepla až podle TZ, ne naopak. Pokud budou celkové TZ někde nad 5kW, pak nejspíš TČ, v opačném případě elektrokotel. Ale v případě elektrokotle budete stejně muset přidat na vytápění nebo ohřev vody jiný zdroj, který má malý faktor neobnov. energie, abyste se vešli skrz PENB.
Odpovědět
@skunkos ano to víme, že by jme museli něco k el. kotli přidat (to byl další důvod proc jsme chtěli TČ :D ) Tak my se s ním zkusíme ještě domluvit. Minule jsme skončili tím že se máme rozmyslet zda krb ano či ne... aby věděl co má kreslit. .... ale moc děkuji za názor :)
Odpovědět
@mischa08 Předpokládám, že to nebude pasivní dům. Vzhledem k rozměrům je to docela těžký tipovat. Plynovod napojen bude? Je to v horách? Na kopci? Fouká tam? Tužší zimy? Elektrokotel - nizká pořizovací cena, šílené náklady TČ - vysoká pořizovací cena, nižší náklady Taky záleží jaké chcete topné medium - s TČ jedině podlahovka (teplovodní). Také vemte v potaz, že rozumné TČ umí skrze podlahovky také chladit v létě, může obstarat i ohřev teplé vody. Pak také záleží na těch TZ - jak moc se bude zateplovat, jak moc jste zvyklí větrat atp. Obecně je problém říct to či to, když nevíte ani nahrubo TZ, projektant by měl naprojektovat dům, vypočítat vám TZ s odchylkou třeba 10 20% a vy se rozhodnete. Taky záleží na tom, co vás víc láká. Jak je velký pozemek? Jsou kolem natěsnou jiné domy? Jsou čerpadla vzduch-voda nebo vzduch-země, co by vás lákalo víc?
Odpovědět
@skunkos můžu se zeptat, co třeba ohřívá vodu a má malý faktor té neobnovitelné energie ? :-) původně jsme měli mít elektrickou podlahovku + krbovky, nakonec máme teplovodní + elektrokotel + bojler a podle našeho stavbyvedoucího pak krbovky nepotřebujeme... je to (alespoň teoreticky, počítat to po Vás nechci :D) možné?
Odpovědět
@skunkos ne ne nebude.... plyn ve vesnici nemáme, středočeský kraj ( takže žádné hory, ani nějak více tuhé zimy), za dvou stran kryt zástavbou, z jedné nezastavěný pozemek a z jedné louka a les.... pozemek má 1000m2, určite budeme mít podlahovku (ať se rozhodneme jakkoli) a TČ vzduch voda.
Odpovědět
Bojler na dřevo (ne na uhlí) nebo ohřev sluncem (termické panely). http://www.topeni-solarni-ohrev.cz/pr...
Odpovědět
@kataw Elektrickou podlahovku, nevím. Není to podle mě dobrý nápad, má to skoro samé nevýhody.
Odpovědět
@skunkos no my ji nakonec nemáme, máme teplovodní, kotel a bojler... ale stavbyvedoucí mi tvrdí, že pak nepotřebujeme komín+kamna, z čehož jsem lehce nervozni :-)
Odpovědět
@kataw Pokud máte teplovodní podlahovky + elektrokotel, tak pro potřeby splnění PENB a "kolaudace" potřebujete ještě něco "zeleného". Samozřejmě, můžete si nechat nainstalovat absolutně nelevnější krb tak aby vyšel PENB a pak ten krb už nikdy nepoužívat. Nebo se limitů PENB dá dosáhnout tak, že použijete ten elektrokotel a dokoupíte nějakou levnou invertorovou klimatizaci vzduch-vzduch, kterou budete používat v létě na chlazení a v sychravém počasí na mírné dotopení (když to ještě nebude na zapínání kotle).
Odpovědět
@skunkos k tomu nejlevnějšímu krbu bychom ale potřebovali ten komén :-) mrknu na ty klimošky a znovu to proberu se stavbyvedoucím, děkuju za osvětu :-)
Odpovědět
@kataw Jop, ale musí vám to posvětit nějakej projektant, prostě někdo, kdo vám zpracuje PENB, aby mu to i s tou klimoškou vyšlo. Ale mělo by.
Odpovědět
Profilova fotka
Jenom dodám, že TČ v obytných prostorách nesmí mít tu funkci chlazení (hygiena pravila). Do úvahy přidám faktor soběstačnosti- k té se s elektrokotlem nepřiblížíš.
Odpovědět
Článek se načítá
@kataw Ony prý stačí i pohody na plynovou láhev. Já to neřeším, uvidím při obhlídce jestli to projde nebo budu muset dát vyřazenej ventilátor z klimy na betonovej obrubník a tvářit se že mám TČ.
Odpovědět
Zdravím, teď začínáme bungalov z lambdy IQ 450 , zastavěná 180 , obytná 150 . A zvolili jsme El kotel s podlahovkou, a v obýváku/kuchyni krb s akumulaci . Skez rozpočet tepelný čerpadlo moc velká vstupní investice s malou návratnosti...
Odpovědět
Profilova fotka
@tomasmartinek El kotel + krb s akumulací ? Ten krb bude mít akumulaci do obestavby a nebo bude napojen na nějakou nádrž (1000 L) ?
Odpovědět
V projektu byla původne nádrž s výměníkem ale nakonec akumulace do obestavby
Odpovědět
@zuzekk TČ nesmí mít podle hygieny funkci chlazení? To jako fakt? Máš k tomu nějaký odkaz, nebo ti to sdělili soukromě? Týká se to jen podlahovky, nebo i stropního topení? Enormně mě to zajímá, protože přesně tohle plánujeme a nerada bych narazila na ouřady... Díky!
Odpovědět
@zuzekk Toto určitě není pravda. Podle mě. Proč by nemohlo mít funkci chlazení???? Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch se na chlazení používá běžně, je to jeho primární funkce.
Odpovědět
@r4d3k74 takže taky nemáte komín? :-) tak si pak sdělíme zkušenosti :D :-)
Odpovědět
@r4d3k74 Pokud to máte v PENB tak stačí.
Odpovědět
Mám kombinaci el.kabely+klimu 2 roky a absolutní spokojenost.TZ mám 3.7kW.Do těch 5kW je ta pomyslná hranice,kdy se vyplatí topit elektřinou.Nechápu postup projektanta.Znát TZ je to první a pak podle toho navrhovat zdroj vytápění :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzekk Jak jste k tomu přišla? Máme TČ země voda s funkcí chlazení napojené na stropní topení a nebyl žádný problém.
Odpovědět
@jakuda Přesně tak, dělají se haldy takových zařízení certifikovaných pro český trh.
Odpovědět
@kataw Nemáme, jen kvůli splnění požadavků na obnovitelnou energii se mi nechtěl dávat. Buď bude nějaká domluva nebo slíbím klimu. Zanedlouho se uvidí, ale myslím, že zkušenost bude nepřenositelná vzhledem k různým způsobům provádění "kolaudace" a různým náladám úředníků.
Odpovědět
@r4d3k74 kdy plánujete kolaudovat? :-)
Odpovědět
@skunkos Právě že nemám. V PENB je uvedeno TČ vzduch-voda. Co mi na tom vadí nejvíc je, že někdo od stolu vymyslí faktor pro elektřinu, který je v naší republice nejvyšší snad z celé evropy, přitom, kdyby byl nižší nemusel by být problém pro dobře postavený a zateplený domek projít čistě na elektřinu. Jako chápu, že zákony by se měly dodržovat, ale taky by měly mít nějakou hlavu a patu. Když si postavím energeticky náročnej dům o rozloze 250 m2 pro dva lidi, tak udělám komín a v životě v něm nemusím zatopit a jsem v klidu. Když postavím NED na spodní hranici s podlahovkou 110 m2, který bude dávat teplo pro 6 lidí, tak bez doplňkového zeleného zdroje neprojdu. Třeba nezbyde nic jiného než vypracovat nový cár papíru zvaný PENB a zjistit jestli můžu topit plynem v pohodách nebo tam dát klimatizaci.
Odpovědět
@kataw Někdy v listopadu asi.
Odpovědět
@r4d3k74 tak držím palce :-) my to možná necháme až na příští rok ...:D uvidíme :-)
Odpovědět
@mischa08 Zdravím Jen bych k tomu "druhému zdroji", pokud by jste chtěli nebo vám nevadily tuhá paliva, pak to lze udělat i celkem levně, lidé většinou volí ty "nejdražší varianty"= vždycky se nerovná "nejlepší řešení". Bude to bungalov, čili nějaká kom. stavebnice nebo klasický komín (cihla + vložka lze udělat nechat i přiznané cihly pohledové ) nemusí být "extra vysoký" tj. do cca 15. tisíc 160 mm to vám stačí jak na klasická kamna tak na krbová která mají většinou průměr odkouření 150mm, a dobrá kamna seženete do cirka 10 tisíc také a nová ..službu vám to udělá královskou, výhodou navíc je že kamna využívat vůbec nemusíte, nebo můžete připojit později třeba sporák na TP ale ať tak či tak ten komín může být kdykoli v rezervě kdyby jste v budoucnu změnili názor a chtěli třeba kamna pro atmosféru, nebo na vaření apod. Krb je dle mne pro vás asi zbytečně drahý, navíc jak se postaví tak s ním už "nehnete" a když se rozhodnete ho neužívat bude vám tam stále "strašit", k.kamna udělají stejnou službu za malý peníz kdykoli připojíte odpojíte posunete cokoliv, komín sám o sobě tolik místa nezabere........Ale to záleží jaký k tomu máte přístup, jsou lidé kteří chtějí vše "moderně" a už žádná tuhá paliva nechtějí, vše na čidla dálk. ovládání automatika...a jsou lidé kteří chtějí tu atmosféru..-čili tohle bych si na vašem místě nejdřív "zodpověděl" a pak se dle toho zařídil....
Odpovědět
Profilova fotka
@llama nemam; podlahovky, že to v obytných místnostech nesmí zespoda chladit. @skunkos vzduch asi ne, to mě nikdy nezajímalo, a tam by mi to přišlo nelogické úplně. Týká se to země. @jakuda až při objednávání- měli jsme vybrané s chlazením, ale to prodejní firma řekla, že se do RD nesmí. Jen podlaha teda. Ano, jsou normálně v nabídce, katalogu, nacenene, ale nesmí být obytných místnostech. 8-( Podle toho, jak u nás probíhala kolaudace, by to asi nikdo neřešil, ale pravidlo to prý je.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?