Elektrokotel - s jakým jste spokojený?

Ahoj, chci se Vás optat, pokud máte, jaký máte doma elektrokotel, výrobce, výkon, jak jste s ním spokojeni? Pokud máte teplovodní podlahovku a betonové podlahy, topíte neustále celou zimu? Jak to máte vyřešené v kombinaci s bojlerem a výše zmíněnou podlahovkou? Děkuji za reakce
Odpovědět
1
2
@mirek_dusin pridam moje, zatim male, zkusenosti. stehovali jsme se teprve nedavno.. mame bungalov, 103m2, teplovodni podlahovku, topime elektrokotlem Protherm Ray 9k. co jsem vsude cetl, teplovodni podlahovka se nevyplati jakkoliv regulovat behem dne. tzn. zapnout, behem prvnich par tydnu nastavit prutoky v jednotlivych okruzich tak, aby bylo v kazdem pokoji dle potreby a pak s tim uz nehybat - nema to cenu. Teplovodni podlahovka reaguje (nahoru i dolu) se zpozdenim klidne i x desitek (!) hodin, proto se to nevyplati. A bojler mame zapojeny nezavisle na kotli - nechtel jsem to nijak komplikovat.
Odpovědět
Elektrokotel nemám žádný, jen 500 l akumulační nádrž s průtokovým šnekem uvnitř (místo bojleru) - 500 l nahřívám patronou 6 kW (cena 3000 Kč) na cca 50 - 55 stupňů, tato voda se mi se zpátečkou z podlahy míchá na 25 až 27 stupňů a to cirkuluje podlahou. Průtokem v AKU pak mám vodu na sprchování (tam je to v pohodě) a koupel ve vaně (tam už napuštění vany je na hraně a musí se pár hodin počkat na nové nahřátí akumulačky, ale nic zásadního - u bojleru by zase došla voda, takže stejný problém). Topím celou zimu, nevyplatí se vypínat, protože jakmile podlaha vychladne, musí se do ní za kratší čas dostat více tepla, čímž dojde zase k rychlejšímu ochlazení akumulačky, tzn. jak píše kolega nade mnou, nastavit a nechat. První dvě sezóny jsem pořád zkoušel různá nastavení okruhů i teplot, teď už na to nesahám, jen na podzim zapnu, na jaře vypnu. Akumulačka NADO 500/25 v6 i el. patrona z Dražic, dohromady v ceně do 30 tis. Kč celkem. Do akumulačky se dají patrony pořídit dvě, takže celkový výkon může být 12 kW, v mém případě díky nízkým TZ není nutné.
Odpovědět
Profilova fotka
@mirekb 9kw budeme mít také vodní podlahovku taktéž, :-)
Odpovědět
@mirekb taky jsem někde slyšel, že se nevyplatí s tou podlahovkou pořád štelovat. Zeptám se, proč zrovna 9kw Protherm? Je to nějak vypočítané např vhledem k tepelným ztrátám, nebo jen zkušenosti, či doporučení ostatních? Bojler bych taky měl samostatně, původně jsem měl mít kotel na dřevo, tak měl být kombík, ale konečně mi někdo dokázal říci, jaké mám TZ domu, tak jsem nakloněn k EL kotli. Jaký počet a jaké kabely jsou potřeba pro zapojení tohoto kotle, myslím s ohledem na 20h nízký a 4h vysoký tarif el.? Stačí jen přívod 3 f nebo další kabel na spínání? Jaké máte jističe? Mám 3x25A, tak nevím, zda to bude dostačující. Děkuji za odpověď.
Odpovědět
@lukoid tak takové řešení je zajímavé a abych pravdu řekl, samotného by mě nenapadlo. Nejsem odborník a nejspíš bych to musel vidět v reálu, abych tu funkci úplně pochopil, ale jak je vidno, funguje. Přívod elektro 3f je přiveden k patroně, ta ohřívá vodu a co ji pohání dál, nějaká čerpadla, či co? A to nemáte v domě jiný zdroj, kamna, krb atd...., pouze a jen akumulačku? Jak to prošlo energetickým štítkem? Jaký máte tarif elektro, jaké jističe? A kolik tedy dělají ty TZ domu? Děkuji za odpověď
Odpovědět
@jirkonson A co výrobce, co jiný zdroj topení k tomu? Proč zrovna 9kw? Děkuji zaodpověď
Odpovědět
Profilova fotka
Nekde jsem cetl, ze je 9kw snad max, co lze dat do nizkoenergetickeho/pasivniho domu. Nekdo dal i 16kw (kvuli chybe projektanta) a to uz nestacilo na 3x25A. Zkuste se zeptat googla
Odpovědět
@mirek_dusin Tak já jsem dneska po dlouhém váhání vybral protherm ray 6k. V hledáčku byla ještě thermona a bosch, ale nenašel jsem na nich nic, co by stálo za ty 3-5 tisíc navíc. Zkušenosti ještě nemám. Podlahovka nainstalovaná bez regulací, vyveden kabel na ekviterm a 1 pokojový termostat. Termostat připojím (ekviterm zatím ne) a uvidím.
Odpovědět
Profilova fotka
Mám doporučení od instalatera, který mi dodává topení.ma s tím letité zkušenosti. ;-)
Odpovědět
@jirkonson Tak to potom jo, pokud jsou zkušenosti, je to fajn. Díky
Odpovědět
@wwwdancer Ano, něco jsem taky málo četl, že el. kotel pro nízkoenergetické domy dávat max do 10kw, potom, že už je to moc a hlavně zbytečné. Tak snad i s těma 9kw by to bylo OK a jistič 3x25A by byl dostačující,když by jel kotel a třeba pračka nebo trouba.
Odpovědět
@r4d3k74 koukal jsem, že dost lidí bere Prothermy. A z jakého důvodu 6kw a ne třeba výše zmiňovaný 9kw? Je to něčím dané. Kabel termostat i ekviterm mám také natažené, vlastně to bylo připraveno pro kotel na dřevo od Atmosu, ale vše se změnilo. Díky
Odpovědět
Článek se načítá
Přidám také do mlýna, v nejbližší době mi bude instalován elektro kotel THERM EL 5 s tepelným výkonem 0,5 - 4,5 kW, na ohřev TUV bude využíván elektrokotel. Teplovodní podlahové vytápení. Jistič hlavní domovní 3x 20 A.
Odpovědět
@mirek_dusin Proc Protherm 9kW? proste nam to tam soupnul projektant a ja mu veril :) Jinak co se tyce zapojeni, ber prosim s rezervou co pisu - nejsem elektrikar a nezapojoval jsem to. mam to zapojene tak, ze jde 3f do kotle (ten hruby cerny kabel na fotce) a zaroven je samostatne zapojene v zasuvce ovladani pres bezdratovy termostat - viz tato fotka - https://static.4nets.sk/photo/73/8703.... Jistice mame 3x25A, zadne specialni zapojeni tam dle mych informaci neni. Jinak na te fotce jde videt i bojler co mame vedle toho - z Drazic model OKHE Smart - 125 litru. A zatim musim rict, ze naprosta spokojenost - jeste se nam nestalo, ze by dosla voda - a to jsme meli i navstevu, kdy se slo po sobe sprchovat 6 dospelych lidi. A Smart funkce je super - tyden se bojler ucil nas denni rytmus a ted na zaklade toho nahriva vodu tak, aby bylo vzdy dost kdyz ji potrebujeme. navic to ma pripojeni pres Bluetooth a jde tam dobre sledovat jeho spotrebu. za me fakt naprosta spokojenost.
Odpovědět
@mirek_dusin a jeste dodatek ohledne jisticu - 3x25 zatim bohate stacilo, jeste se nam nestalo, ze bychom vyhodili pojistky - tam to podle me zalezi i na tom, jak Ti to zapoji elektrikari - nam dali kuchynske spotrebice (indukce, mycka, pracka, lednicka, digestor) kazdy na samostatny okruh/pojistku.
Odpovědět
@rebut Zajímavé, to k tomu bude nějaký stacionární bojler?
Odpovědět
@mirek_dusin Přesně tak. Třífáze přípojená na patronu (bylo, viz níže), ta ohřívá vodu, cirkulaci vody z akumulačky do podlahy zajišťuje Grundfos Alpha (asi také za 3000 Kč). Před čerpadlem je trojcestný ventil, manuální, nastaven na stupeň tak, aby do podlahy šlo 25-27 stupňů, z podlahy se pak vrací cca 23. Patrona je schopná to utáhnout. Vypočtená TZ je 2,5 kW, štítek B (ale ten mi je někde, důležité je roční vyúčtování vs. komfort v domě). Jističe 3x25 A, sazba D45D. PS: Udělal jsem ještě pokus - přidal jsem druhou, stejnou patronu, aby docházelo k rovnoměrnějšímu nátopu v AKU, protože má příruby na patrony po stranách, ne na středu. U topení to nemělo vliv při těch nízkých teplotách, ale při průtoku a napouštění vany voda v AKU tak rychle nechladne. Nutnost to ale není. Každá z patron ale není napojena na tři fáze, výkon každé se tedy snížil na 4 kW, tj. aktuálně je tam 2x4 kW, ale natápím jen na 50 stupňů. I tak je to řešení "elektrokotle" za 6 tis. Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid prosím a kolik Kč protopíte? Právě řešíme projekt, původně jsme chtěli plynové topení, ale čím dál víc uvažujeme o elektřině..
Odpovědět
@matysce 20 až 23 tis. Kč jsou celkové náklady na provoz celého domu, tj. topení, náhřev vody ke sprchování a spotřebiče. Odhaduju, že otop z toho dělá max. 2/3, ale nepočítal jsem to.
Odpovědět
@mirekb Pěkně udělané. Vypadá to dedy na jeden přívod a přepínání NT a VT je někde jinde. Předpokládám, že termostat je možno zapojit i drátový? Ještě se chci optat, jak vysoko pod stropem ten kotel je? Našel jsem nějaké info a mají zakresleno 800mm nad kotlem volný prostor, což by byl v mém případě kotel jeho spodní hranou 1m nad podlahou. Tak to je fajn,že by mělo 3x25A stačit, elektrikář přemýšlel, tak to také rozdělil a spotřebiče dával na sólo jističe.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid děkuji a mohla bych poprosit o foto, kolik to zabere místa a jak to vypadá?
Odpovědět
Profilova fotka
@matysce zjisti si potrebu tepla tveho domu. Melo by to byt v PENB. podle toho pak muzes odhadnout cenu topeni jednotlivymi energiemi. Jakekoliv udaje postovane ostatnimi diskutujicimi o jejich platbach jsou pro tebe irelevantni protoze uvadeji cenu za dodavku energii do JEJICH domu s jejich fyzikalnimi vlastnostmi a jejich rytmem zivota. Fyzika a matematika v tomhle pripade funguje.
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans vzhledem k tomu, že dům ještě nemám, tak si nemůžu zjistit jeho potřebu. :-D a projektant, co nám bude dělat projekt, tak právě chce vědět, co chceme za topení a podle toho se to taky musí udělat..
Odpovědět
@lukoid A co v případě, že by byl v systému sem tam nějaký radiátor, to už by asi moc nezvládalo, nebo se pletu? Jak jsem psal, zajímavé to řešení, ještě jsem se s ním nesetkal. Taky bych poprosil o případné foto, pokud je možno do IP, jak to tam je naskládáno.
Odpovědět
Profilova fotka
@matysce no vytapeni by mel prave navrhnout projektant. Takhle presouva svoji praci a odpovednost na vas. Jsou samozrejme vyjimky typu v obci neni plyn, limit rozpoctu v pomeru k grlikosti domu atp, ale jinak by to mela byt skutecne jeho prace...
Odpovědět
@mirek_dusin Ano, bude tam Ohřívač vody OKH 125 NTR/HV stacionární.
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans tak on chtěl vědět náš názor...přece když budeme chtít kotel na dřevo jelikož ví, že máme vlastní les, tak nás nebude nutit do třeba TČ jenom proto, že je to teď zrovna in... :-S Tak jenom zjišťuji informace, ať jsem také trochu v obraze.. :-D On sám nám právě řekl, že námi původně navrhovaný plyn by nedával, že je lepší udělat elektřinu...ptali jsme se i přímo v VODA-TOPENI-PLYN a pán nám doporučil, že je nejlepší TČ, ale počítat tak 300-350tis. , plyn, že by nás vyšel tak 150-200tis a že by udělal teplovodní podlahovku a na to se dá připojit všechno...a že zatím koupit za "desítku" el.kotel a případně časem udělat to čerpadlo... bylo nám ještě doporučeno, že udělat solarní panely na ohřev vody...že není dobré používat TČ i na ohřev, jelikož se tím prý hodně zkracuje životnost... a na ty panely, že jsou nějaké dotace.. vzhledem k tomu, že jsme úplní laici, tak jsem ráda za každý nápad...a ten nápad od lukoida se mi docela právě líbí..
Odpovědět
Profilova fotka
@matysce elektro kotel 9kW vyjde na 15 tis. K tomu samostatny bojler 200l na teplou vodu stoji 7tis aku nadrz, kterou zminuje Lukoid (NADO 500/25 V6), vyjde na cca 28 tis plus topna patrona (1ks 6kW 3000, pripadne ty 2 ktere ma lukoid pak celkem 6000) vsechno ostatni - podlahovka, rozdelovace, smesovaci ventily - jsou pro obe reseni totozne. Regulace (protoze potrebujete mit neco cim budete nastavovat teplotu vody do podlahovky) taktez. energie dodana ohrevem je stejna - t.j. provozni naklady budou totozne - cena za elektrinu. Sazba za elektrinu by mela byt totozna - nyni d57d rozdil v investici je 22 za elektrokotel vs 34 za aku nadrz... rozdil v pouziti bude ze u aku nadrze je delsi nabeh - musi se nejprve natopit tech 500l vody. U 200l bojleru byste take meli eliminovat problemy se spotrebovanim teple vody o kterem lukoid psal. jinak opet se vratim k tomu co jsem rikal - jde primarne o celkove TZ - Lukoid sam pise ze ma 2.5kW coz je extremne nizka hodnota. U vetsich domu je toto cislo nerealne nebo jen za cenu obrovskyhc investic do zatepleni a dalsich uspornych opatreni. rika se, ze od cca 5kW se jiz vyplati jiny zdroj nez prima elektrina (je jedno jestli to je aku nadrz s patronama nebo elektrokotel) - proto pak lidi voli plyn ci TC zaroven kvuli dnesnim pozadavkum vetsinou ciste elektricke topeni nevyjde kvuli podilum primarni energie - musi se kombinovat s jinym zdrojem na obnovitelne energie - krb ci kamna(coz znamena investicedo komina) nebo aspon klimatizace ktera umi i topit. a posledni - u tepelne ztraty 2.5kW bych uvazoval o topeni klimatizaci pres centralni vzduchotechniku - jako ma zde na foru treba @requied - vyjde to (pokud to clovek umi udelat sam) na pakatel a uspory v provozu jsou vyrazne.
Odpovědět
@matysce Samozřejmě si to nechte propočítat. Jsem rád, že mohu příp. někoho inspirovat. V projektu jsem měl přípravu na TČ a měl jsem realizovat solární panely na ohřev vody - soláry mi ale přišly zbytečně náklady (pod 100 tis. Kč bych se nedostal, jejich účinnost také v čase klesá). Mám i komín a místo a krb - chtěli jsme kvůli atmosféře s tím, že krb napojíme na výměník do akumulační nádrže, jednak abychom nepřetopili dům, jednak také proto, že bychom přebytečné teplo "směnili" za teplou vodu. Jenže... Vzhledem k tomu, že mám v celém době nízkoteplotní vytápění (tj. podlahovku), kam jde do 30 stupňů max, zatímco z krbem bych AKU nahřál za chívli a pak nevěděl, co s tím teplem dělat, upustil jsem i o od toho, protože regulační systém by byl komplikovaný a akorát by to přineslo problémy. Místo klasické krbové vložky jsem koupil elektrickou s možnost vytápění 1-2 kW, kterou občas, než spustíme podlahovku před sezónou, doohříváme vzduch zejména v obýváku, což stačí. Komín tedy zůstane ležet ladem, ale nevadí mi to. Jinak k té ceně za instalaci: AKU 500 l NADO 500/25 v6 (vygooglete) + patrona místo elektrokotle celkem do 30 tis. Kč, podlahovka Rehau + rozdělovač do 20 tis. Kč, čerpadlo 3000 Kč, měděné trubky a další díly cca 15 tis. Kč. Toť vše. Pak samozřejmě práce topenáře a elektrikáře, ale nic závratného. Realizace do 100 tis. Kč max. kompletně v mém případě, pokud počítám i práci. Instalatér pak už jen napojil expanzku a pár ventilů a nic dalšího nemusel - žádný bojler, nic, vše je v AKU. Sám byl překvapen funkčností průtokového ohřevu. A dotace? 0. Nepotřebuji, nechci, protože jen kvůli dotacím jsou u nás zařízení, která do nich spadají, předražená + byrokracie nutí investory do instalace věcí, které třeba ani nepotřebují. @mirek_dusin Právě kvůli nízkoteplotnímu vytápění je radiátor mimo - do něj má jít určitě více než 30 stupňů. Pokud by tomu tak mělo být, asi by to tento systém neutáhl. Radiátor je ale sálavý, kdežto podlahovka akumulační (proto stačí méně stupňů + vhodné zdivo, které to teplo udrží).
Odpovědět
@lukoid Ten dotaz ohledně radiátorů mám proto, protože mám udělanou přípravu na jeden rad. do obýváku, dětského pokoje, zádveří a žebřík do koupelny, to vše, když ještě není zimní sezona a je chladněji a chtěl bych si přitopit a nenatápět podlahovku. Vše zase plánováno s původním zdrojem kotel na dřevo.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?