Elektrokotel - náklady na vytápění

Zdravím, zajimaly by mě vaše zkušenosti s vytápěním elektrokotlem. Ne jako podlahové vytápění, ale klasicky do radiatoru. Aktualne topime TP ale v pripade ze nejsme dlouho doma by se nam hodilo to obcas ovlazit alespoň na 21°C. Mame byt 89m2, prostredni na jih, dvojskla. Bojler, indukce, vse elektricky. Uz ted platime velice malo (snad si to neprectou z Cezu :D ) dost dbam na to aby spotrebice bezeli na snizeny tarif. Platime cca 900,- mesicne ale pssst. Proto by me zajimalo jestli by topeni byl velky skok nahoru :) Mate nekdo zkusenost na kolik vyjde rocni vytápění takzo elektrokotlem?
Odpovědět
@danvitka U mna to vychadza na cca 10tis rocne (za rok 2016). Jedna sa o dom 125m2 vytapaneho priestoru, nadstandardne zaizolovany. Topim na 22° cely den (v noci 20,5°).
Odpovědět
Máme tedy menší byt 65m2 a topime jen elektrokotlem ,zálohy máme nové na 2tis měsíčně.Na elektřinu máme vše a denně vařím,jede myčka,pračka,bojler non stop,zelvam terarko :D a topime na 22-23 na noc stahuju jen topení v ložnici.
Odpovědět
Děkuji za poznatky, to je přesně co jsem chtěla slyšet, nekdo tu psal 8000,- mesicne :D je pravda ze jsme zatim dva a jsme 12 hod v praci, vecer zapnu spotrebice na nizky tarif a hotovo :) takze tolik neplatime. Diky moc
Odpovědět
@danvitka Nevím, jestli ses na ten nízký tarif neupnul zbytečně. Zkus si někdy změřit měsíc s VT a s hlídáním jen na NT a uvidíš, že rozdíl je minimální. Jinak my máme platbu za rok cca 22t a je tom vše včetně vody, podlahová plocha 120m2, dvě patra. Ale je pravda, že vespod dotápíme i kamnama na TP. 8000 by bylo v nějakém starém nezatepleném domě. A i tak by to byla extrémní platba.
Odpovědět
@danvitka my jsme taky dva a většinu dne v práci ale topení je nastavené na určitou teplotu,kor teď když mrzne.Upřímně vůbec netuším kdy je nebo není VT ,ve finále na VT člověk za moc nespotrebuje,což mě ve vyúčtování překvapilo.Každopádně máme starou lednici a bojler který teď žerou víc a až se vymění tak zase spotřeba klesne.
Odpovědět
Profilova fotka
Cenovy rozdil mezi VT a NT je zanedbatelny je to kolem 50-80 hal. na 1kWh
Odpovědět
Teď na to kouká, že roční spotřebu máme 600kWh za rok ve VT. Kdybych teoreticky nic nepouštěl na VT, tak za rok ušetřím 0.5Kč*600, tj 300 Kč. A to je jen teorie, prakticky to vidím, tak na půlku, když budu všechno regulovat. A za to mi těch 150 Kč z 22t fakt nestojí.
Odpovědět
Já jsem rok jela halabala a rok na NT a rozdíl byl na vyúčtování asi 800,- které nám vraceli, takže já jsem spokojená. Vždy si reknu kolik mi to dá za pár let a přesvědčí mě to trochu šetřit :) NT si zjistite opsanim povelu z hodin a na strankach Cezu vam vyjedou casy. U nas je celou noc a od 15:00 do 17:00, vikend vice pres den. :) kazdopadne to poznam i podle bojleru ten jede jenom na nocni je tak nastaven :)
Odpovědět
@danvitka Bojler má ale jen 8h i když máte třeba D57. My máme nastaveno na NT jak bojler tak i elektrokotel automaticky.
Odpovědět
@danvitka s elektrokotlem ale budete mít nárok na jinou distribuční sazbu s vyšším podílem NT a hlavně rozdílovou cenou mezi VT a NT mezi 40 a 50 korunama za 1MWh, což dělá 0,04 - 0,05 kč za 1kWh což se pak absolutně nevyplatí řešit nějaký NT a VT, protože za rok ušetříte maximálně pár desetikorun...
Odpovědět
My máme elektrokotel a bojler.osobně si nemyslim že je lepší varianta aby bojler jel jen na NT Podle mě tu spotřebu minimálně dožene když bude ohřívat na ty stupně co za tu hodinu VT ztratil.
Odpovědět
U nás za rok 2016 spotřeba ČEZ el. 713kWh VT, 18.675kWh NT, celkem za rok 50.000,- Kč, sazba d45, tuším, že nízký tarif jede 20 hodin denně, podl.plocha cca 300m2, nezateplený (pouze střecha ano) kamenný dům, v zimním období když jsme doma topíme kotlem na TP, jinak vytápí el. na cca 18 stupňů. Toť příklad mimořádně nehospodárného domu, ale bydlí se nám dobře:-D
Odpovědět
Článek se načítá
@petrazelhoty Být vámi tak zkusím http://kalkulator.eru.cz/ platit 50 nebo 42 to už je docela rozdíl. Taky jsem utekl od ČEZU jinam.
Odpovědět
@nitro však ano, nam spina automaticky pri NT.. Jinak si nemyslim ze by to byl rozdil desetikorun, pri urcite spotrebe různých pristroju které zapinam pouze na nizky tarif bude rozdil větší...to je presne to co si rikate je to maly rozdil ale ono za rok je to treba 1000,- a tu ja si rada teda necham v kapse :) nechce se mi to hledat ale brala jsem to podle vyuctovani a rozdil tam byl :)
Odpovědět
@koselak Děkuji za odkaz, zajímavé.... Vím, že u nás v obci se v minulosti konal nějaký hromadný výběr jiného dodavatele elektřiny, možná se zkusím zeptat, jak to dopadlo a jak jsou ostatní spokojeni. Dosud jsem asi měla určité předsudky k těm menším dodavatelům. Teď se omlouvám možná za hloupý dotaz, ale obnáší změna dodavatele i natažení nějakého nového kabelu do hl. jističe?
Odpovědět
@petrazelhoty Obnáší to pouze papírovou změnu. Distributor (ČEZ, EON, PRE) zůstává stejný, takže kabely apod má pod sebou pořád ta samá společnost. Rozdíl je v tom, že vy platíte elektřinu jiné firmě a ta platí poměrnou část distributorovi, státu apod. Je to jako když kupujete třeba pračku. Taky si vyberete obchod kde to koupíte dle ceny apod, ale ten obchod si to musel nakoupit od výrobce (či velkoskladu a ten od výrobce)
Odpovědět
@nitro Díky za odpověď.
Odpovědět
@petrazelhoty Distributor (podle místa bydliště) zůstává, jak píše @nitro, stejný. Jinak s aukcí elektřiny i plynu mám tu nejlepší zkušenost. Naše město také pořádalo aukci, přihlásili jsme se a nelitujeme. Rozdíl byl, a to zejména u plynu (topíme a ohříváme vodu) značný - ušetřili jsme 5 Kč/m3, což i u naší, poměrně malé spotřeby, činilo 5.000,- Kč/rok. Mám pocit, že teď už takové rozdíly nejsou, velkým společnostem začali odcházet klienti a tak se i ony musely přizpůsobit.
Odpovědět
@danvitka No, nevím, jestli můžeš na sazbách VT a NT ušetřit 1000Kč. Pokud topíte elektřinou a máte sazbu D45d, tak ten rozdíl je 0,5Kč na kWh. Kotel a bojler jedou stejně jen v NT, ty se na VT nespínají. A u jakých jiných spotřebičů se jde omezit? Pračka, myčka, varná deska. Nic jiného mě nenapadá. Že byste vypnuli světla, počítač a televizi, asi ne. Jak jsem psal výše, u nás je čistě teoretická maximální úspora 300Kč, ale reálně tak 150 Kč/ rok, takže asi 0,7%...
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius nevím,kdo kolik ušetří tímto způsobem,a zda mu to za to stojí,ale mohu přidat svoji osobní reálnou zkušenost... Ano,jeden rok jsem byla dost posedlá tím ušetřením pár desetikorun měsíčně,měla na lednici denní rozpis VT a NT po jednotlivých časových úsecích a velmi pečlivě si plánovala puštění pračky,sušičky,myčky,abych ušetřila někdy i možná celé 2Kč/denně...ke konci roku mi ta úspora činila kolem necelých 350Kč myslím a byla jsem na sebe velmi pyšná... :-D ...s odstupem času se za to spíše stydím a vůbec nechápu,proč jsem tenkrát tohle nesmyslné šetření pořádala...absolutně mi to za to vynaložené úsií nestálo a přesvědčila jsem se tím vlastně o jediném,že někdy člověk dělá opravdu dívné věci:-D
Odpovědět
@petrazelhoty teď akorát běží aukce energii od dTestu... za registraci nic nedáte a změna dodavatele pak není povinná. https://www.chcivyhodnejsienergie.cz/
Odpovědět
Od dTestu jsem se loni aukce zúčastnil, to jsme byli ještě u Čezu, ale nakonec jsem vybral jinou společnost na doporučení kamaráda. Každopádně ta kampaň od dTestu mě nakopla ke změně. U nás to dělalo rozdíl 30tis. za rok ta nová společnost versus 36 tis. ČEZ za tu stejnou spotřebu tarif d45. Ikdyž nakonec celková spotřeba za rok byla cca o 7% nižší než jsem plánoval v kalkulátoru, takže se na těch 30 ani nedostaneme.
Odpovědět
Tak jsme čekali že se dTest vytáhne s tou svojí super aukcí. Byla to ztráta času. Nabídli EEE a tarif úplně stejný jako ten co má každý kdo je osloví. Takže jim zaplatili nejvíc a proto je označili :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?