Entalpický výměník

Ahoj všem , jsem rozhodnutý pro pasivní rekuperaci s předehřevem. Skok v ceně nastává v případě modelů s entalpickým výměníkem. Prosím o zkušenosti majitele jednotek právě bez tohoto výměníku. Nemáte v zimě problém v nízkou vlhkostí ? Myslím, že v zimě, když za vás bude pravidelně / poctivě větrat rekuperace , je vlastně interiér více vysušený než v případě méně frekventovaného větrání konvenčním způsobem okny. Nebo je to jinak ? Jak to řešíte? Díky za informace
Odpovědět
Zkušenost kolegy - ano, při rekuperaci je sušší vzduch. Ale to samé zvlhčování lze řešit jakkoliv jinak a levněji, než entalpickým výměníkem. Můj závěr po konzultaci ze čtyř zdrojů, v poměru 3:1 v neprospěch entalpického výměníku (ten, který je pro, je i prodává). Jdu tedy do jednotky bez. Jaký předehřev?
Odpovědět
@utety Prosím i info jaký levnější způsob použít pro zvýšení vlhkosti v celém domě. Díky :) Taky váhám.
Odpovědět
Zkušenosti osobně nemám, ale dost se to probíralo na TZB info se závěrem, že daleko lepší je bez kvůli tomu, že jak se tam předává ta vlhkost, tak díky teplu a prachu na tom rostou dost dobře bakterie a plísně, který si pak šíříte do celého domu a nejde to ani nijak přijatelně sanitovat. Jinak rekuperaci máme v práci, v zimě je tam vlhkost krásných 20% a musíme topit na 28°C aby jsme měli pocit tepla, pálí oči.. Z mě rekuperace ano, ale nedovedu si představit, že mi běží celý den jak je doporučeno, sám budu mít v novostavbě nakonec rekuperaci, ale bude se spouštět jen v časových intervalech v noci na provětrání a pak po toaletách a koupání a samozřejmě manuálně kdy bude potřeba..
Odpovědět
@rimmer přesně tak , taky nechci aby jela non-stop
Odpovědět
@davex nejjednodušší způsob, jak zvýšit vzdušnou vlhkost, je mít doma dost kytek :-) Vlhkomilných, s velkou listovou plochou, které odpařují hodně vody a je potřeba je hodně zalívat. Entalpický výměník se nedoporučuje i z dalšího důvodu: tou membránou mimo vody prochází i škodliviny - formaldehyd, amoniak a spol. Takže místo aby si je člověk vyvětral ven, vrací si je díky entalpickému výměníku zpátky do baráku.
Odpovědět
@utety to zatím nevím , v nabídce je pouze: "integrovaný" , 1,3 kW, zjistím více
Odpovědět
Profilova fotka
Taky bych do toho nešel. Přijde mi to zbytečné ... při běžném provozu rodina vyprodukuje do vzduchu poměrně dost vody (zvlášť s dětma) a i kdyby to náhodou bylo potřeba, dá se to řešit automatickým zvlhčovačem. Popřípadě jsem se díval, že se dá zvlhčovač integrovat přímo do rekuperace - jenom je vhodné si při stavbě nachystat přívod vody a odvod kondenzátu - pak je možné to integrovat kdykoliv dodatečně podle potřeby.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Máte někdo aktuální zkušenosti s entalpickým vyměníkem, s předehřevem nebo dohřevem rekuperace. Nebo i jiné potřebné rady při pořízení rekuperace. Jak jste spokojení s rekuperací? Děkuji mnohokrát.
Odpovědět
@vlada24 Entalpický výměník jsem taky zavrhl. Předehřev jsem nepoužil s tím, že mám místo na osazení a uvidím časem zda je to nutné. Není, za mě je to zbytečnost. Mám rekuperaci, která si řídí výkon podle vlhkosti. Běží trvale v podstatě na minimální výkon a udržuje vlhkost na 45 až 50%.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?