Elektrokotel nepřetržitě topí - vysoká spotřeba

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu ohledně elektrokotle a vysoké spotřeby el. energie. Máme kotel Protherm RAY 9KE a teplovodní podlahové topení. V domě bydlíme teprve měsíc a dost nás znepokojuje vysoká spotřeba a to, že kotel běží nepřetržitě celých 24h. Všude na diskuzích jsem se dočetla, že lidem kotel spíná v určitých intervalech a topí jen několik hodin denně. Poslední dny jsme si hlídali spotřebu el. energie a výsledek nás moc nepotěšil, proto se snažíme zjistit, jestli je to normální nebo je v něčem chyba (např. to nepřetržité topení). Naše denní spotřeba jen za topení vychází na cca 40 kW, kotel nastavený na 28 stupňů (v domě max. 22 stupňů). Máme podkrovní dům o užitkové ploše 108m2. Dům je postavený z heluz family 50 bez zateplení. Nemáme ještě nainstalovaný termostat. Je možné, že by to mohla být příčina vysoké spotřeby? Je v pořádku, že kotel jede nepřetržitě? Všem předem děkuju za rady!
Odpovědět
1
2
@zbranda s tím termostatem to nesouvisí, stejně je k ničemu. Je to obvyklý problém. Dům se musí vysušit a naakumulovat vnitřní hmoty. Spotřeba by měla postupně klesat
Odpovědět
@zbranda Jestli je 22 st. požadovaná teplota tak je vše v pořádku. Jestli se vám zdá spotřeba vysoká není to chyba kotle , ale domu. Prostě má takové TZ. Nevím jaká byla venkovní teplota při spotřebě 40 kW za 24 hodin, ale TZ je 1,7 kW co si myslím není moc. To že kotel nevypíná neznamená že je velká spotřeba, vždy musíte vycházet ze spotřeby za 24 hodin. U podlahového topení záleží také jaká je izolace v podlaze a jestli je zaizolován sokl kolem domu ideální 1 m do země.
Odpovědět
@zbranda kontroloval bych teplotu vody na vstupu do systemu a vratné vody.
Odpovědět
Profilova fotka
topič: přispěji svou troškou do mlýna :-) , v těchto venkovních teplotách je spotřeba v normě, máte nový dům, který musí ještě trochu vyschnout, jak psali kolegové přede mnou, takže žádnou paniku. Nám teď kotel jede taky skoro pořád, teplota vody 32, místnosti 23 a za měsíc spotřeba mezi 1100 až 1200 kw. zdi 30+15 polyš. Termostat centrální, nic víc. Ono to teď vypadá hrozivě, ale za celý rok bude spotřeba v pohodě.
Odpovědět
@wpavel Sokl máme zatím jen olepený styrodurem 10cm do hloubky 50cm. Na soklu není ještě lepidlo a finální povrch. V podlaze je 20cm polys. a střecha je zateplená 20cm pěnou. Spotřebu jsem porovnávala se spotřebou lidí na diskuzích a chytla jsem paniku, že se nedoplatíme :-N . Snad to teda nebude tak horké... Děkuji :-)
Odpovědět
@travas Bohužel nevím, jak se to kontroluje |-|
Odpovědět
@zbranda To vlhko jak psal zubr487 dělá hodně, příští zimu to bude dobré.
Odpovědět
@slabici Díky za uklidnění. Snad to se mnou při vyúčtování nesekne :-)
Odpovědět
@zbranda Ta teplota by měla být na rozvaděči, tu bych ale neřešil. Co máte za kotel? Možná že by se mohl spustit ekviterm (měnila by se teplota vody do podlahy podle venkovní teploty).
Odpovědět
Máme Protherm RAY 9KE. Co jsem hledala ve specifikacích, tak tento typ kotle bohužel nemá ekvitermní regulaci.
Odpovědět
@zbranda pokud vím, tak tento kotel má ekvitermní regulaci. Jen musíte doplnit externí čidlo teploty.
Odpovědět
@zbranda Asi nemáte soustavu osazenou kontrolními teploměry. Zbývá dotykový teploměr nebo infrateploměr.
Odpovědět
Článek se načítá
@zubr487 Je možné abychom si toto čidlo nainstalovali sami nebo je to práce pro odborníka? Můžete mi prosím doporučit vhodné externí čidlo k našemu kotli.
Odpovědět
@travas Ty kontrolní teploměry jsou to stejné jako to externí čidlo pro ekvitermní regulaci?
Odpovědět
@zbranda koukněte na https://www.protherm.cz/files/downloa... strana 5
Odpovědět
@zbranda Ty teploměry by měly být, kde je voda rozdělována do jednotlivých smyček. Ta teplota není nijak podstatná, jestli máte v místnostech požadovanou nebo vyrovnanou teplotu. To čidlo pro ekvitermní regulaci je nebo by mělo být umístěné ze severu na domě a propojené el. kotlem.
Odpovědět
@wpavel S kotlem nemáme z venku nic propojeno. Museli bychom to tedy dodatečně dodělat a to by znamenalo provrtat se skrz obvodovou zeď a táhnout kabel přes hotovou fasádu na severní stranu. V čem je prosím hlavní výhoda ekvitermní regulace ve srovnání s interním termostatem?
Odpovědět
@zbranda Prozvoňte mě 731124252 Wolf
Odpovědět
@wpavel Děkuji, zavolám zítra.
Odpovědět
@zbranda ahoj, jen pro info - mame drevostavbu bungalov 103m2, stejny kotel + teplovodni podlahovku a prumerna denni spotreba za prosinec byla 41kWh (topime na 22st), za listopad 30kWh. Loni prosinec 45, leden 49... takze zadny stres, Tvoje hodnoty nejsou podle me nijak silene 🙂 Rocni vyuctovani u EONu jsme meli cca 33tis, ted u noveho dodavatele se snad dostaneme pod 30tis. Ekviterm taky nemame, jedine co dela je, ze upravuje vystupni teplotu vody dle venkovni teploty (zjednodusene). Totez si muzes delat sam, az si vysledujes, jak se Ti to topeni chova... ja to resim tak, ze pri venkovnich teplotach do cca 10st davam vodu na 26, a pak postupne co 5st dolu venku, 1st voda nahoru. vysledujes to jednoduse, kdyz to kotel nebude zvladat behem dne vytopit, je treba zvysit teplotu vody ...
Odpovědět
@mirekb To vše právě řeší ten ekviterm čidlo asi +- 500, a už nemusíte sledovat žádné teploměry.
Odpovědět
Profilova fotka
@zbranda 30-40 kWh denne v zime je v pohode, to mam taky a pritom topim primarne drevem a jen asi 1/4 baraku vytapim primotopama, pak taky bojler si vezme svoje a jak uz tu nekdo psal kdyz to rozpocitate na hodinu nejsou to ani 2kWh
Odpovědět
Jeste me napada, pokud Vam bezi kotel "nepretrzite". Mate spravnou distribucni sazbu - pro elektrokotel D57d? Zde bezi topeni 20 hodin denne pri platnosti nizkeho tarifu. 4 hodiny nebezi a kotel tedy 4 hodiny bude stat, pokud je ale spravne nastaveno blokovani. Tedy opravdu "nepretrzite"? 🙂
Odpovědět
@nufinka88 Ano, sazbu máme D57d. Topí opravdu stále i v době vysokého tarifu (jeden den jsem to schválně sledovala). Budu kontaktovat firmu, která nám kotel instalovala a zeptám se na to blokování.
Odpovědět
@geodett Těch 30-40kW máte jen za topení? U nás je to jen za topení (bez ohřevu vody bojlerem). Kompletní spotřebu za domácnost máme +-50kW/den.
Odpovědět
Profilova fotka
@zbranda ne to je komplet spotreba, ale v lete mam denni spotrebu kolem 10-12 kWh, takze to topeni v zime bude delat tech 25 kWh denne urcite (jsou to 3 olejove radiator s vykonem celkem 4 kWh, takze pojedou kolem 6 hodin), takze u vas kdyz tim vytapite cely dum a jeste nove postaveny bych rekl ze je to v pohode
Odpovědět
@zbranda Řešit VT a NT u tarifu D57 je úplně zbytečný.
Odpovědět
@specnaz84 Cenovy rozdil u D57d mezi VT a NT je opravdu zanedbatelny. Nicmene, podminkou D57d je, ze "Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů v dobách platnosti VT, kromě pohonu kompresoru tepelného čerpadla." A ta povinnost z nejakeho duvodu (dalsi odberatele, dopad na soustavu atd.) jiste je 😉 Pokud by navic v ramci sazby D57d mel odberatel i bojler, a nebude mit zajistene blokovani, je sakra rozdil, jestli bude nahrivat 8 hodin nebo cely den 😄 Tolik zamysleni nad sazbami 😉
Odpovědět
@zbranda Dejte pak vedet, co na to firma 😉 Jinak u nas s elektrokotlem a podlahovkou a bojlerem, kdy neustale temperujeme podle prenosneho termostatu, mame v 12/19 komplet spotrebu 1300 kWh. V 7/19, kdy se netopilo, 173 kWh. Takze za letni mesice se spotreba krasne vykompenzuje, jak uz psali jini kolegove diskutujici 😉
Odpovědět
Profilova fotka
topič: k tomu zapojení.....nám firma která zapojovala boiler i kotel taky to zapojila na furt. Teprve když jsme tu začali bydlet a všimli si toho, zavolali jsme je aby to předělali. Co si člověk neohlídá....... :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?