Elektrokotel nebo plynový kotel pro RD s TZ 5,5kW?

Ahoj, potřeboval bych, prosím, poradit ohledně vytápění rodinného domu (vím, že je zde již několik podobných diskuzí, ale mě jde o konkrétní radu pro můj konkrétní případ). Situace je následující: - budeme stavět RD - přízemí + podkroví, zastavěná plocha cca 150m^2 - z toho cca 90m^2 obytná část, zbytek nevytápěná garáž + techn. místnost (pouze přízemí), - dům bude (myslím) velice slušně zateplen - obvodové stěny 30cm (porotherm/heluz) + 20 cm zateplení (vata), zateplení základů 15 cm polystyren, zateplení podkroví - 30cm v šikminách jinak 40cm (Isover UNIROL PROFI), okna trojskla - tepelné ztráty objektu necelých 5,5kw (viz přiložený obrázek) - kaplička s elektrikou i plynem je na hranici pozemku - tzn. plyn by se případně táhl cca 20m - dům bude na Praha západ (Jesenice) - zatím jsme 2, ale v brzké době plánujeme založit rodinu Vytápění: - Jsem rozhodnutý pro teplovodní (podlahové) topení (na radiátory není moc místo a podlahovka nám vyhovuje). Teplovodní topení chci z toho důvodu, že lze v budoucnu snáze změnit zdroj tepla, pokud bych dal např. elektrické podlahové, tak už težko přejdu na plyn nebo tepelném čerpadlo (pokud by v budoucnu zlevnily)... - Vzhledem k tomu, že je dům dobře zateplený a ztráty nejsou velké, neuvažuji o tepelném čerpadlu - vysoká investice, dlouhá (ne)návratnost ani o kotli na pevná paliva (nedostatek místa + času + potřeba komínu)... - Rohoduji se tedy pouze mezi elektrokotlem / plynovým kotlem (oboje ve spojení s teplovodní podlahovkou). - Nechci investovat do komínu, takže připadá v úvahu pouze plynový kotel s odkouřením skrz zed (turbo). Vzhledem k tomu, že se ve věcech kolem topení nevyznám, potřebuji poradit, zda-li je pro mě výhodnější elektrokotel nebo plynový kotel...? Moje myšlenka je taková, že se z tepelných ztrát spočte předpokládaná roční spotřeba v kW/h a následně se na základě pořizovacích nákladů (cena kotle, cena vybudování přípojky) a provozních nákladů (náklady na vytápění + servis, atd) a životnosti spočte, zda-li se mi vyplatí investovat do plynového kotle, nebo vyjde lépe elektrokotel. Je zde, prosím, někdo kdo se v danou problematikou zabývá a byl by ochoten mi poradit? Předem moc díky za rady :-)
Odpovědět
dobrý den, velmi profi a nezávislá kalkulačka této problematiky je na odborném portálu TZB-info. Započtou i to, že při topení elektřinou máte většínu dne nízký tarif a šetříte (v Kč) i na ostatním provozu domu, že platíte jen jedny "hodiny" a ne dvoje. Velmi nahrubo jsem to tam dal pro Vaši tepelnou ztrátu a vychází mi rozdíl ročních provozních NÁKLADÚ na cca 6.500 Kč (plyn je provozně levnější). Přesnější číslo Vám vyjde, když si tam upravíte vstupní hodnoty přesně dle Vaší situace, jaké všechny plánujete spotřebiče atd. Otázkou tedy nyní je rozdíl investičních nákladů (kondenzační plynový kotel je o dost dražší než elektrický, natažení přípojky plynu, komín - viz níže).... dle mého pokud bude rozdíl do 30.000 Kč, určo plyn .... pokud nad 50,000, určo elektřina .... a pokud to bude mezi, tak je to spíš o "pocitu".. Pozor, nemám to nastuodavné přesně, ale vyšly různé články o zákazu prodeje turbokotlů od 9/2015 .. takže by se to muselo stihnout velmi rychle ... jinak plus náklady na komín.
Odpovědět
No přečtěte si moje příspěvky v jiných tématech.Píšete,že nechcete komín.V tom případě pokud zvolíte jen elektriku,musíte vyřešit další zdroj vytápění,aby jste prošel energetickým štítkem.Já jsem nakonec zvolil rohože od fenixe+tč vzduch vzduch.Nevím do budoucna co bych za zdroj napojil na teplovodní podlahovku.Tč nevratné náklady a dřevem topit nehodlám.Rozdíl mezi plynem a elek.nebudou nikdy tak velké.Navíc získáte tarif d045 kde máte levnou elektriku na celou domácnost.Další je komfort el.podlahovky.Pořizovací náklady plynu jsou někde jinde.Já mám TZ do 4,5kW.Na moji obytnou plochu 106m2 mám topení neceněno na 82t vč dph a práce.Pro mě rozhodující náklady,komfort a bezúdržba.Navíc Fenix dává doživotní záruku.
Odpovědět
Máme dům cca. 100 m2. Ročně nám tepelné čerpadlo ušetří zhruba 20 000. Za sedm let je tedy čerpadlo zpátky. Tahat plyn do baráku je v dnešní době myslím si nesmysl.
Odpovědět
@dawerius máte zřejmě o něco vyšší tepelné ztráty než tazatel .... při 5,5 kW ztrátě je úspora provozních nákladů elektřina versus vzduchové tepelné čerpadlo max. 15000 Kč/rok. Pokud hodnotíme situaci jako novostavbu, tak rozdíl investičních nákladů těchto dvou variant je min. 150.000 Kč. Počítám (včetně instalace) elektrokotel 30.000 Kč, slušné TČ (ne špička, ne low-end) 180.000 Kč. Pak by mu vyšla návratnost téměř 12 let, kdy se dostane teprv na nulu a je to de facto životnost zařízení. Proč skoro 12 a ne 10 ? Protože se často zapomíná na časovou hodnotu peněz Při této návratnosti (respektive tepelné ztrátě) je instalace TČ nesmysl. Pokud by byla třeba 8 kW, vyšlo by to jinak ...
Odpovědět
Ještě k tomu musíte připočítat ohřev teplé vody. Tepelnou ztrátu mám nižší. Úspora vychází cca. na těch 20 000. Rozdíl investičních nákladů je asi těch 150 000. Takže za sedm a půl roku zpátky. Návratnost považuji za dobrou. Životnost kompresoru mi výrobce žádnou nesliboval, ale pouze ze svých zkušeností co má, ji odhaduje na třicet let. Vše ostatní je na čerpadle "nesmrtelné". A to nemluvím o tom, že v horizontu desítek let půjde cena elektřiny nahoru.
Odpovědět
Nechapem uplne tu usporu 20k rocne. Mam 120m2, dvaja dospeli ludia, elektrokotol s radiatormi, elektricky bojler a celkove naklady na elektrinu mam 20k rocne vratane vsetkych poplatkov.
Odpovědět
@dawerius Nevím, proč by plyn v baráku (pokud je přípojka v kapličce u domu) byl nesmysl. Podle mě je nesmysl TČ v tak malém a dobře zatepleném domě jako Váš. Máme dům 2x tak velký, bydlíme čtvrtým rokem a za plynové topení včetně TUV dáme cca 14 tis. Kč/rok. Za elektřinu platíme 12 tis. Kč za rok - a že máme spotřebičů fakt hodně - kromě běžných ještě čerpadlo, filtraci bazénu, záznam bezp. kamer atd. Takže plyn +elektřina nám vychází dohromady 2.200,- Kč/měs. Kolik platíte Vy, když Vám tep. čerpadlo ušetří 20 tis. ročně v domě o 100 m2? Fakt by mě to zajímalo, původně jsme o TČ také uvažovali, ale pak jsme to vyhodnotili (hlavně tedy kvůli poř. ceně - před čtyřmi roky stálo slušné TČ kolem 300 tis..) jako nesmyslné, s návratností daleko přesahující životnost TČ. Vyúčtování energií za 3 roky bydlení nás utvrdilo v tom, že naše rozhodnutí bylo správné.
Odpovědět
@mp77 Dobré ráno, moc díky za odpoved :-). Co se týká zákazu prodeje turbo kotlů, tak o tom jsem nic doposud neslyšel, ale skutečně jsem vygooglil několik nezávislých stránek, které o tom informují (zdá se, že od 09/2015 nebudou moci vyrábět nové, ale budou moci doprodat skladové zásoby). Já mám v plánu letos dotáhnout projekt + stavební povolení + přípojky + základy, příští rok hrubou stavbu a následující rok zbytek takže by mě eventuelně tento zákaz mohl ovlivnit (pokud bych zvolil turbo kotel plyn)... Co se týká kalkulačky - http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... Tak je zajímavá, jen nevím, na kolik jí mohu věřit - nevidím způsob výpočtu a nerad bych se rozhodoval na základě blackbox kalkulačky (ikdyž nejspíš počítá správně) :-) ... Díky !
Odpovědět
@lagys Díky za odpověd. Elektřina dnes v novostavbě nemůže být jediný zdroj energie, jinak neprojde energetickým štítkem? O tom jsem neslyšel, je to jisté, dá se to někde dohledat? Pokud ano tak kde? O elektrickém podlahovém topení (např Fenix) neuvažuji, protože se bojím eventuelního zdražení elektřiny a následně nemožnosti změnit zdroj za jiný (v případě elektriky by připadaly v úvahu pouze soláry, kterým vzhledem k (ne)návratnosti příliš nefandím)... Díky :-) PS: Dají se na zdejším fóru nějak vyhledat příspěvky konkrétního uživatele (např Vaše)?
Odpovědět
@aneri53 2x tak velký dům a mesíčně za elektřinu + plyn jen 2200Kč? =-) Jaké máte, prosím, tepelné ztráty, jak dobře máte zateplený dům? Jaký konkrétně máte plynový kotel a kolik Vás vyšla investice do plynového kotle? Díky :-)
Odpovědět
@jervis Nejsem energetik ani učitel, přesto se pokusím o odpověď. A omlouvám se, pokud vše nebude jasné a přesné. Vše řeší vyhláška 78/2013 Sb. podle které se vydávají PENB. Pro Vás je v tom průkazu zajímavá úspornost, tepelné ztráty a celková potřeba dodané energie do budovy, ale pro úřady je zajímavější fakt, že ten průkaz řeší i vliv budovy na okolní prostředí z hlediska energetické zátěže tohoto prostředí. Jsou vyjmenovány typy dodávané energie a rozděleny na obnovitelné a neobnovitelné. A navíc jsou ve vyhlášce k jednotlivým typům neobnovitelné energie uměle stanoveny i koeficienty. Obnovitelné si teoreticky můžete odebírat mraky a vše je OK, u té neobnovitelné jsou limity (neznám je a nevím jak přesně se počítají) a ty nesmíte překročit, jinak budova nevyhoví. Bohužel el. energie je zařazena mezi neobnovitelné zdroje a má mimořádně vysoký koeficient. Proto už Vám opravdu dnes nepovolí stavbu větší, energeticky náročnější budovy vytápěné pouze el. energií. Ovšem jiná situace nastává pokud tu el. energii použijete pro pohon tepelného čerpadla nebo třeba rekuperace nebo si jí budete sám vyrábět ze solárních panelů.... V takovém případě se počítá i s energií získanou z prostředí (např. teplo ze vzduchu u čerpadla vzduch-voda) a jste v těch matematických výpočtech někde úplně jinde a i když máte v domě pouze el. energii jako zdroj tepla, nemáte se splněním problém. Doufám, že Vám to pomůže. snad ještě odkaz na vyhlášku http://www.tzb-info.cz/pravni-predpis...
Odpovědět
@jiri_1477 Díky moc za informaci, vyhlášku pročtu, až budu mít více času. Pro mě je rozhodující informace zda-li projdu energetickým štítkem, nebo neprojdu...? Píšete, že nepovolí postavit větší energeticky náročnější budovu vytápěnou pouze elektřinou, je pevně daná hranice (co je za větší energeticky náročnější budovu považováno) a mohu si tedy nějak jednoduše zjistit, zda-li já projdu nebo je to komplexnější/složitější výpočet? Díky! :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@jervis Bohužel zákony jsou dnes na ho...,že nefandí čistému zdroji vytápění i když EU už to prý řeší,ale než to někam projde,tak je to jak je.Je to prostě postavené tak,že pokud je dům vytápěn jen elektřinou,tak spadne z kategorie B do myslím D tím,že je energetický náročný.Aby tedy vůbec vydali stavební povolení obchází se to buď instalací komína(příprava na krb) pro mě vyhozených 20t,nebo jak jsem to řešil já instalací Tč vzduch vzduch,což je vlastně klimka o které jsem stejně uvažoval,takže spláchnu dvě mouchy jednou ranou.Slyšel jsem to z více stran,že posledního cca 1/2 roku na tom ener.úřad dost bazíruje. Zdražení energií pokud řešíte mezi plynem a elektřinou bych se tedy vůbec nebál,jelikož náklady el.na vytápění domu tvoří zhruba 1/3 celkové spotřeby domu.Další věc co se na nás chystá je to,že se budou zvedat stálé platby za jistič nebo plynoměr,než energii jako takovou.Pokud nebudete topit pevným palivem,tak se tomu stejně nevyhnete.Prostě nové domy a zateplování způsobují to,že celková spotřeba klesá,takže aby náhodou neklesly zisky zalobuje se úprava zákona a zvednou se paušály.Konkurence je ale na trhu velká,takže není problém najít si distributora.Já prostě plyn do baráku nechci i když je na hranici pozemku a když jsem se rozhodoval mezi podlahovkou teplovodní a elektrickou,vyhrála elektrika a to jsem tomu věnoval tak měsíc studování a pročítání pro a proti :-D Nakonec je to stejně na Vás. Jinak řešilo se to např.tady http://www.modrastrecha.cz/forum/tope...
Odpovědět
@jervis Máme bungalov 228 m2, vytápíme bez dvougaráže a skladu, takže cca 180 m2. Postaveno máme z Veloxu, v něm je 18 cm šedého polystyrenu. Strop 50 cm izolace. Kotel máme turbo (žádný komín) obyčejný Thermona, stál do 20 tis. Kč.Máme podl. konvektory, ve dvou pokojích, v zádveří, chodbě a TM radiátory, v koupelnách žebříky. Jinak záleží i na dodaveteli energií, my se zúčastnili aukce a máme velice dobré ceny. Přechodem k vítěznému dodavateli jsme jen u plynu ušetřili cca 5 tis./rok, oproti původnímu. U elektřiny to nebylo tolik, ale určitá úspora je i zde.
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius ročně ti čerpadlo ušetří 20tis ? =-) kolik máš roční vyučtování za komplet el. nyní ? A že půjde nahoru ? stejně jako úroky hypotéky ne ? :-D hochu konkurence je velká a zatím jde oboje dolů.... ;-)
Odpovědět
@dawerius ano, těch mých max.15.000 Kč/rok (pro TZ 5,5 kW) je včetně ohřevu TUV .... Můj názor je, že roční úspora 20.000 Kč (při tepelné ztrátě do 5 KW), je matematický nesmysl. Pominu-li anomálie typu stálého vytápění na 26C, přitápění mimo topnou sezonu či dům umístěný na Sněžce :-) P.S osobně nemám nic proti TČ, sám do něj asi brzy v novostavbě půjdu. ale budu mít vyšší tepelnou ztrátu.
Odpovědět
Se zakazem turbo kotlu od 9/15 se to ma takto : bude zakaz pouze klasickych turboktolu a budou povoleny pouze kondenazcni kotle coz jsou jen turba. Mozna bude dobre trochu pockat ,protoze se na trh budou uvadet levne rady kondenzaku.
Odpovědět
Tepelné čerpadlo si za minulý rokr vzalo cca. 3 kWh. Což je cca. 6000 za elektriku. Průměrný roční topný faktor je 4,3. Což by bylo pouze s elektrokotlem cca. 13 kWh. Což je 26 000 za elektriku. Paušály počítat nemusím, ty jsou skoro stejný. Soused má topný kabely a taky všude tvrdí, že platí jenom 25 000 ročně, ale už zapomíná k tomu dodat, že každej den topí v krbu. Druhej soused topí pouze elektrikou a platí přes 50 000 ročně za elektriku.
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius to je asi trošku blbost ne ? Nemá tam být 3000kwh ? Ok 6tis za čerpadlo a kde máš zbytek ? Takže ještě jednou ta otázka, kolik platíš za rok ? 50tis za el. to ale vytápí nezateplenej dům, nebo má plochu cca 400m2 tomu bych pak věřil, jinak ne....
Odpovědět
@dawerius lol 50t. za elektriku.To bych chtěl vidět ty TZ těch domů co vytápí.V moderní dřevostavbě nebo dobře zatepleným domě to je holej nesmysl. ;-) pokud to nemá jak píše petrsv nějakej menší hrádek :-D
Odpovědět
@dawerius jelikož také v brzké době řeším instalaci TČ, můžete mi dát prosím tip, které je schopné dosáhnout luxusního průměrného ročního topného faktoru 4,3 ? Pak je také do určité míry vysvětlen rozdíl v našich počtech, já počítal s COP 3,2 Jinak uváděných 50.000 Kč celkem za elektriku není nic mimořádného, známý platili u třípatrové nezateplené vilky postavené samodo v osmdesátých letech ještě o hodně víc. Pak samozřejmě ale srovnáváme hrušky s jablkama :-)
Odpovědět
@dawerius Zakladatel tématu se ptá, zda elektrokotel nebo plynový kotel. O TČ neuvažuje - proč, to vysvětluje hned v prvním příspěvku. Pro běžně velký dům s malou tepelnou ztrátou je to nevratná investice. Naprosto souhlasím. Něco jiného je příklad, který uvádí @mp77 - třípatrová, nezateplená vila - tam by se TČ určitě vyplatilo. Jinak by mě, stejně jako @petrsv1000, zajímalo, jaká je Vaše celková platba za elektřinu.
Odpovědět
Ano má být samozřejmě 3 MWh. Nevím co tam ten soused s tou elektrikou dělá. Vytápí tak 120 m2 a řikal, že zálohy 4500 mu stačí tak akorát. Přitom je to novostavba. A nezdálo se mi, že by nějak přetápěl. Já osobně mám toto TČ: http://www.remko.cz/tepelna-cerpadla/... Další, které to dokáže je toto: http://www.cerpadla-ivt.cz/cz/ivt-air-x Celkem za elektriku ročně platíme cca. 13 000 kč. Tazatelově otázce rozumím a pokud bych měl na výběr pouze plyn nebo elektrokotel, tak bych šel asi do elektro kotle. Pokud bych si mohl vybrat tč šel bych do něj znovu
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius teda platit 4,5tis za elektřinu, to vyhřívá i bazén ne ? :-D Teď ještě otázka na kolik to TČ přijde včetně instalace ? Pokud bych měl platit 13tis ročně ( teď sem platil 20tis + 4tis dřevo ) bych měl úsporu cca 11tis, u mě návratnost za x let, nehledě na to, že bych měl vyšší hypo... takže pro me bohužel nic zajímavého. Jo do většího domu ok, ale do našich "malých" domů 150m2 podle mě zbytečná investice, nehledě na to, že nevěřím té životnosti třeba 30let... a až budu před důchodem tak mě ta investice položí :-D
Odpovědět
@dawerius dobrý den, díky za tip o typu :-) ... z čeho usuzujete na průměrný roční COP 4,3 (z něhož mj.dovozujete onu úsporu 20.000 Kč?) Na stránkách je uvedený COP 4,4, ale při 7/35 C ..... při venkovní teplotě 2C už je to jen COP 3,3 .... a stále se bavíme o dohřívání vody jen na 35C, což je tak tak pro podlahovku, ale TUV se určitě nahřívá tak na 50C .. takže opět horší COP.... Toto TČ bude mít průměrný roční COP zcela běžných cca 3 (záleží na síle zimy). Pak roční úspora ve Vašem případě vychází na 12.000 Kč (18000-6000). I kdybysme se bavili o průměrném COPu 3,5, což není dle mého reálné dle parametrů,, tak je úspora 15.000 Kč (21000-6000). Takže záhada je asi objasněna :-)
Odpovědět
Tepelné čerpadlo je z výroby vybaveno kalorimetrem, který měří množství vyrobeného tepla (topení, kompresor, pitná voda, dohromady, denně, týdně, měsíčně, ročně atd.). Před čerpadlem mám elektroměr. Jednoduchým podělením těchto hodnot dostanu COP. Pitná voda je nastavena na 45. Má to 300 litrový zásobník.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
@dawerius Velmi prosím o zveřejnění jistě zajímavých výsledků. Já sám mám dostavěno. Patrový 10x10, TZ také kolem 5 kW. Zatím mám kondenzák s investicí 6000Kč obci, 9000Kč přípojka, 8000Kč kond.kotel s komínem, 1000Kč revize. K tomu podlahové topení. Výrazně levnější bude topení TČ, pokud jej seženu pod 90 tis. Dražší se mi už jako náhrada plynu nevyplatí. Za 90tis. je třeba ThermaV Pro odvážnější řada stavebnic na http://divamse.cz/therm/ jako inspirace.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?